"Se on viisautta - olkaamme vakaat!"

Eduskuntamme ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan, Jussi Halla-ahon tekstiä sodasta Ukrainassa, kai vapaa-ajalla, ikäänkuin harrastuksena kirjoitettua. Lyhyt lainaus:
”Jos venäläisten sotilaiden tappaminen tässä tilanteessa on oikein ja välttämätöntä, myös kaikki, mikä edistää heidän tappamistaan, on oikein ja välttämätöntä. Demonisointi ja tappamisen karnevalisointi on oikein ja välttämätöntä.”

Jos ei jo aikaisemmin, ainakin nyt, tästä kalenterin kohdasta eteenpäin tullaan Suomessa lähes kaikkea arvioimaan edessä olevien eduskuntavaalien näkökulmasta. Ja valtava on se ero, jolla Suomessa puhuttiin ”suuresta itäisestä naapurista” sen kanssa käytyjen sotien jälkeen, 60 – 70 vuotta sitten ja mitä puhutaan nyt. Naapurisuhteissa on koettu alistumista, myöntyväisyyttä, mielistelyä ja mitä kaikkea muuta vielä? Ja nyt parlamenttimme ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja neuvoo demonisoimaan naapuriamme, kiihdyttämään vielä naapurimme sotilaiden tappamista ja sen karnevalisointia.

Se on todella typerää ja edesvastuutonta puhetta. Ulkopolitiikko J.K.Paasikivi neuvoi tosiasioiden tunnustamisen olevan viisautta. Sillä ja peräänantamattomalla puolustuksella on Suomi nyt jo toistasataa vuotta kyennyt säilyttämään itsenäisyytensä. Ei Venäjää demonisoimalla tai heitä tappamalla. ”Entäs, kun tulee se yhdestoista?” Arvaamaton suurvalta vieressämme ei muutu vähemmän arvaamattomaksi demonisoimalla.

Entä Ukraina? Tässä sodassa toivon ja kai me kaikki toivomme Ukrainan voittoa, eli vapauden ja demokratian voittoa. Hyökkäyssota on aina rikos vapautta ja ihmisyyttä vastaan, mutta iso merkitys on myös sillä, että sotarikoksia on nähty lähes pelkästään hyökkääjän puolelta. Sen voi sanoa ja sen pitäisi lisätä halua auttaa Ukrainaa.

Koetin etsiä yhtä sitaattia arkkipiispa Mikko Juvalta. En sitä löytänyt, mutta muistinvaraisesti uskallan sanoa, että hän jo yli parikymmentä vuotta sitten nosti esille kysymyksen viholliskuvista. Viholliskuvien luominen ja niihin yllyttäminen ei tuo mitään myönteistä olemassaoleviin oloihin. Ne kuuluvat samaan ryhmään kuin rasismi, rotusorto, vähemmistöjen ja muukalaisten leimaaminen ja vastustaminen. Jos kaikki se on jollekin puolueelle oikein ja välttämätönta, Herra meitä siitä varjelkoon.

40 kommenttia

 • Heikki Palmu sanoo:

  SAMUEL KETTUNEN,

  keskustelu blogin aiheesta siirtyi jo pois kotimaa24:n ”etusivulta”, mutta kun kerroit jatkuvasti tekeväsi parannusta, miten mahtaa tällä kohdalla olla sen laita?

  Vai, onko ajateltava, että keskustelet ”uskonnollisista aiheista”, mutta et näe tarpeelliseksi ymmärtää yhteiskunnasta tai yhteisten asioiden hoitamisesta yhtään mitään?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Heikki Palmu

  Tähän päivään mennessä olen ollut yli puoli vuosisataa lehtikirjoittaja, noin puoli vuosisataa kirjailija, yli neljäkymmentä vuotta luterilainen pappi ja yli kolmekymmentä vuotta työnohjaaja. Ja mitä vielä? Nyt, vanhuudessani yhä haluaisin olla yhteydessä muihin ihmisiin ja vähän myös vaikuttaa maailman menoon. Kirjoitan aktiivisesti. Kun saan kirjan valmiiksi, kuten viimeksi "Oulusa koulusa. 60-lukulaisen muistelmat." (Kirjapaja 2016), alan tehdä seuraavaa.