Santiagon tie

Monesterio, 4.3.2020

Tämänkinkertaisessa yömajassa oli viileää, kun tulin sinne (siis moottoritiehotelliin) eilen.  Väänsin seinätermostaatista 22, ja kyllä kämppä lämpenikin, vaikkakin hitaasti.  Nukuin hyvin 7:ään asti.  Ei ollut kiirettä lähteä hotellista, kun ajattelin kävellä tänään vain 8 km.  Sitten olisi nimittäin 21-22 km ennen seuraavaa majoitusta, eikä sillä välillä ole kauppoja eikä baarejakaan, enkä oikein uskaltanut kävellä kolmatta pitkää päivää peräkkäin.

TV:ssä ovat puhuneet paljon koronaviruksesta.  Espanjassa on nyt tartuntoja 160 ja kuolleita 1.  Eniten tuntuvat kuitenkin olevan huolissaan siitä, pitääkö urheilukilpailuja, erityisesti jalkapallomatseja, ruveta peruuttamaan.

Lähdin hotellilta vasta vähän 9:n jälkeen.  Reitti meni aluksi maantien ja moottoritien välissä, enimmillään n. 100 m levyisessä eukalyptusmetsikössä.  Oli mukava kulkea pehmeää hiekkapolkua puiden keskellä, vaikka tiet olivatkin niin lähellä.  Metsikkö kuitenkin loppui, jonka jälkeen kävelin Monesteiroon asti tien tuntumassa, välillä laitaa, välillä itse tiellä.  Onneksi ei tarvinnut kävellä pitkää matkaa kerrallaan kovalla tiellä.

Elimistö yllätti minut jälleen tänä aamuna.  Ikinä en ole kärsinyt ummetuksesta vaelluksilla, pikemminkin päinvastoin.  Mutta nyt aamulla oli tuskanhiki otsassa (kirjaimellisesti) kun vähän väliä tuli kova tarve mennä vessaan, mutta kun ei tullut ulos, niin ei tullut.  Vihdoin synnytys onnistui, mutta sitten aamupäivällä tilanne muuttui päinvastaiseksi:  2 kertaa piti käydä niin sanotusti tien laidassa.  Kai se rasituksen piikkiin on pantava tämäkin.

Erään maatalon luona tuli vastaan iso härkälauma.  2 miestä kulki edellä ja auto perässä.  Otin kameran esiin, mutta sitten totesin, että niitä olikin tien täydeltä.  1 julmannäköinen peto tuli suoraan kohti, eikä sillä ollut aikomustakaan väistää minua.  Alta pois ja äkkiä, mutta sain sentään kuvan lauman mentyä ohi (alla).

Ennen Monesteriota oli todella pitkä nousu hiekkatiekävelyä.  Kaupunki oli heti sen takana.  Olin noussut aamun 524 metristä 753 metriin.  Jalat tuntuivat kuitenkin niin hyviltä, että tein rohkean päätöksen:  Jos löytyisi mahdollisuus lähettää rinkka seuraavaan kaupunkiin (Fuente de Cantos), jaksaisin kyllä kävellä vielä 21,5 km, vaikka päivän pituudeksi tulisi silloin 30 km.  Kello oli vasta 11.30.

Tien laidassa oli kinkkumuseo, jonka toimisto palveli samalla turistitoimistona.  Nuori nainen siellä ei puhunut englantia, mutta sain selitettyä, mitä halusin.  Hänellä ei ollut tietoa, mutta kaupungissa on myös Via de la Platan informaatiokeskus, ja hän antoi minulle kartan ja näytti paikan.  Se ei kuitenkaan ollut auki.  Seuraavaksi kysyin asiaa pienestä yömajasta siinä lähistöllä.  Kaverin ainoa neuvo oli pyytää taksia viemään rinkka Fuenteen.  Ei tuntunut hyvältä idealta antaa rinkka ventovieraan haltuun, kun ei mistään järjestetystä palvelusta ollut kyse (esimerkiksi ns. Ranskan reitillä on sellainen palvelu).  Päätinkin ottaa riskin ja kävellä Fuenteen rinkan kanssa.

Ensin piti kuitenkin syödä.  Aika pitkään meni auki olevan ravintolan löytämisessä.  Baareja olisi ollut, mutta kiitos ei bocadilloa tällä kertaa.  Vihdoin löytyi paikka, jossa sain lämmintä ruokaa.  Otin annoksen, jossa oli halkaistu uuniperuna, porkkanan pätkä ja 4 palaa iberianpossua.  Ennen kuin olin valmis, kello oli jo yksi.  En enää ennättäisi Fuenteen ennen pimeää.  Palasin samaan yömajaan, josta olin kysynyt rinkan kuljetuksesta, ja majoituin.  Tämä on pieni 10-paikkainen kirkon ylläpitämä yömaja, jota vapaaehtoiset hoitavat. Yömajasta pyydettiin 10 €.  Pyykki piti pestä käsin kylmällä vedellä, mutta täällä on sentrifuugi, jonka jäljiltä pyykki oli jo yllättävän kuivaa.  Ripustin sen naruille, ja kun ulkona paistaa aina välillä, se varmaankin kuivuu iltaan mennessä.  Kävin myös lähikaupassa ostamassa eväitä aamuksi ja huomiseksi.

Hospitalero (yömajan hoitaja) kertoi, että yhdessä kaupungin kirkoista on messu 19.30.  Täytyypä käydä katsomassa meininkiä.  Samaan aikaan rupeaa ravintoloissa saamaan illallista; Espanjassa syödään aika myöhään.

Hyväntekeväisyyslinkkien osoitteet

Yhteisvastuukeräys:

https://yhteisvastuu.ekansio.com/yhteisvastuukerays/?id=1216&lang=fi

Syöpäsäätiö:

https://syopasaatio.fi/lahjoita

Toinen alla olevista kuvista on otettu kinkkukaupan edessä.  Tämä tuntuu olevan jonkinlainen kinkkukaupan keskus.  Alan liikkeitä on paljon.

 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kirjoittaja

Neuvonen Teuvo
Neuvonen Teuvo
71 v, naimisissa, 4 lasta, 4 lastenlasta. Työurani tein ulkomaankaupassa, nyt eläkkeellä.