Saisiko selkokielellä, kiitos

Kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuustojen vaalien ehdokkaat on julkistettu. Avoin julkisuus onkin paikallaan.

Sen sijaan sitä en edelleenkään pidä hyvänä, että listojen otsikot eivät kerro oikeastaan mitään.

Poliittiset ja alueelliset listat tunnistaa. Tulkaa kaikki korostanee, että myös vähemmistöille tulee olla tilaa. Muuten tarvitaan melkoista omaa paneutumista sen selvittämiseksi, mitä listan ehdokkaat tavoittelevat.

Voisivatko listojen puuhamiehet ja -naiset avata keskustelua esim. Kotimaa24 sivustolla?

 1. Kaikkien kirkko 2020 – Rohkeasti yhdessä
  Viinipuu
  Elävä kirkko
  Sanasta elämään
  Avara kirkko
  Kirkon rakentajat
  Yhdessä kirkkomme parhaaksi
  jne.
  Kauniita nimiä, mutta mitä ne kertovat? Asiaan vihkiytymättömälle eivät mitään. Kun vaalissa ovat maallikoiden osalta äänioikeutettuja vain tietyt luottamushenkilöt, heidät prepattaneen äänestämään ”oikein”. Valitettavasti kansa ei saa äänestää eikä edes tietää, mitä mieltä ehdokas on esim. avioliittolain ulottamisesta myös kirkkoon tai naisen asemasta. On näyttöä siitä, että kirkon jäsenten kanta monista kysymyksistä on toinen kuin päättäjien. Muuttuneeko mikään, jos avoimuutta ei lisätä eikä vaalitapaa mietitä uusiksi. Mutta eihän sitä muuteta, kun nykytavalla valittavat päättävät, onko tarvetta muuttaa.

 2. Olen blogistin kanssa aivan samaa mieltä. Minusta on meitä seurakuntalaisia kohtaan väärin, että tämä systeemi on tällainen, etten sanoisi seurakuntalaisten mielipiteistä piittaamaton. Vaan on se niin betonoitu nerokkaasti, ettei sitä pääse oikeastaan edes muuttamaan, vaikka joku kirkorakennelman sisälle puikahtanut päättäjä sitä jostain kumman syystä haluaisikin.

 3. Kyllä Marja-Sisko Aalto on tässä oikealla asialla. Nykytilanne on semmoinen, että on lähinnä henkilökohtaisen tuntemuksen varassa tieto siitä, minkälaisia periaatelinjauksia itsekukin kannattaa. Ja lisäksi on niinkin, että samalla listallakin voi olla varsin erilailla ajattelevia ehdokkaita. Poliittisia listoja kyllä vierastan kovastikin, mutta kirkkommme sisällä on useita periaatekysymyksiä, joissa mielipiteet eroavat jyrkästikin, muitakin kuin se yksi joka tätä nykyä eniten tuntuu tunteita kuohuttavan. Nämä uskontulkintaan ja kirkkopolitiikkaan liittyvät suuntaukset olisi hyvä saada näkyviin, jotta kirkolliskokouksen kokoonpano vastaisi mahdollisimman hyvin kentän mielialoja.

Marja-Sisko Aalto
Marja-Sisko Aalto
Pappi, rovasti, kirjailija, entinen kirkkoherra Imatralla ja sitten tuomiokapitulin notaari Kuopiossa, nyt eläkemuorina. Ihmisen ja uskon puolesta. Sattuneesta syystä sydämellä monet asiat, vaikkapa eri tavoin siipeensä saaneet ihmiset. Vapauteen Kristus vapautti meidät!