Pyhitys ja pyrkiminen pyhitykseen
Tämän tahdon mukaisesti meidät on pyhitetty ainutkertaisella uhrilla, kun Jeesus Kristus uhrasi oman ruumiinsa. Hebr. 10:10 (10:14, 9:26)
Jumalan sanan mukaan meidät on pyhitetty ainutkertaisella uhrilla, Kristuksen antaessa henkensä puolestamme. Toisaalta sanassa sanotaan selvästi: pyrkikää pyhitykseen. (Hebr. 12:14, ks. myös Room. 6:19, 1. Tim. 4:7, 3. Moos. 19:2) Miten nämä asiat ovat sovitettavissa yhteen?
Jeesus on meidän vanhurskautemme ja pyhityksemme. (Ja myös lunastuksemme ja viisautemme. 1. Kor. 1:30) Tämä on sanan vapauttava opetus ja meidän ainoa vaihtoehtomme, jos mielimme pelastua. Jos meiltä vaadittaisiin Jumalan mielen mukainen elämänpyhyys, jotta sen turvin voisimme päästä taivaaseen, me olisimme hukassa.
Me emme siis pyri pyhitykseen pelastuaksemme, vaan siksi, että meidät on pelastettu. Me kiitämme Jumalaa pelastuksen lahjasta pyrkimällä elämään sanan opetusten mukaan. Joka rakastaa Jeesusta, pitää hänen sanansa. Pyhä Henki antakoon meille siihen voimaa, sillä meistä ei ole itsemme pyhittäjiksi.
Juha Vähäsarja, Joka päivä Jumalan kämmenellä, s. 47, SLEY-Kirjat, 2005. Sulut ovat allekirjoittaneen lisäys.
28 kommenttia
Ei Jeesus mitään ruumista uhrannut vaan palasi kirkon opin mukaan takaisin taivaaseen junalakavereidensä isänsä ja Pyhän Hengen kaveriksi . Jättämälla elämän rakastettunsa Marian mahdollisine omine lapsineen täysin heitteille. Rakkautta ?
Me tiedämme, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa. Room. 8:28.
Se on Jumalan työ ja taito, että hän voi tehdä asiat hyviksi, kun me olemme ne turmelleet ja niitä huolimattomasti käyttäneet. Minä olen usein ymmärtämättömästi ja hurjasti toimittanut monta asiaa, minkä tähden sitten olen suuresti hämmästynyt tietämättä, kuinka niistä taas pääsisin, jotka minun hurjuuteni kautta ovat häiriintyneet ja turmiolle tulleet. Mutta Herra on niin toimittanut, että se on parannettu, jota minä käytin huolimattomasti ja turmelin. Ja niin hallitsee Jumala kaikki pyhänsä, että he kyllä saattavat eksyä ja virheitä tehdä, mutta kuitenkin lopulta heille käy hyvin tai vähintäänkin pääsevät suuresta vahingosta. Jumala tekee tyhjästä kaiken, sen tähden voi hän myöskin pahasta hyvän tehdä.
Martti Luther, Raamatun kultajyviä, s. 108, Aurinko kustannus ja Arkki-kirjat, 2013.
Yksi on varma, nimittäin se, että Kristus on rakastanut ja rakastaa meitä ja on uhrannut itsensä meidän edestämme, niin, koko maailman kaikkien syntisten edestä, niin ettei yksikään, joka uskoo häneen, hukkuisi, vaan saisi iankaikkisen elämän.
F. G. Hedbergin kirjeestä Rosa Lucanderille, josta tuli hänen leskeksi jäätyään hänen kolmas vaimonsa.
In your life you can also follow wisdom: NOT BIG INCOME BUT LITTLE COSTS.
Elämässä voi noudattaa myös seuraavaa viisautta: EI NE SUURET TULOT, VAAN PIENET MENOT!
Pyhä Jaakob kirjoittaa oikein; ” Te näette, että ihminen tulee vanhurskaaksi teoista eikä ainoastaan uskosta” ( Jaakob 2:24)
Tässä pitkässä lainauksessa uskonpuhdistuksen kritiikki asettuu väärää katollista hurskautta vastaan. Katolisessa maailmassa lutherin aikaan oli monia vääristymiä. Luther itse katolisena tuntee oman kirkonsa vääristymät. Hyvä, että niitä korjataan. Sinänsä teksti selittää hyvien tekojen merkityksen vanhurskauttamisen prosessissa; ” ”Ihminen ei tule vanhurskaaksi ainoastaan uskosta, vaan myös teoista”, koskapa ne ihmiset, joilla on usko ja hyvät teot, todellakin julistetaan vanhurskaiksi.” Näin teot ovat merkityksellisiä vanhurskauttamisessa. Siksi ilman pyhitystä kukaan ei ole näkevä Herraa.
Mika, näytti löytävän sellaisen teksti kohdan jossa luterilaisuus haluaisi liittää pelastuksen osaksi teot. Pelkkä forenssinen vanhurskauttaminen saa rinnalle effektiivisen vanhurskauttamisen. Halusiko Luther palata siis Roomaan?
Luther ja Melacton olivat joistakin kysymyksistä erimieltä.
Mika, pitkän lainauksesi ymmärsin mielestäni oikein. Kritiikki nousee katolisia vääristymiä vastaan. Sinänsä lainaus on epäonnistunut jos yrität sillä kumota tekojen merkitystä pelastuksessa. Täytyisi löytää parempia kohti.
Kirjoitit myös uuden blogin. Hyvä, että pidät näitä esillä. Ehkä kommentoin.
Mika, monesti on sanottu, että rukouselämä on hyvä kuvaus Jumala suhteesta. Avoin ja läheinen rukouselämä kertoo suhteesta Jumalaan ja Vapahtajaamme.
Hyvät teot ja Jumalan käskyjen täyttäminen evankeliumin mukaisesti on kristillistä elämää. Hyvistä teoista kristitty saa myös palkan. Jokainen kristitty tuomitaan tekojen mukaan. Minun on vaikea hahmottaa teoissa jotakin katolista ansio ajattelua, samoin kuin anteeksi tai pelastus ansioita. Jeesus sanoo; > kun olette kaiken tämän tehneet ( hyviä tekoja) sanokaa olemme ansiottomia palvelijoita.
Toisaalta kristitylle on välttämätöntä elää katumuksessa, pyytää anteeksi, ja osallistua näin tahdollansa Jumalan elämään. Kristitty laittaa luottamuksensa Jumalaan ja tekee hyvää, ei Jumala vaadi mahdottomia. Tämä riittää. Tämä jatkuu läpi elämän.
Hyvät teot ja katumus mihin me omalla tahdolla aktiivisesti osallistumme liittyvät oleellisesti ja elimellisesti pelastukseen. Ne ovat osa tätä subjektiivista pelastusprosessia. Poista krisnuskosta hyvät teot ja katumus olet poistanut kristinuskon. Forenssisesta vanhurskauttamisesta ei ole silloin mitään hyötyä.
Oikein kirjoitat. Meistä ei ole itsemme eikä muitten pyhittäjiksi. Pyrkiä pyhitykseen on mielestäni suostua pyytää Jeesusta meissä vaikuttamaan pyhitystä. Meidän osuutemme on tuo pyyntö, halu tehdä Hänen tahtonsa, täyttää Hänen käskynsä, mitkä eivät ole raskaat. Tämä ilmaistaan sadoilla tavoilla, kuten ”ilman minua te ette voi mitään tehdä”.
Itseasiassa meidän ”tekomme” on valvoa suhdettamme Jeesukseen. Tässä suhteessa Jumalan Voima tekee meissä työtään. Silloin kiusaukset ovat vain kiljuvan jalopeuran karjuntaa, sen sijaan, että kuulisimme seireenien laulua.
Jumala ei tee mitään ihmiselle, ellei hän sitä salli. Ihmisellä on täydellinen valta omaan pelastukseensa nähden. Jumalan ihmiseen asettama vapaa tahto tahtoo Jumalan puoleen tai omien inhimillisien kiusausten puoleen.
Ilmoita asiaton kommentti