"Raamattu ei ole uskon oppikirja"
Aikoinaan Raamattu oli kristitylle kaikkeuden oppikirja. Sitä pidettiin pätevänä selityksenä maailman ja elämän synnystä, universumin rakenteesta, historian tapahtumista, etiikasta ja uskonasioista. Nyttemmin kaikki nämä ulottuvuudet ovat joutuneet kirkossa kyseenalaiseksi.
Ensimmäisenä taisi romahtaa Raamatun luotettavuus biologian oppikirjana Darwinin myötä. Näytti siltä, että evoluutioteoria selitti eliömaailman synnyn paremmin kuin luomiskertomus. Tai ehkä ihan ensimmäinen särö syntyi jo paljon aiemmin Galileo Galilein osoittaessa, että maa kiertää aurinkoa eikä päinvastoin. Yhtä kaikki, iskulauseeksi muodostui: Raamattu ei ole luonnontieteiden oppikirja.
Sittemmin eksegeettinen tutkimus alkoi havaita, että Raamattu sisältää useita kertomuksia ja historiallisia väitteitä, jotka eivät täsmää muun historiatutkimuksen tai arkeologian kanssa. Moni näistä oletetuista epätarkkuuksista on tosin myöhemmin kumoutunut mutta jonkinlaiseksi iskulauseeksi on jäänyt: Raamattu ei ole historian oppikirja.
Tällä hetkellä kirkossa käydään kovaa kiistaa siitä, mikä Raamatun moraaliopetuksesta on aikaansa sidottua ja mikä Jumalan muuttumatonta lakia. Korostetaan, että Raamattua on luettava vastuullisesti ja että sen eettistä ohjeistusta on tulkittava. Käytännössä tulkinta tarkoittaa Raamatun hylkäämistä ainakin (epämiellyttävien) yksittäisten käskyjen osalta. Niinpä yhä useammalle Raamattu ei ole etiikan oppikirja.
Viimein moderni uskontotutkimus on osoittanut, etteivät Raamatun kirjoittajat ole ymmärtäneet toisten uskontojen kannattajia oikein vaan heitä on demonisoitu. Jotkut ovatkin sitä mieltä, että Raamatun käsitys Jumalasta ja jopa pelastuksesta ei ole mitenkään uniikki vaan monet muutkin uskonnot voivat olla teitä Jumalan luo. Tällaisia näkemyksiä olen itse kuullut jopa kirkon ylätasolta. Veikkaankin, että seuraava kirkollinen teesi kuuluu: Raamattu ei ole uskon oppikirja.
Silloin olemmekin kulkeneet täyden ympyrän ja Raamattu on pelattu lopullisesti syrjään.
Silloin ihminen saa viimein itse päättää kaikesta!
49 kommenttia
Silloin olemmekin kulkeneet täyden ympyrän ja Raamattu on pelattu lopullisesti syrjään. Silloin ihminen saa viimein itse päättää kaikesta!
Juu, tervetuloa vaan itseajattelevien sakkiin. Eipä ole Raamattu isommasti päässyt haittaamaan meikäläisenkään elämää viimeisten 74 vuoden aikana.
eli otettaisiin Jumalan kädestä vain hyvä, mutta ei pahaa? juostaan sitten karkuun kun tulee satikutia. hehheh… eihän se noin menny edes kotona… ja sitäpaitsi en edes pääsyt isää karkuun. en pääse taivaan Isääkään, ei sillä! Jumala haluaa sinut kaikkivaltaisesti, et voi seurata Jumalaa siihen asti kun alkaa tuntumaan vähän epämiellyttävältä ja ns. skipata siihen kun alkaa taas tuntumaan vähän paremmalta.
mä oon vähän tälläin miltä nyt tuntuu jätkä, juoksin böneen Jumalaa ja näytin finkkua taakse, kunnes Jumala repi mut juurineen takas elämänraiteille, kiitos Herralle
Raamattu on siinä mielessä oppikirja, että se opettaa ihmiselle sen, miten tulee suhtautua lähimmäiseen. Raamattu ilmoittaa myös ihmiselle sen, kuinka kaikki on saanut alkunsa ja kuinka kaikki päättyy. Raamattu kertoo sen, mitä seuraa kuoleman jälkeen. Raamattu kertoo myös menneet tapahtumat ja tulevat tapahtumat.
Se tietomäärä, mitä Raamatussa on, sitä ei ole missään muussa kirjassa.
Olen kuullut, että Katollinen kirkko omi Kreikan filosofeilta ajatuksen maakeskeisyydestä. Eli ajatus ei ole oikeasti Raamatusta. Siellä ei puhuta mitään siitä mikä kiertää mitäkin. Toinen saman kaltainen väite on siinä, että jänis mainitaan märehtijänä. Syöhän se omia papanoitaan. Kyse on vain siitä miten tuolloin märehtiminen määriteltiin. Myös Salomon hevosten pieni määrä joka mainitaan toisaalla ja toisaalla taas kerrotaan paljon suuremmasta sotavaunujen määrästä. Sitä on pidetty osoituksena virheellisestä historian kirjoituksesta. Salomolla oli kuitenkin viisaasti järjestetty liikekannallepanojärjestelmä, jonka tähden talleissa ei tarvinnut elättää kaikkia hevosia.
Arvasin että nythän mua aletaan pitämään guruna, joka osaa vastata kaikkiin kysymyksiin. Osasin sentään kolme kohtaa selittää, ni kai siinä menee saman tien loputkin. En kyllä niitä murusia kaipaile. Tiedän kyllä, ettei kakki ole kultaa mikä kiiltää. Pyhän kaupungin muuritkin on muistaakseni Turun linnan rakentamisen ajalta. Moniin matkailijoille näytettäviin pyhiin paikkoihin voidaan hyvällä syyllä lisätä: ”tämä saattaa olla se paikka jossa… .
”En kyllä niitä murusia kaipaile.”
No kyllä niitä murusiakin löytyy, mutta ei maasta vaan taivaalta, nimittäin astreodit ovat Salomonin temppeliin eli meidän aurikokuntaamme kuuluneen räjähtäneen taivaankappaleen ’murusia’ eli sirpaleita. Sol mah on suuri aurinko.
Timo, jottei jouduttaisi mainitsemallesi kaltevalle pinnalle, olisiko parasta edelleen pitää Raamattua biologian ja historian oppikirjana?
Ilmoita asiaton kommentti