Puhutaan oikeasta ongelmasta: heteroseksistä
Olen ymmärtänyt, että kristityille homoseksuaaleille on ollut raskasta, että heidän asioistaan puhutaan "mielipiteinä", että heistä on tullut kirkkopoliittinen pelinappula ja että heidät koetaan "ongelmaksi". Näin on tosiaan käynyt kirkon valtataisteluissa. Ehdotankin, että lopetamme kiistelemisen homoseksuaalisuudesta saman tien. On väärin, että tämä pieni vähemmistön vähemmistö joutuu koko ajan silmätikuksi. Aletaan sen sijaan puhumaan oikeasta ongelmasta eli heteroseksistä.
Nimittäin kiista liberaalin ja konservatiivin kristillisyyden välillä ei koske vain homoseksuaalisuutta vaan kaikkea seksuaalietiikkaa. (Joku voi sanoa, että se koskee vieläkin isompia asioita mutta ei mennä nyt siihen.) Nimittäin ounastelen ja väitän, että kirkossa ollaan tosiasiassa jyrkästi erimieltä, ei vain homo- vaan ennen kaikkea heteroseksuaalisuuden toteuttamisrajoista. Vai mitä mieltä olette; ovatko alla listatut asiat mielestäsi syntiä?
* Irtosuhteet
* Parinvaihto
* Porno
* Deittailuseksi
* Panokaverit
* Polyamoria
* Avoin parisuhde
* Puolison jättäminen uuden rakkauden vuoksi
* Siveettömyys
* Avoliitto
* jne.
Oletan ja väitän, että kirkon sisällä ei olla mistään näistä asioista samaa mieltä. Joidenkin mielestä kaikki mainitut asiat ovat jyrkkiä syntejä, jotka johtavat kuolemaan. Toisten mielestä taas kaikki noista ovat ok, kunhan niitä harrastavat aikuiset ihmiset ja heistä tuntuu hyvältä. Enkä ole huomannut kenenkään kirkon ylemmillä portailla tuomitsevan mitään näistä teoista viime vuosina. "Jumalaa ei kiinnosta se, mitä makuuhuoneissa tapahtuu", kuuluu yleinen slogan. Näiden rinnalla joku muutama kymmentä homovihkimistä vuodessa on mitätön pikku kupru, jos sitäkään.
Mitä ajattelet?
148 kommenttia
Olemus ei ole paha mutta perisynti asuu olemuksessa… Tiedän kyllä mitä tarkoitat, mutta onhan tämä aika mielenkiintoinen kuvio. Kristinoppi on toki täynnä näitä paradokseja. Teoriassa siis voi olla näin, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä meidän elämässämme? Jos siis ihmiskunta tuli syylliseksi jo ennen kuin ensimmäinenkään ihminen ehti ”luonnollisesti” syntyä, eikö silloin voida sanoa, että ihmisyys on syntistä? Mutta Kristus otti pois synnin ja siihen saamme uskoa. Miksi siis tuijottaisimme syntiin enää? Se asuu meissä, mutta olemme silti siitä vapaat.
Reformation todella suuria saavutuksia oli kirkon vallan murtuminen ihmisten seksualiteetin suhteen. Katolinen kirkko rajoitti seksin harjoittamista niin paljon että seksi oli sallittua van n 100 päivänä vuodessa. Papiston asema pyhänä ja muita ylempänä puhtaana säätynä hävisi . Luther puhui pöytäpuheissaan paljon seksistä ja sen iloista ja rouva vahvisti puheet.
No, puhdasoppisuuden ajalla ja sen jälkeen tietty moralismi palasi takaisin sekä kirkkoon että sitä myötäillen maalliseen lainsäädäntöön.
Sukupuolisuuden olemuksessa tuntuu olevan jotakin joka on sillälailla provosoivaa , että valta on halunnut sitä kontroloida. Meidän aikamme käy läpi toista vapautusaaltoa reformation jälkeen sukupuolisuuden suhteen.
Vaikka seksuaalinen käyttäytyminen onkin vapautunut, niin näyttää siltä että useimmat meistä kaipaavat parisuhdetta joka tyydyttää perustarpeita. Avioliitto kulttuuri on muuttunut kun nämä liitot perustuvat kiintymykseen eikä sopimuksiin . Kun kiintymys loppuu niin suhteetkin loppuvat ja perheet hajoavat.
Tässä vaiheessa ei voi sanoa mihin tällainen kehitys vie , mutta kyseessä on sosiaalinen ongelma joka heijastuu koko yhteiskuntaan.
Sami Paajanen. Minun mielestäni taas se, mitä kritisoit, on yksi Lutherin ja luterilaisuuden valtavimmista ja positiivisimmista löydöistä, vaikka sanoitettu rankalla tavalla. Se on totta kai sanoitettu 1500-luvun dialektiikkaa hyväksi käyttäen. Kyllähän Herramme itse sanoi, että ihminen on joko hyvä tai huono puu. Paavalin ja Jaakobin kirjeet taas muistuttavat, että tämä jako kuitenkin kulkee uskovien sisällä. Itse olen joskus sanoittanut salaisuuden niin, että uskovainen on Kristuksen tähden ”kaksipuolinen” kun taas epäuskoinen on ”yksipuolinen”. Tässähän on lopultakin kyse siitä, että Jumalasta erossa oleva ihminen on auttamattoman surkeassa jamassa, vaikka onkin kallisarvoinen. Olen sitä mieltä, että sellaiset nykyään unohdetut uskon opettajat kuin Stephan Prätoriuksen tai Christian Scriverin tekstit muistuttavat meitä siitä, että luterilaisuus ei ole suinkaan niin suuressa määrin erossa jakamattoman Vanhan kirkon perinnöstä kuin yleensä ajatellaan. Pitää tehdä ero itse asioiden ja niiden sanoituksen sekä esitystavan ja päämäärän välillä.
Useimmat psykiatrit eivät pidä sinua täysin terveenä, jos et harrasta seksiä muiden ”normaalien” ihmisten tapaan. Monien psykiatrien mukaan myös naimattomien pitää harrastaa seksiä toisen kanssa, jotta heidät luokiteltaisiin täysin terveiksi.
Lutherin perisynti ajatus ei ole mikään uusi, vaan sen juuret on Paavalin kirjeissä ja on huomattava Lutherin nojaavan ennenkaikkea Paavaliin, eikä Agustinukseen, kuten niin monesti kuulee opetettavan. Luther tosin löysi vahvistusta Agustinuksen kirjoituksista.
Jokaisen Kristityn tulisi vakavasti tutkia itseänsä ja pohtia mitä tarkoittaa Paavalin ajatus synnin alle myytynä olemisesta. Miksi Paavali käyttää tämäntapaisia kielikuvia ja mitä hän meille kirjoittaa tuhansien vuosin takaa. Mitä Paavali tarkoittaa lihallisuudella? Tai mitä Paavali tarkoittaa sillä ”synnillä” joka asuu hänen sisällään? (Kreikan ”asuu” tarkoittaa ”olla sisällä”)
Paavalin teologiassa synti ei siis ole ensisijaisesti tekemistä ja tekemättä jättämistä, vaan synti on olemuksellista laatua. Synti ei siis lakkaa olemasta meissä, vaikka emme fyysisesti tekisi mitään hyvää taikka pahaa. Luther toi Paavalin kirkkaan valon keskelle aikalaistaan pimeyttä ja korotti Kristuksen ihmisen omavoimaisuuden yläpuolelle, vastoin kaikkia tekopyhiä opetuksia, vapaine tahtoineen. Luther tuhosi kirkollisen, oman Armoon valmistautumisen opetuksen, jossa ihmisen tuli olla riittävän hyvä saadakseen Jumalan Armon. (Myös islam opettaa armosta jotensakin samoin)
Lutherin ja aikalaiskirkon opetukset ovat toisiaan vastaan, kuin yö ja päivä. Taistelu Pelagiolaisuutta vastaan on edelleen Teologian suurimpia kysymyksiä.
Onko kaikki valmista Kristuksessa, vai vieläkö ihmisen pitää jotain teoillaan ansaita Jumalan edessä?
”Sillä me tiedämme, että laki on hengellinen, mutta minä olen lihallinen, myyty synnin alaisuuteen. Sillä minä en tunne omakseni sitä, mitä teen; sillä minä en toteuta sitä, mitä tahdon, vaan mitä minä vihaan, sitä minä teen. Mutta jos minä teen sitä, mitä en tahdo, niin minä myönnän, että laki on hyvä. Niin en nyt enää tee sitä minä, vaan synti, joka minussa asuu. Sillä minä tiedän, ettei minussa, se on minun lihassani, asu mitään hyvää. Tahto minulla kyllä on, mutta voimaa hyvän toteuttamiseen ei; sillä sitä hyvää, mitä minä tahdon, minä en tee, vaan sitä pahaa, mitä en tahdo, minä teen. Jos minä siis teen sitä, mitä en tahdo, niin sen tekijä en enää ole minä, vaan synti, joka minussa asuu. Niin huomaan siis itsessäni, minä, joka tahdon hyvää tehdä, sen lain, että paha riippuu minussa kiinni; sillä sisällisen ihmiseni puolesta minä ilolla yhdyn Jumalan lakiin, mutta jäsenissäni minä näen toisen lain, joka sotii minun mieleni lakia vastaan ja pitää minut vangittuna synnin laissa, joka minun jäsenissäni on. Minä viheliäinen ihminen, kuka pelastaa minut tästä kuoleman ruumiista? Kiitos Jumalalle Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta! Niin minä siis tämmöisenäni palvelen mielellä Jumalan lakia, mutta lihalla synnin lakia. Room.14-25
Tuossa on Roomalaiskirjeen merkittävin kohta, joka avasi Lutherille tien Kristilliseen Vapauteen synnin ja lain alta. Onneksi Paavali kirjoitti Roomalaisille tuon kirjeen, siinä on kirkas Kristuksen oppi.
Ymmärsin, että Timon päätarkoitus oli lähinnä kääntää tai laajentaa keskustelua yleisempiin asioihin kuin vain homoseksuaalisuuteen. Se ei nyt vain oikein lähtenyt käyntiin. Ehkä hyvä niin… On helpompi keskustella vain toisten ”synneistä”, kuten tässä on jo moneen kertaan todettu.
En tosin saanut minäkään juuri kannanottoja kysymykseeni, että onko ihmisyys sinällään synnillistä. Ehkä asia ei kiinnosta ketään…
Ilmoita asiaton kommentti