Seurakuntayhtymän vastuu seurakunnista on kirjattava lakiin

Uuden seurakuntayhtymän tehtävänä on mahdollistaa seurakuntatyö seurakunnissa. Lukekaa vaikka mietinnöstä. Nykyisillä säädöksillä näin ei tapahdu. Jos kirkolliskokous päättää uudesta rakenteesta, parempi olisi kirjata seurakuntayhtymän vastuu lakiin.

Nykyisessä kirkkolaissa seurakunta on yksikkö, jonka tehtäviin kuuluu huolehtia jumalanpalveluksista, toimituksista, kasvatuksesta, diakoniasta, lähetystyöstä ja sielunhoidosta alueellaan. Hyvä niin. Mutta tehtävä muuttuu mahdottomaksi, jos seurakunnalla ei ole resursseja tehdä näin.

Nykyinen kirkkolaki ei sisällä (tai ainakaan minä en löytänyt) pykälää, jonka perusteella seurakuntayhtymä vastaisi siitä että seurakunnan on mahdollista tehdä työnsä. Yhtymä hoitaa ne tehtävät, jotka sille annetaan. Uusi seurakuntayhtymä-mietinnössä tämä sanotaan suunnilleen samoin:

Uusi seurakuntayhtymä 2015 hoitaa asiat, jotka koskevat seurakuntayhtymään kuuluvienseurakuntien kirkollisverotusta, kirkollisverojen ja muiden yhteisten tulojen jakoa seurakuntienkesken sekä kirkon keskusrahastoon suoritettavia maksuja ja talousarviota, rahatointa,kirjanpitoa, tilinpäätöstä ja tilintarkastusta.

Lisäksi seurakuntayhtymän on oltava taloudellisesti itsekannattava.

Minusta tuossa lähdetään väärästä suunnasta. Eikö yhtymän tehtävät pitäisi määritellä seurakuntien perustoiminnasta käsin, esimerkiksi noin:

”Seurakuntayhtymä vastaa ja huolehtii siitä, että yhtymään kuuluvilla seurakunnilla on riittävät taloudelliset ja muut toimintaan tarvittavat edellytykset toteuttaa seurakunnan tehtäviä.”

 

4 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Tuomaksen lauseke on oivaltava. Seurakuntayhtymän tulee olla ”kattojärjestö”, joka mahdollistaa katon alla olevien seurakuntien toiminnan, ottaa vastuun siitä, että toiminta seurakunnissa mahdollistuu.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuomas Hynynen sanoo:

  Kiitos Salme kommentista. Tämä ei taida olla ihan niitä aiheita joiden äärellä kansakunta pidättää hengitystään ja miettii mitä seuraavaksi…

  Tietysti jos tuollaisen muotoilun laittaisi, pitäisi ihan oikeasti määritellä että mitkä ovat ”kohtuulliset toimintaedellytykset”. Että paljonko toimitiloja tai henkilöstöä olisi ”riittävästi” jne.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Anne Mikkola sanoo:

  Minusta on täysin absurdi ja järjetön ajatus että seurakunnalla itsellään ei ole mitään vastuuta eikä velvollisuutta, eikä edes laillisia mahdollisuuksia huolehtia millään lailla omasta rahoituksestaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Aulikki Ala-Nissilä sanoo:

  Hyvä kirjoitus! Tärkeä asia! Kiitos! Toivottavasti ja rukoiltavasti tästä keskustellaan ja tämä toteutuu.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja