Karmea ja opettava paljastus Irlannista

YLE raportoi kylmäävän, mutta opiksi otettavan tositarinan (https://yle.fi/uutiset/3-10271503) tämän päivän uutisissaan. Kannattaa lukea.

Siinä kerrotaan, miten Irlannissa on viime vuosina paljastunut hirveitä nunnien 1925 – 1961 luvuilla pitämän ”lastenkodin” alueelta Tuamin kaupungissa. Noin 800 huonon ruuan, hoidon ja rakkaudettomuuden takia kuollutta, aviottomista äideistään heti syntymän jälkeen eristettyä lasta oli heitetty kirjaimellisesti roskiin kaikessa hiljaisuudessa kenenkään puuttumatta.
Nunnien asennetta kuvasi se, että lapsia halveksittiin ja paheksuttiin. Hedän kenkiinsä laitettiin kopinaa aiheuttavat nastat, jotta jokainen voi kuulla näiden ”paholaisesta syntyneiden” lasten lähestymisen. Lapsen synnyttäneen äidin piti palkatta työskennellä vuosi tässä "rangaistussiirtolassa" ilmaisena työvoimana.

Koululuokassa lapset istuivat eristettynä, eikä heiltä koskaan kysytty mitään. Rangaistuksena toisia lapsia pakotettiin istumaan näiden ”helvetin kakaroiden” viereen. Tämä järkyttävä suhtautuminen tietysti raa-asti tuhosi näiden ihmisten ihmisarvon, tulevaisuuden ja ihmisarvon muiden ja heidän itsensäkin silmissä. Tuona aikana katolinen kirkko oli Irlannissa vielä ehdoton auktoriteetti, jonka tekemisiä tai arvoja ei kyseenalaistettu.

Epäilemättä nunnat itse olivat hyvin ravittuja, kun kasvattivat kasviksia, juureksia ja sikojakin luostarin alueella.  Halveksittujen ja kaikella tavalla häväistyjen ja laiminlyötyjen lasten kuolleisuus sen sijaan oli suuri kylmyyden, ahtauden, epähygieenisyyden, rakkaudettomuuden ja ravinnon puutteen takia. Näitä syvästi traumatisoituneita rassukoita on vielä elossa kertomassa kokemistaan hirveyksistä.

Jos kyseessä olisi Pohjois-Korean keskitysleirit tai Kiinan vankilat, emme ihmettelisi, mutta että meidän aikanamme on ollut voimassa tällaiset arvot kristillisessä yhteisössä, tuntuu käsittämättömältä.

Toisaalta koko ajan nytkin hiljaisesti hyväksymme maailmassa kristillisten yhteisöjen sisällä monenlaista epä-tasa-arvoisuutta, julmuutta, eriarvoisuutta ja kovasydämisyyttä edelleenkin. Näihin kuuluu mm. edelleenkin yksinäiset äidit, sukupuolivähemmistöt, naiset, ulkomaalaiset, pakolaiset ja ne, jotka kyseenalaistavat lahkojen tiukkoja kirjoitettuja tai kirjoittamattomia sääntöjä tai vähänkin eri lailla ajattelevat tai raamattua tulkitsevat.

Uskonnollisissa yhteisöissä tyypillisten vanhojen ukkojen miehittämät ”vanhemmistot” ym. hallinto- ja vallankäyttöelimet jatkavat menneen "sääty - maailman" epäkristillisten arvojen soveltamista ja arvojen ylläpitämistä monissa yhteisöissä, myöskin Suomessa. Suomen kirkko ja lähetysjärjestötkin tukevat monia kirkkoja kehitysmaissa, joissa monenlaiset eriarvoistavat käytännöt ovat arkipäivää.
Vaikka kristinuskon pitäisi olla armon ja rakkauden uskonto, vallankäyttö ja henkinen väkivalta on eri muodoissaan voimissaan monissa uskonnollisissa yhteisöissä ja demokratia on olematonta tai näennäistä epätasa-arvosta ja vanhoista valtarakennelmista johtuen.

Vanhan julman maailman patriarkaalisen vallankäytön viehtymykseen kuuluu, mm. että Jeesuksen edelleenkin radikaaleja armollisuutta ja rakkaudellisuutta painottavia opetuksia ja niiden soveltamista kuulee ani harvoin, mutta että juutalaisuuteen kuuluvaa vanhaa testamenttia raakoine ja eriarvoistavine epäkristillisine arvoineen ja käytäntöineen tuputetaan kristillisissäkin medioissa käytännössä lähes päivittäin.

Suomenkin kristityille on häpeäksi, että vieläkään emme ole ole saaneet aikaan kunnolla tasa-arvoisia, avoimia, välittömiä, lämminhenkisiä, yhteisöllisiä, rakkaudellisia Jeesuksen opettamien arvojen mukaisesti toimivia yhteisöjä ja paikallisseurakuntia.
Jo se, että niissä ei ole mukana työikäisiä tai nuoria aikuisia kuin nimeksi ja että toiminta on kautta linjan rituaalikeskeisenä näivettymässä, on selvä osoitus epäonnistumisesta, johon EL - kirkon pitäisi saada muutos pikimmiten ja mielellään kristillisten medioiden aktiivisella tuella.

10 kommenttia

 • Pekka Pesonen sanoo:

  Mitä oikeasti opimme Irlannista? Emmehän tiedä siitä muuta, kuin sen että maasta on löytynyt lasten luita. Se kuohunta , joka asiasta on noussut ei perustu siihen mitä oikeasti on tapahtunut näille lapsille. Kukaan ei tiedä, mutta juuri siksi siitä on noussut valtaisa kohu. Tietämättömyytemme antaa tilaa vaikka minkälaisille oletuksille. Näiden oletusten perusteella nyt luodaan uudenlaista suhdetta Katolliseen kirkkoon Irlannissa. Mielestäni opimme sieltä sen, mikä on totta täälläkin. Eli kansalaiset saadaan kuohuksiin, kun heille vain luodaan sopivia mielikuvia oletetuista tapahtumista.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   Pekka, suhtautumisesi on iljettävää. Tiedämme hyvin, että Irlannissa(kin) on tapahtunut katolisen kirkon vallan takia hirvittäviä vääryyksiä. Emme tietenkään tiedä kaikkea, koska sinun laillasi asioista halutaan vaieta ja jopa salata niitä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Hei Pekka. Sinulta jäi ilmeisesti juttu lukematta tai ymmärtämättä. Siellä on tehty pitäviä selvityksiä silminnäkijä ja -kokija haastatteluineen tästä asiasta, josta ei ole mitään epäselvyyttä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Pesonen sanoo:

   Ei jäänyt lukematta. Katselen asiaa kokonaisuuden kannalta. Emme tiedä miksi ne lapset kuolivat ja miksi muuta on tapahtunut. Emmekä sitäkään oliko kyse jostakin Katolliselle kirkolle ominaisesta toiminnasta, vai yksittäistapauksesta. Tiedämme lopulta hyvin vähän siitä mitä oikeasti on tapahtunut ja miksi. tarkoitukseni ei ole puolustaa kirkkoa. Luomme vain herkästi mielikuvia, jotka eivät perustu todellisuuteen. Nythän tuon tapauksen tähden Irlannissa ja muuallakin kirkkoon suhtaudutaan karseasti. Samaa kehitystä edistää TV:n dekkarisarjat, joissa papit paljastuvat rikollisiksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Sari Roman-Lagerspetz sanoo:

  Kiitos hyvästä blogikirjoituksesta, Veli- Jussi Jalkanen!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tapio Tuomaala sanoo:

  Äiti Teresan työn jatkajat:

  https://yle.fi/uutiset/3-10291245?utm_campaign=yleuutiset&utm

  ”Intian poliisi on pidättänyt nunnan ja toisen työntekijän Äiti Teresan hyväntekeväisyysjärjestöstä epäiltynä pikkuvauvojen myymisestä… Lastenoikeusaktivistien mukaan myös muita järjestön turvakoteja epäillään vauvojen myynnistä.”

  Äiti Teresasta tehtiin pyhimys, mutta tausta on kaikkea muuta kuin kaunis.

  https://www.vihrealanka.fi/blogi/kurjuuden-juurilla

  Samoin kuin Intiasa on käynyt Espansjassa:

  http://www.ts.fi/uutiset/maailma/3998383/Laakarit+ja+papit+varastivat+ja+myivat+jopa+satojatuhansia+vauvoja+vuosikymmenten+ajan++oikeudenkaynti+Espanjan+vauvaryostoista+alkoi

  ”Lapsia vietiin erityisesti vasemmistolaisilta ja köyhiltä perheiltä ja sijoitettiin katolisen kirkon laitoksiin tai myytiin Francon hallintoa tukeneille perheille.”

  Tämä kaikki näyttäisi olevan jäävuoren huippua. On hyvä, että sekulaari maailma on avannut tietämättömiä ja uskonnollisella hömpällä kyllästettyjä ihmisiä näkemään, mitä katolisen kirkon pimeissä holveissa on piiloteltu. Valo paljastaa pimeyden tekoja.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  V-J J. : Tarkoititko Jumalanpalveluksia tällä ilmaisulla: ” rituaalikeskeisenä näivettymässä” ?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Elias Tanni sanoo:

  Tuollainen karmeushan ei olisi ollut mahdollista, ellei katolisella kirkolla olisi tuolloin ollut Irlannissa sellaista kyseenalaistamatonta valta-asemaa, joka sillä tuolloin oli. Varmasti myös kirkon sisällä oli usko siitä, että näin toimiessa tehtiin oikein. Ihminen osaa olla paha ja ilkeä, vaikka olisi minkämoista koviketta kaulassa. Yleensä sitä enemmän löytyy luurankoja, mitä paheksuvampi yhteisö on kyseessä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jari Haukka sanoo:

  Niin, Rooman piispaa (= paavi) on melko aiheellisesti kutsuttu antikristukseksi jo vuosisatoja. Luther ei muuten keksinyt tätä vaan fransiskaanien veljeskunta jo paljon ennen reformaatiota.

  ”toiminta on kautta linjan rituaalikeskeisenä näivettymässä”. Kannattaa osallistua ortodoksisen kirkon liturgioihin niin ei taatusti näivety.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Jeesus vapautti ihmisen ennenkaikkea uskonnollisuudesta, mutta ihminen haluaa pitää kiinni juuri uskonnoista, koska se antaa mahdollisuuden harjoittaa omaa vanhurskautta. Ihminen voi omaan uskonnollisuuteensa vedoten tehdä ihan mitä vaan. Pahuuden peittona, se on karmeimpia ihmisyyden puolia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Veli-Jussi Jalkanen

  Olen monialatuottaja, vuorovaikutuskouluttaja sekä keksijä, asenteiltani varmaan maailmanparantaja ja kehittäjä ja harrastuksiltani, seikkailija, sekä hyvinvointi-, terveys- ja ympäristöasiantuntija. Haluan yrittää ymmärtää kaikkeudessa olevia vuorovaikutussuhteita sekä edistää elämää ja rakkautta. vessi@salli.com