Pyhät kirkot myyntiin!

Pyhät kirkot myyntiin!

Olin aikanaan Anjalankosken seurakunnalla töissä ja siksi oli ikävä yllätys lukea lehdestä, että tuolle seurakunnalle kuuluva Inkeroisten kirkko myydään. Suomessa tämä ei tietenkään ole uusi tilanne, sillä uudessa, taloudellisesti haasteellisessa tilanteessa seurakuntien on pakko realisoida omaisuuttaan. Samaan aikaan suunnittelemme Tallinnassa varainhankinta-tempausta tontille, jonne olisi tarkoitus rakentaa Mustamäen ensimmäinen kirkko.

Ensijärkytyksen jälkeen aloin pohtia kirkkorakennuksen merkitystä syvemmin ja täytyy myöntää, ettei kirkon myynti enää tuntunut lainkaan pahalta. Olen nimittäin maailmalla nähnyt, miten kirkkorakennuksesta tulee uskon kohde ja kirkkoa aletaan palvoa niin pyhänä, ettei sinne uskalla ainakaan tuoda rumpusettiä soittavaa nuorta rokkaria tai vapaaehtoiseksi tekstinlukijaksi ilmoittautunutta yli-innokasta, syntistä maallikkoa. Hyvä, myykää vain jokainen sellainen pyhille ja puhtaille hurskaille tarkoitettu pyhäkkö!

Ja katso, kirkon jäsenmäärä kasvaa yllättäin siellä, missä kirkkorakennus on usein kovin vaatimaton tai vain puun varjo! Esimerkiksi Etiopiassa kirkko kasvaa, sillä siellä jokaiselle maallikolle löytyy paikka ja lahjojen mukaista tekemistä. Kasvavassa kirkossa moni myös antaa itsensä ja omaisuutensa kirkon käyttöön. Pyhyys löytyy ihmisten välisistä kohtaamisista ja pappi jalkautuu aitoon elämään, ulos ulkoisista pyhyyden maneereista.

Kirkko on itselleni aina ollut osa tavallista elämää, paikka, jonne kaikki ovat tervetulleita juuri sellaisenaan. Kirkkorakennus palvelee ja sinne voi tulla palvelemaan sekä palveltavaksi. Siksi iloitsen alussa mainitsemastani Tallinnan Mustamäen kirkosta, joka on vasta visio, mutta joka edustaa nykyajan kirkkokäsitystä. Enää ei paavi eikä piispa määrää, että jokaisen kirkkorakennuksen tulisi olla tietynlainen. Mustamäen seurakunta ja kaupunginosan hallitus järjestivät arkkitehtuurikilpailun, jossa etsittiin lähiöön sopivaa kirkkoa. Lähiökirkossa vain kolmasosa on kirkkosalia, loppuosiin suunitellaan ruoan- ja vaatteiden jakelupistettä sekä nuorten tukikeskusta. Tämä on Virossa uutta ja herättää ajatuksia puolesta ja vastaan.

Tänä viikonloppuna lähden Herättäjäjuhlille kiitollisin mielin. Seurapenkissä istuu monta sellaista talkoolaista, joka on uhrannut lukuisia työtunteja kirkon hyväksi. Vuosien ajan ovat nuo uskolliset Herättäjän talkooporukat käyneet Virossa rakentamassa Talun leirikeskusta. He ovat löytäneet paikkansa kirkossa, rakentajina ja osoittaneet rajoja ylittävää ystävyyttä, jotta jokainen pyhä ja paha virolainen voisi löytää tien kirkon yhteyteen. Ilo on todeta, että maallikoiden vasaralähetys Talussa on tulossa päätöspisteeseen ja lokakuussa saamme viettää uuden päärakennuksen avajaisia. Se luo toivoa, syntisille.

9 kommenttia

 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Juu olen yhtä mieltä siinä, että ”metsä kirkkoni olla voi”.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • erkki kivisara sanoo:

  Taitaa sinne seurapenkkiin istahtaa muutama Senegalissa, Siperiassa, Volgan ja Uralin välillä ja lähi-venäjälläkin rukoushuoneita rakentanut talkoolainen. Terveiset Alpon porukoille. Osmonkin olisi varmaan kiva jakaa ehtoollista metsässä tai lämmittämättömässä kirkossa, joita tuossa Virossakin taitaa olla aika monta. Katedraaleja emme tarvitse, mutta sateelta ja pakkaselta suojattu tila on tarpeen ainakin istuma, seisomaan nousu kirkonmenojen aikana.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • antero virtanen sanoo:

  sateelta suojattu riittää – pakkaselta voi suojautua pukeutumalla, alban alle mahtuu, jos oikein pakastaa silloin löytyy kyllä yhteistä ymmärrystä erityisratkaisuihin

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Olen jakanut ehtoolista vesisateessa paljaan taivaan alla mm. herättäjäjulilla. Metsäkirkkoja olen pitänyt joulun alla melkkoisessa pakkassakin. Taidamme olla me rikkaat suomalaiset liiana hemmoteltuja ja herkkähipiäisiä. Jumala puhuu myös luonnossa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Ahti sanoo:

  Metsäkirkkoja olen pitänyt useita Ypäjällä ja Loimaan seudulla ja kauempanakin. Jumala puhuu luonnossa. Toki tietysti tarvitsemme sisätiloja ja kirkkosalin lisäksi erilaista toimintapistettä avustusten jakelua varten ja kirkkokahvitilaa, jossa ihmiset saavat seurustella ja tavata toisiaan. Paljon Venäjällä käyneenä olen tavannut talkooporukoita. Miehet mielellään antavat itsestään jos se on rakentamista, korjaamista, nikkarointia. Tulevaisuudessa Suomessa tullaan kirkkotiloja myymään. Näin kävi mm. Yhdysvalloissa 1970-luvulla kun pieniä suomalaistaustaisia kirkkoja on myyty. Esimerkiksi Fitchburgissa (Mass. Bostonin alueella) minullekin tuttuja kirkkoja myytiin ja tilalle saattoi tulla vaikka ravintola. Ensin ihmettelin kunnes pidin asiaa ihan luonnollisena. Kyllä myös uusien kirkkotilojen tarvetta ilmenee vaikkapa tuolla Virossa tai Afrikassa. Yhtäkkiä on seurakuntaa syntynyt ja sitten tarvitaan kokoustiloja.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Koska olen jo vanha ukko, muistan, että lapsuudessani pidettiin seuroja kodeissa, kun ei ollut hienoja seurakuntataloja joka korttelissa. Isäni kulki pitäjällä pitämässä kotiseuroja. Nykyajan pullamössösukupolvi karttaa tällaista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • onni aikio sanoo:

  Se mikä tekee kirkosta kirkon on ensimmäiseksi kirkon torni ja toiseksi kaiku sisätiloissa. Jos näitä ei ole niin se ei täytä vaatimusta ” Kirkko” ! Kaiku on se joka kertoo jumalan olemassaolosta. Tieteellinen nimitys on ” Kaksisuuntainen informaatio ” ja jo Aristoteles oli ymmällään kun hän näki kuinka tällainen informaatio toimi eri elinten välillä hyönteisissä ja ihmisissä. Hän näki kuinka jokin hyönteinen jatkoi elämistä vaikka se oli paloiteltu ! Se oli tämä informaatio kun teki Jeesuksesta ja Muhammedista pyhimyksiä = Jesus keskusteli Jumalan kanssa ja Muhammed enkeleittensä kanssa ! Nyt on kvanttifyysikot löytäneet tämän ihmeen joka (kaiku) tekee kirkosta kirkon ja joka (kysymyksiä ja vastauksia) on IT-yhteiskunnan ja tietokoneen peruskivi ! Eräs rovasti Hammar (Piispa Hammarin veli) Ruotsissa ehdotti että kirkot joissa ihmiset eivät käy Jumalanpalveluskissa … voitaisiin räjäyttää maan tasalle. Näin Ruotsissa !

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Ymmärsinkö oikein Aikion ajatuksen: Jumala ei ole läsnä kotiseuroissa, vaan vain kirkoissa. Olen eri mieltä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • onni aikio sanoo:

  Se ei ollut ainakaan tarkoitus, vaan tarkoitus oli todistaa että Jumala voi olla läsnä myös kotiseuroissa. Se toinen tarkoitus oli kertoa (historia) että kirkko oli se kaikkein korkein rakennus vanhoissa kirkonkylissä ja kaikkein suurin tila missä pienikin napsahdus sai kirkko-holivn toistamaan textit ja laulut … molekyylit ilmassa väräjämään. Tapahtuma perustuu kaksisuuntaiseen informaatioon, jonka jo Aristoteles keksi eri ruumiinosien välillä hyönteisissä ja ihmisissä. Alexis Carrel, elintensiirtojen isä (Npris 1912) joutui painimaan tosissaan tämän probleeman kanssa, joka on sama kuin elämä- oli jo olemassa ennen Big Bangiä … jotta sai eri elimet kehossa hyväksymään ”uuden tulokkaan” ! On vaikea löytää parempaa todistetta jumalasta kuin tämä informaatio jota lääkärit kutsuvat refleksiksi ! Raamatun textit kuuluvat historiaan ! Monet eivät ymmärrä niistä mitään, koska niiden tarkoitus on poistaa se traaginen=kuolemanpelko … elämästä ja mitään ei tapahdu ! Tämä on se suuri syy (puuttuu absoluuttinen totuus) siihen miksi kirkot ovat tyhjillään. Rovasti Hammarin (veli piispa Hammarille tukholma joka luopui piispan virasta ja siirtyi politiikkaan=vasemmisto. Paavi moitti häntä)ehdotus että kirkot joissa ei saarnata totuutta räjäytettisiin maan tasalle on se kaikkein hirvein ajatus, mitä tiedotusvälineet ovat välittäneet !

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pia Ruotsala

  Suomen Lähetysseuran sponsoroima Viron kirkon perhetyön koordinaattori ja Viron työalueen OTO-tiedottaja. Kirkon nuorisotyönohjaaja, teologi ja aloitteleva perheneuvoja, joka jaksaa ihmetellä monia asioita.