Suomen kannattaisi jättää EU:n elpymisrahasto hyväksymättä.

 

Kun maailman supervallat USA etunenässä elvyttävät valtavilla summilla, laati myös EU jo lähes vuosi sitten oman elvytysvälineensä. Tuossa vaiheessa näytti, että myös EU:ssa on vastattava COVID-19 -pandemian aiheuttamiin menetyksiin suurilla taloudellisilla tukipaketeilla.

 

EU ei kuitenkaan vielä ole liittovaltio, joka voisi ottaa yhteistä velkaa ja maksaa pois jäsenmaidensa velkoja (No bail out -periaate). Tämän kieltävät ainakin Lissabonin sopimuksen artiklat 125 ja 310. Tämän vuoksi EU:n olisi syytä harjoittaa talouksiensa tukemista kansallisella tasolla. Toisaalta nyt odotettavissa oleva maailmantalouden kuumeneminen, saattaa jo edellyttää eri tavalla ajoitettua elvytystä.

 

Suomessa on tämän tästä myös nykyisen hallituksen suulla korostettu sääntö- ja sopimuspohjaisen kansainvälisen toiminnan tärkeyttä. Silti hallitus esittää nyt Suomelle menemistä mukaan EU-hankkeeseen, joka on jopa EU:n omien sääntöjen vastainen. Elpymisväline ei hyödytä Suomea juurikaan, vaan on suunnattu euroalueen ongelmallisten kansantalouksien tukemiseen. Käytännössä tuetaan siellä, missä ei ole haluttu hoitaa taloutta kurinalaisesti.

 

On esitetty, että Suomen vetäytyminen EU:n elpymisrahastosta aiheuttaisi Suomelle "ennen näkemättömän mainehaitan". Voi olla, että muutaman vuoden kuluttua Suomen rehellisyyttä kuitenkin kiitettäisiin, sillä todellisuudessa velkaunioni on vain ongelmien siirtämistä.

 

Moni näkee, että maksamme näin suurvaltapoliittisia turvatakuita EU:lle varmistaaksemme länsivaltojen tuen sotilaallisen kriisin sattuessa. EU ei kuitenkaan ole sotilasliitto, NATO on läntinen sotilasliitto. Maamme on edelleen geopoliittisesti idän ja lännen välimaastossa, joten meidän on pakko hoitaa viisaasti ulkopolitiikkaamme sekä itään että länteen, toistaiseksi liittoutumattomana.

 

Pentti Tepsa

51 kommenttia

 • Joona Ojanen sanoo:

  Suomen viennistä 60% suuntautuu EU:n alueelle ja 70% koko Eurooppaan. Euroopan talousalueen vakaus ja kasvu on meidän elinehtomme. Italian/Espanjan ajautuminen talousvaikeuksiin näkyy meidän kukkarossamme Saksan sekä Ranskan kautta. Elvytyspaketti on noin 1.4% suomen BKT:sta, yli 30 vuoden maksuajalla, joka inflaation huomioon ottaen on pisara meressä. Jos Euroopan talousalue elpyy edes vähänkin nopeammin tämän paketin ansiosta, negatoi se tämän 1.4% tukipaketin samantien.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Leo Tihinen sanoo:

   Lähes koko viime viikon käytiin Suomen Eduskunnassa keskustelua EU:n elvytyspaketin hyväksymisestä. Keskustelu pitkittyi lähinnä Perussuomalaisten toimesta. Tuloksena oli mm. Suomen ennätys puheenpituudessa (Sebastian Tynkkysen puhe kesti yli 8 tuntia) Vanha sanonta kuuluu: kyllähän maailmaan puhetta mahtuu ja kyllähän sitä mahtuu. Täälläkin Pentti Tepsa haluaa jatkaa samaa keskustelua. Mikäpä siinä. Onhan keskustelussa myös kristillinen ulottuvuus, sillä puolueista Kristillisdemokraatit, Perussuomalaisten lisäksi vastustavat EU:n elvytyspakettia. En huomannut, että oliko Kristillisdemokraateilla elvytyspaketin vastustamiseen uskonnollisia tai Raamattuun perustuvia ”pointteja”, vai vastustettiinko asiaa ”maallisista” syistä. Huomenna asia ratkaistaan kun äänestetään elvytyspaketin hyväksymisestä ja elämä ja ehkä pulinakinjatkuu.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Tepsa sanoo:

   Saksa 7 914milj. 13,8 %

   Ruotsi 6 018 10,5

   Yhdysvallat 4 872 8,5

   Alankomaat 3 869 6,7

   Kiina 3 038 5,3

   Venäjä 3 011 5,3

   Yhdistynyt kuningaskunta 2 257 3,9

   Ranska 1 824 3,2

   Viro 1 725 3,0

   Belgia 1 690 2,9

   Muut maat 21 113 36,9

   Yhteensä 57 332 100

   Arvoisa Joona Ojanen. Tullin viime vuoden tilastojen mukaan 59,9% viennistämme suuntautuu EU:n ulkopuolelle. Voi tosin olla niin, että muut maat kategoriassa on vielä jokin EU maa. Vientimme Ruotsiin ja Saksaan on pitkälti naapurikauppaa, joka toimisi, vaikka euroalueen talousongelmaiset esimerkiksi Italia joutuisivat kuurille. Sitäpaitsi elvytys koronan jälkeisessä nousukiidossa on turhaa. Enemmän olisi satsattava Italian ja Espanjan talouksien rakenteelliseen uudistamiseen.

   Katson, että elpymisväline vain pitkittää ongelmaa, joka olisi ratkaistava joka tapauksessa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Mänttäri sanoo:

   Pentti Tepsa,

   Tässä taulukossa on mielestäni todellinen tilanne täydellisesti esitetty.

   Kirjoitat alustuksessasi: ”Elpymisväline ei hyödytä Suomea juurikaan, vaan on suunnattu euroalueen ongelmallisten kansantalouksien tukemiseen. Käytännössä tuetaan siellä, missä ei ole haluttu hoitaa taloutta kurinalaisesti.”

   On suhteellisen pienen vaivan takan todeta se minkä sinä tämän taulukonkin kautta tuot todettavaksi. Tämän asian tuominen kaikille ymmärrettäväksi ei näytä olleen kenenkään muun kuin kahden pienimpiin puolueisiin kuuluvan velvollisuus. PS kannatukseltaan isoimpana puhuu vain totta ja perustelee Tepsan tapaan väittämänsä.

   Minun sympatiat halla-ahoslaisille nousi pitkän keskustelun aikana ja kun Halla-aho peräsi kirkon tehtävää. Saman ”herätyssaarnan” piti Italina kuulisimpiin kuuluva Celentano, pitämällä samanlaisen, mutta monta kertaa pidemmän esityksen San Remon festivaaleilla ja VeronanAreenalla ennätysmäisen kuulijankunnan edessä, vt. blogini 25/4 tällä foorumilla.

   Autettavilla mailla kuten Italialla ei ole rahasta puutetta. Aivan samalla tavalla kuin Kreikkan rahapula sitoutti EU:n kautta Suomenkin auttamaan miestä olemattomassa mäessä.

   Silloisen asuinalueeni, Ticinon kansanedustajat toivat usean kerran esille, että miksi Italia valittaa vaikeuksistaan, koska ainakaan rahan puutetta he eivät pode. Sveitsin pankeissa on on rutkasti selvää rahaa, yli ongelmien tarpeen.

   Italian tilanne ei korjaannu kuin laittomien, piiloitettujen varojen julkaisu ja niiden palauttaminen Italiaan, sen sijaan, että EU lähettää 200 miljardia ”hätääkärsivien” avuksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joona Ojanen sanoo:

   https://tulli.fi/documents/2912305/3437550/Kuvioita+Suomen+ulkomaankaupasta+2020+(ennakkotiedot).pdf/11c89829-2e73-932b-ee9e-1b9fbde12386/Kuvioita+Suomen+ulkomaankaupasta+2020+(ennakkotiedot).pdf?t=1612536377612

   Tässä yhteenveto Suomen ulkomaan kaupasta 2020. Skrollaa alas piirakkaan: VIENTI MAARYHMITTÄIN 2020(1­11)

   Euroalue : 38,5% Muut EU-maat : 17,0% Muu Eurooppa : 16,1% Aasia : 14,1% USA : 7,9% Muut Maat : 6,4%

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joona Ojanen sanoo:

   Hyvä Pentti, Suomi vei EU:n alueelle 52,5%, ja koko Euroopan alueelle ~70%. Suomen vienti on naapurikauppaa (mitä tuo nyt tarkoittaakin)? Ja siihen ei taloussuhdanteet vaikuta, en tiedä uskotko tuota itsekkään.

   Suomen tavara-viennistä suurinosa on teollisuuden käyttöön. Eli koneita, laitteita, metalleja ja metallituotteita. Raaka-aineita ja tuotantohyödykkeitä on noin puolet viennistä. Eli me viemme tuotteita, jotka jatkojalostetaan ja myydään edelleen. Jos Saksan teollisuuden vienti alkaa tökkimään, on meillä duunarit kohta lomautettuna ja tilanteen jatkuessa kortistossa.

   Ei tilanne ole ideaali mutta totuus on se että Suomi on riippuvainen Euroopan alueen viennistä. Me olemme siinä samassa veneessä, jota haluat keikuttaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Eikö kristilliset ole löytäneet raamatusta pykälää, joka kieltää paketin ? Ennen kuulumatonta. Perussuomalaisten tarkoitus on vain kiusata, sitähän ne tekevät kuntapolitiikassakin. ”Haittamaahanmuuton” ja talouspaketin lisäksi paukut eivät muuhun riitä. Nämä asiat eivät kuulu kuntapolitiikkaan kuin välillisesti.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Luhuesti. Maamma positiivinen tulevaisuus on ehdottomasti aktiivinen mukana olo Euroopassa, EU.:sa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Tepsa sanoo:

   Arvoisa Reino Suni, voisiko oma contribuutiomme EU:lle tällä kertaa olla se, että järkisyihin vedoten vaatisimme tämän elvytysrahaston korvaamista kansallisella elvytyksellä hiukan soveltaen sitä taloustilanteeseen?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reino Suni sanoo:

   Pentti Tepsa.

   Me ioemme olleet mukana luomassa tätä elvytyspakettia , jossa on, uskoisin huomioitu kaikkien Eu -maiden käsitykset ja toiminta yhteisen Eurooppamme hyväksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Käytännössä kai on pakko hyväksyä paketti. Ei sen hyväksymien ole mitenkään meidän etumme mukaista, mutta minkäs teet? Suo siellä vetelä täällä.

  Kiintoisaa, kun Kristillisiä pilkataan Raamatulla. Kaikkea mitä sanomme, tai esitämme voidaan yrittää mitätöidä juuri noin. Samoin voi mitätöidä kaikkea politiikan tekoa. Jos ehdotus tulee omasta mielestä, väärältä taholta, niin se mitätöidään. On se kuinka varteenotettava tahansa. Tiedämme kai kaikki sen , että tuo paketti valuu parissa vuodessa ” Roope Ankkojen” rahasäilöihin. Inflaatio kiihtyy ja koko talousjärjestelmä on suuressa vaarassa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   EU:n etu on meidän etumme, ei vain taloudellisesti vaan myös poliittisesti. Tarvitsemme yhtenäisen vahvan Euroopan monenlaisia uhkia vastaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Onhan se Suomen etu, kun maksetaan yli 6 miljardia ja saadaan 2 takaisin, mikäli saadaan. Sitä voi Ojalan laskuopin mukaan todella sanoa eduksi. Toinen on perus-sopimuksen rikkominen, joka tulee vielä vastaan ennemmin tai myöhemmin. Mikään talous ei kestä velaksi elämistä kovin pitkään. Lisäksi solidaarisuus Eu:saa on kuin rampa ankka. Sitä tarkoittaa yhtenäinen vahva Eu. Yhtenäisyyttä kun todellisuudessa ei ole. On vain kuviteltu yhteinäisyys Eu-eliitin mielessä. Voihan sitä toki laulaa hymniä Oodi ilolle.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Olen huomannut ennenkin että juurikin uskovaiset mittaavat kaiken vain rahassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Parempi rakentaa kalliolle, kuin hiekalle. 🙂

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Jaa rahaako Jeesus tuolla tarkoitti? Jeesus inhosi rikkaita.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Tarkoitin vain sitä, että kun Eu:n perus-sopimuksilla pyyhitään pöytää ja taataan muiden maiden velkoja niin siitä ei hyvää seuraa. Mikäs siinä eläköön Suomikin reippaasti yli varojoensa kuten Välimeren maat ja uskotaan mekin, että kyllä velat muuttuvat myöhemmin saataviksi. ”Italia saa eniten EU:n koronaelvytystä – ja myöntää, että rahan tarve johtuu pääosin muista syistä kuin koronasta. Suomi luulee muuta ja maksaa”, kuten Jan Hurri kirjoittaa 12.5 (Is)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joona Ojanen sanoo:

   >>Sitä voi Ojalan laskuopin mukaan todella sanoa eduksi

   Tämä 4 Miljardia on noin 1.4% Suomen BKT:sta (yli 30 vuoden laina-ajalla, joka Inflaation huomioon ottaen on olematon summa). Suomen etu on Europpan talousalueen vakaus ja kasvu. Jos talous sakkaa ja vienti laskee, me menetämme huomattavasti enemmän kuin 4 miljardia. En minä pidä tilannetta ideaalina mutta totuus on se että maailman taloudet ovat linkittyneitä toisiinsa ja me olemme erityisesti riippuvaisia Euroopasta.

   Brexittiä myytiin vähän samoilla sloganeilla (britit maksavat turhaan 250M viikossa EU jäsenyydestään). Nyt britit ovat menettäneet 130B sitten 2016 eli eroaminen on tullut maksamaan jo sen saman summan mitä he maksoivat jäsenyydestään ja viennin lasku tekee tästä tilanteesta pysyvän sekä loppulaskusta järkyttävän suuren. Ja kärsijöinä ovat heikosti koulutetut ja köyhyysrajan lähellä elävät.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   ”Tämä 4 Miljardia on noin 1.4% Suomen BKT:sta (yli 30 vuoden laina-ajalla, joka Inflaation huomioon ottaen on olematon summa). Suomen etu on Europpan talousalueen vakaus ja kasvu.”

   Juuri näin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Eu-mailla saisi olla velkaa korkeintaan 60% BKT:sta. Sen Suomikin on jo ylittänyt. Italian velka BKT:sta lähentelee jo 160%. Tämä jo kertoo oleellisen asian, missä mennään. Italia ei tunne sanaa – kestävyysvaje ja tuskin tuntee sitä vastaisuudessakaan. Eu:n sanotaan kehittyvän kriisien kautta. Tuli korona ja sitten keksittiin tiivistää sen varjolla unionia luomalla elvytysrahasto euron pelastamiseksi. Tämän takia Saksakin luopui tiukasta talouskurista. Italiaan pumpataan 200 miljardia, ettei tämä keinotekoisesti täysin erilaisista maista luotu muka solidaarinen Eu romahda ja käy kuin Kalmarin unionille ja entiselle Neuvostoliitolle.

   Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun EU:ssa siirrytään alijäämäiseen budjettirakenteeseen, jossa annetaan jäsenmaille suoria tulonsiirtoja eli lahjoitetaan rahaa. Yksi ja toinen toistaa sanoja – tämä on kertaluontoinen asia. Vain naivit ja sinisilmäiset uskovat tämän. Kun pää on saatu auki tämä ei varmasti ole kertaluontoinen, vaan velat muuttuvat saataviksi Välimeren maille jatkossakin. Ja Suomi maksaa, kun kerran saa maksaa muiden iloksi. Totean edelleen, kun Eu:n (tuon poliittisesti ramman ankan) perus-sopimuksilla pyyhitään pöytää ja taataan muiden maiden velkoja, niin siitä ei hyvää seuraa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Kristilliset sotkevat politiikan teon ja raamatun vanhentuneet asenteet. He käyttävät raamattua lakikirjana, jolla tuomitaan. Eikö armo kosketa, siitä puhutaan myös raamatussa. Politiikantekohan on pelkkää taloutta. Veromarkat pitää jakaa oikeudenmukaisesti. Kullakin puolueella on omat käsityksensä siitä. Jokainen haluaa eniten omille kannattajilleen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Yrjö Sahama sanoo:

  Elpymisrahastossa ei ole kysymys pelkästään rahasta ja taloudesta. Irtautuminen EU:n yhteisestä päätöksestä olisi epäsolidaarisuuden ilmaus, jonka seurauksena EU ja sen jäsenvaltiot hyvinkin jättäisivät Suomen oman onnensa nojaan, siis Venäjän armoille, jos (kun) joutuisimme kohtaamaan vakavan polittisen tai sotilaallisen kriisin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Tepsa sanoo:

   Arvoisa Yrjö Sahama, pidän itsekin eurooppalaista yhteistyötä tärkeänä, mutta pidän eurooppalaisia kansallisvaltioita juuri hyvin keskeisenä eurooppalaisena piirteenä.

   Maamme geopoliittinen asema on sellainen, että ei EU:sta ole sotilaallisen kriisin sattuessa auttajaksi. Tai saattaahan EU rangaista hyökkääjää pakotteilla, joita opitaan vähitellen kiertämään. EU:n suuret valtiot olivat itsekkäitä maskien hankinnassa ja samoin rokotuksissa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reino Suni sanoo:

   Pentti Tepsa.

   Vaikka emme ole virallisesti Naton jäseniä niin usko, että se tulisi avuksi sotilaallisen kriisin sattuessa. Yhteisymmäryys nytkin Naton kanssa on relistisena esteenä mahdolliselle sotilaalliselle kriisille.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Reijo Mänttäri sanoo:

  Joona Ojanen,

  “Tämä 4 Miljardia on noin 1.4% Suomen BKT:sta”

  Suomi antaa nyt juuri 4 miljardia. Esimerkiksi Italia saa samaan aikaan, eli nyt juuri 200 miljardia, koska Suomi antaa 4 miljardia. Se on tosiasia, muu on toiveajattelua, uskotaan toisten uskottelua.

  Aivan niinkuin kävi Ronald Reaganin ”hyvän tekemiselle”, annettiin rahaa sinne, mistä niitä ei koskaan edes tosissaan kuviteltu saatavan takaisin, siis korkoja ja lyhennyksiä. Koko maailma ajautui lamaan.

  Tällä Reaganin “hyväntekemisellä” on täsmälleen samat periaatteet, eli annetaan lainaa ja selvää rahaa sinne, missä “talo” on kiinnitetty korkeammalle kuin piipusta savu nousee.

  Avustettavilla mailla, kuten Italia, Espania, Kreikka, muunmuassa on selvää rahaa ja sen on vahvistanut minun kuulteni Sveitsin pankkijärjestelmän edustajat, ei pankkien edustajat, eli kansanedustajat.

  90-luvun maaimanlaajuinen lama 90-luvulla, oli samanlainen kupla kuin, että tällä avustuspaketilla sitten sen saajat ostavat tuotteita niiltä, jotka ovat rahat antaneet. Tähän globaaliin kuplaan yrittivät kaikki ahneet ahtautua, mutta se puhkesi.

  Sama toistui sen jälkeen vielä kahdesti. Luvattiin suuria voittoja ja lupaajat tällä kertaa olivat miljardiluokan huijareita arvovaltaisella taustalla. Tällaisen tapahtuneen sallijat olivat maan korkeimmat valvojat ja hallitus.

  On täysin edesvastuutonta sinun lähteä esittelemään laskelmia siitä, miten ihmisen mieli käyttäytyy, koska 4 miljardia (sikäli kun siihen jää) olisi olematon summa ja jopa niin, että tehdään laskelmia, että saajat sitten arvostavat ja ostavat meiltä kaikenlaista.

  Suomen vienti ei ole tarvinnut tällaista “boosteria”, miksi miljardeja kuvailet ja kuvailevat Marinin johdolla muutkin.

  Britannian brexit vain vahvistaa, että pysytään erossa sellaisesta, mistä “kannattavuuslaskelmia” julkaistaan. Ei hallitsemattomien huijareitten käyttäytymisestä voida tehdä laskelmia. Pysytään heistä erossa, kun rahasta on kyse.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Joona Ojanen sanoo:

   >>Suomen vienti ei ole tarvinnut tällaista “boosteria”

   Suomen vientiteollisuus tukee tätä pakettia. Suomen vientiteollisuus on myös todennut että tällä veneen keikuttamisella ei saavuteta yhtään mitään.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Mänttäri sanoo:

   Uskon minäkin, että vientiteollisuus tukee, eihän se ole heidän maksettavana ei nyt eikä myöhemmin. Kysymys on kuitenkin siitä mitä tapahtuu, kun ei tiedetä mitä tapahtuu.

   Tiedämme vain omat tekemisemme. Jokainen yritys joutuu tekemään ehkä toisenlaisia ponnisteluja tai lisää yhteydenottoja ja kaikkea sitä mitä tarvitaan kansainvälisessä kilpailussa. On kysyttävä monella eri tavalla, että ostatteko näitä meidän laivoja, pumppuja, generaattoreita, sähkömoottoreita, mitkä ovat olleet maailman parhaita tähän ”pakettiin” asti.. — Mafia ei ”osta”, ellei saa muutamaa miljardia etumaksuja ja sen saatuaan he hetken päästä sanovat, ettei se riittänyt tarvitaan toinen mokoma lisää. Tämä on arkipäivää, paketin suurimman nauttijan maassa. Kyllä Italiaan myydään mitä siellä tarvitaan, ei EU-avustus tarvetta nosta.

   Ei näköjään ole kenenkään huomioinnissa, että luotettavat tahot ovat vakuuttaneet järjestäytyneen rikollisuuden ja korruption mukaantulon, kun summat ovat miljardeja. Heidän toimintansa on ollut tiedossa ja jatkuu niinkuin ennenkin, aivan yksi yhteen katolisten pappien lasten hyväksitkäytön kanssa. Kumpaakaan ei saada pois, niistä on vain pysyttävä erossa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Reijo, olen ymmärtänyt, että olet ollut Italiassa pidempään ja ilmeisesti tunnet sen poliitisen systeemin. Mafiaan jouduin itse tutustumaan Roomassa Piazza Navonalla eräässä pienessä ruokaravintolassa.

   ”Italiassa alkoi markkinoiden pelkäämä operaatio – Pääministeri varoittaa: EU-rahat menevät sivu suun.” US 17.5.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Mänttäri sanoo:

   Siis läheltä on sinua liipannut. Ennen, Piazza Navonalla asti ei mafia vaikutuksia voinut huomata. Tämä ennen oli Roomassa asumiseni aikaan, eli 1965 lähtien. 70-luvun lopulla puhuttiin korkean tason yhteyksistä eri mafia-tyyppisiin järjestelmiin. Uskotaan, että Berlusconi kantoi kortensa kekoon, että etelän likainen raha saatiin sijoitettua laillisiin tekemisiin.

   Onko tuo lehdestä lainaus Uuden Suomen? palstalta?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Tuo artikkeli oli Uudessa Suomessa. Joitakin ongelmia Italian hallituksella näyttää olevan. Rooman matkat loppuivat tältä erää koronaan. Anton Montilta ilmestyy muistaakseni syksyllä kirja ’Ndrangheta : maailman vaarallisin rikollisjärjestö. Nyt, kun tuo elvytyspaketti on hyväksytty Suomen osalta, on arvattavissa mihin osa tuosta 200 miljardin elvytyspaketista menee takuuvarmasti.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Mänttäri sanoo:

   Kosti,

   Italiassa on kolme järjestäytynyttä lahjonta-kiristys ketjuuntumaa. Siis Perinteinen Sisilian mafia’ksi kutsuttu, Calabriassa Ndrangheta ja Napolin Camorra.

   Syystä tai toisesta tuo Calabrian ryhmä on noussut viime vuosina merkittävimmäksi ja laajimmin kattavaksi Italiassa.

   En ole mikään ilmiön tutkija, vaan kohdannut sitä lähinnä tiedotusvälineissä ja joissakin tv:n keskusteluohjelmissa.

   Mitä veljesyhteyteeni, helluntalaisiin tulee, niin seurakuntiimme kuuluvat yrittäjät eivät ole nostaneet sitä suurimmaksi ongelmaksi tässä maailmassa. Sisilia, Calabria ja Napoli-Campania ovat alueita missä on eniten helluntaiseurakuntia. Tämän maailman pahuutta vastaan tai sitä parantelemaan ei olla lähdetty, oli se mafioita tai pedofiliaa siellä missä sitä vastustetaan. Kuitenkin voimakas julistus annetaan koko ajan, että näistä kahdesta Jeesus vapauttaa ja antaa Voiman elää niistä erossa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Reijo,

   Ymmärrän kyllä tuon seurakuntienne yrittäjien toimintatavan, joka lähtee pelastussanoman esilläpitämistä. Ja hyvä niin. Kuitenkin esivallan tehtävänä on Jumalan sanan mukaan yrittää puuttua rikolliseen toimintaan parhaalla mahdollisella tavalla. Heillä on siten oma velvollisuutensa toimia maailman pahuutta vastaan ja niin pitää ollakin. Vaikeaa se näyttää olevan tuon Calabrian Ndranghetan osalta, jonka lonkerot ulottuvat pitkin Eurooppaa.

   Kuten aiemmassa kommentissasi totesit: Mafia ei ”osta”, ellei saa muutamaa miljardia etumaksuja..” Kun tuo elvytyspaketti tulee voimaan jaossa on valtavasti rahaa, josta mafia ottaa osansa. Se on mielestäni jokseenkin selvä asia. Se mikä myös on tärkeää on tarkastella aikain merkkejä. Osaltaan tämä elvytyspaketti kuuluu ”aikain merkkeihin”, vaikka se sinänsä on ns. maallinen asia. Selvästi on mielestäni huomattavissa, että tämä liittyy siihen ideologiseen henkeen, joka pyrkii valtaan kautta Usa:n ja koko läntisen Euroopan. Kirjoittaahan (Jes21:11) ja kysyy: ”Vartija, mikä hetki yöstä on?” Myös Jeesus kehottaa tarkastelemaan aikain merkkejä (Mat15)

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Joni Toivonen sanoo:

  Suomi tarvitsee viennin elpymiseksi oman valuutan. Markkinat huolehtivat kysynnästä siinä tapauksessa. Tällaisena nollamaana sosialistisessa rahajärjestelmässä mukana olo järjetöntä. Meillä ei nyt ole itsellä juuri keinoja vaikuttaa vientiin, eikä mihinkään muuhunkaan, veroja vain nostettava ylemmäs jatkuvasti tai leikattava rajusti.

  Velkojen nollaus tai ikuisesti EKP:n pöytälaatikkoon jättäminen, josta haaveillaan, tarkoittaa myös ikuista orjuutta komissiolle.

  Jonkinlainen Tukholman syndrooma vaivaa meidän päättäjiä ja näitä ruusunpunalasisia euro-faneja.

  Tämä nyt on vain yksi oire taudista Jumalan hylkääminen. Kaikki mikä voi mennä pieleen, menee pieleen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Joona Ojanen sanoo:

   Euron hyöty yrityksille on vakaus, valuutan vaihtoon liittyvien riskien minimointi, matalat korot jne. Elpymisellä tarkoitat varmaan devalvaatiota, jossa vietävien hyödykkeiden arvo laskee ja näinollen kilpailukyky paranee. Devalvaatio tosin nostaa kaikkien ulkoa tuotavien hyödykkeiden sekä raaka-aineiden hintoja. Eli vaikka sinulla olisi näitä markkoja enemmän käytettäväksi niin ostaessasi polttoainetta saatkin vähemmän.

   Voit devalvoida omaa valuuttaa miten paljon haluat ja et silti kykene kilpailemaan Kiinan kanssa. Suomalaiset eivät vain suostu menemään kenkätehtaaseen töihin, jossa he kuukauden palkalla voivat ostaa kupillisen bensaa. Pitkälle jalostetut hyödykkeet sekä palvelut ovat ne asiat mihin Suomen kannattaa panostaa. Tällaisten vientituotteiden kohdalla kilpailu on vähäisempää ja halpatyövoiman maihin tällaisten hyödykkeiden valmistusta ei voi siirtää.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Mänttäri sanoo:

   Yleensä uutuudet kannattavat uutuuden levittämisen ajan. Aivan kuin Madoff’n huijaus, hän maksoi sijoittajille uusien sijoittajien rahoista ikäänkuin tuottoja ja johonkin ’häipyi’ noin 100 miljardia USD. Sama oli kaava Wincapita-huijauksessa. Olin paljon tekemisissä USA:ssa sijoittajien ja pörssimeklareitten kanssa. Suoritin tutkinnon, mikä oikeutti minun toimimaan pörssivälittäjänä, isossa yrityksessä ensin vanhemman alaisuudessa. Menestyinkin riittävästi edetäkseni, mutta tuli hetki, jolloin koko korttitalon rakennelma minulle selveni. Kaikki kuulivat ja halusivat kuulla vain tuotoista ja ohittaa hetkelliset menetyskset. Myöhemmin konsultoin paria sijoittajaa, joille oli tehty Wincapita-tyylisiä ehdotuksia. Mikään laskuoppi ei tukenut niitä ja sijoittajat olivat hyvinkin tarkkojaja riittävän älykkäitä ymmärtääkseen, ettei vähintään 10%:n tuotto kuukaudessa ole mahdollista. Kumpikaan ei noudattanut neuvojani ja kumpikin menetti lähes koko sijoituksensa. Olen heidän ystävänsä vieläkin ja kysyin jälkeenpäin, että miksi teitte täysin neuvojen ja järjenvastaisia sijoituksia. Kumpikin sanoi, että kyllä he jopa tiesivät, että ehdotus ei ollut tosiasioihin perustuva, mutta koska olen niin ahne, niin en voinut vastustaa kiusausta, vaikka tiesin kaavan valheeksi.

   Viitaan Room. 1:24-32, missä kaiken väärän ja pahan alku on kun vaihdetaan Jumalan totuus valheeseen. Kun nämä jakeet lukee, niin koko totuus väärän menestymisetä pitäisi valjeta, eli vaihdetaan tietoisesti Jumalan käskyt lihan, inhimillisen mielen haluihin. Kuunnellaan häntä ja hänen edustajiaan, jonka äidinkieli on valhe.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni Toivonen sanoo:

   Keinotekoisilla vakausmekanismeilla euro saadaan näyttämään vakaalta, ei se silti ole vakaa, vaan jatkuvassa tuen tarpeessa ja kriisissä kriisin jälkeen. Korot nollassa on hauskaa aikansa.

   Britannian EU-ero tullee osoittautumaan hyvin viisaaksi. Venäjällä muistetaan yhä, kuinka länsi lopulta suuteli heidän tankkejansa, kun 2. maailman sota oli sodittu.

   EU jää suutariksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joona Ojanen sanoo:

   >>Britannian EU-ero tullee osoittautumaan hyvin viisaaksi.

   Ei ainakaan talouspoliittisesti. Jos asetat esteitä kaupankäynnille niin kaupankäynti vähenee. Eikä maailmassa ole toista EU:n kokoista aluetta jolla UK voisi korvata menetyksensä.

   https://www.theguardian.com/business/2021/mar/22/data-shows-collapse-of-uk-food-and-drink-exports-post-brexit

   https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-trade-deal-eu-exports-b1837528.html

   UK:ssa on jo hätä kädessä mm. maataloustuottajilla.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni Toivonen sanoo:

   Ei ole esteitä kaupankäynnille. Kauppa käy ja kasvaa niiauksen jälkeen sitä mukaa kun uudet kauppasopimukset tehdään. Kunhan eurokupla puhkeaa, näemme. Tuollainen eun ulkopuolella on vain kurjuutta -propaganda on tietysti korruptiomedian viesti

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joona Ojanen sanoo:

   >>Ei ole esteitä kaupankäynnille

   Tottakai on. UK:lla on nyt EU:n kanssa vapaakauppasopimus, joka tarkoittaa että tariffeja taikka/kiintiöitä ei ole (perus WTO säännöt). Mutta erilaisia tullaus papereita tarvitaan kutentodistuksia tuotteiden alkuperästä, tuoreudesta jne jne

   Pienimillä yrityksillä ei ole varaa täyttää tällaisia kaavakkeita taikka kutsua eläinlääkäriä paikalle parin lihapakkauksen lähettämistä varten. Ja näitä erilaisia tullaukseen vaadittavia papereita harrastavat toki muutkin kuin EU.

   EU:n yhteinen talousaloue on menestys, josta Suomi on hyötynyt suuresti.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Leo Tihinen sanoo:

  ”Eduskunta on hyväksynyt EU:n elvytyspaketin, jonka on tarkoitus nostaa EU-alue jaloilleen koronakriisin jälkeen. Paketti sai eduskunnan hyväksynnän äänin 134–57. Paketin hyväksymiseen vaadittiin kahden kolmasosan enemmistö. Äänestys oli kauaskantoinen, sillä koko Euroopan elvytyspaketti olisi voinut kaatua, jos eduskunta ei olisi hyväksynyt osallistumista siihen. Eduskunta ehti kiistellä paketista lähes vuoden.” YLE

  Loppu hyvin, joten kaikki hyvin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Mänttäri sanoo:

   Mielestäni PS:n puhemaraton oli erinomainen osoitus näyttää, ettei oikeasta luovuta, koska kuitenkinhan me häviämme.

   Muiden kansanedustajien vastakkaista kantaa edustavat puheenvuorot, kuten Guzenina, eivät vakuuttaneet oikein puhujaa itseään. Myös hänen viittauksensa Englannin suuriin menetyksiin osoitti, ettei asian todellinen olemus ollut saannut sijaa hänessä ja että hän lähinnä heitti muutaman miljardin menetykset, jotka olivat kaikki odotettavissakin. Varsinainen ”pihvi” on se tila, minka Englanti saavuttaa, kun saa ravisteltua haitat pois.

   Yksin olo ja eroaminen niistä yhteyksistä, joiden vaikutus on kuin järjestäytyneen rikollisuuden, on uhrauksien väärtti. Maat, joiden talous on hyvä, niinkuin Suomi, Norja ja Englanti esimerkiksi saavat tervettä seuraa ja sairaatkaan, kuten Etelä-Euroopan korruptoituneet maat, voivat olla yhteistyössä niinkuin se heitä ja meitä kannattaa. Syntyy terve kauppayhteys, joskus hitaasti joskus ei ollenkaan, mutta emme ole avustus-uhkien alla. Kaikki uhkaaminen, kuten tuho, jos EU:n vaatimuksiin emme taivu on noituutta ja siitä on hyvä pysyä erossa niin vanhurskas kuin jumalatonkin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Mänttäri sanoo:

   Tekstiii tuli jitain virheitä, ei suuria, mutta korjaa-mahdollisuus, kun tullut lähetä-nappulaa painettua oli suuri ilo.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joona Ojanen sanoo:

   >>Mielestäni PS:n puhemaraton oli erinomainen osoitus näyttää

   Jos olisivat puhuneet asiaa. Se että puhujan pöntöstä luetaan satua punahilkasta on lapsellista ja typerää.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kosti Vasumäki sanoo:

  Olen Teemu Keskisarjan kanssa samaa mieltä siitä kuten hän IS:n kolumnissa tänään toteaa, että ”Suomi oli 1800-luvulla itsenäisempi kuin nyt.” Elvytyspaketin mukana meni itsenäisyytemme viimeisetkin rippeet ja siitä vielä maksettiin. Seuraava lasku odottaa jo nurkan takana.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Jos ei seuraa maailmantaloutta ihan tarkkaan, saattaa syntyä sellainen kalevalainen käsitys, että Suomi yksin pärjäisi kaikkia maailman valtioita ja valtioliittymiä vastaan. Olisihan se hauska ajatus, mutta se ei vain toimi.

   Ei Saksa varsinkaan, ei myöskään Ruotsi haluasi persaukista Suomea kauppakumppanikseen. Puhumattakaan Be-Ne-Lux -maista. Ja paljonko sitten voisimme myydä johonkin Puolaan tai Unkariin kattaaksemme nämä tärkeimpien vientialueidemme menetykset?

   Suomi on vientivetoinen maa ja jos joutuisimme neuvottelemaan kaikki vientisopimuksemme uusiksi maakohtaisesti. Joutuisimme samaan suohon, jossa Britannia on nyt. Ja Britannialla on sentään öljyä.

   EU-jäsenyyden vastustajia yhdistää yleensä se seikka, että he laskevat vain EU:lle maksettavia kuluja. Eivät laske niitä tuloja, joita tulliliiton jäsenyys tuo tullessaan. Tässä vain yksi esimerkki: https://yle.fi/uutiset/3-11935190 .

   Tällä palstalla en ole nähnyt vielä suorastaan mainostettavan tätä vaihtoehtoa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Euraasian_talousunioni , mutta se näyttää joidenkin kirjoittajien silmissä olevan hyvä vaihtoehto EU:lle. Jää nähtäväksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Mänttäri sanoo:

   Seija R.,

   ”Olisihan se hauska ajatus, mutta se ei vain toimi.”

   Toimivan ja toimimattoman voi hetkessä potkaista kasaan.

   Olen lähes koko ikäni vain harjoittanut vientikauppaa, omissa yrityksissäni ja vetänyt lukuisia kauppaneuvotteluja palkattuna, pääasiassa muualla kuin Suomessa.

   Kaikki tulokset syntyy rakentamalla ja uhrauksilla, eli työnteolla!

   Täytyy tietää mitä pitää tehdä ja missä niitä tarvitaan. Jos tuotetta ei osteta, on kysymys laadusta tai hinnasta ja luotettavuudesta. Jokainen näistä kolmesta elemenstistä on korjattavissa markkinoillesopivaksi.

   EU- tuo kumppanuutta ja itsestäänselvyyttä, mutta yleinen poliittinen, taloudellinen ja jopa uskonnollinenkin tilanne voi muuttua hetkessä, eikä kumppanit auta, koska heillä on sama jama.

   Vain oma itsenäisyys, riippumattomuus on pelastava tie. Yhteydet ja kumppanuudet ovat tärkeitä ja palvelevat juuri, jotta saavutetaan oikea käsitys markkinoista, niiden tarpeista.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joona Ojanen sanoo:

   >>Reijo.M Vain oma itsenäisyys, riippumattomuus on pelastava tie

   Maailma on täynnä kauppaliittoja. Tiedätkö miksi? Koska siitä on hyötyä jäsenille. Jos kuvittelet Suomen hyötyvän siitä että olisimme kauppaliittojen ulkopuolella niin tämän päivän ulkomaankaupasta ei sinulla ole kyllä mitään realistista kuvaa.

   The European Economic Area (EEA) The North American Free Trade Agreement (NAFTA) The Mercado Comun del Cono Sur or Southern Common Market (MERCOSUR) The ASEAN Economic Community (AEC) The Common Market of Eastern and Southern Africa (COMESA) The Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) The Indian Ocean Rim Association (IORA) The Latin American Integration Association (ALADI or LAIA) The Southern African Development Community (SADC)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Mänttäri sanoo:

   Joona,

   Kauppaliittoon kuuluminen ja kuulumattomuus on hyvä ja huono. Huono nyt, jos sellaisen hyödyt toteutuvat vain kun esim. Italia on saanut yli 200 miljardia. Kaikki uhkailu on noituutta ja siitä erossa pysyminen säästää harhakuvilta ja neljän miljardin maksulta.

   Tunnen henkilökohtaisesti Mercosurin ensimmäiset keskeiset vaikuttajat sen ensimmäisiä puheenjohtajan. Myös NAFTA on minulle tullut tutuksi. Nämä toimii kunkin maan kanavana, mutteivät muodosta mitään takuuta kauppasopimuksiin. Ne neuvotellaan yritysten vaikutuksista, usein monen ponnistelun tuloksena. Samanlaista vientiä olen harjoittanut ilman näiden järjestöjen asettamia ehtoja tai apua USA-Intia-Kiina-Etelä Korea-Taiwan akselilla. Sekä NL-Italia-Suomi akselilla.

   Tässä Suomen EU-tukipaketissa on kysymys joko-tahi uhkailusta poliittisin perustein. Kauppa voi hyödyntää valtiollista sopimuspohjaa, mutta valtio ei tee kauppoja, eikä takaa niiden syntymistä eikä jatkuvuutta. Kaikki on ostajan ja myyjän välisten ponnistelujen tulos.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   ”Velkahaukat Saksasta Suomeen vaativat jo pikaista paluuta EU-sopimusten talouskuriin. Tämä on turhaa haikailua. EU:n taloussääntöjen räikeäkin rikkominen on joka tapauksessa jo itsessään menettelytapana sääntö eikä poikkeus.”

   Saksan ja Suomen kaltaisissa keskimääräistä kurinalaisempien talousihanteiden EU-maista on jo kuulunut vaatimuksia, joiden mukaan EU-sopimusten vaatimuksiin alijäämä- ja velkarajoineen on palattava viipymättä ja viimeistään koronakriisin hellitettyä.

   Samaan aikaan muualla, kuten Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa, on kuulunut vielä runsaammin aloitteita ja vaatimuksiakin, joiden mukaan epäkelpoihin ja epärealistisiin talouskurivaatimuksiin olisi tyhmää kiirehtiä tai ylipäätään palata.”

   Näin mm. toteaa erikoistoimittaja Jan Hurri IS:n kommentissaan tänään.

   Teemu Keskisarja, jonka kirjoitukseen viittasin totesi myös Brysselin byrokratiasta: ”Venäjän yleisvaltakunnallisen lainsäädännön määrä vastasi ehkä miljoonasosaa EU:n direktiivien johdoksista.” Ymmärrän kyllä Seija Rantasen russofobiset näkemykset. Kun Itämerellä lentää yksi venäläinen lentokone, niin Brysseli on paniikissa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Reijo: Olen iloinen, että firmasi menestyy hyvin.

   Nyt pitäisi vain katsoa laajemmalti, yli yhden firman tai edes parin firman tuottavuuden yli.

   Ja pitäisi jaksaa katsoa pitkälle tulevaisuuteen.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pentti Tepsa

  Olen taustaltani lappilainen teologi, pappi ja uskonnon opettaja, Vanhan testamentin eksegeetti ja Kemijärven seurakunnan kirkkoherra.