Pyhän Pietarin Pride

Internet, twiitteineen summuineen, on kyllä väkevä väline noin tiedonkulkua ajatellen. Esimerkiksi aika paljon kuuli Pride-kulkueesta juurikin internetin ansiosta. Enkä nyt tarkoita Helsinki Pride -tapahtumia, joissa päivittelyn aiheena on lähinnä se, että presidentti Halonen osallistui sateenkaarimessuun (kerron myöhemmin miksi se oli minusta hieno asia), vaan esimerkiksi Pietarin Pride-kulkueen tapahtumia.

Siellä sattui semmoista, että olivat etukäteen hommanneet luvat tapahtuman järjestämiseen Marsovoje Pole -puistossa, ja sitten joku otti asiakseen soitella paikalliseen miliisiin että huolettaa nyt kun joku lapsi saattaa altistua tällaiselle homopropagandalle. Siitä, että paikalla oli kohtuullisesti vihamielisiä nationalisteja, ei niin kovasti siinä puhelussa  (jonka tosiasialliseen tapahtumiseen saati motiivin puhtauteen en helpolla usko) oltu huolissaan. Pietarissa, kuten käsittääkseni viime maanantaista alkaen koko Venäjällä, sellainen on kiellettyä, siis lasten altistaminen homopropagandalle. Siitäpä sitten miliisi keksi pidättää koko poppoon, kun olivat jo sopivasti paikallakin. Siis aivan jokaisen. Antoivat sentään reiluina miehinä ensin niiden muutaman kymmenen aktivistin rullata auki sateenkaarilipun ja banderollit. Osa on useita päiviä putkassa, järjestäjät ainakin oikeuskäsittelyyn saakka. Siinä poliisiautoihin mennessään olivat saaneet väistellä muunmuassa kiviä ja kananmunia, joita sattumalta lensi kohti. Kaikki eivät saaneet väisteltyä. Näistä mustapaitaisista heittourheilijoista pidätettiin kahdeksan. Ei siis kaikkia, vaan kahdeksan. Kannattaa muuten joskus katsella näiden mustapaitojen ja poliisien suhdetta tilanteissa oikein tarkasti. Sijoittumisia ja sen sellaisia. Saattaa syntyä ajatuksensiemeniä siitä.

Tämä kaikki on tiedossa internetin ansiosta. Samoin kuin se, että kulkueen kieltämisen taustalla on Vitali Milonov, homopropagandalain isä, joka on jo ehtinyt twiitata luonnehtien kulkuetta saatanalliseksi. Ehtiväinen mies, tuo Vitali M. Näppärästi käyttää esimerkiksi termiä "saatanallinen sodomiitti" oivaltavissa twiiteissään.

Georgiassa viime toukokuussa sattui sellainen välikohtaus, jossa LGBT-väen marssin kimppuun hyökkäsi tuhansia ihmisiä. Tämä oli vähän sen jälkeen, kun Georgian ortodoksikirkon patriarkka oli kutsunut homoseksuaalisuutta mm. syöväksi ja verrannut sitä huumeriippuvuuteen. Että osataan sitä muissakin Neuvostoliiton jäänteissä kuin vain Venäjällä.

Tämä homopropagandalaki, joka siis kattaa koko Venäjän tätä nykyä, on puoltanut mm. presidentti Putin, joka suuressa viisaudessaan mm. syytti homoseksuaalisuutta Venäjän väestönkasvun lakkaamisesta. Tämä on muuten se syy, jonka takia minusta oli hienoa, että presidentti Halonen osallistui sateenkaarimessuun. Harmi ettei Sauli Niinistö osallistunut. Sydämestäni toivoisin, että Putin osallistuisi. Veikkaan kuitenkin ettei niin käy.
Putinin lisäksi esimerkiksi sisarkirkkomme pää, piispa Aarre Kuukauppi, on puoltanut lakia. Toivoisin, että Leif Nummela, joka on Inkerin kirkon pappi, kertoisi hyvän näkemyksensä lain merkityksestä kristityille myös omalle piispalleen. Kuukauppi kirjoitti Uusi Tie -lehden kannanotossaan mm. seuraavat asiat:

"uskollisia profeettoja ja pappeja on vaiennettu, uskottomat ja epäjumalanpalvelijat taas saavat vapaasti julistaa ja pauhata."

"Sen tähden täällä säädetään laki, joka kieltää homoseksuaalisen propagandan tyrkyttämisen lapsille. Mutta kiitos Herralle, että evankeliumia voi levittää aivan vapaasti."

Nämä sijaitsivat tekstissä kohtuullisen lähekkäin. Ehkä Kuukauppi itse ei hoksannut ilmiselvää tragikomiikkaa, joka tuohon asiapariin sisältyy.

Venäjällä laajaa kannatusta nauttiva homopropagandalaki on jo Pietarissa johtanut mm. siihen, että julkisesti halaavat tytöt pidätetään. Jos samaa sukupuolta olevat ihmiset kulkevat käsi kädessä, he voivat saada siitä n. 150€ sakkoa. homoseksuaaleja ajetaan maan alle. Inkerin kirkossa pitäisi ymmärtää paremmin. Ehkä Leif Nummela olisi oikea mies kertomaan sen siellä.Sen, miten sitä lakia sovelletaan.

Kyllä, tämä on vetoomus Leif Nummelalle:

Kristityn tehtävä on vastustaa sellaisia maallisia lakeja, jotka ovat ristiriidassa Jumalan tahdon kanssa. Uskon, Leif Nummela, että sinunkin käsityksesi mukaan ei ole Jumalan tahto, että maallinen laki rankaisee homoseksuaalisuudesta. Vetoan sinuun, että keskustelisit oman kaitsijasi, Aarre Kuukaupin, kanssa tästä asiasta. Kuten varmasti viisaana ihmisenä ymmärrät, kyse on enemmästäkin kuin tästä laista. Kyse on mielipideilmastosta, joka pitää sisällään henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Mikäli kristillinen kirkko tukee sellaista lakia, se syyllistyy sen koko ilmapiirin tukemiseen. Se rakentaa osaltaan väkivaltaa ja samalla tappaa hengellisessä mielessä ihmisiä. Leif Nummela, voi olla, että sinä, joka ymmärrät kristityn velvollisuudet suhteessa maalliseen lakiin, voit osaltasi pappina vaikuttaa asiaan. Kristityn ja Kirkon velvollisuus on tarjota vainotuille suojaa, ei torjuntaa.

Huttusen Juhani kirjoitti jokin aika sitten hyvän kirjoituksen homojen ihmisoikeuksista Israelissa ja Palestiinassa. Siinä oli aika groteski loppu, jossa kuvattiin sitä, kuinka palestiinalaiset kiduttivat vangitsemaansa homoseksuaalia raakalaismaisesti. Sen hengessä tähän loppuun suomennettu uutinen itänaapuristamme, maasta, jossa homoseksuaalisuuden julkinen kannattaminenkin voi johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Se ei ole täysin irrallinen siitä ilmapiiristä, joka johti mm. puhutun homopropagandalain läpimenoon kohtuullisen selvin lukemin.

Kuulusteluissa pidätetty tunnusti tekonsa. Kertomansa mukaan hän oli yhdessä uhrin ja kahden ystävän kanssa istunut pihan leikkikentän penkillä ja juonut olutta. Keskustelun aikana kävi ilmi, että heidän 23-vuotias toverinsa on homoseksuaali, mikä sai seurueen muut jäsenet raivon valtaan. Tästä syystä pidätetty yhdessä 21-vuotiaan, myös aiemmin rikoksesta tuomitun kanssa alkoi hakata seksuaalivähemmistöön kuuluvaa, kaatoivat hänet maahan ja potkivat häntä aiheuttaen hänelle useita kylkiluun murtumia. Sen jälkeen he riisuivat uhrin alasti ja alkoivat työntää hänen peräaukkoonsa olutpulloja. Kaksi pulloa meni sisään kokonaan, mutta kolmas vain osaksi. Siihen mennessä uhri oli jo menettänyt tajuntansa. Hänen kiduttajansa laittoivat ruumiin alle pahvin ja sytyttivät sen palamaan, minkä jälkeen he päättivät lähteä kotiin. Tiellä he tajusivat, että jos heidän toverinsa tulee tajuihinsa, hän ilmoittaa poliisille. Siksi he kääntyivät takaisin ja päättivät surmata uhrin. Yksi kavereista otti kivilohkareen, joka painoi noin 20 kiloa, ja iski sillä kahdeksan kertaa uhria päähän.

87 kommenttia

 • Pauli Lindeberg sanoo:

  Jani ja Tarja ovat oivaltaneet tärkeän asian.

  Antero, Ari Pasanen on hyvin tunnettu täällä nimenomaan kritiikistä Lutheria ja luterilaisuutta kohtaan. Kaikki kristityt eivät suinkaan ole luterilaisia.

  Minua edelleen kyllä hämmästyttää tämä kommenttiketju. Melko paljon, etten sanoisi. Teille, jotka esitätte kritiikkiä tähän blogiin liittyen, minulla on kaksi kysymystä:

  1. Mitä te kritisoitte?

  2. Oliko Kuukaupin kommentti hyvä ja kristillinen?

  On muuten syytä huomata, nyt kun Lutherin juutalaisvihakin tuli puheeksi, että Venäjällä homoista käytetty retoriikka muistuttaa melko paljon historian monesta vaiheesta tuttuja antisemitismin nousuja.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Koivumäki sanoo:

  Mutta onhan se nyt peräti murheellista, että joillekin se, että homoja pistetään päiviltä jossakin muualla, on sen verran pieni hinta, että sen kestää, kun meillä on täällä tämä kirkkopoliittinen valtataisto.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  Pyhästä Martinus Toursilaisesta kerrotaan, että hän vastusti priscillanolaista harhaoppia, mutta vastusti yhtä lailla sitä, että maallinen oikeus tuomitsi sen harjoittajat. Tämä voisi olla oiva esimerkki piispa Kuukaupillekin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Kangasluoma sanoo:

  No jos Pasanen ei tykkää Lutherista niin Paaveistakin voi valita väkivallan kannattajia.

  Tässä tulee taas se hankaluus, että vaikka puhuu kristityistä niinkin pienissä ympyröissä kuin Suomessa se voi tarkoittaa vaikka mitä. 27% uskoo kristinuskon Jumalaan, vanhoillislestadiolaiset uskovat piispan menevän helvettiin, toiset haluaa tuomita homoseksuaalisuuden ja toiset eivät. Kansankirkosta on varmaan aika turha puhua.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  ”… pistetään päiviltä jossakin muualla…” Onko maailmassamme enää paikkoja, jotka ovat ’jossakin muualla’? Tässäkin asiassa olemme erilaisia. Jollekin seinän takana asuva naapuri on jo niin etäällä, ettei hänen asiansa kiinnosta vähääkään. Jotakin toista koskettaa maapallon vastakkaisella puolella olevan ihmisen kärsimys.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jan-Erik Lahtela sanoo:

  Kaikkivaltiasta Jumalaa ei siis kiinnostanut pysäyttää natsien keskitysleirejä, mutta Hän on erittäin kiinnostunut yksittäisten ihmisten sukupuolielämästä. Mikäli tämä pitää paikkansa, eikö kristinuskon Jumalaa voida pitää yksiselitteisesti Pahuuden edustajana?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Janne Onnela sanoo:

  Ei tuossa duuman laatimassa laissa ole muuta kohdetta kuin ajattelun vapaus eli tukahduttaa eri tavalla ajattelevia. Tulee sellainen kuva, ettei moni Prideen osallistuva kannata Putinia, joten hän on päättänyt suitsia koko porukan, jotta se ei saa ääntään esille ja muutenkaan vaikuta toisiin. Oletan, että Putin yrittää tukahduttaa vastustajia ketä tahansa he ovat.

  Ilmoita asiaton kommentti