Sinisilmäiselle voi läjähtää musta silmä

Suomalaiset kaukana kotimaastaan kaipaavat jouluperinteitä. Runsas viikko sitten kävin tapaamassa suomalaisia sotilaita perheineen belgialaisessa pikkukaupungissa Monsissa. Siellä sijaitsee NATOn esikunta, jossa työskentelee 8000 ihmistä, monet heistä siviilitehtävissä. Opettajia on 150, jotka opettavat kymmenessä koulussa 2000 oppilasta. Oma koulunsa on esimerkiksi puolalaisilla ja norjalaisilla lapsilla.

Tukikohdassa on myös kumppanuusmailla omat sotilasedustajansa samoin kuin Brysselissä ja eräissä muissa tukikohdissa. Tämä yhteisö perheineen oli saapunut pitkienkin matkojen takaa viettämään yhdessä adventtihartautta ja laulamaan Tukikohdan sotilaskappeliin kauneimpia joululauluja. Sen jälkeen yksi sotilaista kutsui koolla olleet lähes 70 henkeä kotiinsa joulupuurolle.

Tukikohdan sydämessä on rinnan kolme kappelia, ja niiden yhteydessä eri maiden sotilaspappien toimistotilat. Tällä hetkellä johtavana sotilaspappina on saksalainen nainen. Eri kieliset jumalanpalvelukset vuorottelevat kappeleissa. Juuri kun adventtihartautemme oli päättymässä, oli viereisessä usean sadan hengen kappelissa alkamassa puolalainen messu. Nuoret pojat kuorikaavuissaan olivat täyttäneet sakastin käytävät. Kuoro harjoitteli ja kulkuekynttilöitä sytytettiin.

Seuraavana päivänä satuin paikalle, kun USA:n sotilaspapin pitämä katolilainen messu oli päättynyt. Pappi veti päältään messuvaatteet, joiden alla oli lenkkeilyasu ja lähti saman tien juoksemaan. Messussa kävijät liittyivät suurempaan joukkoon, joka valmistautui naisten raamattuluennolle.
_ _ _
Samaan aikaan toisaalla ISIS on vallannut kristittyjen asuttaman kaupungin ja monia uhkaa teloituskuolema. Länsivallat suuntaavat ilmaiskujaan ISISin asemiin. Suomelta on pyydetty apua ISISin vastaiseen operaatioon. Suomen vastaus on jatkaa paikallisten sotilaskoulutusta Irakissa ja Afganistanissa.
_ _ _
Käynnissä olevassa pakolaiskriisissä liika sinisilmäisyys voi tuottaa mustan silmän. Muistelen alkusyksyn postaustani (17.9. Pysyvätkö portit auki?), jossa kirjoitin Helsingin rautatieasemalla pakolaismiehille laulaneesta naiskuorosta ja nuorista naisista kantamassa ”Tervetuloa”- kylttejä. Pakolaismiesten selfiet suomalaisten naisten kanssa levisivät ja antoivat lähtölaukauksen: Tulkaa, paratiisin portit ovat auki!

On osoittautunut, että Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden joukossa on muutamia kovan linjan terroristeja ja lisäksi kohtuullisen monia radikaaleja islamisteja. Poliisit ovat selvitelleet vastaanottokeskuksissa pienempiä järjestyshäiriöitä ja kymmentä ns. puskaraiskausta. Toimettomuus muuttuu helposti rauhattomuudeksi. Suomalainen altis sosiaaliturva jättää maahantulijat helposti vastikkeettoman avun nauttijoiksi – ja tekee heille karhunpalveluksen. Toimeton ihminen menettää itsekunnioituksensa.

Toisenlaista linjaa edustaa Kauhavan vastaanottokeskus, jota johtaa Lentosota-koulun evp upseeri Ilkka Peura. Hän on järjestänyt asiat niin, että asukkaat vastaavat kaikesta itse: ruoan laitosta, siivouksesta, vaatteiden pesusta. Rauha on säilynyt.

Suomen kireä taloustilanne ja epäily pakolaisten määrän kasvusta ovat saaneet hallituksen tiukentamaan oleskelulupien ja perheen yhdistämisten ehtoja. Samaan aikaan on pidettävä huolta siitä, että henkensä edestä pakenevat saavat apua ja voivat myös saada perheensä yhteen. Siihen velvoittaa myös edessä oleva joulun aika.

48 kommenttia

 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Tieteeseen kuuluu se että ollaan eri mieltä. Kirjoituksesi halventava ilmaisu poliisikunnan mielipiteistä on vahvasti asenteellinen. Mitähän jos koettaisit kirjoittaa ihan itse mitä mieltä olet etkä vain linkittää jotain?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Vesa Häkkinen sanoo:

   Tuo dosenttien juttu ei ole mikään tieteellinen artikkeli, vaan puheenvuoro. Puheenvuorossaan he lausuvat mm. täällä otsikossakin näkyvän väitteen. Pelkästään tuon väitteen asenteellisuus vie osittain pohjan, mutta ennen kaikkea huomion niistä hyvistäkin huomioista, jotka he kirjoittavat auki. Se, että kyselen poliisikunnan mielipiteistä/arvovalinnoista ei mielestäni ole halventavaa. Siihen voisi joku kenties vastatakin, jos olisi sattunut tekemään tutkimusta. Sen sijaan noilla mielipiteillä on väliä silloin, jos ne vaikuttavat poliisitoimen hoitoon. Eikö?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Mitä tulee asenteellisuuteen, niin sitä vaikuttaa olevan ilmassa melkoinen määrä Suomen ilmatilassa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Edelleenkään ei selviä mikä siinä on mielestäsi asenteellista. Kun on uutisoitu turvqpaikanhakijoita koskevista rikosepäilyistä, lähes aina on ensin todettu että kaikkia ei saa leimata ja on kysytty mitä meidän olisi pitänyt tehdä toisin. Vasta sitten jos muistetaan, on otettu esiin uhrin asema. Ihmisiä syyllistetään siitä että he pelkäävät.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Vaikuttaa, että jotkut ihmiset ovat riehaantuneet arvostelemaan poliisin toimintaa siksi, että poliisi turvasi itsenäisyyspäivänä asiallisesti mielenilmaisustaan ilmoituksen tehneen joukon kulkuetta, mutta ei turvannut ilmoituksen tekemättä jättäneiden anarkistien kulkuetta.

  Suomen poliisi on niin työllistetty sekä kotimaisten, turvapaikanhakijoiden että kansainvälisten erimuotoisten rikoillisten tekojen selvittämisessä, että katson jokseenkin lapselliseksi toiminnaksi narista ko. itsenäisyyspäivän jutusta, varsinkaan kun siinä ei ole mitään valittamista vaan poliisi toimi valtuuksiensa puitteissa. Poliisia vastaan nostatettu aiheeton kritiikki ei palvele ketään vaan heikentää kaikkien luottamusta poliisiin.

  Hallitsemattomasta maahanmuutosta saa jokainen kansalainen ilmaista mielipiteensä. Maamme hallitus on tehnyt parhaansa saadakseen maahanmuuttoon liittyvät tilanteet hallintaan. Sivusta on aina helppo arvostella, mutta vastuussa olevat toimivat koko kansan parhaaksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  On hyvin tärkeää miettiä, minkä kokoisiin taajamiin on mahdollista perustaa vastaanottokeskuksia. Asikkalassa on 8000 hengen väestö (suurelta osin vanhoja ihmisiä) omasta takaa ja sinne suunniteltiin hotelli Tallukkaan 500 turvapaikan hakijan asuttamista. Nyt asumaan tulevien määrää on laskettu 350:een. Ehkä onkin tarpeen suhteuttaa kanta-asukasten ja turvapaikanhakijoiden suhdeluku asialliselle tasolle. Kunnat joutuvat mahdollistamaan esim. lasten koulutuksen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   On erittäin ikävää, että Vääksyssä Hotelli Tallukkaan sytytettiin viikonloppuna tulipalo ja ilmeisesti näin yritettiin estää vastaanottokeskuksen perustaminen. Kaikenlainen vahingonteko vastaanottokeskusten toiminnan haittaamiseksi on tuomittavaa. Jonnekin turvapaikanhakijat on joka tapauksessa majoitettava. Kotouma-yrityksen yrittäjän mukaan turvapaikanhakijoiden majoittamiseen päästään tämän viikon puolivälissä samalla kun savuvahinkoja korjataan. Tapahtunut kertoo kuntalaisten peloista. Pelot eivät kaikilta osin ole aiheellisia, mutta niitä on syytä lähteä lieventämään järjestämällä vok:n asukkaille mielekästä tekemistä, tietoa suomalaisesta kulttuurista ja mahdollisuuksia paikallisten tapaamiseen. Myös turvallisuudesta on huolehdittava.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Tuhopolton yritys on paitsi ’erittäin ikävää’ ja ’tuomittavaa’ rikos, joka pitää selvittää ja joinka tekijä pitää saada vastaamaan teostaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Vesa Häkkinen sanoo:

   Eikös kuntalaisten pelkojen lieventämisestä tähdellistä olisi niiden pelkojen kuuleminen, vääristeltyjen tietojen torppaaminen ja oikean tiedon jakaminen. Ja lopulta tietysti kuntalaisten ja uusien asukkaitten kohtaaminen. Vasta viimeiseksi tulee VOKissa asuvien aktivointi.

   VOKissa asuvien kannalta taas tähdellistä on nimenomaan sen varmistaminen, että he eivät jää yksin eivätkö ulkopuolelle. Tässä kaikki ne toimet, jotka lisäävät omaehtoisuutta ovat tervetulleita.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Kaikenlainen rikollinen tihutyö on ilman muuta tuomittavaa.

   Uutisten mukaan kunta olisi halunnut jo aiemmin keskustella keskustan pyörittäjän Kotouma Oy ja muiden tahojen kanssa keskustan perustamiseen liittyvistä seikoista, mutta Kotouma Oy on perunut tilaisuuden. Uutisesta ei selviä, minkä vuoksi.

   Ehkä kaikenlainen keskinäinen neuvonpito hälventäisi myöskin ennakkoasenteita kuntalaisten keskuudessa ja siten loisi vastaanottavaisempaa asennetta uusia tulokkaita kohtaan.

   Alla oleva teksti on edellä linkittämäni uutisen alla olevien uutisten joukossa. ”Asikkalan kunnan, yrittäjän ja viranomaistahojen neuvottelu Tallukkaan puuhattavasta vastaanottokeskuksesta jäi maanantaina pitämättä.

   Keskuksen pyörittäjäksi tuleva Kotouma oy perui kunnanjohtaja Juri Niemisen mukaan tapaamisen sunnuntaina illansuussa. Tilaisuus oli määrä pitää maanantaina aamupäivällä.

   Tapaamiseen oli kunnan ja Kotouman lisäksi tulossa peruspalvelukeskus Oivan, poliisin, maahanmuuttopalveluiden sekä aluehallintoviraston väkeä.

   Tavoitteena oli Niemisen mukaan saada vastauksia isoon joukkoon kuntaa askarruttavia kysymyksiä.”

   Tämä neuvonpito oli käsittääkseni tarkoitus pitää pari viikkoa sitten.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Kotouma Oy näyttää olevan hyvin uusi yritys. Voi olla, että ajan kanssa myös kokemus tuo uutta ymmärrystä siihen, että keskustelemalla ja tiedotuksen antamisella eri tahojen kanssa voidaan välttää liiallista vastakkain asettelua ja vähentää ennakkoluuloja?

   http://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/kotouma+oy/27241437

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Lahdessa on järjestetty seurakunnan tiloissa turvapaikanhakijoiden ja paikallisten kohtaamisia. Kokemukset ovat olleet ilmeisesti hyviä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Kaikenlainen tiedonjakaminen ja eri oaspuolten kohtaaminen on kannustettavaa toimintaa.

   Tuossa Asikkalan tapauksessa ymmärrän kysymyksen olevan siitä, että kunta ja kuntalaiset olisivat halunneet saada asiallista tietoa ja vastaanottokeskusta järjestämässä olevat osapuolet olivat tulossa kertomaan kunnan johdolle ja kuntalaisille informaatiota , mutta vastaanottokeskusta ylläpitämään tuleva osapuoli, Kotouma Oy, peruutti tilaisuuden.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Kommenttini täällä perustuvat uutisissa olleisiin tietoihin. Jos niissä on jotain virheellistä infoa, niin olen pahoillani.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Uutisten vinoumia arvioitaessa kannattaa miettiä tietojen totuuden lisäksi sitä, mitä ei ole kerrottu.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Niin, jos jotain ei ole kerrottu, niin on mahdotonta tietää, olisiko jotain pitänyt kertoa. Arvailu jää silloin itsekunkin mielikuvituksen varaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Arvailu jää silloin itsekunkin mielikuvituksen varaan.” Arvailulla ja kuvitelmilla mennään usein metsään. Talonpoikaisjärjellä ja päättelemällä pääsee pitemmälle.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Jatketaan uutisten varassa. Heinolan Valolinnan vastaanottokeskuksesta Asikkalan Tallukan vastaanottokeskukseen siirtyvä johtaja Marko Lehto haluaa panostaa kuntalaisille tiedottamiseen Tallukan vastaanottokeskuksen tilanteesta. Hän on myös esittänyt Maahanmuuttovirastolle, että Tallukkaan lähetettäisiin vain lapsiperheitä.

  http://yle.fi/uutiset/asikkalan_vastaanottokeskuksen_johtaja_asioista_ei_ole_keskusteltu_riittavasti/8526878

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kosti Vasumäki sanoo:

  Mitä ”talonpoikaisjärkeen” tulee, näyttää Angela Merkelkin ottaneen sen käyttöön (tulkaa tänne kaikki) sijaan, ettei Saksan kristillisdemokraattisen puoluekokouksen aplodit olisi ilmeisesti loppuneet ollenkaan, ellei Merkel itse olisi niitä ”valtiomiesmäisesti” lopettanut. (HS 14.12)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Hyvä, asiat alkavat asettua kohdilleen myös Asikkalassa. Tapaan näitä VOKissa asuvia ihmisiä viimeistään ensi kesänä Vääksyn kaupoissa asioidessani. Aion osoittaa heille ystävällisyyttä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pekka Särkiö

  Kenttäpiispa ja Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti. Harrastan mehiläistarhausta ja maatiaiskanojen kasvatusta, esteratsastusta ja nykyaikaista viisiottelua. Minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja sen elinvoiman turvaaminen, ekologinen elämäntapa, historian tuntemus sekä kestävän yhteiskunnan puolustaminen.