Saksan kirkkopäivät 2: Merkel ja vielä kovempi helle

Merkel

[Stuttgart, Saksa] Liittokansleri Angela Merkelin astuessa sisään valtavaan halliin turvamiestensä ympäröimänä, väki nousi seisomaan ja aplodeerasi. Merkel oli mukana Stuttgartissa evankelisilla kirkkopäivillä puhumassa digitaalisuudesta ja viisaudesta.

Merkel muistutti, että digitaalisuus koskee kaikkia, myös kirkkoa. Hän sanoi myös, että vaikka Saksa olisi kuinka edistynyt digitaalisuudessa, pitää kysyä, mikä vaikutus silla olisi muihin maihin. Hän puhui myös tietoturvasta ja muisti mainita reformaation, jonka leviäminen oli mahdollista samanaikaisen mediavallankumouksen, kirjapainotaidon, kanssa.

Livetilanteessa Euroopan rautakansleri vaikutti eloisalta puhujalta.

Kaikessa huomaa, että kirkkopäivät ovat Saksassa iso juttu. Poliittista vaikuttajaa on paikalla runsain mitoin, samoin mediaa. Mediakeskus on suuri ja toimittajia paljon. – Suomessa taisi Kouvolan kirkkopäivien uutisointi jäädä lähinnä vain Kouvolan Sanomien sekä Kotimaa24:n ja Kotimaan harteille. Yksittäisiä juttu saattoi toki ilmestyä muuallakin.

Miksi uutisoida kirkkopäivistä? Miksi matkustaa saksaan vielä suuremmille kirkkopäiville?

Missä muualla kirkon koko kuva voi tulla esille kuin kirkkopäivän tapaisessa tapahtumassa. Muut juhlat ovat sektorihommaa, jokaisella omansa. - Nyt Saksassa jatkunut keskustelu Kristus-päivän (Chtistustag) samanaikaisuudesta kirkkopäivien aikana on päättynyt: Kristus-päivä kuuluu nyt päivien viralliseen ohjelmaan.

Myös seksuaalivähemmistöjen aisa on ollut monin tavoin esillä omassa Sateenkaari-keskuksess, jossa on useita tilaisuuksia joka päivä. Teemat ovat toki aikaisemminkin olleet Saksan kirkkopäivien ohjelmassa, mutta nyt ensimmäistä kertaa asia sai oman zentruminsa.

Kirkkopäivien teema on ”että meistä tulisi viisaita”, ”damit wir klug werden”.

Lämpömittari muuten pompsahti Stuttgartissa yli 30 asteen...

...kyllä, kuvassa siellä edessä on todellakin Angela Merkel.

- Olli Seppälä -