Säännöllisestä rukoilemisesta
.
Rukoilemme kotonamme Lutherin aamu ja iltarukoukset täyden kaavan mukaan.
Siihen kuuluvat: Ensinnäkin: ”Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.Amen.” Toiseksi: ”Apostolinen uskontunnustus.” Kolmanneksi: ”Isä meidän rukous.” Neljänneksi: ”Lutherin kirjoittama rukous.” Meidän perheessämme laulamme vielä lopuksi virren 548.
Luther vähensi päivän rukoushetkien määrän. Hän päätyi tähän käytännön syistä. Hän luki useampia hetkirukouksia päivittäin. Kerran hän tuli tilanteeseen jossa hän oli pari viikkoa ohjelmastaan perässä. Silloin hän luki kerralla koko rästiin jääneen ohjelmansa läpi. Silloin hän tuli ajatukseen että tavallisille ihmisille riittää aamu ja iltarukous. On huomattava että Lutherin ruokarukouksen lukemisen ohjeeseen liittyy Isä meidän -rukouksen lukeminen.
Vanha kristillinen käytäntö on seurannut ikivanhaa juutalaista perinnettä. Toiset ovat rukoilleet kolme kertaa päivässä, toiset viisi kertaa ja muutamat seitsemästi.
Otan tähän pienen opetuksen tuosta vanhasta perinteestä.
Hetkirukouksista
Juutalainen rukouskäytäntö sisälsi päivittäisiä liturgisia hetkihartauksia. Ne kuuluivat jokaisen juutalaisen arkipäivään.
- Rukoushetkien lukumäärästä
1.1.) Muutamilla juutalaisilla oli tapana rukoilla kolmesti päivässä. Silloin rukoushetket laulettiin aamulla auringon noustessa kello kuudelta, keskipäivällä auringon ollessa korkeimmillaan ja illalla auringon laskiessa ja yön alkaessa kello kuudelta.
Tätä tapaa noudatti esimerkiksi Daniel.
Dan. 6: 11 Kun Daniel sai tietää, että tällainen määräys oli annettu, hän meni taloonsa. Sen kattohuoneen ikkunat olivat Jerusalemiin päin, ja kolme kertaa päivässä Daniel polvistui siellä ja rukoili ja kiitti Jumalaansa, niin kuin hänellä ennenkin oli ollut tapana. 12 Kun nuo miehet riensivät yhdessä paikalle, he tapasivat Danielin hartaasti rukoilemassa Jumalaansa.
1.2.) Muutamilla juutalaisilla oli tapana rukoilla viisi kertaa päivässä. Silloin edelliseen ohjelmaan lisättiin aamupäivällä noin yhdeksän tienoilla eli auringon ollessa puolessa välissä nousua ja iltapäivällä noin kolmelta kun aurinko oli noin puolessa välissä laskemassa ja ilta alkoi.
Historiallisena yksityiskohtana todettakoon, että tämä tapa on siirtynyt islamiin sellaisenaan. Tästä ilmenee tiedotuksen puutetta. Kaikki tiedä että tapa on ikivanha juutalainen ja kristillinen käytäntö, jota Muhammed on jatkanut kannattajineen.
1.3.) Muutamilla juutalaisilla oli tapana rukoilla seitsemän kertaa päivässä. Silloin aamulla toinen rukous pidettiin jo ennen auringon nousua ja toinen auringon jo noustua. Illalla toinen pidettiin auringon laskiessa ja toinen myöhemmin ennen nukkumaan menoa.
Seitsemästä kerrasta puhuu esim. Psalmi 119: 164 Seitsemästi päivässä minä sinua ylistän vanhurskaista päätöksistäsi.
1.4.) Yöllä hereillä olevat saattoivat vielä rukoilla yövartiossa ollessaan esimerkiksi keskellä yötä.
2) Muutama esimerkki siitä miten rukoushetket liittyvät tunnettuihin Raamatun tapahtumiin.
2.1. ) Ainakin yhteen aikaan Jeesus noudatti seitsemän hetkihartauden tapaa. Tästä kertoo tapaus missä Pietari meni häntä tapaamaan ennen auringon nousua.
Mark. 1: 35 Varhain aamulla, kun vielä oli pimeä, Jeesus nousi ja lähti ulos. Hän meni paikkaan, jossa hän sai olla yksin, ja rukoili siellä. 36 Simon ja hänen toverinsa riensivät etsimään Jeesusta 37 ja löysivät hänet.
2.2.) Helluntain ihme tapahtui aamupäivän liturgisessa hetkessä, joka pidettiin kansallisen suurjuhlan helluntain vieton yhteydessä ja missä Pietari toimi saarnaajana.
Ap.t. 2: 14 Silloin Pietari astui
esiin, ja muut yksitoista hänen kanssaan. Hän alkoi puhua kuuluvalla äänellä: "Kuulkaa minua, juutalaiset, te kaikki, jotka asutte Jerusalemissa! Tietäkää tämä: 15 ---- nythän on vasta aamu, päivän kolmas tunti.
2.3.) Pietarin näky jossa hän sai kutsun mennä Korneliuksen kotiin tapahtui keskipäivän rukoushetken yhteydessä.
Ap.t. 10: 9 Seuraavana päivänä, kun miehet olivat matkalla ja jo lähestyivät kaupunkia, Pietari nousi kuudennen tunnin vaiheilla katolle rukoilemaan.
2.4.) Nikodemuksen ja Jeesuksen keskustelu tapahtui auringon laskun hetkihartaudessa jota vietettiin yön alettua iltakuudelta. Tässä vesperissä juutalaisilla oli useinkin tapana keskustella Raamatusta.
Joh. 3: 1 Fariseusten joukossa oli Nikodemos-niminen mies, juutalaisten neuvoston jäsen. 2 Hän tuli yöllä Jeesuksen luo ja sanoi: "Rabbi, me tiedämme, että sinä olet Jumalan lähettämä opettaja. Ei kukaan pysty tekemään sellaisia tunnustekoja kuin sinä, ellei Jumala ole hänen kanssaan."
2.5.) Keskiyön liturgisen hartauden eli mesonyktionin toimittivat Paavali ja Silas Filippin vankilassa. Tuo vaikutti niin vankeihin kuin vanginvartijaankin.
Ap.t. 16: 25 Keskiyön aikaan Paavali ja Silas rukoilivat ja laulaen ylistivät Jumalaa, ja toiset vangit kuuntelivat heitä
- Rukous Jerusalemiin päin
3.1.) Juutalaiset rukoilivat kasvot Jerusalemiin päin kääntyneenä
Kun oltiin lähellä temppeliä niin mentiin sinne rukoilemaan.
Kun oltiin lähellä synagoogaa niin mentiin sinne. Siellä rukoussuunta oli aina selvä se oli kohti Jerusalemia.
Kun oltiin kauempana noista paikoista niin auringosta katsottiin missä Jerusalem oli ja rukous toimitettiin tuolla paikalla.
Mikäli oltiin matkalla niin matka keskeytettiin ja pidettiin rukous tien vieressä. Keskelle risteystä rukoilemaan pysähtymistäkin nähtiin siellä täällä.
Varsinainen uskon koetinkivi syntyi kun ihminen oli yksinään kotonaan. Silloin nähtiin kuka rukoili itse rukoilemisen vuoksi ja kuka vain muiden mukaan mennen. Jeesus kehotti uskollisuuteen rukouskäytännössä. Myös yksinään kammiossa ollessaan oli rukoiltava.
3.2.) Rooma oli Jerusalemista länteen. Niinpä rukoussuunta oli siellä itään päin. Siellä itäiseen rukoussuuntaan liittyi myös vertauskuva siitä että nouseva aurinko viittaa Jeesuksen takaisintuloon. Nämä yhdessä vaikuttivat liturgiseen käytäntöön
Koska Rooma oli pääkaupunki, niin siitä tuli esikuva. Tästä on seurannut, että valtaosassa maailman kirkkoja alttari eli rukoussuunta on itään päin. Samaten valtaosa maailman kristittyjä vainajia haudataan jalat itään päin eli ylösnousemuksen aamua odottamaan niin että ylös noustessa kasvot ovat valmiina rukoussuuntaan käännettyinä.
3.3.) Historian kuluessa rukoussuunnan muuttaminen on muuttanut maailman kansojen uskonnon. Muhamedin kääntäessä rukoussuunnan Jerusalemista Mekkaan islam kääntyi omaksi uskonnokseen.
- Kehotus säännölliseen rukoukseen
Kun Paavali kehotti kristittyjä rukoilemaan lakkaamatta, niin alkuperäisessä yhteydessään tuo tarkoitti säännöllisistä rukoushetkistä kiinni pitämistä. Seurasipa sitten mitä tahansa eri hetkirukousten ohjelmaa niin sitä piti noudattaa tunnollisesti.
1.Tessalonikalaiskirje:
5:17 Rukoilkaa lakkaamatta
193 kommenttia
Jesaja ennusti, että tuleva messias-kuningas olisi oleva nimeltään Ihmeellinen Neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä ja Rauhanruhtinas. (Jes. 9:5-6)
En ymmärrä kuinka Matias Roto ottaa tämän “Athanasiuksen uskontunnustus” niin kirjaimellisesti VAIN osittain ja perustelee sillä tätä kolminaisuus oppiaan?
Mikä tässä “kolminaisuusopissa” on hämäävää niin se hävittää sen kuuliaisuus suhteen jota Jeesus eli täällä maan päällä eli Jeesus oli kaikessa kuuliainen Isälle, teki ja puhui vain sitä mitä Isä antoi. Kaiken kruunasi Jeesuksen rukous ja kuinka Hän nöyränä teki sen mikä oli Isän tahto::
Matt. 26:39 Ja hän meni vähän edemmäksi, lankesi kasvoilleen ja rukoili sanoen: “Isäni, jos mahdollista on, niin menköön minulta pois tämä malja; ei kuitenkaan niinkuin minä tahdon, vaan niinkuin sinä”.
Matt. 26:42 Taas hän meni pois toisen kerran ja rukoili sanoen: “Isäni, jos tämä malja ei voi mennä minun ohitseni, minun sitä juomattani, niin tapahtukoon sinun tahtosi”.
Mark. 14:36 ja sanoi: “Abba, Isä, kaikki on mahdollista sinulle; ota pois minulta tämä malja. Mutta ei, mitä minä tahdon, vaan mitä sinä!”
Matias Roto, sekotat käsitteet sovitus ja pelastus liittäen ne yhteen ja otaen ne itsellesi kuuluvina automaattisesti.
Mitä on sovitus, sitä että Jeesus kuolemallaan sovitti kaikkien synnit että jokaisella ihmisellä on mahdollisuus lähestyä Jumalaa, siis sovituksessa Jumala sai “uhrin” jolla Hänen vanhurskautensa täytettiin niin että syntinen voi lähestyä Häntä Hänen kutsuessaan. Synnit voivat olla kuinka suuret tahansa eli kuinka veriruskeat tahansa.
Mitä sitten on pelastus, pelastus on mahdollista vain ja ainoastaan Jeesuksen kautta, siis Jeesuksen Sanojen kautta: “Tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi”, jokaisen ihmisen on nöyrryttävä Jeesuksen edessä, tapahtuipa tämä jo eläessä tai vasta viimeisellä tuomiolla. Eläessä tapahtuvan nöyrtymiseen liittyy parannus, evankeliumin uskominen, kasteelle meno ja Pyhän Hengen saanti eli uudestisyntyminen JUMALAN hengestä, siis Jumalan lapseksi tuleminen ja Jeesuksen seuraamisen alkaminen KUN KUULEE Jeesusken äänen.
Kun ihminen on uudestisyntynyt niin jos Hän vielä tekee syntiä joka on kuolemaksi niin onko enää uutta uhria sen sovittamiseksi, meneekö Jeesus uudelleen ristille?
26 Sillä jos me tahallamme teemme syntiä, päästyämme totuuden tuntoon, niin ei ole enää uhria meidän syntiemme edestä, 27 vaan hirmuinen tuomion odotus ja tulen kiivaus, joka on kuluttava vastustajat. 28 Joka hylkää Mooseksen lain, sen pitää armotta kahden tai kolmen todistajan todistuksen nojalla kuoleman: 29 kuinka paljoa ankaramman rangaistuksen luulettekaan sen ansaitsevan, joka tallaa jalkoihinsa Jumalan Pojan ja pitää epäpyhänä liiton veren, jossa hänet on pyhitetty, ja pilkkaa armon Henkeä! (Hepr.10)
Lukiessa kohdat joihin Jesaja 9:5 viittaa huomaa, että Väkevä Jumala on Herra Sebaot. Ps. 45:4, Jer 32:19, Sak.9:10. Sakarjassa kappale: Rauhanruhtinas saapuu Jerusalemiin kerrotaan ensin kuinka hän tulee aasilla. Jae 10 kertoo jo kuinka hän tuo rauhan kansoille. Sitten kerrotaan kuinka Herra taistelee kansansa puolesta. Sitten kerrotaan , että hän onkin Herra Sebaot. ” Herra on näkyvä heidän yllänsä, ja hänen nuolensa lähtee kuin salama. Herra, Herra puhaltaa pasuunan ja kulkee etelän myrskytuulissa. Herra Sebaot on suojaava heitä ja he syövät ja tallaavat linkokiviä, he juovat ja pauhaavat kuin viinistä ja ovat täynnä niinkuin uhrimaljat, niinkuin alttarin kulmat” Väkevä Jumala on Herra Sebaot.
Onhan raamatunkohdat Jumalan Sanaa, joihin niissä viitataan. Olen ollut raamattutunneilla, joissa opettaja on juuri kertonut miten kirjoituksissa oletetaan, että tunnetaan koko Raamattu. Profeetat esimerkiksi kertovat jostain tietystä näkökulmasta ja/tai todellisesta tilanteesta käsin ja muut profeetat täydentävät. Raamattua selitetään Raamatulla itsellään. Jeesus viittasi Kirjoituksiin.
Sovitus ja pelastus kuuluvat yhteen. Jumala sovitti meidät itsensä kanssa. Se edellyttää, että Jumalan kolme eri puolta ovat yksi ja sama Jumala. Mikäli näin ei olisi ja Jeesus olisi vain ihminen ei sovitusta olisi Jumalan puolelta itsensä kanssa tapahtunut.
Matias Roto, selität toistuvasti Pietarin ensimmäisen helluntain sanomia pelastuksen askelia vääristäen niitä omalle opillesi sopivaksi, siis joudut kiertämään suomen kielen säännöt ajatusleikkiesi kautta olematta kuuliainen selkeälle suomen kielelle.
37 Kun he tämän kuulivat, saivat he piston sydämeensä ja sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: “Miehet, veljet, mitä meidän pitää tekemän?” 38 Niin Pietari sanoi heille: “Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. 39 Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu.” (Ap.t.2)
Siis eihän tässä Pietari sano että odottakaa kunnes Jumala teidät kastaa tai kastakaa vauvanne että he saisivat lupauksen.
Selkeääkin selkeämmin Pietari sanoo että on tehtävä parannus JA otettava kaste, siis kuulijoiden oli nöyrryttävä tunnustamaan eronsa Jumalasta ja tunnustettava syntisyytensä ja otettava kaste, ei kaiketi Jumala kastanut näitä ihmisiä ilman että he itse olisivat tehneet parannusta ja ottaneet kastetta.
Pietarin sanoman selkeä sisältö on että jokaisen ihmisen jota Jumala KUTSUU on tehtävä parannus ja otettava kaste saadakseen lupauksen mukaisesti synnit anteeksi ja Pyhän Hengen lahjan.
Tämä on täydellisesti mitä Jeesus julisti “tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi” ja ketkä nöyrtyivät tunnustamaan syntinsä niin heidät kasdtettiin, Jeesus tai opetuslapset.
Jeesus ei kastanut yhtään ihmistä ilman heidän omaa haluaan, ei yhtään lasta.
Laitan tämän Mikael-keskustelumme tähän loppuun, jotta sitä voisi helpommin itse kukin kommentoida. Yksi uusi naula kolminaisuusopin arkkuun, ajattelen.
Ennen maan päälle tuloaan Jeesuksella oli taivaassa erisnimi, jolla häntä kutsuttiin. Ainoa teoreettinen mahdollisuus on Mikael. Näin näyttää olevan myös käytännössä.
Mikael esiintyy Danielin kirjassa tuon Jumalan uskollisen palvelijan tukena: ”Ainoa, joka tukee minua heitä vastaan, on teidän enkeliruhtinaanne Mikael”(Dan10:21)
Raamattu kertoo ylienkeli Mikaelin ”kiistelleen Mooseksen ruumiista Paholaisen kanssa”, mutta ei ”rohjennut herjata eikä tuomita tätä, vaan sanoi: “Nuhdelkoon Herra sinua!”(Ju9) Tämä viittaa Mikaelin olleen ohjaamassa kansan erämaavaellusta. Sama nöyryys oli Vapahtajallemme niin tyypillistä myöhemminkin Isänsä edessä.
Danielin viimeisessä luvussa kerrotaan Mikaelin toiminnasta sellaisen ”ahdistuksen aikana, jonka kaltaista ei ole ollut siitä alkaen, kun kansoja on ollut, aina tuohon aikaan saakka.” Sama ajanjakso, josta Jeesus puhuu synteleiana, ”tämän maailman lopun aikana”(Mat24,Lu21 ja Mark13)
Ja sitten on tuo Ilmestyskirjan kuvaus tulevista tapahtumista, jota sinä jo siteerasitkin. Siinä kerrotaan Mikaelin heittävän Saatanan alas maan päälle. Kerrotaan myös, että Paholaisella on omat enkelijoukot ja Mikaelilla omansa. Mitä tämä merkitsee Mikaelin henkilöllisyydelle? Tiedämme muun Raamatun perusteella, että Jeesuksella on Isälle uskolliset enkelijoukot komennuksessaan. Pari esimerkkiä:
”Ja häntä seurasivat ratsastaen valkoisilla hevosilla taivaan sotajoukot, puettuina valkeaan ja puhtaaseen pellavavaatteeseen.”(Ilm19:14)
”Mutta kun Ihmisen Poika tulee kirkkaudessaan ja kaikki enkelit hänen kanssaan, silloin hän istuu kirkkautensa valtaistuimelle.”(Mat25:31)
Ja nyt sitten johtopäätös. Taivaassa on Raamatun mukaan vain kaksi, joilla on valta Saatanan yli: Jeesus ja hänen Isänsä JHWH. Koska nyt Mikael ei voi olla Kaikkivaltias Isä, hän on Jeesus Kristus, josta taivaaseen paluun jälkeen sanotaan sopivat lauseet enkeliruhtinaalle tai ylienkelille: ” tullen enkeleitä niin paljoa korkeammaksi, kuin hänen perimänsä nimi on jalompi kuin heidän.”
Ymmärrän hyvin, että Mikaelin ja Jeesuksen persoonien samaistaminen ei näytä kovin hyvältä kolminaisuusopin kannalta. Mutta eihän siltä kantilta katsottuna moni muukaan raamatunjae kestä päivänvaloa.
Näin minä asian näen. Mitä sinä Matias ja kenties muutkin tästä Mikael-nimisestä kolminaisuusopin murskaajasta sanotte?
Matias. Nyt näyttää siltä, että päättelyketjusi alkaa “koska Jeesus on Jumala, niin…” Siksi Miikael Jeesuksen taivaallisena nimenä ei sinulle käy. Mutta entä jos asiaa katsotaankin Raamatusta päin?
Mikael on suomeksi “kuka on Jumalan kaltainen”. Sopii siis Jeesukselle erinomaisesti, vaikka ei tietenkään asiaa todista.
Toteat, että “Miikael on enkeli, vielä heidän johtohahmojaan ylienkeli eli enkeliruhtinas”.
Mikaelia kutsutaan todellakin ”ylienkeliksi”. Etuliite ”yli-” vastaa tässä kreikkalaista etuliitettä arkh- (’arkki-’), joka tarkoittaa ’yli-, pää-’. Sana ylienkeli tai arkkienkeli ei koskaan esiinny Raamatussa monikossa. Heitä on siis vain yksi.
Juudaksen kirjeen lisäksi ylienkeli mainitaan vain siinä yhteydessä, kun Paavali kuvailee kuolleista herätettyä Jeesusta: ”Itse Herra laskeutuu taivaasta ylienkelin käskyhuudon kuuluessa ja Jumalan pasuunan kaikuessa.(1.Tess4:16)
Kysymys 1 “Herra laskeutuu” tarkoittaa Jeesuksen toimia tämän maailman loppuvaiheessa. On siis niin, että myös ylienkelin(=Miikael), joka on enkelijoukkojen pomo, ääni tässä tilanteessa myös kajahtaa. Eikö olisi varsin loogista,että tuo ääni kuuluu juuri taivaasta lasekutuvalle Herrallemme?
Tiedät varsin hyvin, että sana enkeli tarkoittaa yksinkertaisesti vain “sanansaattajaa” eikä mitään lapsenkasvoista siipiolentoa. Ja eikös Jeesus melkoinen Sanansaattaja ole? Häntähän kuvaillaan Sanaksi paitsi Johanneksen alussa myös silloin kun hän taistelee maan kuninkaita vastaan(Ilm19:13) Saatananhan hän on heittänyt jo aiemmin taivaasta tätä Tellusta riivaamaan(Ilm12.luku)
Kysymys numero 2
Mikaelilla Raamatun mukaan on valta ja voima kukistaa Saatana. Kuka muu kuin Jeesus Kristus voi käyttää tällaista valtaa Saatanaan?
Reino
Toistat puheenvuorossasi suuren määrän väitteitä joihin olen jo aikaisemmin tässä ketjussa vastannut.
Siksi otan tässä vain muutaman kohdan.
1) Johannes Teologi on vanhan kirkon nimitys evankeliumin kirjoittajasta. Tämä viittaa siihen että evankeliumin opetus on todella syvällistä ja pelastuksen koko syvyyden luotaava. Käytän siis vanhan kirkon tapaa.
2) Tuo lauselma ettei kirkon ulkopuolella ole pelastusta on koko kristikunnan omaksuma kanta. Kirkko on Pyhän Hengen työ. Kolmannen uskonkappaleen kaikki kohdat kertovat vain ja ainoastaan sitä mitä Pyhä Henki tekee. Koska kukaan koskaan ei voi uskoa Jeesuksen ilman Pyhän Hengen työtä, niin tästä vääjäämättömästi seuraa ettei kirkon ulkopuolella ole pelastusta. Itseänsä pettää jos sellaista kuvittelee.
Tuo oppi siis ei ole minkään kirkkokunnan erityisoppi vaan koko kristikunnan yhteinen todistus.
3) Johanneksen evankeliumin jäsennyksessä Tuomas on todella ratkaiseva uskon apostoli.
Ensimmäisen kerran hänet mainitaan Lasaruksen kuoleman ja kuolleista herättämisen yhteydessä. Jotta ymmärrämme miten syvä hänen lausuntonsa on meidän on muistettava että Johanneksen evankeliumissa Lasaruksen herättäminen on esikuva Jeesuksen kuolemalle ja ylösnousemukselle. Ortodoksinen kirkko käyttää edelleen tuota Johanneksen evankeliumin johdonmukaiseen teologiseen linjaukseen kuuluvaa esikuvaa. Viikkoa ennen suurta viikko eli hiljaista viikkoa heidän liturgiassaan seurataan Lasaruksen kuolemaa ja ylösnousemusta valmisteluna suuren viikon sanomalle Jeesuksen kärsimisestä, kuolemasta ja ylösnousemuksesta.
Kun siis Tuomas sanoo, että heidänkin on käytävä kuolemaan yhdessä Lasaruksen kanssa niin hän siis sanoo että meidän pelastuksemme kannalta ratkaisevaa on elää Jeesuksen ristinkuoleman yhteydessä. Huomaa että Johanneksen evankeliumissa Jeesuksen “ylentäminen” on ristille ylentäminen.
Toisen kerran Tuomas mainitaan jäähyväispuheen yhteydessä. Siinä juuri Tuomaan kysymys johtaa koko evankeliumin kannalta hyvin tärkeään ja keskeiseen sanomaan. Jeesus on tie, totuus ja elämä.
Johanneksen evankeliumin jäsennyksessä tuo kohta on siinä mielessä ratkaiseva että siinä julistetaan että meidän pelastuksemme on vain ja ainoastaan Jeesuksen varassa.
Kolmas kohta Tuomaan mukanaolosta evankeliumissa on koko evankeliumin suuri huipentuma. Johannes julistaa Tuomaan suulla että Jeesus on Jumala.
Evankeliumin kaarisillan alkupää on siinä että Sana tuli lihaksi eli että Jumala Jeesus otti olemukseensa myös ihmisen olemuksen. Tästä alkaa kertomus menemään eteenpäin ja saa täyttymyksensä kirkon tunnustuksessa.
Tuomas yhdistää meidät ja muut opetuslapset omassa persoonassaan. Hän oli yksi opetuslapsista eli siis heistä jotka alusta asti olivat Jeesuksen opetuslapsia. Hän on myös yksi meistä jotka emme vielä olleet mukana kun Jeesus ensimmäisen kerran ilmestyi oppilailleen. Pyhän liturgian toimittamisen aikana hänkin tuli osalliseksi samasta Ylösnousseen kosketuksesta kuin toiset. Sama koskee meitä jotka nykyaikanakin kokoonnumme pyhään liturgiaan. Meidänkin keskellämme hän on ylösnousseena ja Pyhässä ehtoollisessa antaa koskettaa itseään kun hän antaa ruumiinsa ja verensä meidän nautittavaksemme.
Johanneksen evankeliumin jokaiseen sanaan ja lauseeseen sisältyy erittäin syvällinen teologinen opetus. Jos sen lukee kuin jonkun romaanin niin menettää suuren osan sen suuresta viisauden opetuksesta. Eihän luonnossakaan voi nähdä keväisiä valkovuokkoja metsikössä jos huristaa autolla toista sataa tuon paikan ohi.
Ilmoita asiaton kommentti