Rehellisiä näkemyksiä

Konservatiivikristitty paheksuu teologien ylioppilaiden tiedekuntalehden Kyyhkysen vastaavan päätoimittajan linjausta kieltää naispappeuden torjuvan Suomen teologisen instituutin mainokset lehdestä. Konservatiivi vetoaa tasapuolisuuteen. Lehden ei pitäisi ottaa teologista kantaa.

Jehovan todistaja vetoaa eksegetiikkaan perustellessaan, ettei kolminaisuusoppi ole raamatullinen ajatus.

Kreationisti vetoaa vähemmistössä olevan evoluutiokriitikon asemaan biologina ja toteaa, ettei tiedemieskään usko evoluutioon.

Liberaalikristitty vetoaa Paavaliin, että suurinta ja keskeisintä uskossa on rakkaus. Eettiselle konservatiivisuudelle ei ole sijaa.


Konservatiivikristitty kehuu bussiyhtiön rohkeutta ja näkemyksellisyyttä, kun yhtiö hyllyttää Vapaa-ajattelijoiden bussimainokset.

Jehovan todistaja ei hyväksy nykyeksegetiikan näkemyksiä Raamatun käännöstyön perustaksi.

Kreationisti väheksyy evoluutiobiologien tutkimustuloksia ja etsii perusteluja, joiden mukaan biologien tutkimustulokset eivät olisi luotettavia.

Liberaalikristitty toteaa Paavalin ajatukset naisten vaikenemisesta ja homoseksuaalisuuden harjoittamisesta aikaan sidotuiksi, ennakkoluuloisiksi ja hylättäviksi.


Kovin usein meillä on ensin näkemys ja sitten etsimme sille perustelut. Se on ihan ok. Uskonvaraisia näkemyksiä saa olla. Minullakin on. Voisimme silti panostaa edes vähän perusteluihin. Rehellisyys Jumalan edessä alkaa siitä, että olemme itsellemme rehellisiä.

15 kommenttia

 • kimmo wallentin sanoo:

  ”Uskonvaraisia näkemyksiä saa olla. Minullakin on. Voisimme silti panostaa edes vähän perusteluihin.”

  Niinpä.

  Jumalasta en tiedä, mutta ainakin uskonnottomuus alkaa siitä, että olemme itsellemme rehellisiä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Rehelliset uskon näkemykset perustuvat arvostettujen tutkijoiden saamiin tuloksiin mitä todennäköisesti tapahtui noin 2000 vuota sitten. Realistisuus on myös uskon asioissa rehellisyyttä. Uskon realismi ei perustu ihmisten näkemyksiin jä kirkolliskokous päätöksiin alkaen vuosisatoja Jeesus nimisen tavallisen ihmisen kuoleman jälkeen. Uskon realismi on ymmärtää lähimmäisen rakkauden merkitys elämässämme. Ei mitään muuta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jori Mäntysalo sanoo:

  Missä konservatiivikristitty on kehunut TKL:n toimintaa eroakirkosta.fi-palvelun mainosten suhteen? Vrt. ainakin https://eroakirkosta.fi/dynamic/index.php/media/muut/hallintooikeuspaatos.txt , jossa tuomari toteaa

  ”Uudestisyntyneelle kristitylle tuollainen mainos ei merkitse mitään, koska hän tietää, että kirkossa käyminen tai kirkkoon kuuluminen ei häntä pelasta, vaan vain Kristuksen vastaanottaminen hänen henkilökohtaisena Vapahtajanaan.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jari Haukka sanoo:

  Arvoisa bloggaaja on ehkä hieman epätarkka argumentaatiossaan. Hän rinnastaa surutta harhaoppiset (Jehovan todistajat) ja tunnustavat oikeaoppiset kristitityt. Ei pitäisi tahallaan loukata.

  Kaikki uskontunnustuksen pohjalta ponnistavat ovat veljiä ja sisaria Kristuksessa ( ks. http://www.ortodoksi.net/index.php/Uskontunnustus ). Jos kieltää sitten esim. Jeesuksen syntymän Neitsyt Mariasta tai Hänen ylösnousemuksensa, ei ole enää Kirkon piirissä. Tästä lähdetään, kukin tutkiskelkoon itseään.

  Suomen kielessä sanalla ”rakkaus” on kovin monta merkitystä, ja tätä monimerkityksellisyyttä käytetään surutta hämäämiseen. Kristuksen rakkaudella ei voi perustella siveettömyyttä, haureutta, kovuutta, ahneutta, panettelua tai mitään muutakaan pahantekoa. Esim. joku saattaa hylätä puolisonsa, ja perustella sitä rakkaudella toiseen ihmiseen, uuteen rakastajaan. Tässä tapauksessa ei liene kyse ”rakkaudesta” vaan tarkemmin ilmaistuna ”himosta”. Olisi siis syytä olla tarkka sanoista ja oikeasta opista, muuten millään ei ole mitään väliä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kimmo Jaatila sanoo:

  Jari Haukka,

  mistä moinen mielensäpahoittaminen? Emme me blogistit ole täällä ketään tahallaan loukkaamassa, vaan rakentamassa todellisuutta. Emmekä kaipaa tänne poliiseja, vaan keskustelijoita. Nyt herne pois nenästä ja relaamaan! 🙂

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jari Haukka sanoo:

   Kiitos sympaattisesta, suvaitsevasta ja relasta vastauksesta. Et sentään vaivautunut kommentoimaan sisältöä vaan pelkästään tyyliä. Ugh (=tämä tästä keskustelusta).

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Matti Hernesaho sanoo:

  Harhaoppi on katsojan silmässä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jari Haukka sanoo:

   Hyvä Matti H.

   ”Harhaoppi on katsojan silmässä.” Mitähän tämä tarkoittaa. Oletko siis sitä mieltä että mikä tahansa oppi käy? Jos olet, niin kaikki keskustelu lienee turhaa, koska jokainen argumentti on yhtä oikea.

   Itse olen sitä mieltä että on olemassa oikea oppi, joka on kaikille sama. Näin elämä on mielenkiintoisempaa, koska voidaan edes keskustella. Jos kaikki käy, niin keskusteluun ei ole aihetta.

   Teologi in spe Kimmo Jaatila leimasikin minut jo sympaattisesti ”mielenpahoittajaksi”, ”poliisiksi”, ”hernenenäksi” jne., mutta vakuutan että ei näiden(kään) juttujen lukeminen pahoita mieltäni. On varsin mielenkiintoista välillä seurata mitä Suomen ev.lut. yhteisön hengellinen eliitti ajattelee, mihin uskoon ja millä tasolla keskustelee.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matti Hernesaho sanoo:

   Minunkin mielestäni on olemassa oikea oppi. Niin on olemassa Jehovan todistajankin mielestä. Ei tämä tee minusta relativistia. Luetkohan nyt kuitenkin tekstistä omia ennakko-oletuksiasi?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Joonas Vapaavuori sanoo:

  Näkemykset todella tulevat usein ennen perusteluja. Ja joskus näkemykset ovat niin tärkeitä, että perustelujen etsiminen ja ennen kaikkea niiden mahdollinen olemassa olemattomuus olisivat näille näkemyksille aivan liian suuri riski.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Elias Tanni sanoo:

  Tietenkin jehovantodistajien mielestä heidän oma oppinsa on tosi ja terve. Eiväthän he muuten jehovantodistajia olisi. Tietenkin he kuorivat eksegetiikasta (ja muualtakin) sen, mikä heidän oppiaan ja ajatuksiaan vastaa. Tätä tapahtuu niin kollektiivisella kuin yksilölliselläkin tasolla. Heittäköön ensimmäisen kiven se, joka näin ei tee.

  Ja selvyydeksi vielä: pidän jehovantodistajuutta eräänä pahimmista harhaopeista ja kristinuskon irvikuvista, mitä löytyy.

  https://www.kotimaa.fi/miksi-minun-on-vaikea-sietaa-jehovantodistajia/

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Elias Tanni :”Ja selvyydeksi vielä: pidän jehovantodistajuutta eräänä pahimmista harhaopeista ja kristinuskon irvikuvista, mitä löytyy.”

   Niin näyttävät pitävän monet muutkin palstan ”kristityistä”. Henk.koht. emme minä tai puolisoni sellaisina heitä pidä, koska kaikkien meidän tietomme on ”vajavaista”. Se,mikä meitä yhdistää on yhteinen Jumalamme nimi:

   https://www.youtube.com/watch?v=sFwt6onKqtk

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Elias Tanni sanoo:

   Ei muuten ole. Kristillisten kirkkojen mukaan VT:ssa käytetty Jumalan ”erisnimi” on Jahve (viimeinen e on segol, joka joskus kirjoitetaan myös ä:nä).

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Elias Tanni :”Kristillisten kirkkojen mukaan VT:ssa käytetty Jumalan “erisnimi” on Jahve (viimeinen e on segol, joka joskus kirjoitetaan myös ä:nä).”

  ”Nimen Jahve merkitystä ei tiedetä varmasti. On arveltu, että nimi on johdettu heprean verbistä hawa (’olla’) ja että se voi tarkoittaa esimerkiksi ’hän on’, ’hän joka on’, ’oleminen’ tai ’hän, joka aiheuttaa [olevan] olemisen” (Wikipedia)

  2. Moos. 3:14: Jumala sanoi Moosekselle: ”Minä olen se joka olen.” Hän sanoi vielä: ”Näin sinun tulee sanoa israelilaisille: ”’Minä olen’ on lähettänyt minut teidän luoksenne.”

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Elias Tanni sanoo:

   Jep, HWH-verbijuureen on llitettu jod yksikön kolmannen persoonan merkiksi ja siihen a-vokaali ilmaisemaan kausatiivisuutta.

   Kun hurskaat juutalaiset eivät koskaan sanoneet tetragrammia JHWH, he korvasivat sen sanalla ’adonai’ = herrani. Usein myös masoreettisessa tekstieditiossa tetragrammi vokalisoitiin adonai-sanan vokaaleilla. Yhdistämällä konsonantit ja vokaalit saatiin muoto JAHOWAH. Tätä Jehovan todistajat pitävät Jumalan nimenä ja UM-käännöksessään käyttävät sitä myös UT:n puolella, usein Kyrios-sanan käännöksensä. Suomalainen JT:ien käyttämä käännöshän on englannin kielen kautta tullut, ei alkukielistä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matti Hernesaho

  Nuorten aikuisten pastori Turun Mikaelinseurakunnassa ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n puheenjohtaja. Aiemmassa elämässä toimin Ylöjärven kirkkovaltuuston puheenjohtajana. Ihmissuhdekeskeinen seurakunta ja sen rakentaminen kiinnostaa. Yhteys: etunimi.sukunimi@evl.fi