Sateenkaari näkyy vielä!
Ihmiskunnan tulevaisuus on joskus ollut harvojen varassa. Alle parikymmentä ihmistä on jatkanut sukua, kun jääkausi on tuhonnut loput.
Lopunperin kaikki ihmiset palautuvat yhteen kantaäitiin. Geenitutkimuksen valossa on päädytty tämän kaltaisiin tuloksiin. Sama on luettavissa Raamatusta.
_ _ _
Päiväkotilapsille kerrotaan kaunista kertomusta Nooasta, jonka rakentamassa Arkissa ihmiset ja eläimet pelastuivat tuhotulvalta. Sateenkaari loisti merkkinä taivaalla, ettei Jumala enää nosta tuhotulvaa hukuttamaan elämää (1 Moos 9:13).
Nyt tosin sateenkaarelle on annettu toinen merkitys. Mutta entä jos tuhon aiheuttaakin tällä kertaa ihminen, joka suvaitsee itselleen kaikkea ja unohtaa Jumalan antaman elämän lain?
_ _ _
Vierailin aiemmin tänä vuonna Huippuvuorilla (ks. blogi 3.6.2018). Longyerbyenissä on Arkiksi kutsuttu, ikiroutaan louhittu holvisto, jossa säilytetään valtavaa valikoimaa eri kasvien siemeniä. Niiden avulla on mahdollista saada kasvit kasvamaan senkin jälkeen kun ne ovat kuolleet muualta sukupuuttoon. Käyntimme aikana Arkki oli kuitenkin suljettu korjaustöiden vuoksi ikiroudan alettua sulaa ja veden tihkuessa holveihin. Huippuvuorilla lämpötila on noussut kuusi astetta.
”Sillä niinkuin ihmiset olivat niinä päivinä ennen vedenpaisumusta: söivät ja joivat, naivat ja naittivat, aina siihen päivään asti, jona Nooa meni arkkiin, eivätkä tienneet, ennenkuin vedenpaisumus tuli ja vei heidät kaikki; niin on myös Ihmisen Pojan tulemus oleva.” (Matt 24, KR 1938)
_ _ _
Modernilla ihmisellä on ensi kertaa mahdollisuus globaaliin tuhoon. Siksi kertomus Nooasta on ajankohtainen. Siihen tarttui myös Hollywood-elokuva Evan Taivaanlahja (2007). Tom Shadyackin komediassa kongressiedustaja saa Jumalalta tehtävän rakentaa arkin. Vuotta aiemmin ilmestyi Yhdysvaltain entisen varapresidentin Al Goren dokumenttielokuva An Inconvenient Truth (Epämiellyttävä totuus) ilmastonmuutoksen etenemisestä ja hälyttävistä seurauksista. Molemmilla oli samankaltainen sanoma, mutta hieman eri kohderyhmille. Sanoma edessä odottavasta tuhosta tavoitti kymmenet ja sadat miljoonat.
_ _ _
Epämiellyttävä totuus ilmastonmuutoksesta on tullut ihmisten tietoisuuteen, mutta ei juuri toimintaan. Sopimuksia ja aikeita tulevista päästörajoituksista on solmittu vuosikymmenien päähän. Tähän hetkeen ne eivät vielä juuri vaikuta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut maansa irti kansainvälisistä ilmastosopimuksista. Toivoa on siitä, että osavaltiot ja yksityiset yritykset tarttuvat ilmastoa säästävään teknologiaan, koska näkevät sen välttämättömäksi.
Hiilen ja öljyn poltto maapallolla kuitenkin jatkuu.
Jatkuvan talouskasvun alttarilla palaa ikuinen tuli. Kaikkialla savuavalla uhrilla ostetaan elintason jatkuva nostaminen: lisää autoja, lisää kaukomatkoja, lisää lihaa, lisää viinejä, lisää vaatteita, laukkuja, kenkiä, suurempia asuntoja, joissa on kotiteatterit, uima-altaat ja ilmastoinnit. Ne vaativat lisää energiaa. Keskilämmön kahden asteen nousun äärimmäisestä tavoitteesta on jo annettu periksi.
_ _ _
Maaperässä olevasta öljystä ja hiilestä ainakin kaksi kolmasosaa on jätettävä polttamatta, jos halutaan, että maailmalla on toivoa. Ilmakehään päästessään hiilidioksidi estää lämmön säteilyä avaruuteen. Äärimmäisissä uhkakuvissa kuumenemista aiheuttavat mekanismit kytkeytyvät toisiinsa. Metaani karkaa ikiroudan alta ja meren pohjasta. Meret höyrystyvät ja kuuma vesihöyry täyttää ilmakehän, joka lopulta karkaa avaruuteen. Aamutaivaalla loistava Kointähti, Venus on kokenut joskus saman kohtalon ja muuttunut kuumaksi, kuolleeksi planeetaksi.
_ _ _
”Ja joka ei ollut elämän kirjaan kirjoitettu, se heitettiin tuliseen järveen.” (Ilm 20:15)
”Mutta Herran päivä on tuleva niinkuin varas, ja silloin taivaat katoavat pauhinalla, ja alkuaineet kuumuudesta hajoavat, ja maa ja kaikki, mitä siihen on tehty, palavat. Kun siis nämä kaikki näin hajoavat, millaisia tuleekaan teidän olla pyhässä vaelluksessa ja jumalisuudessa.” (2 Piet 3:10-11).
Mistä Raamatun kirjoittajat ovat osanneet kuvitella tiedemiesten maalaamia ilmastonmuutoksen äärimmäisiä seurauksia?
_ _ _
Todennäköisempää kuitenkin on, että elämän edellytykset säilyvät maapallon lämpenemisestä huolimatta. Ihmisen sivilisaatioille äärimmäiset olot voivat kuitenkin olla liikaa. Säilyykö jäännös ihmisestä myös tällä kerralla, kun Jumala luo uuden taivaan ja uuden maan? Ja mikä on se Arkki, joka pelastaa tulisesta järvestä?
Tässä vaaditaan samalla kertaa kykyä 1) tehdä kovia kansainvälisiä sopimuksia ja päätöksiä, 2) katsoa eteenpäin koko luomakunnan yhteistä hyvää, ohi lyhytaikaisen hyvinvoinnin, 3) hyödyntää ihmisen ideoita ja teknistä osaamista elämän säilyttämiseksi.
_ _ _
Viime kädessä Arkki on tämä sinivihreä, ainutkertaista elämää kantava maapallo, joka kiitää avaruuden loputtomalla merellä.
Todennäköistä on, ettei Arkkiin sovi sekä maailman 9 miljardia ihmistä, että koko muu luomakunta. Nyt kynnelle kykenevät ihmiset pyrkivät Afrikasta ja Lähi-idästä Eurooppaan kuin arkkiin samalla kun tuhotulva nousee. Arkin ovia kuitenkin suljetaan parhaillaan. Poliitikot näkevät, ettei kaikkia tulijoita voi ottaa mukaan. Yhtenäisyys, talous, turvallisuus ja poliittinen järjestelmä ovat uhattuina – Arkki voi kaatua. Mutta ei arkin sisälläkään voida nojata vain itsekkyyteen.
_ _ _
Kysymys ilmastonmuutoksen voittamisesta on myös – ja mielestäni ennen kaikkea uskonnollinen. Valittavana on joko itsekäs ja lyhytnäköinen mukavuuden halu tai toisaalta mukavuudesta luopuminen yhteisen elämän hyväksi. Itsekkyys näyttää olevan voitolla, vaikka näemme sen johtavan tuhoon ja kuolemaan.
Synnin syvin olemus on itsekkyys, Jumalan vastustaminen sekä Hänen luomansa elämänjärjestyksen vahingoittaminen.
Synnistä voi myös nousta.
”Kun Kristus kuoli, hän kertakaikkisesti kuoli eroon synnistä. Kun hän nyt elää, hän elää Jumalalle. Ajatelkaa tekin samoin itsestänne: te olette kuolleet pois synnistä ja elätte Jumalalle Kristuksessa Jeesuksessa.
Synti ei siis saa hallita teidän kuolevaista ruumistanne, niin että noudatatte sen himoja. Älkää antako ruumiinne jäseniä synnin käyttöön vääryyden aseiksi! Kun nyt kerran olette siirtyneet kuolemasta elämään, antakaa itsenne Jumalalle ja ruumiinne jäsenet hänelle vanhurskauden aseiksi! Synti ei enää ole teidän herranne, sillä te ette ole lain vaan armon alaisia.” (Room 6:10-14).
Sateenkaaren merkki näkyy vielä!
_ _ _
Jälkikirjoitus 13.7.
Jäin pohtimaan, olenko edellä liian jyrkkä, välittyykö tekstistä armo? Armohan on kristinuskossa lopulta ensimmäinen asia. Kuulen usein sanottavan: "Ole itsellesi armollinen, armahda myös lähimmäistä." Silloin tarkoitetaan arkikielessä elämän ja sen puutteiden hyväksymistä. Tämä voi heijastua suhtautumisessa kuluttavaan ja ympäristölle tuhoisaan elämäntapaan: "Kuluta edelleen ja ole itsellesi armollinen." Silloin itse valittu armo peittää alleen Jumalan säätämän Elämän lain. Onko tämä kristinuskon tarkoittamaa armoa?
Armo tarkoittaa kristinuskossa Jumalan armahtavaa hyvyyttä ja rakkautta, joka tulee osaksemme Jeesuksen Kristuksen kautta. Jumala antaa armossaan aurinkonsa paistaa niin hyville kuin pahoille. Armo ei kuitenkaan tarkoita, ettei Jumalan asettama elämänjärjestys olisi voimassa.
Jokainen ihminen rikkoo Jumalan tahtoa, luomakuntaa ja lähimmäistään vastaan. Ihminen asettuu Jumalan paikalle ja sallii itselleen vapauden Jumalan laista. Tämän synnin voi saada anteeksi, kun sitä katuu ja tunnustaa Jumalalle. Armahdusta seuraa halu noudattaa Jumalan tahtoa. "Synti ei enää ole teidän herranne, sillä te ette ole lain vaan armon alaisia.”
Kreikan parannusta tarkoittava sana metanoija merkitsee kirjaimellisesti mielen ulkopuolelle asettumista (meta noe). Parannuksesta seuraa elämän näkeminen uudessa valossa, halu välttää Jumalan tahdon vastaista entistä elämää. Parannuksesta seuraa myös lähimmäisten näkeminen uudessa valossa, Jumalan rakastamina, joita haluan itsekin palvella ja rakastaa.
Luulen, että armo ymmärretään usein irrallaan Jumalan tahdon rikkomisesta, katumuksesta, Jumalaan turvautumisesta ja parannuksesta. Siksi armo ei välttämättä aukea evankeliumin mukaisena.
Sateenkaari on armon merkki - mutta harkitse tarkkaan mitä se merkitsee!
84 kommenttia
Sari: ”P.S. Vedenpaisumuskertomus tuskin lapsia hirveästi “sairaudellaan” häiritsee, kun painotetaan Nooan, perheensä ja söpöjen eläimien pelastumista tulvalta. Samankaltaisia tarinoita on lukemattomia sekulaarillakin puolella.”
Riippuu vähän porukasta. Esimerkiksi Jehovan todistajat painottavat lapsille tarkoitetussa kirjassa sitä, miten kaikki elollinen kuoli arkin ulkopuolella. Kuvien kera, tietenkin.
https://www.jw.org/fi/julkaisut/kirjat/raamatun-kertomuksia-lapsille/1/vedenpaisumus/
Sari: ”Ja toisaalta ei pidä myöskään leimata kaikkia jehovantodistajia tai adventisteja, vaikka lapsille suunnattuja raamatunkertomuksia näiden julkaisemana olisi aika kyseenalaisen kuvituksen ja oheismateriaalin kanssa.”
Jehovan todistajien tulee toimia kaikessa pilkulleen kuten heidän uskonnollisen järjestönsä säätää, joten se mitä voi lukea Vartiotornista tai lapsille tarkoitetusta kirjallisuudesta, on yksi yhteen sen kanssa, mitä kaikki Jehovan todistajat tekevät tai mihin he uskovat ympäri maapallon.
Sari: ”Sanoisin, että lähes aina on mahdollista kertoa tarina siten, että lapsi ymmärtää hyvän sanoman eikä kiinnitä huomiota muuhun. Näin on satujen kanssa ylipäätään.”
Mahdollista on, yleisesti ottaen, mutta esimerkiksi Jehovan todistajien tapauksessa ei ole mahdollista. Heille tarina vedenpaisumuksesta on todellista pilkulleen, ja sellaisena he myös tarinan jälkipolvilleen opettavat. Tarkoituksena esittää, että jos et tee kuten Jehova haluaa, kuolet pian alkavassa harmagedonissa.
Ongelma Jehovan todistajien kaltaisissa uskonlahkoissa onkin, että he esittävät kaikki tarinat totena. Tämä saattaa olla lapsille liikaa ja he kärsivät siksi ahdistuneisuudesta ja painajaisista. Monet entiset Jehovan todistajat todentavat tämän, joten ilmiö on todellinen.
Ruotsissa onkin aloitettu poliisitutkinta äskettäin konventissa esitetyistä videoista.
”Metro-lehti paljasti Jehovan todistajat: Poliisi käynnistää esitutkinnan vihapuheesta”
https://johanneksenpoika.fi/uutiset/juttu_w598.html
Marjaana, perustelit otsikosta pahasti sivuun ajatuvaa hyökkäystäsi meitä Jehovan todistajia kohtaan kahdella argumentilla:
1) ”Vedenpaisumustarinaa käytetään härskisti erilaisten yhteisöjen sanoman pönkittämiseksi” (Ja tässä suhteessa valitsit esimerkkiyhteisöksi – kuinkas muuten – Jehovan todistajat.)
2) ”Raamatun vedenpaisumustarina on äärimmäisen epäinhimillinen.” (Ja tämä ilmeisesti meillä kaikkein epäinhimillisimmillään.)
Mutta miten esimerkiksi Metro-lehden artikkeli liittyy vedenpaisumukseen? Tai muut mielestäsi kamalat epäkohdat, jotka jälleen nostit esiin tämänkin sateenkaari-otsikon alla? Olisitko nostanut ne esiin, vaikka keskustelu käytäisiin MM-jalkapallosta?
Täällä K24-palstalla on paljon hyviä kirjoittajia. Piispan plogi sateenkaaren merkityksestä oli erinomainen. ja herätti ihan asiallista kesksutelua. Sinä ja Sari W kirjoitatte oivallisesti molemmat. Kuitenkin teillä on minun silmissäni valtavan suuri asenteellinen ero.
Toinen teistä kirjoittaa käytännössä jokaisessa kommentissaan vain ja ainoastaan negatiivista tasan yhdestä ihmisryhmästä. Sellainen vihanpito ei voi olla edes kovin terveellistä harjoittajalleen.
Rauli: ”Marjaana, perustelit otsikosta pahasti sivuun ajatuvaa hyökkäystäsi meitä Jehovan todistajia kohtaan kahdella argumentilla”
Eikö ole mielenkiintoista, miten Jehovan todistaja ottaa perustellun kritiikin hyökkäyksenä, riippumatta kritiikin sisällöstä? Syitä defenssireaktiolle kannattaa miettiä rauhassa.
Rauli: ”Mutta miten esimerkiksi Metro-lehden artikkeli liittyy vedenpaisumukseen?”
Se liittyy Jehovan todistajien uskonnollisen järjestön, lapsille(kin) suunnatun ja vahingollisen materiaalin, tuottamiseen. Se taas oli vastaus Sarin esittämään vastaukseen, että vedenpaisumustarina esitetään lapsille usein söpöjen eläinten selviytymistarinana. Joka on varmasti totta, mutta riippuu ihan porukasta, ja esimerkiksi Jehovan todistajat esittävät tarinan ihan toisella tavalla.
Rauli: ”Tai muut mielestäsi kamalat epäkohdat, jotka jälleen nostit esiin tämänkin sateenkaari-otsikon alla? Olisitko nostanut ne esiin, vaikka keskustelu käytäisiin MM-jalkapallosta?”
Jos luet kirjoitukseni uudelleen, huomaat että ne ovat useimmiten vastauksia muiden esittämiin kysymyksiin tai mielipiteisiin, tai sitten huomioita jonkun toisen kirjoituksista. Keskusteluilla saattaa olla taipumus harhautua alkuperäisestä aiheesta, jonka varmasti itsekin hyvin tiedät sivupolkujen kokeneena tallaajana. Toisaalta ei kai ole mikään kovin yllättävä lopputulos, että jos aluperäisessä kirjoituksessa käsitellään vedenpaisumusteemaa, että siitä esiintyy keskustelua myös sellaisenaan, nyanssien kera.
Rauli: ”Toinen teistä kirjoittaa käytännössä jokaisessa kommentissaan vain ja ainoastaan negatiivista tasan yhdestä ihmisryhmästä. Sellainen vihanpito ei voi olla edes kovin terveellistä harjoittajalleen.”
Höpsis, Pekankin blogissa olen keskustellut ihan muista aiheista.
Pyytäisin myös (jälleen) harkitsemaan ennen kuin lähdet syyttelemään ihmisiä esimerkiksi vihanpidosta. Jos joku asia on sinulle epäselvää, siitä kannattaa kysyä ennen syyttelyä. Minä en vihaa Jehovan todistajia, heistä useimmat ovat uskonnollisen järjestönsä uhreja. Se kritiikki jota esitän, koskee heidän uskonnollista järjestöään.
Sitten pieni kotiläksy Raulille. 🙂 Etsi kirjallisuudestanne mainintoja katolisesta kirkosta ja laske moniko niistä on negatiivinen ja moniko positiivinen. Sen jälkeen lisätehtävänä voisi pohtia, onko sellainen, ainoastaan negatiivinen kirjoittelu ja vihanpito, edes kovin terveellistä harjoittajalleen. 😉
”Etsi kirjallisuudestanne mainintoja katolisesta kirkosta ja laske moniko niistä on negatiivinen ja moniko positiivinen.”
Monet uskontokunnat käsittelevät julkaisuissaan jossain määrin muiden ryhmien opetuksia pyrkimyksenään osoittaa ne vääriksi – ja omat näkemykset oikeiksi. Meistä Jehovan todistajistakin on kirjoitettu jjopa kirjoja, joiden negatiivinen päämäärä ei jää lukijalle epäselväksi. Jt-julkaisut alleviivaavat kuitenkin omia opetuksia, kuten jokainen voi ihan itse nähdä verkkosivustoltamme http://www.jw.org
Eri uskonnollisten ryhmien kirjoituksissa sivutaan myös virheellisiä käytänteitä uskontojen piirissä. Kun laitat hakusanan ”katolinen kirkko” meidän sivustollemme, voit havaita, ettei kovinkaan kummoisia negatiivisuuksia viime vuosilta löydy. Jo aikaa sitten menneet vuosikymmenet ovat asia erikseen, silloin tyylilajit olivat kovasti erilaisia uskonnollisissa piireissä.
Näissä kanssaihmisten välisissä, yksityisissä keskusteluissa olisi varmaankin suotavaa, ettei mistään ihmisryhmästä esitettäisi sellaista tekstiä, joka on omiaan herättämään vihaa. Itse olen kirjoittanut täällä kolmisenkymmentä blogia. Yhdessäkään en ole alentunut etsimään epäkohtia valtakirkostamme. Miksi olisin? Sen toki olisin voinut tehdä ”esittämällä perusteltua kritiikkiä”, kuten sinä hyökkäystäsi puolustat.
Kun olen saanut olla vieraana lähestulkoon kirkon rappusilla, olisi äärimmäisen epäkohteliasta mustamaalata luterilaisuutta sellaisenaan tai sen yksittäisiä herätysliikkeitä. Siis sinun sanojasi vielä siteereten ”esittää perusteltua kritiikkiä”. Sinun tyylilajisi on tässä suhteessa erilainen, ja siihen rohkenen toivoa ripauksen rakentavuutta. Kyllähän sinä tehokkaasti tuolla tavoin kylvät antipatiaa meitä Jehovan todistajia kohtaan. Mutta onkohan se nyt nin kovin fiksua, siitä terveellisyydestä nyt puhumattakaan(San17:22)?
Rauli: ” Kun laitat hakusanan ”katolinen kirkko” meidän sivustollemme, voit havaita, ettei kovinkaan kummoisia negatiivisuuksia viime vuosilta löydy. Jo aikaa sitten menneet vuosikymmenet ovat asia erikseen, silloin tyylilajit olivat kovasti erilaisia uskonnollisissa piireissä.”
Ai niin. Unohdin, että sinulla on vahva näkemys uskonnollisen järjestönne kirjallisuuden viimeisestä käyttöpäivästä. Tosin sitä tarkkaa päivämäärää en ole sinulta saanut, vastuunpakoilua sitten sitäkin enemmän.
Ehkäpä kuitenkin ymmärsit kotiläksysi oleellisen pihvin. Uskonnollinen järjestösi on tunnettu kritiikistään muita uskontoja kohtaan. Positiiviset kannanotot versus negatiiviset voidaan laskea ehkä promilleissa. Tämä periaate kattaa myös uudemman kirjallisuutenne.
Eli summa summarum: Sen minkä suot uskonnolliselle järjestöllesi oikeudeksi, eväät muilta. Joku voisi nähdä suhtautumisessa jonkinlaista ristiriitaa.
Rauli: ”Näissä kanssaihmisten välisissä, yksityisissä keskusteluissa olisi varmaankin suotavaa, ettei mistään ihmisryhmästä esitettäisi sellaista tekstiä, joka on omiaan herättämään vihaa.”
Ehdottomasti näin. Kritiikki luterilaista kirkkoa kohtaan ei ole automaattisesti kritiikkiä luterilaisia ihmisiä kohtaan, eikä se siksi lähtökohtaisesti edistä minkäänlaista vihaa. Vastaavasti kritiikki Jehovan todistajien uskonnollista järjestöä kohtaan ei ole automaattisesti kritiikkiä Jehovan todistajia kohtaan yksilöinä, eikä se siksi lähtökohtaisesti edistä minkäänlaista vihaa.
Mielestäni perusteltua kritiikkiä ongelmallisempaa on se, että siihen ei osata suhtautua terveeltä pohjalta. Defenssimekanismejaan olisi hyvä pyrkiä tarkastelemaan ja oppimaan niistä.
Rauli: ”Itse olen kirjoittanut täällä kolmisenkymmentä blogia. Yhdessäkään en ole alentunut etsimään epäkohtia valtakirkostamme. Miksi olisin? ”
Mielestäni olet pyrkinyt tuomaan useissa blogeissasi esille oman uskontokuntasi tulkintojen erinomaisuutta, samalla – enemmän tai vähemmän rivien välissä – kritisoiden muiden uskontojen tulkintoja. Mutta se on ilmeisesti sellaista parempaa kritiikkiä? 🙂
Rauli: ”Sinun tyylilajisi on tässä suhteessa erilainen, ja siihen rohkenen toivoa ripauksen rakentavuutta.”
Millä tavoin ehdottaisit että käsittelisin Jehovan todistajien uskonnollisen järjestön ongelmia ja epäkohtia, että se sinulle kelpaisi? 🙂
”Mielestäni olet pyrkinyt tuomaan useissa blogeissasi esille oman uskontokuntasi tulkintojen erinomaisuutta, samalla – enemmän tai vähemmän rivien välissä – kritisoiden muiden uskontojen tulkintoja. Mutta se on ilmeisesti sellaista parempaa kritiikkiä? 🙂 ”
Kyllähän sinä nyt naulankantaan osuit. Kun pyrkii kertomaan oman käsityksensä, uskonnolisesta taustasta huolimatta tai siitä seuraten, ollaan näiden periaatteellisten keskustelujen ytimessä. Jokainen saa sitten lukea ne rivien välit. Ja niissähän vasta sitä tulkintaa riittää, jopa väärinymmärtämisen optio niissä lymyää.
”Millä tavoin ehdottaisit että käsittelisin Jehovan todistajien uskonnollisen järjestön ongelmia ja epäkohtia, että se sinulle kelpaisi? :)”
Olennainen asia on kirjoittelussa aina otsikossa pysyminen, siihen päämäärään taitaa harva meistä kyllä ihan oikeasti kyetä. Mielestäni, ja kai sinunkin mielestäsi, tulee ottaa huomioon keskusteluun osallistujat. Jos kirjoitetaan suomalaisen luterilaisen piispan alustuksen pohjalta sateenkaaren merkityksen muuntumisesta, ei ole korrektia luetella jonkun keskusteluun osallistumattoman uskonnollisen ryhmän epäkohtia. Paheksuisin tuollaista likasankokirjoittelua tässä yhteydessä ihan samalla tavalla, vaikka se kohdistuisi toiseen suosittuun astiaan lestadiolaisuuteen.
Minusta kuules tuntuu siltä, ettei tämä K24 ole lainkaan tarkoitettu alustaksi Jehovan todistajien uskonnollisen järjestön oletettujen ongelmien vatvomiseen. Hienoa, että minä olen saanut olla taustastani huolimatta mukana keskustelemassa Raamatusta erilaisia näkemyksiä omaavien lähimmäisteni kanssa.
Ehdotukseni sinulle on kaksijakoinen.
1) Tiedät kyllä nettiosoitteita, joissa ei minun tietämäni mukaan kirjoiteta millään muulla värillä kuin synkänsävyisellä mustalla meistä Jehovan todistajista. Sinne kaikki kiukuttelijat ovat epäilemättä tervetulleita mutapainimaan. Minä en sellaisia kamppailuja kaipaa, niin urheilumies kuin olen edelleenkin.
2) Kirjoitat täällä edelleenkin, mutta kohdistat kritiikin Raamattuun ja sen sisältöön, jos sellainen helpottaa. Ota esimerkkiä vaikkapa Risto Korhosesta. Hänellä on varsin negatiivinen näkemys Raamatusta ja sen Jumalasta. Jos luottaa argumentointinsa voimaan, ei tarvitse ottaa tikun nenään mitään yksittäistä uskonnollista yhteisöä tai kirkkoa.
Rauli: ”Jos kirjoitetaan suomalaisen luterilaisen piispan alustuksen pohjalta sateenkaaren merkityksen muuntumisesta, ei ole korrektia luetella jonkun keskusteluun osallistumattoman uskonnollisen ryhmän epäkohtia.”
Riippuu täysin keskustelussa esille tulleista lisäpiirteistä. Erilaisia yhteisöjä voi hyvin ottaa esimerkikseen, mikäli keskusteluissa esiintyy aihetta käyttää esimerkkejä.
Rauli: ”Minusta kuules tuntuu siltä, ettei tämä K24 ole lainkaan tarkoitettu alustaksi Jehovan todistajien uskonnollisen järjestön oletettujen ongelmien vatvomiseen.”
Minusta taas tuntuu, että tällä alustalla voi keskustella kaikista uskonnoista ja niiden epäkohdista, mikäli siihen on aihetta. Mikä tahansa uskonto käy myös esimerkistä, mikäli keskustelun tiimellyksessä on aihetta käyttää esimerkkejä.
Oletko muuten huomannut, että tällä alustalla jaetaan ihan jatkuvasti kritiikkiä luterilaisesta kirkosta? Miksiköhän kukaan ei näytä ottavan siihen yhtä herkkänahkaista asennetta kuin sinä kritiikkiin Jehovan todistajien uskonnollisesta järjestöstä? Tulee myös huomata, että olen täällä yksi harvoista Jehovan todistaja-aiheeseen liittyvistä kommentoijista, jotka kiinnittävät asiaan säännöllisesti huomiota.
Ja tämäkin ainoastaan siitä syystä, että Jehovan todistajia ja heidän järjestöään kohtaan käydyissä keskusteluissa on usein virheitä, jotka on hyvä oikaista, asiaan tavallista perehtyneempi kun olen. Esimerkiksi kun täällä oli äskettäin uutinen Jehovan todistajista ja siviilipalveluksesta, keskustelussa väitettiin virheellisesti, etteivät Jehovan todistajat hyväksyisi siviilipalvelusta. Tällainen epäkohta on kai sinunkin mielestä hyvä korjata. 🙂
Rauli: ”Tiedät kyllä nettiosoitteita, joissa ei minun tietämäni mukaan kirjoiteta millään muulla värillä kuin synkänsävyisellä mustalla meistä Jehovan todistajista.”
En itse asiassa tiedä. Tiedän kyllä nettisivuja, joissa käsitellään jehovantodistajuutta ja esitetään kritiikkiä heidän uskonnollista järjestöä kohtaan, mutta sellaisesta en ole kuullut, jossa kirjoitetaan Jehovan todistajista yksilöinä synkänsävyisellä mustalla. Ehkä sinunkin olisi tässä vaiheessa hyvä sisäistää, että ne ovat kritiikkiä käsiteltäessä ja esitettäessä kaksi eri asiaa.
Iloksesi voin todeta, että tulen jatkossakin tuomaan esille Jehovan todistajien uskonnolliseen järjestöön liittyviä tietoja, mikäli niillä on keskusteluihin lisäarvoa. En minä nyt kuitenkaan niitä joka paikkaan ole tunkemassa, huoli pois. 🙂
Sari: ”Otit esiin Jehovan todistajat, ja kirjoitit linkkien kanssa pitkän viestin vastauksena siihen kun totesin, että tiedän heistä jotain. Tätä ihmettelin.”
Tässä vaiheessa viimeistään kannattaa lukea, mitä on tullut kirjoitettua ja mitä ei. Mainintasi ei suinkaan jäänyt tuohon, ja juuri siihen muuhun vastasin. Nyt tarkkuutta. 🙂
Sari: ”Voit kirjoittaa asiasta blogin, mutta tämä meni sivuraiteelle. On luonnollista, että ko. uskonsuuntaa edustava vastaa syytöksiin, mutta sanoisin että tapasi tarttua aiheeseen aiheen vierestä oli kiivas ja tarkoitushakuinen.”
Tarkoitushakuinen? Aivan varmasti. Kiivas? No jos faktojen luetteleminen vasaukseksi muiden keskustelijoiden kommentointiin on mielestäsi osoitus kiivastelusta, niin silloin toki. Tietenkin siinä samalla tulet jakaneesi saman tittelin myös itsellesi, mutta mitäs me näistä.
Sari: ”Itse asiassa, jos sanon rehellisesti, niin olisi virkistävää lukea samanlaista kauhistelua muista uskonnoista kuin kristinuskosta. Kuten islamista. Kaikki kuitenkin palautetaan kristinuskoon ja kristinuskon syyksi.”
Islam on toki oman soppansa keittänyt. Ja jos sallit, ilman kiivailua, siitä ei ole ollut ihmiskunnalle kuin haittaa. 🙂
”Päiväkotilapsille kerrotaan kaunista kertomusta Nooasta,…”
Kuka mistäkin tykkää. Minusta kertomus lähes kaiken elollisen joukkotuhosta on yksi kammottavimmista ja sairaimmista Raamatun tarinoista.
Ilmoita asiaton kommentti