Sinä et ole huono kummi

Lyhyen pappisurani aikana muutamat lauseet ovat tulleet ihmisten suusta erityisen tutuiksi. ”Pappi sai taas kahvia juodakseen” vitsin lisäksi kuulen ihmisten usein mm. harmittelevan, kuinka he kokevat olevansa ”huonoja kummeja”. Monet kokevat olevansa huonoja kummeja, kun pitävät harvoin yhteyttä kummilapseensa. Muistutan, ettei yhteydenpidon katkonaisuus tee ihmisestä huonoa kummia. Lohdutan, että ihmiset ja elämäntilanteet ovat erilaisia, eikä ole yhtä oikeaa tapaa olla kummi. Ajattelen, ettei merkittävää ole se, kuinka usein yhteyttä pitää, vaan ylipäätään yhteyden säilyminen. Toisinaan myös välimatka, ruuhkavuodet ja elämäntilanteet asettavat omat haasteensa kummiudelle. Se on kuitenkin inhimillistä eikä tee kummiudesta vähäpätöisempää.

Minusta on myös armollista ajatella, ettei koskaan ole liian myöhäistä virkistää kummisuhdetta. Pitkänkin tauon jälkeen voi ottaa yhteyttä kummilapseensa tai vaikka omaan kummiinsa. Kummisuhde on elämänmittainen, eikä sen tarvitse katketa konfirmaatiopäivään tai aikuisuuteen. Kummi voi olla kummilapselleen ”aikuinen ystävä” silloinkin, kun kummilapsi on itsekin astunut aikuisten maailmaan. Olen valtavan kiitollinen siitä, että olen saanut pitää yhteyttä omien kummieni kanssa vielä aikuisenakin. Pitkästä välimatkasta huolimatta kummit ovat kirjoittaneet minulle ja pitäneet siten yhteyttä. Yhä rustaan tekstarien ja korttien loppuun sanan kummityttö. Minusta on ihana ajatella, että kummius on merkityksellistä ja voi kantaa läpi elämän. 

Eräs kummiudessa kantava ajatus on toistunut usein ihmisten kanssa keskustellessa. Kummilapsen puolesta rukoileminen on ollut monelle kummille se rakkain kummin tehtävistä. Kummilastaan voi muistaa rukouksissa, vaikka näkisi hänen kanssaan harvoin tai välimatkaa olisi paljon. Samalla rukous muistuttaa siitä, ettei kummilapsen elämä ole vain läheisten varassa, vaan myös Jumala kantaa. Usein herättelen kummeja pohtimaan, voiko tämän suurempaa turvaa kummilapselle lopulta antaakaan. Tähän ajatukseen olen itsekin turvautunut, kun olen rukouksissa omaa kummilastani muistanut. Kummiudessa ei ole kyse minun käsivarsilla kannattelusta, vaan Jumalan suuremmassa sylissä yhdessä lepäämisestä.

Kummipäivän kanssa yhteistyössä tehty 5 vinkkiä kummille -video tubessa.