Pyhäpäivä
Muista pyhittää lepopäivä. (2. Moos. 20:8 / FB38)
Mitä tarkoittaa lepopäivän pyhittäminen?
Miksi yksi lepopäivä viikossa on tärkeä?
Minkälainen on sinun normi lepopäiväsi?
Kaikki julkaistut blogini:
58 kommenttia
Mitenkä kristittynä tulee suhtautua esim. sunnutaina oleviin kauppojen aukioloihin ja yleensä kaupallisuuden ja maksimaalisen voiton tavoitteluun.Pyhäpäivästä on tullut “soppailu” päivä Jumalanpalvelusten tilalle. Emme voi muuttaa ihmisten käyttäytymistä,jotka eivät tunnusta kristillistä uskoa.Mutta sen me voimme ,että voimme itse elämässämme noudattaa sen minkä näemme Raamatussa oikeaksi.
Mitä tarkoittaa lepopäivän pyhittäminen? Martti Lutherin mukaan sunnuntain pyhittäminen,oli paljon tärkeämpi kuin lepääminen.Syy lepopäivän olemassaoloon on se,että tällainen lepopäivä antaa tilaisuuden ja ajan osallistua jumalanpalvelukseen kokoontumaan yhteen kuuleman ja harjoittamaan Jumalan sanaa,sekä ylistämään Jumalaa,laulamaan ja rukoilemaan.Tämä on sunnuntai lepopäivän ainoa merkitys. “Meidän tulee niin pelätä ja rakastaa Jumalaa,ettemme väheksy Jumalan sanaa ja sen sarnaa,vaan pidämme sen pyhänä,kuuntelemme ja opimme sitä mielellämme” (Katekismus )
Mielenkiintoisen keskustelun sait Juha jälleen aikaan, kiitos siitä. Haluaisin tuoda siihen pari näkökulmaa lisää. Nimittäin kenelle kolmas käsky annettiin ja mikä tuo lepopäivä oikeasti oli.
Näin Raamattu sanoo johdantona kymmenelle käskylle: ”Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka johdatin sinut pois Egyptistä, orjuuden maasta.”(2.Mo20:1) Muutamaa jaetta myöhemmin kohderyhmä jälleen käy ilmi: ”Herra sanoi Moosekselle: ’Sinun tulee sanoa israelilaisille: Te itse näitte, että minä puhuin teille ylhäältä taivaasta’”.
Raamatusta käy selväksi, että Jumalan kymmenen käskyä oli tarkoitettu hänen omaisuuskansansa Israelin noudatettavaksi. Toki samat periaatteet on sitten kerrottu ohjeina myös kristityille hiukan toisin sanoin. Sapatin vietosta kuitenkin todetaan seuraavaa: ”Kukaan ei siis saa tuomita teitä siitä, mitä syötte tai juotte tai miten noudatatte juhla-aikoja ja uudenkuun ja sapatin päiviä.”(Kol2:16) Seuraavassa jakeessa perustellaan se, miksi kristityt eivät ole kirjaimellisen sapattimääräyksen alla: ”Ne ovat vain sen varjoa, mikä on tulossa; todellista on Kristuksen ruumis.”
Toinen asia on sitten se, ettei Jumala ole koskaan käskenyt pyhittää sunnuntaita, kymmenen käskyä kun puhuu lauantaista. Sehän on juutalaisille lepopäivä edelleen.
Kun kristillisyys apostolien kuoltua alkoi rappeutua, tehtiin muutoksia, jotka sopeuttivat opetukset vallitsevaan käytäntöön. Ilmeisesti vasta Konstantinuksen aikana 3. vuosisadalla sunnuntaista tehtiin lepopäivä. Latinalainen nimitys ”dies Solis”, joka liittyi astrologiaan ja auringonpalvontaan, otettiin sanan sunnuntai lähtökohdaksi. Englanninkielinen Wkipedia kertoo asiasta yksityiskohtia aloittaen artikkelinsa ” The name ’Sunday’ the day of the Sun, is derived from Hellenistic astrology.”
Joten on Raamatusta päin katsottuna varsin turhaa kiivailla mihinkään suuntaan kauppojen sunnuntaiaukiolosta sellaisenaan. Juhan kanssa olen kyllä täsmälleen samaa mieltä siitä, että meidän kannattaa keskittyä hengellisiin asioihin enemmän kuin shoppailuun. Kristityllä on siihen käytössä 7 päivää, kun muinaisen omaisuuskansan maatalousyhteiskunnassa palvonta painottui siihen yhteen. Ja lepo on ihmiselle paikallaan, työnteon tarkoitus kristitylle on hankkia toimeentulo eikä sitä hautausmaan näyttävintä marmoripatsasta.
Laajalti maailmassamme on vieläkin käytössä todennäköisesti Raamattuun perustuva seitsenpäiväinen viikko. Olen pohtinut, että kyllä siinä viisautta on ollut käytössä, kun Moosekses kymmenen käskyä lanseerasi. Viikon pituutta ei kukaan tietääkseni ole vielä vaatinut muutettavaksi. Mitoitus on sattunut juutalaisen paimentolaisheimon johtajalta hyvin kohdalleen, kun se on tuhansia vuosia pysynyt muuttumattomana.
“Mitä tarkoittaa lepopäivän pyhittäminen?”
Meidän pitää pitää Jumalan sanan saarna ja Jumalan sana pyhänä.
Kun saitte meiltä kuulemanne Jumalan sanan, otitte sen vastaan, ette ihmisten sanana, vaan, niinkuin se totisesti on, Jumalan sanana, joka myös vaikuttaa teissä, jotka uskotte. (1. Tess. 2:13b / FB38)
Jumalan sanaa tulee kuunnella hartaasti, oppia ja mietiskellä sitä.
He pysyivät apostolien opetuksessa ja keskinäisessä yhteydessä ja leivän murtamisessa ja rukouksissa. (Apt. 2:42 / FB38)
Haluamme pyhittää lepopäivän, joten olemme autuiaita.
Autuaat ovat ne, jotka kuulevat Jumalan sanan ja sitä noudattavat. (Luuk. 11:28 / FB38)
1960-luvun Kiinassa Maon kulttuurivallankumouksen aikana pohdittiin, kuinka tuottavuus saataisiin amerikkalaiselle tasolle. Puheenjohtaja Mao päätteli, että joka seitsemäntenä päivänä lepääminen on turhuutta. Se laskee tuottavuuskäyrää. Niinpä kommunistisessa Kiinassa määrättiin ihmiset tulemaan töihin kaikkina päivinä. Vain kaksi päivää vuodessa sai vapaata. Toinen oli tuo perinteinen uuden vuoden juhla; silloin piti päästä ampumaan raketteja.
Kauan ei Kiinassa Maon ajatus toiminut käytännössä. Ihmiset väsyivät ja tuottavuus romahti. Vähin äänin palattiin vanhaan kuusipäiväiseen työviikkoon.
Mooseksen laissa sapattikäskyyn liittyy hyvin tiukkasanainen kaiken työnteon kielto. Käskyn alkuperäinen funktio on siis paljolti fyysisen levon ja virkistäytymisen mahdollistaminen kaikille. Tähän sitten on liitetty ajatus ajan varaamisesta myös hengellisen elämän huollolle. Siksi on kristinuskon vaikutuspiirissä olleissa maissa päädytty nimenomaan sunnuntain, siis jumalanpalveluspäivän, pitämiseen arkityöstä vapaana. Tämän soisi nykyistä paremmin toteutuvan edelleekin, vaikka onkin toki ymmärrettävää, että on sellaisia ammattialoja, joissa keskeytymätön vuorotyö välttämättä jatkuu myös sunnuntaisin. Omaan sunnuntaipäivääni kuuluu normaaliaikana useimmiten kirkossa käynti, ulkoilua ja vierailuja. Koronakriisi on muuttanut kirkossa käynnin virtuaaliseksi ja vierailut puhelimessa tai netissä tapahtuviin yhteydenottoihin omaisiin ja ystäviin. Ulkoilu sentään on mahdollista kun muistaa väistellä vastaantulijoita riittävän etäältä.
“Miksi yksi lepopäivä viikossa on tärkeä?”
Jotta pysyisimme kunnossa ja pitäisimme Jumalasuhteen kunnossa. Toki joka päivän pitää aloittaa Jumalan sanan tutkimisella ja rukouksella. Pyhäpäivänä arkihuolet ja työt ovat poissa, jolloin voimme uhrata Jumalalle enemmän aikaamme.
“Minkälainen on sinun normi lepopäiväsi?”
Messu, Raamattu, oleskelu ja ulkoilu.
Raamatussa käsketään pyhittää pyhäpäivä, eikä silloin saa tehdä töitä. Ketkä juuri tekevät töitä pyhinä elleivät papit?
Ilmoita asiaton kommentti