"Siunaan 1.3. 2017 lähtien kaikki siviiliavioliiton solmineet"

Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan 1. 3. 2017. Tämä asettaa myös luterilaisen kirkon uuteen tilanteeseen. Odotin piispoilta tulevaisuuteen katsovaa kannanottoa ajankohtaisessa kysymyksessä. Sitä ei tullut. Piispat tyytyivät toteamaan nykytilanteen.

Siksi tarkastelen tasa-arvoista avioliittolakia luterilaisen tunnustuksen valossa, ja kerron, mitä he myös olisivat voineet sanoa.

"Me tunnustamme, että kaikilla ihmisillä on vapaa ratkaisuvalta, johon kuuluun järjellinen arvostelukyky, ...Se on voimassa tämän elämän toimissa, niin hyvissä kuin pahoissakin..." Hyvä on esimerkiksi ..."halu ottaa vaimo"... Augsburgin Tunnustus § 18.

Meillä on siis luterilaisina kristittyinä oikeus ja velvollisuus miettiä, mikä kulloinkin on parasta ja eettisintä toimintaa. Mikä toteuttaa parhaiten lähimmäisenrakkautta ja oikeudenmukaisuutta?

Uusissa olosuhteissa tarvitaan paitsi yksityistä harkintaa myös uusia lakeja. Tasa-arvoinen avioliittolaki on tällainen uusi laki, joka nykykäsityksen mukaan toteuttaa parhaiten rakkautta ja oikeudenmukaisuutta.

Luterilainen tunnustus siis määrittelee avioliiton maalliseksi asiaksi, jossa kristitty on vapaa järkensä ja omantuntonsa varassa etsimään parhaita tapoja toimia.

Martti Lutherin mukaan yhteiskunta määrittelee avioliiton ehdot: "Antaa ruhtinaan ja raadin järjestää semmoiset asiat, minuille ne eivät kuulu." Kirkon rooli on pyynöstä siunata tai vihkiä, ihmisiä palvellakseen.

Lutherin ja luterilaisen tunnustuksen pohjalta olisi siis yksinkertaisinta hyväksyä yhteiskunnan uusi määritelmä avioliitosta. Suomen evankelis-luterilainen kirkko voisi alkaa vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja heti, kun laki muuttuu. Luterilainen unnustus ei sitä estä, vaan jopa kehottaa siihen.

Samaan tulokseen johtaa LUTHERilainen lähimmäisenrakkauden ja Kultaisen säännön etiikka: "Tee toiselle niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän, jos olisit hänen asemassaan."

Olen vannonut sekä papin että tuomarin valan. Näitä valoja rikkomatta en voi asetttaa aviopareja eriarvoiseen asemaan sukupuolisen suuntautumisen perusteella.

Siksi siunaan 1.3. 2017 lähtien kaikki siviiliavioliiton solmineet parit luterilaista avioliiton siunauskaavaa noudattaen. Jos seuraan sydämeni ääntä, myös vihin samaa sukupuolta olevia pareja. Se olisi oikein.

- Pekka Elonheimo -

pappi ja 2-kertainen teologian maisteri

32 kommenttia

 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  Kun kirkko on valtionkirkko, mutta valtio ei ole kirkon alainen, ihmettelen, miten valtiollista lakia vastaan on mahdollista asettua kirkollisin perusteluin, jos valtiollinen päätös koskee kirkollista toimitusta. Onko luterilainen kirkko autonominen suhteessa valtioon?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  Suomen valtiossa voimassaolevia lakeja.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  Meillä on valtionkirkko, muttei kirkkovaltiota.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  Juhani, totesin jo mitä tarkoitan sanonalla valtiollinen laki: Suomen valtiossa nykyään voimassaolevia lakeja. On tarpeetonta jauhaa käsitteestä, jos ymmärtää jo edellä selvennetyn asian. Vai etkö ymmärrä käsitteen selventämisen jälkeen?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juhani Ketomäki sanoo:

   Olen lakimies ja ymmärrän kyllä jotain. Yritin sanoa että kaikki keskustelu on vaikeaa jos joku keksii omia termejä. Pelkkä laki on sanana hyvä. Jos tarkoitetaan koko voimassaokevaa kirjoitettua lainsäädäntöä, voidaan puhua säädöksistä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  Tuula, yksinkertaistan monimutkaista kuviointia kärjistämällä sitä sanansutkauksen avulla. Ei tässä sen kummempia protokollia tavallaan vaadita. Tavallisten ihmisten käytännön järki vain tapaa ymmärtää asioita yksinkertaisesti sana mukaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Kiviranta sanoo:

   Onko todella niin että ajattelet luterilaisen kirkon olevan sillä tavoin valtion kirkko että sen on nyt ja tulevaisuudessa aina sopeuduttava ja otettava omaan käytäntöönsä kaikki valtiossa säädettävät lait riippumatta siitä ovatko me mahdollisesti ristiriidassa kirkon uskoon tunnustuksen kanssa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Päivi Huuhtanen-Somero: ”Tuula, yksinkertaistan monimutkaista kuviointia kärjistämällä sitä sanansutkauksen avulla.”

   Kiitos sanansutkauksesta. Tässä ”sanansutkaus” linkittämästäni protokollasta: ”Suomessa ei ole valtiokirkkojärjestelmää, mutta kirkkoa voidaan kutsua kansankirkoksi. Kirkko ja valtio tekevät yhteistyötä monin tavoin.

   Suomen perustuslain mukaan kirkon järjestysmuodosta ja hallinnosta säädetään kirkkolaissa. Kirkkolain sisällöstä päättää kirkolliskokous, joka on kirkon ylin päättävä elin. Kirkolla on itsenäinen julkisoikeudellinen asema.”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  Kirkon uskontunnustus ei missään kirjaimellisessa muodossaan kiellä avioliittoon siunaamista homopareille. Mutta kysymykseesi: jos kirkko ei noudata valtionkirkkona valtiollista lainlaadintaa, sen olisi ehkä parasta irrottautua valtiosta omalakisekseen instituutioksi. Ei tulisi tällaisia ongelmia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

   Tuula, sorry, kirjoitin äskeisen ennen sinun selventävää kommenttiasi. Ne ilmestyivät tavallaan epäjärjestyksessä. Kiitos kaikesta asiallisesta informaatiosta. Lopetan nyt yksinkertaistavan sanoilla sutkauttelun.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Pitääkö muekestäsi kaikkien jotka ovat vihkimiseen oikeutettuja, vihkiä myös homopareja? Esimerkiksi ortodoksisen kirkon?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  Johdonmukaisuuden nimissä pitäisi ainakin siunata. Yleisesti ottaen homouden kysymys on hoidettu sekä katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa sangen ristiriitaisesti. Homoja vihitään papeiksi ja piispoiksi, mutta ei homopareja avioliittoon. (En viittaa tässä Suomessa oleviin sisarkirkkoihin erityisesti).

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juhani Ketomäki sanoo:

   Eli näiden kirkkojen siis pitäisi ainakin siunata mutta luterllaisen kirkon pitäisi myös vihkiä? Näin päättelen siitä että katsot kirkon jollain tavalla asettuvan lakia vastaan jos se ei vihi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  No jopas olikin melkoista sanasutkailua ja omaperäistä ajattelua. Kyllä yksinkertaisistakin asioista saadaan monimutkaisia sotkemalla käsitteet ja sitten uudelleen määrittelemällä ja tulkitsemalla nuo sotketut käsitteet.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Olli Seppälä otsikoi aiemman bloginsa ”Papit porsaanreikiä etsimässä”.

  Taas ilmoittautui uusi pappi tuohon porsaanreikien etsintään. Reistä läpimenemisen perustelut kyllä ontuvat pahasti, siis kristinuskon näkökulmasta asiaa tarkastellen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  eri kirjoittajia

  YKSI KERRALLAAN -vierasblogissa julkaistaan yksittäisiä tekstejä kirjoittajilta, joilla ei ole omaa blogia Kotimaa24:ssä. – Jos haluat kirjoittaa, ota yhteyttä ylläpitoon.