Siskot ja veljet, olen täällä taas!

Itsestä tuntuu, niinkuin olisin ollut kauankin poissa. No, enhän ole, muutaman hassun kuukauden. En ole lukenut kotimaa24:ää, Kotimaata kyllä, vaikka sitäkin vähän hatarasti. Kotiin tulee monta lehteä, Kristiinan mielestä liian monta. Minusta esimerkiksi Suomen Kuvalehti, Parnasso ja Kanava ovat välttämättömiä. Ja sitten aika monta muuta. Välillä yritimme päivittäin lukea sekä Hesarin että Turkkarin, aamupäivä meni kahviin ja lehdenlukuun. Tuliko maailma sillä paremmaksi?

Nyt olen täällä taas. Syy on tämä: pitkä ja sitkas projektini "Jeesus vai Paavali? Pohdintoja uskonasioista." on valmis. Ja mitä valmis tarkoittaa? Että oikoluku on tehty ja kirja muutaman viikon päästä käsissäni - ja toistenkin käsissä. "Kaikissa hyvin varustetuissa kirjakaupoissa", kuten sanonta kuuluu.

Onnistuin saamaan kirjalleni hyvän kustantajan, mikä ei näinä aikoina ole ihan yksinkertaista. Luettelen joitakin nimiä kustantajan viime aikojen tuotannosta: Paavo Kettunen, Wilfrid Stinissen, Petri Järveläinen, John Vikström. Väyläkirjat-kirjailijoita, joiden joukkoon ilolla liityn. Kustantajan, Tuomo Korteniemen Väylä-kirjat ei ole ihan pieni kustantamo, sen ohjelman laajuus on itselleni ollut yllätys. Väylä-kirjoilla on kaksi painopistettä: Pohjois-Suomi ja kristinusko. Ensimmäinen papin paikkani oli Oulussa ja Aaro Korkeakiven Pohjoinen kustansi yhden romaanini.

Olo on kevyt ja vapautunut. Korona on kohta sairastettu ja toivon mukaan ohi.

18 kommenttia

 • Martti Pentti sanoo:

  Saas nähdä, onko Kotkan kirjakauppa hyvin varustettu? Kristillisten kirjojen hyllynpätkää saa aina etsiä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Palmu sanoo:

  MARTTI, Kirjoitin blogin illalla viimeiseksi. Aamulla lukiessa se tuntuu turhan rehvakkaalta. Mitään varmaa tietoa aikatauluista minulla ei ole. Toivon, että kirja olisi kirjakaupoissa syyskuussa. Kirjakaupat ovat tärkeitä toimijoita. Uskonnollisen kirjan asema niissä ei ole vahva. Hiukan sitä tasoittaa netti; mahdollisuus tilata netistä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Puhuvatko Jeesus ja Paavali sinusta jotenkin ristiriitaisesti keskenään? Uusimman kirjasi nimi sai minut tätä kysymään.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Paavali on saanut oppinsa ja opetuksensa Jeesukselta. Paavali sanoo Jeesuksen ilmoittaneen hänelle evankeliumin. Gal. 1:11-12

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Jeesus ilmestyi Paavalille Damaskoksen tiellä, Apostolien teot luku 9 ja näyttäytyi hänelle, 1. Kor. 15:8. Hän on siis nähnyt Jeesuksen, 1. Kor. 9:1.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Paavali on henkilönä erilainen kuin Jeesus. Hänen asemansa kristillisyyden levittäjänä Rooman valtakunnan eri osiin poikkeaa Jeesuksen tehtävästä. Tämä ero näiden miesten välillä on minusta se ilmeisin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Tietenkin Jeesus on erilainen kuin Paavali Jeesuksen ollessa Jumala, joka antoi tehtävän: ”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.” Paavali lähti, kun lähetettiin ja lopuksi totuuden takia luultavasti mestattiin Rooman kansalaisena. Mutta tottakai Heikki Palmun kirja tulee luetuksi. Väyläkirjat kustantaa mielenkiintoista kirjallisuutta. Huomasin vasta äsken, että prof. emeritus Kaarlo Arffmanilta on ilmestynyt kirja – Mistä tiedämme mitä on oikea kristinusko.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Paavali oli saanut myös ehtoollisen asetussanat Jeesukselta. 1. Kor. 11:23

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Luepa Heikki Palmun teos: Paavali, risti ja riita. Teräviä havaintoja. Olen lukenut ja omistan kirjan.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Palmu sanoo:

  MIKA & MARTTI, Jeesus ja Paavali, siinäpä se. 2 UT: n keskeistä henkilöä. Heidän kanssaan olen nyt toista vuotta keskustellut ja kirjoittanut heidän suhteestaan kirjan. Kovasti odotan, milloin saan sen käsiini.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Kristittyjen erilaiset suhtautumistavat eri aikoina näihin keskeisiin henkilöihin on varmaan myös kiinnostava aihe pohdittavaksi. Se, mitä sisällytetään tunnustukseen: ’Jeesus on Herra’ vaihtelee varmaankin paljon. Vielä useampia asenteita taitaa liittyä Paavaliin. Joillekin hän lienee lähes erehtymätön oppi-isä, joillekin itseään täynnä oleva kiertelevä saarnamies.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Palmu sanoo:

  Meillä on ”tunnustavia kristittyjä”, jotka tunnustavat Paavalin moraali- ja syrjintä-oppeja – sivuuttaen samalla Jeesuksen opetuksen. Paavali oli Jeesuksen apostoli, ei toisinpäin. Jeesus on Herra oli yksi alkuseurakunnan selvä ja yksinkertainen tunnustus. Sen jälkeen on dogmatiikkaa rakennettu hyllykilometreittäin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Taitavat vielä omin päin viilata Paavalin moraalisääntöjä mieleisikseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Samuel Kettunen sanoo:

   Moraali-ja syrjintäoppeja…? Uskallan väittää, ettei yksikään hengellisesti herännyt pappi tai seurakuntalainen voi omaksua tätä muutoin kuin todetessa, että tämä on nykyajan tulkintaa. Lisäksi, koskaan kristikunta ei ole erottanut Jeesuksen ja apostolinsa Paavalin oppia toisistaan, ei koskaan paitsi nyt viimeisillä maailman ajoilla.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ’Ei yksikään’ ja ’ei koskaan’ ovat yleensä liian suuria sanoja. Niin ovat myös ’jokainen’ ja ’aina’. Niiden lausuminen ei vaadi uskallusta, mutta jonkin verran harkitsemattomuutta. Sekin harkinta on hyödyllistä, että osaa erottaa ’opin’ ’opetuksesta’. Paavalin oppi on sanoma ristiinnaulitusta Kristuksesta. Se, mitä hän opetti vaikkapa käyttäytymisestä seurakunnan kokouksissa, on aivan eri asia.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Palmu sanoo:

  SAMUEL, Hyvä Veli,

  minulle on ollut kestovirikkeenä se, mitä reformoitu teologi Karl Barth sanoi papista, joka kiipeää saarnatuolin korkeuteen. Hän sanoi, että sitä ennen pitäisi aina syventyä Raamattuun ja päivän sanomalehteen.

  Kaksi kysymystä Sinulle: Tiedätkö, ketkä ovat hengellisesti heränneitä ja ketkä eivät? Oletko itse?

  Ja toinen asia: ”Tämä on nykyajan tulkintaa”. Samuel, me nyt elävät emme voi esittää muuta kuin nykyajan tulkintaa. Jumala ei olke menneisyydessä. Hän puhuu nyt ja Hän antaa meille tulevaisuuden ja toivon.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Samuel Kettunen sanoo:

   Hän antaa meille uuden sydämen ja hengen, Minun sanani on henki ja elämä sanoo Jeesus. Siinähän on minunkin heräämiseni. Tiedän kyllä senkin, ettei heräämiseni olisi oikea tai olisin luopunut siitä, jos erottaisin Jeesuksen ja vaikkapa apostoli Paavalin opetukset toisilleen ristiriitaisesti. Sama uskon suunta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Palmu sanoo:

  Onkohan kysymys uskon ”oikeudesta”. Oikean uskon nimissä on mm alistettu ja sorrettu naisia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Heikki Palmu

  Uusi, neljästoista kirjani "Jeesus vai Paavali? Pohdintoja uskonasioista. (Väyläkirjat 2022) on poleeminen, se haastaa keskustelemaan Raamatusta, uskosta ja kirkosta. Koska sitä ei ole kaikissa hyvinvarustetuissakaan kirjakaupoissa, kannattaa se tilata verkkokaupasta osoitteella vaylakirjat.fi. (23 e) Sillä hinnalla se tulee postin kautta - mukaan tarvitaan postiosoite ja puhelinnumero. Älä anna kristillisen kirjan kuihtua! Tue sitä aktiivisesti! Pysy mukana!

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit