Sodankäymisestä

Se, joka aloittaa sodan, on väärässä. On oikein, että se, joka ensiksi paljastaa miekkansa, joutuu tappiolle, tai että häntä ainakin lopuksi rangaistaan. Näinhän on myöskin tavallisesti käynyt ja tapahtunut koko historiassa; sodan aloittajat ovat sen hävinneet, ja vain hyvin harvoin ne ovat joutuneet tappiolle, joiden on täytynyt puolustautua. Sillä Jumala ei ole asettanut maallista esivaltaa rikkomaan rauhaa eikä aloittamaan sotia, vaan Paavali sanoo Room. 13:4, että miekan tehtävänä on suojeleminen ja rankaiseminen. Sen tulee suojella oikeamielisten rauhaa ja rangaista pahoja sodalla. Jumala, joka ei kärsi vääryyttä, järjestää myös niin, että sodan kävijöitä vastaan välttämättä käydään sotaa. Ja kuten sananlaskussa sanotaan, ettei ole ketään niin pahaa, ettei hän löytäisi pahempaansa, niin antaa myös Jumala laulaa itsestään Ps. 68:31: »Dissipa gentes, quae bella volunt», s.o. "Herra hajottaa ne kansat, jotka sotia rakastavat".

Varo, sillä tämä on totta. Ota tarkoin huomioon, että sinun on erotettava toisistaan seuraavat seikat: tahto ja pakko, halu ja välttämättömyys. Älä anna sodan- ja taistelunhalun ahdistaa itseäsi, vaikkapa olisit Turkin keisari. Odota välttämättömyyden ja pakon tuloa vailla halua ja tahtoa; sinä saat sittenkin tarpeeksi tekemistä ja kylliksi sotaa, niin että saat sanoa ja kehua sydämessäsi: Miten mielelläni haluaisinkaan elää rauhassa, jos vain naapurini haluaisivat. Silloin voit puolustautua hyvällä omallatunnolla, sillä näin kuuluu Jumalan sana: »Hän hajottaa ne, jotka sotia rakastavat.»

Martti Luther, Voivatko sotilaatkin kuulua autuaalliseen säätyyn? Valitut teokset III,124–125. WSOY. Juva 1983.

30 kommenttia

 • Mika Rantanen sanoo:

  Jumala on rakkaus, ja joka pysyy rakkaudessa, se pysyy Jumalassa, ja Jumala pysyy hänessä. 1. Joh. 4:16

  Jumala on rakkaus. On hyvä ja oikein ajatella, että jokaisen maahan ulottuvan auringonsäteen toisessa päässä on aurinko, ja samoin jokaisen maata koskettavan rakkauden kosketuksen toisessa päässä on Jumala.

  Mark Guy Pearse

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Eläinaktivisti sanoi televisiossa olevansa eläin. Minä ainakin olen ihminen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Olet ihminen niminen nisäkäs, sinulla on kaksi nänniä ja samat ruumiinosat kuin vastaavilla muillakin nisäkkäillä. Se että ihmisellä on isot ja runsaspoimuiset aivot eivät te hänestä ei-nisäkästä. Monet eläimet käyttäytyvät ihmisiksi (kuten monet koirat) ja monet ihmiset ’eläimellisesti’ kuten aikansa inkvisiittorit.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   On täyttä ateismia sanoa, että ihminen on eläin eikä eroa paljonkaan muista eläimistä. Ihminen on Luotu Jumalan kuvaksi, ei eläintä. 1. Moos. 1:27. Paratiisissa ennen syntiinlankeemusta tämä kuvana oleminen vielä toimi hyvin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Lue Rantanen pari hyvää biologian kirjaa, sinä ja minä olemme ihminen nimisiä nisäkkäitä, joiden biologinen ero tiettyihin korkeampiin eläimiin on erittäin pieni. Raamatun mukaan elohimit tekivät (asa) ihmisen verenkuvansa kaltaisuudessa.(demuto) Verenkuva ei ole sama kuin ulkonainen muoto. Se viitta kromosomeihin ja geeneihin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Elohim (hepr. ‏אלהים‎) on hepreankielisessä Vanhassa testamentissa (Tanakissa) käytetty Jumalaa tarkoittava sana. Sana on monikko sanasta eloah (אלוה), ”jumala”. Monikkomuoto käytettynä yksikössä olevien verbien kanssa on hepreassa käytetty tapa kuvata (pluralis excellentiae) suuruutta ja kunnioitusta.[1]

   … Ensimmäinen Mooseksen kirja (Genesis) alkaa sanoilla Bereshit bara Elohim… eli Alussa Jumalat loi. Koska ”elohim” on kollektiivimuoto, se on kristillisessä perinteessä tavallisesti tulkittu Pyhäksi Kolminaisuudeksi. Wikipedia

   Ja Jumala (Elohim) sanoi: ”Tehkäämme ihminen kuvaksemme, kaltaiseksemme.” 1. Moos. 1:26. Tässä siis selvästi puhuu kolmiyhteinen Jumala. ”Samoin Isä on Jumala, Poika on Jumala ja Pyhä Henki on Jumala, eikä kuitenkaan ole kolmea Jumalaa, vaan yksi Jumala.” Athanasioksen uskontunnustus

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Rantanen, käännös ’tehkäämme’ viittaa siis monikkoon eikä mikään sanamuodossa kerro että kyseessä olisi juuri kolme. Elohimeja, joiden verenkuvan kaltaisuudessa, siis demuto, ihminen muodostettiin , oli joukko jonka määrää emme tiedä. Elohimien jälkeinen predikaatti ei sekään aina ole yksikössä siloinkaan kun elohimeilla viitataan taivaalta laskeutuneisiin jumalanpoikiin, eikä esim. maalisiin johtajiin tai tuomareihin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Seppo, nyt lopetamme keskustelun täällä. Toisaalla olemme keskustelleet myös evankeliumien luotettavuudesta. Olet siinäkin kieltänyt tekstien mukaisen kuolleista nousemisen ja heräämisen ja olet täysin väärässä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Kasvakaa meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa. Hänen olkoon kunnia sekä nyt että hamaan iankaikkisuuden päivään. 2. Piet. 3:18

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Pää pystyyn! Vaikka viittaisi kaikki vääryyden voittoon, taisto hurjana jatkuisi aamunkoittoon, älä turhia säiky – käy uljaasti päin! Saat herätä riemuun ja soittoon.

  Maltbie D. Babcock (1858-1901)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Älä pelkää, usko ainoastaan. Mark. 5:36

  Älä masennu, jos vaikeudet ja koettelemukset ympäröivät sinua taivaallisessa elämässäsi. Kenties Jumala on asettanut ne ympärillesi siksi, että ne koulisivat sinua eteenpäin uskossa. Jos hän kutsuu sinut soutamaan ankarasti, hän tahtoo kenties tehdä sinusta vahvan merenkulkijan, joka vahvistaa hervonneet kädet ja voimistaa horjuvat polvet. Ennen kaikkea hän tahtoo viedä sinua luottamaan laivan ja sen kohtalon hallitsijaan, joka pilvien kerääntyessä ja taivaanrannan pimentyessäkin nuhtelee meitä lempeästi: ”Enkö minä sanonut sinulle, että jos uskoisit, niin sinä näkisit Jumalan kirkkauden?” (Joh. 11:40)

  Macduff, sulku on allekirjoittaneen lisäys.

  Ilmoita asiaton kommentti