Saako LHPK käyttää evlut kirkkorakennuksia?

Kirkkohallitus on kirjelmöinyt ministeriölle. Aihe ei suuresti yllätä: halutaan isompi siivu veroeuroista. En nyt kommentoi esimerkiksi sisäisen korkomenon osuutta hautaustoimen näennäisistä kuluista, vaan pohdin muuta. Tekstin mukaan

seurakunnilla tai seurakuntayhtymillä on velvollisuus ylläpitää yleisiä hautausmaita - - taloudellinen kokonaisvastuu kirkon mittavan kansallisen kulttuuriperinnön ylläpidosta on kirkolla ja sen seurakunnilla.

Siis hautausmaat ovat yleisiä, eivät vain kirkon jäsenille. Samaa ei todeta vanhojen kirkkojen ylläpidon osalta. Esimerkiksi Luther-säätiön ja Lähetyshiippakunnan jäsenet maksavat veroja. Onko tämä perustelu sille, että heidänkin on saatava käyttää vanhoja kirkkoja omiin menoihinsa? Jos ei, miksi ei?

Tässä linkki tiedotteeseen, josta lausunto löytyy: http://evl.fi/EVLUutiset.nsf/Documents/F05D636574F490ABC2257C15004272F2?OpenDocument&lang=FI

27 kommenttia

 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Duoda duoda. Riita halki. Ostakoon LHPK seurakunnilta vähäisessä käytössä olevia tiloja. Kirkkoja ei kuitenkaan myydä (siis seurakuntien pääkirkkoja). Silloin he voivat pitää niissä sellaisia menoja kuin haluavat. Ihmettelen vähän tuota Juhan mielipidettä, että seurakuntien tilat on saatu lahjaksi. Kyllä ne on seurakuntalaisten verorahoilla rakennettu ja ostettu. En ole kuullut, että papit hautaisivat vainajia. Se toiminta on useimmisssa seurakunnissa jo ulkoistettu. Sen sijaan papit toimittavat hautaan siunaamisia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Helena Paalanne sanoo:

  Juha, kirkon työntekijät ovat evankeliumin asialla ja kiinnostuneet julistamisesta. Kaikenlaiset “etuliitemessutkin” ovat merkkinä – ei kuolemasta, vaan siitä, että (evl) kirkko on täynnä ihmisiä, jotka ovat asiastaan innostuneita ja valmiita satsaamaan siinä, missä he osaavat ja pystyvät. En pidä vähättelevästä asenteesta. On paljon ihmisiä, jotka tekevät julistustyötä vilpittömin mielin tässä kirkossa. Ihan niin kuin varmaan LHPK:n papit omassaan. Mitä hyödyttää vähätellä heidän tekemäänsä?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Helena, tänäpänä täällä ruuhkasuomessa evl-kirkon papeille tulee aika harvakseltaan saarnavuoroja. Tärkeää työtä he tekevät, mutta sananjulistus ei ole enää sellaisella paikalla kuin se on ollut ennen. Voin olla väärässä, mutta näin näen tämän.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Helena Paalanne sanoo:

  Saarnako on sinun mielestäsi ainoa tapa julistaa? Tokikaan en voi tietää mitä rivien väliin on kätketty, mutta edellisestä kommentistasi syntyi vaikutelma, että sinun mielestäsi LHPK:ssa julistetaan evankeliumia kun taas evl-kirkossa ei julistusta oikein enää olekaan. Voi olla, että minä olen väärässä, mutta eipä olisi ensimmäinen kerta, kun tällaisia kaikuja kuuluu LHPK:n ja herätysliikeväen keskuudesta. Pahoitteluni siis jos luen jotain liikaa kommenttisi sisälle, mutta toivottavasti tätä taustaa vasten se tulee ymmärrettäväksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Tokikaan en voi tietää mitä rivien väliin on kätketty, mutta edellisestä kommentistasi syntyi vaikutelma, että sinun mielestäsi LHPK:ssa julistetaan evankeliumia kun taas evl-kirkossa ei julistusta oikein enää olekaan. Voi olla, että minä olen väärässä, mutta eipä olisi ensimmäinen kerta, kun tällaisia kaikuja kuuluu LHPK:n ja herätysliikeväen keskuudesta.

  Helena, olet siinä oikeassa, että tulkitsit väärin. Minäkin olen kuullut monen väittävän LHPK:sta ties mitä ja mitä he muka opettavat ja ajattelevat tai miksi. Kuten sanoin, että evl-papit tekevät täällä ruuhkasuomessa tärkeää työtä, mutta saarnavuoroja taitaa tulla aika harvakseltaan. Arvostavatko papit Jumalan sanan opettamista vai onko se pakkopulla kerran kuukaudessa?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eija Moilanen sanoo:

  Jorin pointti taisi olla tuossa rahan tarpeessa yhteisistä verorahoista ja siinä, että kaikki joudumme osallistumaan noihin. Vertaisin noita kouluihin jossain määrin ja niissä on kovasti ilta käyttöä pientä vuokraa vastaan silloin, kun niitä ei tarvita opetuskäyttöön. Tosin itse en ole kiinnostunut vuokraamaan kirkkoa. Suomi on täynnä kauniita vuokrattavia rakennuksia ja toisissa on jopa kappeli ja lisää on tulossa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • antero virtanen sanoo:

  Juha, joka sunnuntai joku saarnaa vaikka yksittäiselle vuoro iskee välillä todella harvaan “kehäkolmosen sisäpuolella”.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sonja Ottavainen sanoo:

  Jori, sä nyt heität ihan turhaa läppää, mut sepä kiinnostaa. Kun päätökset on olemassa.

  Pitääkö laittaa linkit ateistibloggarille?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Helena on oikeassa. Ei messu ole ainoa evankeliumin julistamisen tilaisuus. Minä julistan evankeliumia jokaisessa hartaushetkessä, pyhässä kasteessa, avioliiton siunaamisessa, jopa hautaan siunaamisessa (ei “hautauksessa”, kuten Juha asian ilmaisi, sen tekee kaivinkoneen kuljettaja, joka kaivaa haudan ja peittelee sen). Julistan usein evankeliumia ihan jutellessani jonkun kanssa. Taitaa olla maallikolle vierasta?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Osmmo, ei se ole maallikollekaan vierasta. Ainakaan jos itse elää uskossa ja nauttii armon antimista. Me olemme Kristuksen tuoksu. Ja jatkon me muistammekin.

  Ilmoita asiaton kommentti