Pyhän Pietarin Pride

Internet, twiitteineen summuineen, on kyllä väkevä väline noin tiedonkulkua ajatellen. Esimerkiksi aika paljon kuuli Pride-kulkueesta juurikin internetin ansiosta. Enkä nyt tarkoita Helsinki Pride -tapahtumia, joissa päivittelyn aiheena on lähinnä se, että presidentti Halonen osallistui sateenkaarimessuun (kerron myöhemmin miksi se oli minusta hieno asia), vaan esimerkiksi Pietarin Pride-kulkueen tapahtumia.

Siellä sattui semmoista, että olivat etukäteen hommanneet luvat tapahtuman järjestämiseen Marsovoje Pole -puistossa, ja sitten joku otti asiakseen soitella paikalliseen miliisiin että huolettaa nyt kun joku lapsi saattaa altistua tällaiselle homopropagandalle. Siitä, että paikalla oli kohtuullisesti vihamielisiä nationalisteja, ei niin kovasti siinä puhelussa  (jonka tosiasialliseen tapahtumiseen saati motiivin puhtauteen en helpolla usko) oltu huolissaan. Pietarissa, kuten käsittääkseni viime maanantaista alkaen koko Venäjällä, sellainen on kiellettyä, siis lasten altistaminen homopropagandalle. Siitäpä sitten miliisi keksi pidättää koko poppoon, kun olivat jo sopivasti paikallakin. Siis aivan jokaisen. Antoivat sentään reiluina miehinä ensin niiden muutaman kymmenen aktivistin rullata auki sateenkaarilipun ja banderollit. Osa on useita päiviä putkassa, järjestäjät ainakin oikeuskäsittelyyn saakka. Siinä poliisiautoihin mennessään olivat saaneet väistellä muunmuassa kiviä ja kananmunia, joita sattumalta lensi kohti. Kaikki eivät saaneet väisteltyä. Näistä mustapaitaisista heittourheilijoista pidätettiin kahdeksan. Ei siis kaikkia, vaan kahdeksan. Kannattaa muuten joskus katsella näiden mustapaitojen ja poliisien suhdetta tilanteissa oikein tarkasti. Sijoittumisia ja sen sellaisia. Saattaa syntyä ajatuksensiemeniä siitä.

Tämä kaikki on tiedossa internetin ansiosta. Samoin kuin se, että kulkueen kieltämisen taustalla on Vitali Milonov, homopropagandalain isä, joka on jo ehtinyt twiitata luonnehtien kulkuetta saatanalliseksi. Ehtiväinen mies, tuo Vitali M. Näppärästi käyttää esimerkiksi termiä "saatanallinen sodomiitti" oivaltavissa twiiteissään.

Georgiassa viime toukokuussa sattui sellainen välikohtaus, jossa LGBT-väen marssin kimppuun hyökkäsi tuhansia ihmisiä. Tämä oli vähän sen jälkeen, kun Georgian ortodoksikirkon patriarkka oli kutsunut homoseksuaalisuutta mm. syöväksi ja verrannut sitä huumeriippuvuuteen. Että osataan sitä muissakin Neuvostoliiton jäänteissä kuin vain Venäjällä.

Tämä homopropagandalaki, joka siis kattaa koko Venäjän tätä nykyä, on puoltanut mm. presidentti Putin, joka suuressa viisaudessaan mm. syytti homoseksuaalisuutta Venäjän väestönkasvun lakkaamisesta. Tämä on muuten se syy, jonka takia minusta oli hienoa, että presidentti Halonen osallistui sateenkaarimessuun. Harmi ettei Sauli Niinistö osallistunut. Sydämestäni toivoisin, että Putin osallistuisi. Veikkaan kuitenkin ettei niin käy.
Putinin lisäksi esimerkiksi sisarkirkkomme pää, piispa Aarre Kuukauppi, on puoltanut lakia. Toivoisin, että Leif Nummela, joka on Inkerin kirkon pappi, kertoisi hyvän näkemyksensä lain merkityksestä kristityille myös omalle piispalleen. Kuukauppi kirjoitti Uusi Tie -lehden kannanotossaan mm. seuraavat asiat:

"uskollisia profeettoja ja pappeja on vaiennettu, uskottomat ja epäjumalanpalvelijat taas saavat vapaasti julistaa ja pauhata."

"Sen tähden täällä säädetään laki, joka kieltää homoseksuaalisen propagandan tyrkyttämisen lapsille. Mutta kiitos Herralle, että evankeliumia voi levittää aivan vapaasti."

Nämä sijaitsivat tekstissä kohtuullisen lähekkäin. Ehkä Kuukauppi itse ei hoksannut ilmiselvää tragikomiikkaa, joka tuohon asiapariin sisältyy.

Venäjällä laajaa kannatusta nauttiva homopropagandalaki on jo Pietarissa johtanut mm. siihen, että julkisesti halaavat tytöt pidätetään. Jos samaa sukupuolta olevat ihmiset kulkevat käsi kädessä, he voivat saada siitä n. 150€ sakkoa. homoseksuaaleja ajetaan maan alle. Inkerin kirkossa pitäisi ymmärtää paremmin. Ehkä Leif Nummela olisi oikea mies kertomaan sen siellä.Sen, miten sitä lakia sovelletaan.

Kyllä, tämä on vetoomus Leif Nummelalle:

Kristityn tehtävä on vastustaa sellaisia maallisia lakeja, jotka ovat ristiriidassa Jumalan tahdon kanssa. Uskon, Leif Nummela, että sinunkin käsityksesi mukaan ei ole Jumalan tahto, että maallinen laki rankaisee homoseksuaalisuudesta. Vetoan sinuun, että keskustelisit oman kaitsijasi, Aarre Kuukaupin, kanssa tästä asiasta. Kuten varmasti viisaana ihmisenä ymmärrät, kyse on enemmästäkin kuin tästä laista. Kyse on mielipideilmastosta, joka pitää sisällään henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Mikäli kristillinen kirkko tukee sellaista lakia, se syyllistyy sen koko ilmapiirin tukemiseen. Se rakentaa osaltaan väkivaltaa ja samalla tappaa hengellisessä mielessä ihmisiä. Leif Nummela, voi olla, että sinä, joka ymmärrät kristityn velvollisuudet suhteessa maalliseen lakiin, voit osaltasi pappina vaikuttaa asiaan. Kristityn ja Kirkon velvollisuus on tarjota vainotuille suojaa, ei torjuntaa.

Huttusen Juhani kirjoitti jokin aika sitten hyvän kirjoituksen homojen ihmisoikeuksista Israelissa ja Palestiinassa. Siinä oli aika groteski loppu, jossa kuvattiin sitä, kuinka palestiinalaiset kiduttivat vangitsemaansa homoseksuaalia raakalaismaisesti. Sen hengessä tähän loppuun suomennettu uutinen itänaapuristamme, maasta, jossa homoseksuaalisuuden julkinen kannattaminenkin voi johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Se ei ole täysin irrallinen siitä ilmapiiristä, joka johti mm. puhutun homopropagandalain läpimenoon kohtuullisen selvin lukemin.

Kuulusteluissa pidätetty tunnusti tekonsa. Kertomansa mukaan hän oli yhdessä uhrin ja kahden ystävän kanssa istunut pihan leikkikentän penkillä ja juonut olutta. Keskustelun aikana kävi ilmi, että heidän 23-vuotias toverinsa on homoseksuaali, mikä sai seurueen muut jäsenet raivon valtaan. Tästä syystä pidätetty yhdessä 21-vuotiaan, myös aiemmin rikoksesta tuomitun kanssa alkoi hakata seksuaalivähemmistöön kuuluvaa, kaatoivat hänet maahan ja potkivat häntä aiheuttaen hänelle useita kylkiluun murtumia. Sen jälkeen he riisuivat uhrin alasti ja alkoivat työntää hänen peräaukkoonsa olutpulloja. Kaksi pulloa meni sisään kokonaan, mutta kolmas vain osaksi. Siihen mennessä uhri oli jo menettänyt tajuntansa. Hänen kiduttajansa laittoivat ruumiin alle pahvin ja sytyttivät sen palamaan, minkä jälkeen he päättivät lähteä kotiin. Tiellä he tajusivat, että jos heidän toverinsa tulee tajuihinsa, hän ilmoittaa poliisille. Siksi he kääntyivät takaisin ja päättivät surmata uhrin. Yksi kavereista otti kivilohkareen, joka painoi noin 20 kiloa, ja iski sillä kahdeksan kertaa uhria päähän.

87 kommenttia

 • Ari Pasanen sanoo:

  Antero Kangasloma, onneksi on Jumalan rauha ja Pyhä Henki niin kyl onnistuu, ei pääse unohtumaan ja viel kun Jumala on laittannu lakinsa sydämeen niin on oikein halu rakastaa lähimmäistä, niin vihollista kuin ystävääkin, veljeä kuin vainoojaakin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Helena Paalanne sanoo:

  Tottakai nelikentät ovat yksinkertaistuksia. Pyrin esittämään ratakiskomallia siitä, miten ymmärrän itse sen kummallisuuden, että seksuaalivähemmistöihin kohdistuva väkivalta niin usein sivuutetaan. Tuossa kuitenkin nimenomaan korostuu se Kari-Matin mainitsema ”kognitiivinen dissonanssi” ja ihmisen epäjohdonmukaisuus. Ja toki sellaisen nelikentän voisi tehdä myös ”hyväksyn homoavioliitot/Raamattu jne” -kuviosta.

  Vielä kokonaan toinen juttuhan on se, että tahditon käytös seksuaalivähemmistöjä kohtaan jää monella itseltäänkin täysin huomaamatta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Koivumäki sanoo:

  @Pasanen

  Olen erimieltä että voiko uskova(Jeesuksen seuraaja) olla väkivaltainen, ei voi sillä ei Jeesuskaan ollut ja kun Häntä seuraa niin väkivalta ei kuulu siihen missään olosuhteessa.

  Joo. Uskomattoman hienoa. Kaikki hieno johtuu uskosta, mutta kun tapahtuu jotain kamalaa, ihminen ei ole uskossa ollutkaan.

  Homojen vainoaminen liittyy ”yhteiskunnan kulttuuriin ja arvoihin” eikä uskonnolla ole niiden kanssa mitään tekemistä. Mutta jos puhumme vaikkapa uskonnon opetuksesta, niin heti ”Suomi on läpeensä luterilainen maa, jonka arvopohja kumpuaa Raamatusta”. Mutta homojen syrjimiseen uskonto ei voi vaikuttaa millään tavalla, eihän?

  Joopajoo.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Koivumäki sanoo:

  @Pasanen

  …kun Jumala on laittannu lakinsa sydämeen niin on oikein halu rakastaa lähimmäistä, niin vihollista kuin ystävääkin, veljeä kuin vainoojaakin.

  Niin, no SIINÄ tapauksessa! Rakkautta, pelkkää puhdasta rakkautta vaan. Voi kuinka hyviä ihmisiä te olette te uskovaiset!!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Tarja Koivumäki, siinä olen samaa mieltä että luterilaisuden puolstajat kyllä ottavat kaiken kunnian ”sivistyksen” kehityksestä, mutta eivät ”näe ja kuule” sitä kauheutta jota suomessakin on harjoitettu muka Raamatun mukaisena.

  Ei kaikki ole kultaa mikä kiiltää eikä kaikki ole Jeesuksen seuraajia jotka niin sanovat.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Koivumäki sanoo:

  @Pasanen

  …olen samaa mieltä että luterilaisuden puolstajat kyllä ottavat kaiken kunnian ”sivistyksen” kehityksestä, mutta eivät ”näe ja kuule” sitä kauheutta jota suomessakin on harjoitettu muka Raamatun mukaisena.

  Ei kaikki ole kultaa mikä kiiltää eikä kaikki ole Jeesuksen seuraajia jotka niin sanovat.

  Joillakin on se mainitsemasi Pyhä Henki ja toiset kai sitten tottelevat pahaa henkeä. Kuten Soinikin sanoi, ei hän voi by definition mitenkään olla rasisti, katolilainen mies. Varmaan kamala tuska olla aina niin oikeassa ja hyvää tekemässä kun tämä maailma ja muut by definition ovat pahan vallassa ja aiheuttavat pelkkää pahaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jani Salminen sanoo:

  Kari-Matti Laaksosen ym. pyrkimys on erottaa kokonaan kirkon opetuksen ja esim. ko. lain puoltamisen suhde väkivaltaan ja syrjintään. Sen lisäksi, että tällöin ei itse puututa asiaan, pyritään estämään myös toisten puuttuminen ja se, että ongelma ja asiayhteydet huomattaisiin. Esimerkkinä tämä ketju. Täällähän ei nyt keskustella siitä, mitä väkivallan ja syrjinnän lopettamiseksi tulisi tehdä vaan väännetään siitä, onko juuri tämä se yksittäinen asia, jossa kirkon opetuksella ja kannalla ei ole yhteyttä mihinkään.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Koivumäki sanoo:

  Jani Salmisen huomio on oivaltava. Koko blogikirjoituksen pointti on kysyä, mitä kirkon ja uskovan pitäisi tehdä väkivallan ja syrjinnän ilmapiirssä uhrin auttamiseksi ja mitä jättää tekemättä. Mutta jostakin syystä ensimmäisestä kommentista lähtien keskustelua on vängällä viety siihen suuntaan, että blogistin sanoma kyseenalaistetaan ja keskitytään todistamaan, ettei oikeasti voi eikä tarvitsekaan tehdä mitään. Ja ettei kukaan muukaan keskustele itse asiasta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Kangasluoma sanoo:

  Ari Pasanen, ilmeisesti Martti Lutherilla ei ollut Jumalan rauhaa tai Pyhää Henkeä, koska kovasti kannatti väkivaltaa kanssaihmistään kohtaan(juutalaisia siis). Eikö ole outoa tunnustaa hänen nimissään uskoaan, jos nuo eivät olleet läsnä kun sitä luotiin?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Helena Paalanne sanoo:

  Jani ja Tarja, juurikin näin. Harva rohkene sanoa, että sisarkirkon piispan olisi pitänyt vastustaa homopropagandalakia. Ei edes, vaikka on selvää, että laki provosoi väkivallan tekoja.

  Ilmoita asiaton kommentti