Quo wadis, mutta mitäs on vadis?

Jos mielikuvamme paratiisista pitää paikkansa, niin siellä oli ja siellä ei ollut. Siellä oli kaikkea mitä ihminen tarvitsi. Siellä ei ollut köyhyyttä, eriarvoisuutta eikä sairautta! Mutta hyvänen aika tuohan on ihan tämänajan ihanneyhteiskunta ja pohjoinen hyvinvointivaltion malli tuottaa lähes täydellistä tulosta. Jos olet nuori, kaunis, normipainoinen ja korkeasti koulutettu kaikki tuo on ulottuvillasi. Palkkasi riittää hyvin elämiseen ja kulttuuriharrastuksiin. Lapsesi pääsevät hyviin kouluihin. Sinulla on työterveyshuolto, joka ratkaisee ongelmasi. Jos jotain tulee, niin kaikki viisaat maailmalla kilpailevat, että pääsevät palvelemaan sinua rokotteilla, vitamiineilla, ravintolisillä ja kaikenlaisilla vempaimilla, joilla kuntoa pidetään yllä. Kun haluat palmujen huminaa, niin senkun menet ja siellä kohteessa on leegio ihmisiä sievästi puettuina vain sinua palvellakseen. Mitä tämä on? Tämä on paratiisi maanpäällä. Tämän näet, tämän koet ja tämä on totta sinulle.

Meillä on siis hallitus, joka pitää meistä huolen. Meillä on terveydenhuolto, joka korjaa vaivamme. Meillä on työmarkkinajärjestöt, jotka hoitavat lähes kaikki asiamme. Meillä on Hornetteja, tykkejä, panssareita ja muuta vermettä ulkopuolista uhkaa varten. Meillä on pamppuja, kilpiä vesitykkejä ja kyynelkaasua sekä pippurisumutetta. Mutta miksi tämä kaikki? Jos kumminkin sattuisi jotain.

Tolppaan ilmestyy mainos: Jeesus tulee, oletko valmis? Kuka Jeesus ja mihin pitäisi olla valmis? Kuolemaan! Mutta vain vanhat ihmiset kuolevat ja sairaat. Ei koske mallikansalaista. Lisääntyvät vuodet ovat juhlan aihe ei muuta. Elämä on ja sen tulee olla mukavaa ja myös juhlaa.

Miksi sitten on nuoria, jotka eivät saa päästötodistuksia, työpaikkaa tai muuta vihreää oksaa. Miksi syöpä siellä ja täällä. Järjestelmä siis tuottaa infoa myös niin, että ihminen saa pankkitunnuksillaan lukea salaista sivua, jossa lukee: Kudosnäytteessä on todettu syöpä. Koska syöpä ei näytä sinua vaivaavan, niin katsellaan taas puolen vuoden päästä. Jos hengellinen ja maallinen regimentti tähtää samaan: Maallisen elämän hyvinvointiin, niin mistä Jeesus löytää itsensä tässä kuviossa? Joululaulussa se sanotaan: Laps hankeen hukkuu unhoittuu!

Miten tähän kuvioon markkinoidaan Jumalan valtakunnan asioita, koska kaupallinen viihde tekee viihteen paremmin ja aidommin. Ei mitenkään! Se on vainsurullista, että hädässä olevalla ihmisellä ei ehkä enää ole selkeää ymmärrystä, mistä apua löytyy sielulle, jos hädänalaista kohdataan ruokakassilla ja joululaululla eikä ole tarjolla sanaa, joka avaisi ikuisuusnäköaloja. Olisipa tämä se Adventin aika, joka saisi uudistaa meidät kaikki!

3 kommenttia

 • Martti Pentti sanoo:

  ’Quo vadis’ on kysymyslause: ’minne menet?’ Se liittyy legendaan Pietarin viimeisistä päivistä. Apostoli pakeni Roomassa käynnistettyjä vainoja. Tiellä hän kohtasi vastaan tulevan Kristuksen. Pietari kysyi: ”Mihin, menet, Herrani? (Quo vadis, Domine?)” Kristus sanoi menevänsä Roomaan tullakseen uudelleen ristiinnaulituksi. Silloin Pietari kääntyi ja palasi Roomaan, jossa kohtasi marttyyrikuolemansa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Minne menet ihminen… Jos vain kumarrat minua, niin annan sinulle kaikki maailman valtakunnat ja sen loiston…

  Meille luvataan paljon ja vapautta tarjotaan isolla kädellä, mutta yhä useampi voi huonosti. Onko siis vapautemme tullut meille vankilaksi? Omasta syystäkö me olemme saattaneet itsemme tähän tilaan? Meillä oli yhteiskulttuuri, ja jokainen tiesi missä Kirkko on ja milloin vietetään Pyhää. Oli Kristillinen maailmankuva, arvopohja ja käsitys ihmisestä Jumalan Luomana…

  Olemme pyytämällä pyytäneet vapautta Kristinuskon ikeestä ja sen olemme pian saaneet, jahka poistetuksi tulee vielä se, mikä pidättää… Ketkä sen ovat meille antaneet? Olisi kovin yksinkertaista sanoa, että kauppiaat ovat halunneet tehdä rahaa myös Sunnuntaisin, ynm, mutta olisimmeko saaneet tätä kaikkea ns. ”vapautta”, jos emme olisi sitä itsellemme pyytäneet. Olemme kuin Israelin kansa aikoinaan, joka halusi itselleen kuninkaan, niinkuin kaikilla pakana kansoillakin oli, vaikka heillä oli Elävä Jumala.

  Meilläkin oli Suomessa kaikki Jumalan siunaus ja elämä, mutta olemme itse pyytäneet tästä kaikesta vapautta. Sen sijaan tahdomme Barabbaan vapaaksi, joka oli ryöväri, Kristus saa mennä… Olemme unohtaneet mitä Jeesus sanoi, kun Häntä kiusattiin ja houkuteltiin luopumaan…

  Silloin Jeesus sanoi hänelle: ”Mene pois, saatana; sillä kirjoitettu on: ’Herraa, sinun Jumalaasi, pitää sinun kumartaman ja häntä ainoata palveleman’.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  ” Meillä oli yhteiskulttuuri, ja jokainen tiesi missä Kirkko on ja milloin vietetään Pyhää. Oli Kristillinen maailmankuva, arvopohja ja käsitys ihmisestä Jumalan Luomana…”

  Osaatko Ismo sanoa, milloin ja missä tällainen kuvailemasi yhteiskulttuuri oli?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Lauri Lahtinen

  Olen eläkkeellä sotilasammatista. Vanhemmiten ovat hengelliset asiat tulleet tärkeiksi. Olen tuottanut päivänsanakirjan: Muruja Herran pöydästä. Agape-kodin pastorina tuotan joka torstai klo 12.00 noin puolentunnin live-lähetyksen, kun kokoontuminen ei nyyt onnistu kasvotusten.... Olen värkännyt tuubisivun ja siellä julkaisen viime vuosituhannen lopulta juttuja, kun Inkerin kirkon yhteydessä toimittiin. @laurillahtinen

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit