Riitta Ollila: Tapaus Päivi Räsänen - Onko vastuu verkkojulkaisuista taannehtiva?
Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen päätös 4.11.2019 jatkaa esitutkintaa kansanedustaja Päivi Räsäsen vuonna 2004 julkaistusta pamflettikirjoituksesta Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi nostaa esiin kysymyksen, onko vastuu verkossa julkaistuista kirjoituksista jatkuva ja taannehtiva? Valtakunnansyyttäjä perustelee ratkaisua sillä, että syyteoikeus ei vanhene niin kauan kuin julkaisu on saatavilla verkossa.
Seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvaa kiihottamista kansanryhmää kohtaan joudutaan arvioimaan perustuslain ja ihmisoikeussopimuksissa turvatun uskonnonvapauden, sananvapauden sekä ihmisarvon kunnioittamisen välisenä punnintana, kirjoittaa OTT Riitta Ollila Edilexin Vierashuoneessa.
Vuoden 2004 jälkeen kiihottamisesta kansanryhmää koskevan rikoslain säännös on muuttunut. Rikoslain 11 luvun 8 §:ssä (578/1995) ei mainittu seksuaalista suuntautumista ja vammaisuutta sekä vakaumusta uskonnon lisäksi erityisenä perusteena kansanryhmään kuulumiselle. Nämä tulivat rikoslain 11 luvun 10 §:n muutoksella 2011/511 nimenomaisesti mainituiksi rangaistavina tekoina.
2004 voimassa olleen lain perusteella syyteoikeus olisi vanhentunut 2009. Jos kirjoitukset ovat olleet jatkuvasti saatavilla verkossa, tulisivatko ne 2011 jälkeen rangaistaviksi? Olisiko valtakunnansyyttäjän kannanottoa tulkittava niin, että ennen vuotta 2011 julkaistut seksuaalista suuntautumista koskevat kirjoitukset tulisivat rangaistaviksi riippumatta julkaisuajan kulumisesta? Rikosoikeudellinen laillisuusperiaate edellyttää, että rikokseen syylliseksi saa katsoa vain sellaisen teon perusteella, joka tekohetkellä on laissa nimenomaan säädetty rangaistavaksi. Tahallisuutta edellyttävät rikokset eivät yleensä ole rangaistavia pelkän passiivisuuden perusteella. Voiko rikoslain 8 luvun 2 §:n lainvastaisen asiantilan ylläpitämistä tulkita siten, että rangaistava asiantila alkaisi lain muutoksesta ja jatkuisi niin kauan kuin kirjoitukset ovat verkossa saatavilla?Jos tällainen tulkinta hyväksytään, tiedotusvälineiden vanhoista verkkoarkistoista voisi löytyä rasistisia ja syrjiviä ilmaisuja, jotka olisivat tämän hetken käsitysten ja lain mukaan rangaistavia. Ylen elävä arkisto, Helsingin sanomien julkaisut vuodesta 1990 ja Suomen kuvalehden kaikki lehdet vuodesta 1916 ovat verkossa saatavilla.
Julkisen sanan neuvosto JSN on antanut lausuman verkkosisältöjen muokkaamisesta 2018. JSN:n mukaan tiedotusvälineiden verkossa julkaisemat sisällöt ovat historiaa, johon ei pidä puuttua kuin erityisen painavista syistä. Tämä ei tietystikään koske syyttäjiä ja tuomioistuimia niiden lain tulkinnassa. Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä (460/2003) koskee kuitenkin tiedotusvälineiden verkkoarkistoja. Valtakunnansyyttäjän tulkinnan hyväksyminen johtaisi siihen, että tiedotusvälineiden pitäisi itse sensuroida verkkoarkistojaan, jotta rikosvastuulta vältyttäisiin lakien muutosten jälkeen. Tällä voisi olla pelotevaikutusta sananvapauden käytölle myös tiedotusvälineille.
Aihetta koskevissa lehtijutuissa ja verkkokeskusteluissa on tuotu esille, voiko Raamatun siteeraaminen tai miehen ja naisen välisen perinteisen avioliittokäsityksen puoltaminen olla kiihottamista kansanryhmää kohtaan. Seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvaa kiihottamista kansanryhmää kohtaan joudutaan arvioimaan perustuslain ja ihmisoikeussopimuksissa turvatun uskonnonvapauden, sananvapauden sekä ihmisarvon kunnioittamisen välisenä punnintana.
Ruotsin korkein oikeus on tuomiollaan 29.11.2005 hylännyt syytteen pastoria vastaan kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen 9 ja 10 artiklan perusteella. Pastori oli kirkossa pidetyssä saarnassa esittänyt halventavia huomautuksia homoseksuaaleista.Suomessakin näitä perus- ja ihmisoikeuspunnintoja pitää ratkaisuissa käydä läpi. Jos tapaukseen vielä liittyy rikoslain muutokset ja mahdollinen taannehtiva rikoslain soveltaminen, vaikeuskerroin lisääntyy.
OTT, lehtori, Jyväskylän yliopisto
68 kommenttia
Samalla tavalla ”totuuden”, jota käyttää ihmisryhmiä vastaan, voi ottaa koraanista. Aika moni kristitty istuu tuomiotaan vankilassa. Ärsyttävää !
”Alamainen voi olla, vaikka ei hyväksy vääriä lain tulkintoja.”
Ja sinäkö osaat tulkita lait oikein? Ei voida lähtökohtaisesti olettaa/väittää ennen syyttäjän ja mahd. oikeuden päätökisiä, että lait olisi jo etukäteen tulkittu väärin.
”Kabbalan sanotaan opettavan meille, että ”maailma ja me, (sen asukkaat), luotiin täyttämään lait, että tällä tavalla me voimme saavuttaa samankaltaisuuden ja yhteyden Luojaan.” Ajatteletko Seppo pystyväsi tuohon? Kabbalako kykenee korjaamaan turmeluksen, jonka syntiinlankeemus/paholainen koko maailmalle aiheutti ja jouduimme Jumalan vihan alle?
Ainakin näin tutkijan näkökulmasta on itsestään selvää, että historiallisia rasistisia, antisemitistisiä, homofobisia jne. kirjoituksia ei voi käydä poistamaan esimerkiksi arkistoista ja kirjastojen kokoelmista. Muuten rasististen näkemysten historiaa ei voitaisi tutkia, koska alkuperäislähteisiin ei olisi pääsyä. Olen itse julkaissut muutaman rasismin/rotuoppien historiaa käsittelevän akateemisen julkaisun joita tehdessäni kahlasin läpi rasistisia kirjoituksia ja etsin nimenomaan alkuperäislähteitä. Ja toki niitä löytyikin vino pino.
Rikosoikeudellisesta näkökulmasta katsottuna ilmeisesti on kuitenkin niin, että edellä mainitulla seikalla ei voi oikeuttaa mitä tahansa historiallisten rasististen, antisemitististen jne. teosten tai tekstien käyttöä. Esimerkiksi voi ottaa vaikkapa Martti Lutherin teoksen ”Juutalaisista ja heidän valheistaan”. Tämä teos löytyy kirjastojen kokoelmista joista sen tulee mielestäni edelleenkin löytyä. Se löytyy myös Helsingin yliopiston kirjaston sähköisenä verkkojulkaisuna. Tätä teosta voi kuitenkin käsittääkseni käyttää (esimerkiksi julkaista) sellaisilla tavoilla ja yhteyksissä – ja sellaisten tahojen toimesta – joka voidaan katsoa kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan. Sama voi koskea myös Raamatun käyttöä. Raamattua on kautta aikain käytetty oikeuttamaan muun muassa antisemitismiä, rasismia, orjuutta, naisten alistamista ja myös homovainoja.
Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion kommentti aiheeseen:
Voi tietysti pohtia ”taannehtivaa vastuuta” esimerkiksi antisemitististen tai rasististen kirjoitusten suhteen. Jos antisemitistinen järjestö olisi julkaissut antisemitistisen kirjoittajan tekstin verkkosivuillaan ennen kuin laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan säädettiin, ja tämä antisemitistinen järjestö pitäisi sitä edelleen lain säätämisen jälkeen esillä omilla verkkosivuillaan, joista löytyisi myös muuta antisemitististä materiaalia, niin voitaisiinko tämä katsoa rikosoikeudellisesta näkökulmasta kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan? Ehkä voitaisiin (?)
Martti Luther ja Toledot Jeshu traditio;
http://www.luterilainen.net/martti-luther-ja-toledot-jeshu-traditio/
Tapio Tuomaala09.11.2019 14:50 Paajanen: “Kristity noudattavat lakia, myös Päivi Räsänen ja jos laki on Raamattua vastaan me kuuntelemme Raamattua. Yksinkertaista, ei mitään rakettitiedettä.”
Paajasen olisi Räsäsopintojensa lomassa hyvä lukea Raamattua. Patavanhoilliset jämähtävät Roomalaiskirjeen ensimmäiseen lukuun, jota kaiken lisäksi tulkitsevat katolisesta lukutavasta käsin. Lukee Roomalaiskirjeessä muutakin.
Room.13:1 “Jokainen olkoon alamainen sille esivallalle, jonka vallan alla hän on. Sillä ei ole esivaltaa muutoin kuin Jumalalta; ne, jotka ovat, ovat Jumalan asettamat.”
Ei apostoli anna sellaisia omantunnon poikkeuksia, joita Räsänen markkinoi ja saa vedettyä mukaansa muitakin, jotka asettuvat Ut:n yläpuolelle.””
—————————————————————————–
Yllä Tapio Tuomaalan kommentista osa, anteeksi pitkä lainaus.
Siis kysynkin Tapio Tuomaalalta entäpä silloin kun esivalta sortaa homoja, kuinka silloin tulee kristittyjen toimia, esivallan lakien mukaan sortaa myös vai kuinka?
Onko kristityillä jokin perusta jonka mukaan elää, siis varmaankin Tapio Tuomaalakin voi sen myöntää että esivallat vaihtuvat ja myös niiden suhtautuminen esim homouteen vaihtuu, eikö historia tämän selkeästi todista?
Siis jos asetetaan esivallan asettamat lait kristittyjen omantuntojen määreeksi niin eivätkö he ole maailman vietävissä, vaikkapa jos matkustaa toiseen maahan ja siellä toisen esivallan alle niin voi tapahtua täyskäännös lakien suhteen?
Ethän sinä Ari esivaltaa vastaan taistele, jos ilmiannat rikollisesti toimivan virkamiehen. Silloinhan sinä juuri olet tukemassa esivaltaa.
Toteutuuko Räsäsen tapauksessa Raamatun ”älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi”?
Joillain itseään kristityiksi tituleeraavilla on – vastoin Raamatun kehotusta – pakonomainen tarve tuomita muita ihmisiä. Tuomitessaan muita, mielestään raamatunvastaisesta toiminnasta, he – muita tuomitessaan – toimivat siis samalla itse raamatunvastaisesti.
Vastauksena otsikon kysymykseen, onko kirjoittaja vastuussa vanhasta kirjoituksestaan: hän voisi vapautua tuosta vastuusta vain, jos kertoo julkisesti mielipiteensä muuttuneen. Päivi Räsänen on sen sijaan Pontius Pilatuksen linjoilla: Minkä kirjoitin, sen kirjoitin. Tällä hän vakuuttaa olevansa edelleen samaa mieltä kuin oli 15 vuotta sitten, vaikka saisi rangaistuksen oikeudessa. Jos näin käy, hän on rikoksen uusija ja uuden oikeudenkäynnin jälkeen tulee antaa kovempi tuomio. Päivi parka, kyllä kristityn osa on kova.
Charlotta Lindfors09.11.2019 08:43
”Enkä usko, että jumalatkaan haluavat ihmisten tekevän rikoksia (väärinymmärrettyjen ja kontekstistaan irroitettujen) sanojensa innoittamina” Mitähän tässäkin vihjataan? Seuraava lause alkaa sitten hipoa kristittyjen syyllistämistä;
”Kunnon ihmiset, olivat sitten “uskovia” tai eivät, noudattavat lakia. Kaikenlaiset loukkaustutkimukset ja -oikeudenkäynnit maksamme me verolliset. Nekin rahat soisivat menevät puutteessa eläville.”
Kristity noudattavat lakia, myös Päivi Räsänen ja jos laki on Raamattua vastaan me kuuntelemme Raamattua. Yksinkertaista, ei mitään rakettitiedettä. Aika ärsyttävää tälläiset yksinkertaistetut Lindforssin purkaukset.
Ilmoita asiaton kommentti