Propaganda, väkivalta ja niiden hengellinen perustelu

Reilu kuukausi sitten tapahtui se, minkä merkit olivat jo viikkoja näkyvissä mutta jonka halusimme torjua mielissämme mahdottomana. Venäjä hyökkäsi suurella sotavoimalla Ukrainaan. Sotatilanne oli toki ollut maassa jo vuodesta 2014, jolloin Venäjä miehitti Krimin niemimaan. Samassa yhteydessä tai hieman sen jälkeen alkoi Itä-Ukrainan sota, jossa Venäjä tuki venäjämielisiä separatisteja ja osallistui sotatoimiin, vaikka kiistikin sen toistuvasti. Venäjä perusti sinne Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat ja uusia vastaavia se haluaa luoda muuanne Ukrainaan sodan myötä.

Krimin miehitys tapahtui Shotsin talviolympiakisojen päättyessä ja hyökkäys Ukrainaan alkoi Pekingin kisojen juuri päätyttyä. Kuinka irvokasta se onkaan, kun olympialaiset ovat kansojen rauhan ja ystävyyden tapahtuma. Muistan, kun myös meillä mediassa aluksi uutisoitiin, ettei tiedetä mistä (ei pienet vaan suuret) tunnuksettomat vihreät miehet ovat peräisin. Itse ensimmäiset uutiset asiasta nähtyäni tiesin, mistä nuo joukot tulivat. Oikeastaan huvitti ja suretti samanaikaisesti tuo arvuuttelu, jolla oli tietysti journalistiset perusteet: Kun varmaa tietoa miehitysjoukkojen alkuperästä ei ollut, ei voitu ilmaista niiden taustaa varmana tietona.

Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen alla tapahtui se, mitä usein sotimisen alla tapahtuu. Tapahtuu joukkojen siirtämistä, mutta ennen kaikkea tapahtuu paljon ennen sitä. Venäjällä se oli vuosien ajan jatkunut Putinin hallinnon diktatuurimaisten otteiden koveneminen. Media on otettu valtion haltuun ja sen propagandavälineeksi. Oppositio on pääosin tukahdutettu. On luotu narratiivia Venäjän aseman vahvistamisesta ja lännestä sen uhkana ja vihollisena. Sitä kohdistui Suomeenkin jo aikaa ennen hyökkäystä. Venäjällä levitettiin jo pari-kolme vuotta sitten historiauutisia suomalaisten keskistysleireistä Karjalassa ja venäläisten joukkosurmista siellä.

Putin onnistui omassa pelissään ja venäläisessä maskirovka-taktiikassa loistavasti. Hän halusi olla yhteydessä lännen johtajiin, tavata heitä ja neuvotella heidän kanssaan. Vuonna 2018, itsenäisyytemme juhlavuonna Putin vieraili kotikaupungissamme Savonlinnassa ja osallistui oopperaan presidentti Niinistön kanssa. Vierailu oli näyttävä spektaakkeli suurvallaksi hamuavan johtajan virallisena vierailuna uskomattoman  mittavine turvatoimineen. Silloin tietysti pienessä kaupungissamme tuntui hyvältä, mutta nyt tuo asia on kääntynyt irvikuvakseen. Seurasin järjestelyitä monien tavoin "aitiopaikalta" ja olin sattumalta jopa samassa oopperaesityksessä Putinin ja Niinistön seurueiden kanssa.

Putinin hallinnon yksi maskirovka-toimi oli ennen hyökkäystä Euroopan maille lähettämä ukaasikirjelmä. Siihen olisi pitänyt Venäjän mukaan jokaisen vastata erikseen ja tietysti suostua Venäjän vaateisiin. Sekin oli varmaan osaa suurta hämäystä, sillä päätös Ukrainaan hyökkäysestä lienee tehty jo paljon ennen kirjeen lähettämistä. Lopuksi tulivat Putinin uhmakkaat puheet, joissa vihamielisyys suorastaan huokui puhujasta, sanoista ja kaikesta sisällöstä. Venäjän pyhä tehtävä on de-nazifioida Ukraina ja puolustaa Pyhää Äiti-Venäjää lännen rappiollisilta aatteilta. Kaiken taustalla on myös ns. isovenäläinen ajattelu, jossa Ukraina ei ole edes oma kansa vaan osa Venäjää, minkä Neuvostoliiton hajoaminen onnistui pilaamaan.

Kaiken valhepropagandan yhtenä irvokkaana ja merkittävänä taustavoimana on Venäjän ortodoksinen kirkko ja sen johto, erityisesti patriarkka Kirill. Putin on luonut läheisen suhteen hänen ja kirkon johdon kanssa. Hän esiintyy pr-kuvissa hartaana ortodoksina käyden kirkossa ja sytyttäen tuohuksia ja niin edelleen. En kiellä, etteikö Putin voisi olla ortodoksi ja kristitty, mutta hän ei ainakaan käyttäydy kristityn ihmisen mukaisesti. Tilanne Venäjällä rinnastuu joiltakin osin Natsi-Saksaan, jossa osa kirkosta harhautui Hitlerin tukijaksi. Lähes kaikki kirkot ovat tuominneet patriarkka Kirillin toimet ja puheet Putinin hyökkäyssodan "siunaajana".

Paljon muutakin voisi asiasta järkyttyneenä ja asiaa surevana kirjoittaa. Voi myös kysyä: Mitä tästä opimme? Opin itse sen, että pitää pyrkiä uskomaan hyvään ja parempaan tulevaisuuteen. Samalla opin, että ei pidä olla liian sinisilmäinen ja hyväuskoinen. Sellaisia me olemme mielestämme täällä "lännessä" olleet. Toki "länsikin" on syyllistynyt historiassa monenlaiseen pahaan. Nykytilanteessa ja Euroopassa asetelma on ainakin selvä: Demokratiaa ja vapautta edustaa länsi, EU ja Yhdysvallat. Venäjä edustaa tällä hetkellä Putinin hallinnon myötä jotakin muuta.

Vaikka toivon rauhaa, toivon myös Ukrainan menestyvän mahdollisimman hyvin taistelussaan niin kauan kuin hyökkääjä ei vedä joukkojaan maasta. Toivon myös, että Venäjän hallinto muuttuu mahdollisimman pian. Toivon ja rukoilen, että Ukraina pääsee rakentamaan suurelta osin tuhottua maataan mahdollisimman pian lännen kanssa ja avustamana.

Toivo Loikkanen

54 kommenttia

 • Matias Roto sanoo:

  Toivo

  Kiitos puheenvuorostasi

  Mielestäni pidät jalat tukevasti maassa, kun nostat esiin suuntaviivoja.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Eipä blogistin kannata mennä marjametsään tai sienimetsään, hedelmistä puu tunnetaan ja kun ei tunne puiden hedelmiä niin vaara on että noukkiikin myrkyllisiä hedelmiä/marjoja/sieniä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kiitos, Ari, sieni- ja marjametsävinkeistä!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Itse henkilökohtaisesti suosikkejani sienistä ovat vahverot. Suppilovahveroita löytyy helposti syksyllä, mutta keltavahverot ovat pääasiassa pysyneet piilossa minulta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Toivo Loikkanen onko mielestäsi Jeesuksen sanat huonoa hedelmää tuottavista opettajista ”vitsiä” eli ne voi ohittaa kevyesti?

   Siis kun joku ns ”kristillinen” opettaja antaa ns ”Raamatulliset” perusteet väkivallallle niin voiko tältä ottaa yhtäkään sanaa kun Jeesus käskee kavahtamaan sellaista eikä tältä tule etsiä iankaikkista elämää?

   Voitko löytää orjantappuroista viinirypäleitä?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Syrjänen sanoo:

  Katselin joku päivä sitten Venäjän ortodoksikirkon menoja, joissa Putinkin oli mukana. On käsittämätöntä, millaisia sirkusnumeroita uskonnon edessä ollaan valmiit tekemään. Rituaalit olivat täysin naurettavia – pelkkää pelleilyä ja näön vuoksi kehitettyjä pakkoliikkeitä.

  Näiden pakkoliikkeiden ainoa tarkoitus on näyttää muille, miten tosissaan kirkon doktriinien edessä ollaan. Jos joku Jumala olisi olemassa, pitäisin häntä melko neuroottisena, jos vaatisi uskollisiltaan moisia koreografioita.

  Surullisin osoitus uskonnon epäterveestä vaikutuksesta on tietenkin tämä mitä me Venäjän toimina todistamme. Uskontoa voidaan käyttää keppihevosena ja oikeuttaa sen varjolla ihan mitä tahansa. Ja on oikeutettu aina. Myös Raamatussa ja muidenkin itseään kristityiksi kutsuvien toimesta.

  Uskonto on ase, jota vain harvat uskovat osaavat käsitellä inhimillisesti.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Antero, kyllä uskollinen liturgia on aina pakkoliikkeitä, jehovantodistajilla on taas saatanallisia pakkoliikkeitä. Antero, sinun kannattaisi tutustua liturgian historiaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Jehovan todistajien pakkoliikkeet liittyvät hallintoelimen palvontaan ja ajattelun rajoittamiseen.

   Pakkoliikkeensä se kai on kaikilla uskonnoilla. Surullista, että ihmiset alentavat itsensä moisiin näytelmänumeroihin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jorma Hentilä sanoo:

  Toivo, kiitokset asiallisesta ja selkeästä tekstistä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Jorma Hentilä mitä ajattelet blogistin lauseesta:””. En kiellä, etteikö Putin voisi olla ortodoksi ja kristitty,””

   Onko tuo mielestäsi ”asiallinen” eli oletko samaa mieltä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kiitos, Jorma! Arille: En halua enkä voi kiistää, etteikö joku ihminen ole kristitty. Toinen asia on, elääkö hän kristityn lailla. Sen voisi ilmaista sanomalla, ettei ole ”oikea kristitty”. Me kaikki olemme eri tavoin erehtyviä. Enkä vähättele tällä Putinin hallinnon tekoja.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Toivo Loikkanen ketä ovat mielestäsi ”kristittyjä”, ovatko he Jeesuksen seuraajia?

   Joh. 10:27 Minun lampaani kuulevat minun ääntäni, ja minä tunnen ne, ja ne seuraavat minua.

   Nyt jos ei ”osaa” tai ”halua” sanoa kuka on kristitty niin kyllä se sokeudesta kertoo, ei kuule Jeesuksen ääntä eikä seuraa Jeesusta.

   Ymmärrän kyllä miksi ei haluta sanoa ketkä ovat kristittyjä koska silloinhan ”joutuisi” tutkimaan omaa uskoa ja sen perusteita eli vaikkapa luterilaiset Lutherin tekosia, kuinka hän antoi ns ”Raamatulliset” perusteet ihmisten vainoille (tappamiselle), eihän se olisi ”kivaa” yrittää todistella miksi Luther olisi kristitty ja miksi toiset eivät, sitten vielä joutuisi tutkimaan omaa uskoa ja sitä ketä todella seuraa?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Yrjö Sahama sanoo:

   Sanala kristitty on kaksi merkitystasoa. Tilastollisesti ja juridisesti kristitty on jokainen kasteen kautta jonkin kristillisen seurakunnan jäseneksi otettu henkilö, riippumatta siitä, mitä hän uskoo ja miten hän elää. Sanan suppeammassa merkityksessä kristitty on sellainen seurakunnan jäsen, joka tunnustaa Jeesuksen Herraksi ja Jumalaksi ja uskoo hänen todellisesti nousseen kuolleista. Monet meistä ovat huonoja kristittyjä, koska olemme kovin vajavaisesti noudattaneet Jeesuksen ja apostolien antamia elämänohjeita, mutta tällaisinakin toivomme pääsevämme Kristuksen veren turvissa autuudesta osallisiksi

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Yrjö Sahama: Hyvä tiivistys siitä, kuka on kristitty.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Entäpä kun Jeesus ”tiivistää” omien seuraajien tunnusmerkin, keskinäisen rakkauden?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   ”tällaisinakin toivomme pääsevämme Kristuksen veren turvissa autuudesta osallisiksi.”

   Rakkauteni on kaikin tavoin vajavaista. Lunastajani on täydellinen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Samuel Kettunen sanoo:

   Ari, Luther oli kristitty ehkä enemmän kuin yksikään meistä. Ajankuvaan kuuluva talonpoikaiskapina oli vaikea paikka, josta hän myös kyllä perääntyi. Tämän ajan kuvaan kuuluu vauraat isot kirkot, jotka myötäilee joko totalitaristisia hallintoja tai liberalismia, kunkin maun ja edun mukaan. Jeesus on tänäänkin se hävetty ja hyljeksitty, kuten aikanaan. Ei tietenkään kaikkien kohdalla, sillä usko pysyy kuitenkin loppuun saakka.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Samuel Kettunen kuinka voit noin sanoa Lutherista kun ilmeisesti tunnet ne teot joita Luther on tehnyt, eikö häneen soviteta Jeesuksen sanoja ”hedelmästä puu tunnetaan” eli kaikki se väkivalta jota Luther sanoittii todistaa ettei hän ollut ”oksastettu Jeesukseen”?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Yrjö Sahama sanoo:

   Ari Pasaselle: ensimmäinen askel Jeesuksen tahdon mukaista keskinäistä rakkautta kohden olisi pitää kaikkia kristittyjä kirkkokunnasta riippumatta veljinä ja sisarina Kristuksessa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Joni Toivonen sanoo:

  ”Sotatilanne oli toki ollut maassa jo vuodesta 2014, jolloin Venäjä miehitti Krimin niemimaan. Samassa yhteydessä tai hieman sen jälkeen alkoi Itä-Ukrainan sota, jossa Venäjä tuki venäjämielisiä separatisteja ja osallistui sotatoimiin, vaikka kiistikin sen toistuvasti. Venäjä perusti sinne Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat…”

  Sisällissota Ukrainassa alkoi 2014, kun länsimieliset tekivät vallankappauksen. Itäpuolella Ukrainaa ei tästä tykätty ja siitä asti siellä on sodittu.

  Kansantasavaltoja ei perustanut Venäjä, vaan alueiden länsivastaiset asukkaat vallankuomouksen seurauksena.

  Sodassa ensimmäisenä tapetaan totuus rintamalinjan molemmin puolin – aina. Propaganda on merkittävä osa sodankäyntiä ollut jokaisessa sodassa molemmilla puolilla. Miksi rintamalinjojen kummallakaan puolella ihmiset eivät tätä ymmärrä – ikinä? Se on vain niin vaikeaa uskoa rintamalinjojen molemmin puolin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni, Olet tuossa osittain oikeassa, mutta vain osittain. Ns. Itä-Ukrainan tilanne ja sota alkoi tosiaan Ukrainan itäisen osan venäjänkielisten ja venäjämielisten mielenosoituksilla ja mielenilmauksilla. He tosiaan vastustivat silloista Ukrainan hallitusta. Venäjä puuttui asiaan Krimin valtaamisen myötä ja myös sitten tukemalla Itä-Ukrainan separatisteja. Toki sitä ennen oli tuota Ukrainan sisäistä valtataistelua. Jatkan toiste ehkä tarkemmin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ote Wikipedian artikkelista: Venäjä oli suunnitellut Krimin ja Itä-Ukrainan haltuunottoja jo ennen vuonna 2014 alkaneita tapahtumia.[5] Jo vuonna 2008 Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti: ”Jos Ukraina menee Natoon, se menee ilman Krimiä ja itää”.[6] Ennen varsinaisen Itä-Ukrainan kriisin alkamista Venäjän joukot miehittivät Krimin. Itä-Ukrainan tapahtumien taustalla on osittain myös Ukrainan parlamentin helmikuun 2014 lopulla peruuttama vuoden 2012 kielilaki, joka turvasi venäjän ja muiden vähemmistökielien asemaa Ukrainassa. Tämä päätös huolestutti Ukrainan venäjänkielistä väestönosaa.

   Tapahtumat alkoivat, kun useissa Itä-Ukrainan kaupungeissa käynnistettiin protesteja Ukrainan uutta valtionjohtoa vastaan. Ukrainan presidentti perui myöhemmin kielilain muutoksen hyväksymisen, mutta protestointi jatkui. Itä-Ukrainassa protestoijat valtasivat monilla paikkakunnilla hallintorakennuksia. Valtaajat, joiden seassa oli Venäjän tiedusteluviranomaisten joukkoja, vastustivat maan uutta hallintoa ja vaativat alueille suurempaa itsehallintoa tai Itä-Ukrainan pääosin venäjänkielisten alueiden liittämistä Venäjään. Itäisimmän Ukrainan asukkaista noin kymmenen prosenttia on syntynyt Venäjällä https://fi.wikipedia.org/wiki/It%C3%A4-Ukrainan_sota

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni Toivonen sanoo:

   Tilanne alkoi vallankumouksesta, jonka länsimieliset tekivät lännen tuella 2014. Tietysti geopoliittisella jännitteellä on pitkä ja laaja historia, mutta kun nyt puhutaan sodasta, se alkoi länsimielisten vallankumouksesta. Kyseessä oli nimenomaan länsipuolen ja länsimielisten mielenosoitukset, jotka huipentuivat vallankumoukseen.

   Tämän seurauksena alkoivat itäpuolen protestit ja sisällissota. Perustettiin kansantasavallat, joihin valittiin parlamentit kansanäänestyksin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni Toivonen: Et liene niin sinisilmäinen, että uskoisit, että Venäjä ei vaikuttanut Itä-Ukrainan tapahtumiin. Varmasti vaikutti vahvasti ja oli osallinen. Ei ollut vain länsimielisten vallankumous. Kansantasavaltojen perustaminen oli täysin Venäjän hallinnon ohjaamaa ja masinoimaa jne. Ja laajemmassa kuvassa: Jos ja kun Ukrainan vaaleilla valittu johto ja hallinto haluaa suuntautua länteen eli Eurooppaan, se on sitä, mitä laillisesti valittu hallinto voi tehdä. Ei esim. Venäjällä ole oikeutta puuttua siihen, vaikka se nyt ilmaisee tuon asian syynä hyökkäykselle tai ”rauhanturvaoperaatiolle”.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni Toivonen sanoo:

   Se on selvää, että Venäjä, kuten länsikin pyrkivät vaikuttamaan Ukrainassa, Ukraina on kulminaatiopiste idän ja lännen välisessä ideologisessa taistelussa. Minusta näyttää, että sinä olet sinisilmäinen toiseen suuntaan. Ohitat vallankumouksen, jonka länsimieliset toteuttivat, vaikka se on sisällissodan alku.

   Kansantasavallat perusti kansa, ei Venäjä. Venäjä ei tunnustanut niitä sodan pelossa ja välttääkseen lännen provoisimista ennen kuin päätti hyökätä, aivan samoin kuin länsi on varovainen nyt, eikä osallistu suoraan sotaan välttääkseen sen laajenemisen. Ei kansantasavalloissa enemmistö ihmisiä halua länteen vaan itään. Suomea ei oteta Natoon nyt vähän samoista syistä kuin Venäjä ei tunnustanut kansantasavaltoja.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni, kirjoitit: Kansantasavallat perusti kansa, ei Venäjä. Kyllä tuo ”kansa” perusti ne vahvasti Venäjän ohjaamana tai ainakin tukemana. Toki kyseessä on ideologinen ja geopoliittinen idän ja lännen taistelu. Se ei kuitenkaan ole oikeutus Venäjälle toimia Ukrainassa saati hyökätä sinne. Vai oletko sitä mieltä, että Ukrainan itäosien venäläismielisten tilanne antaa oikeutuksen hyökätä maahan tai toimia Ukrainan valtion rajojen sisällä. Tiettävästi Ukraina, USA eikä Nato ole operoinut Venäjän rajojen sisällä. Tunnustettuja valtioiden rajoja ja niiden loukkaamattomuutta pitää kunnioittaa, se on kansainvälisen oikeuden määräämä tärkeä pelisääntö, jota Venäjä ei nyt kunnioita.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni Toivonen sanoo:

   Ei ole kysymys siitä, etteikö Venäjän johdolla, Putin etunenässä, olisi viatonta verta käsissään ja hyökkäys toiseen maahan olisi kaikin puolin tuomittavaa siivilien vahingoittamista. He tulevat kerran vastaamaan teoistansa samoin kuin esim. Naton joukkoja tuhohyökkäyksiin komentaneet johtajat.

   Ukrainassa eskalaatio kuitenkin alkoi länsimielisten vallankaappauksesta, jota ei voida perustella sen paremmin kuin kansantasavaltojen perustamista. Sisällissodan aikana länsimieliset ovat myös tahrineet kätensä.

   Sama massa, joka ajojahtasi hetki sitten rokottamattomia, on nyt kohdistanut tunnekiihkonsa toisaalle. En vain ymmärrä miten yksisilmäisiä voidaan olla.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Reijo Mänttäri sanoo:

  Toivo,

  ”Toki ”länsikin” on syyllistynyt historiassa monenlaiseen pahaan.”

  Kaikki tuo ”lännen paha” on tapahtunut kaukana länsimielisistä ja/tai ”oikeistolaisuuden” hyväksi.

  Viittaat historiaan. Jos jakaisimme nk. lähihistorian 50-60 lukujen jälkeiseen aikaan, niin Vietnamin sota edustaa räikeintä ”oikeaa demokratian” puolustamista. Sen loppu oli mitä surkein, ja oli vain yksi samaan aikaan ja sen jälkeen meneillään olevista ”pahan” tuhoamisista, samanlaisilla lopputuloksilla.

  Se, että Putin perustelee pöljästi syyt, ei ole yhtään enemmän väärin kuin mitä nuorempi Bush pisti Jumalan piikkiin, kun Irakin operaation perustelut esitti. Ne oli yhtä valheellisia kuin Putininkin.

  Asuin USAssa toistakymmentä vuotta -93 alusta lähtien. Seurakuntani eri yhteyksissä rohkenimme vaimoni kanssa sanoa eriävän mielipiteemme ja jokaisessa tilaisuudessa, kuten raamattupiirissä, miesten- ja naisten piireissä saimme vain hyväksyviä kommentteja sodanvastaisuuteemme. Suuressa salissa, sunnuntain kokouksissa, joihin osallsitui yli tuhat kuulijaa kuulijaa, sodan oikeellisuudesta esitettiin vaatimattomia lausumia verrattuna silloiseen yleiseen sanailuun. Se olikin koko evankelis-helluntailainen suhtautuminen ja kannatuksen osoitus oikeistopolitiikalle, Bushille.

  Nyt on havaittavissa samaa vapaitten suuntien esiintymisissä. Kirjoitetaan kuinka ”puolustussota” on raamatullista. Vain harva lukee Raamatusta ”Älä tapa”, mikä ei ole pelkästään murhaamalla hengenriistoa, vaan kaikkea tappamista vastaan. Siis kielitiede ei avaa viidettä käskyä vain murhamiesten tuomitsemiseen. Käskyjen rikkominen on lankeemus, kapina Jumalaa vastaan. Jumalaton ei voi kapinoida muuta kuin omaa ”isäntäänsä” vastaan, mutta pasifismi ei auta edes pasifistia, viime kädessä. Siksi pasifistinen liike estää Rauhan Ruhtinaan puuttumisen heidän sanomaansa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Eräs ukrainalainen pappi totesi: Tappaminen on aina väärin ja synti. Joskus sitä joutuu tekemään suurta pahempaa estääkseen. Tällä hän viittasi maahansa tulleeseen hyökkäykseen ja siihen, mitä sotilaat tekevät hyökätessään ja sen jälkeen sekä seuraamuksiin. Samalla hän lausui auki perinteisen puolustussodan teologisen ajattelun. Mitä kirjoitit USAn toteuttamista sodista, on aivan totta. Ehkä he ovat oman läksynsä oppineet niistä. Toivottavasti Venäjä oppii Ukrainasta. Talvi- ja jatkosodasta se ei vielä oppinut.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Toivo Loikkanen tuot esille IHMISEN mielipiteen tappamisesta, ketä todella seuraat kun Jeesus selkeää selkeämmin sanoo että vihollista(kin) tulee rakastaa ja minun mielestä se tarkoittaa kaikkea muuta kuin tappamista.

   Kuinka ihmeessä kuoleman tuomittu joka saa armon voisi enää päättää toisen ihmisen elämästä tappamalla tämän missä tahansa tapauksessa?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Vielä tuosta ””. Joskus sitä joutuu tekemään suurta pahempaa estääkseen.””, siis mitä olisi tapahtunut jos ei olisi tehty ”pahalle vastarintaa” vaan luotettu Jumalaan, kenen käsissä lopputulos olisi ollut?

   Kuinka paljon kuolleita on tullut ja vielä tulee kun puolustetaan MITÄ, siis mitä puolustetaan, inhimillisiä arvojako vai mitä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Samuel Kettunen sanoo:

   Kyllä siinä Arillekin tulisi hätä käteen, jos alkaisi ohjukset tippua takapihalle. Siksi on puolustusvoimat, olethan mahdollisuuksien mukaan myös oman kortesi kekoon kantanut, muutoin ei kannata paljon suotta arvostella.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Ari, Olisiko rakkaudellista ja kristillistä, että Putinin ja hänen kaltaisten annettaisiin vallata koko maailma vain kädet ristissä tekemättä mitään? Tällä tavalla evankeliumi etenisi paremmin? Jumalan valtakunnan evankeliumi etenee myös rintamalla ja sodan uhrien keskuudessa. Jumalalle ovat mahdottomat mahdollisia. Sotilas voi myös olla kristitty (tässä yhteydessä sinun kanssasi käytän termiä uudestisyntynyt uskova)?

   Kristus paransi sadanpäänmiehen tyttären, mutta ei käskenyt sotilaan luopua ammatistaan. Voit tarkistaa evankeliumeista.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Ari, ”siis mitä olisi tapahtunut jos ei olisi tehty ”pahalle vastarintaa” vaan luotettu Jumalaan, kenen käsissä lopputulos olisi ollut?”

   Lopputulos on aina Jumalan käsissä Ari, ei meidän, eikä kenenkään ihmisen.

   Isä meidän rukouksessa pyydetään: Päästä meidät pahasta! Oletko lukenut Psalmeja ja niiden pyyntö rukouksia vihollista vastaan? Ketä Psalmien kirjoittaja rukoilee, keneltä apua pyytää? Onko Raamatun Jumala, joka käskyn 5 antoi, antanut myös ohjeita sotaan tai sodassa? Onko Raamattu sinulle tuttu kirjasto?

   Nouseeko Herra Jeesus VT:n kirjoituksia vastaan? Hän ei kumoa, vaan täyttää. On sovittanut ja yhä sovittaa täydellisellä uhrilla myös hyökkääjien sekä puolustajien synnit, kun häneltä apua pyytävät. Kaikesta edeltä mainitsemastani huolimatta on hyvä, ja käskysana pyhä, ÄLÄ TAPA. Tämä velvoittaa, ohjeistaa ja käskyttää. Ihmiskunta on valitettavasti valinnut ja yhä valitsee väärin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   On se ”hienoa” kun on Raamatun ja evankeliumin selittäjiä jotka tietävät paremmin kuin Jeesus?

   Matt. 26:52 Silloin Jeesus sanoi hänelle: ”Pistä miekkasi tuppeen; sillä kaikki, jotka miekkaan tarttuvat, ne miekkaan hukkuvat.

   53 Vai luuletko, etten voisi rukoilla Isääni, niin että hän lähettäisi heti minulle enemmän kuin kaksitoista legionaa enkeleitä? 54 Mutta kuinka silloin kävisivät toteen kirjoitukset, jotka sanovat, että näin pitää tapahtuman?”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Ari, Älä sano väärää todistusta minusta. En ole koskaan elämässäni väittänyt tietäväni jotain enemmän kuin kirkkauden Herra Jeesus Kristus.

   ”Matt. 26:52 Silloin Jeesus sanoi hänelle: ”Pistä miekkasi tuppeen; sillä kaikki, jotka miekkaan tarttuvat, ne miekkaan hukkuvat.”

   Tämä sana käy toteen. Putin ja hänen kannattajansa hukkuvat omaan miekkaan. Tämä on jo ennalta nähtävissä.

   Arin lainaus Raamatusta, ”53 Vai luuletko, etten voisi rukoilla Isääni, niin että hän lähettäisi heti minulle enemmän kuin kaksitoista legionaa enkeleitä? 54 Mutta kuinka silloin kävisivät toteen kirjoitukset, jotka sanovat, että näin pitää tapahtuman?”

   Toivottavasti Kristuksen omat rukoilevat Ukrainan puolesta. Ukrainan tapahtumat ovat myös mielestäsi ennalta suunnitellut näitten jakeiden mukaan? Raamattua on toki monella tavalla siteerattu.

   Ari, Raamatun paikkasi on Raamatussa esillä aivan täysin eri asian yhteydessä. Ei Raamattua voi ”roiskia” miten sattuu. Sen tunnustan, että Jumalalla on kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Sitä ilmeisesti Kristus myös tämän Raamatussa esille ottamasi asian kohdalla tarkoitti.

   Toivoni on myös se, että Kristus lähettäisi näitä enkeli legioonia Ukrainan kansan avuksi. Armahda ja auta Herra Jeesus Kristus!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Kiitos kommentista Reijo!

   Itä ja Länsi, Pohjoinen ja Etelä, koko maailma on langennut syntiin, ja sotii. Se, josta lähimmäistä syytämme, löytyy lopulta omasta sydämestämme, näin Raamattu todistaa.

   Kaiken loppu on lähellä. Covid-viruksen jälkeen tuli sota, jota koko maailma seuraa. sodan jälkeen (milloin tulee rauha Ukrainassa) tulee nälkä. Raamattu ei raukea tyhjiin.

   Euroopan yhtenäistä armeijaa rakennetaan. Seuraava koko maailman näkyvillä oleva sota soditaan Israeliin hyökkäävien naapuri kansojen johdosta. Ennen tätä ehkä julistetaan rauhaa koko maailmalle, kun Ukrainan kriisi selätetään? Koko maailma ymmärtää Ukrainan kautta, että sota on kaikin tavoin väärin. Seuraavan sodan kohdalla ymmärrys puolustavaa maata kohtaan loppuu? Koko maailma kääntyy ennalta ilmoitettua maata vastaan? Näin ymmärrän…en tiedä mitään…luen profetian tutkijoita arvioiden, en hyväksy mitään heti. Kaikki näyttää kehittyvän juuri siinä järjestyksessä, jonka elävä Jumala on ennalta ilmoittanut.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Kaikki puhuvat sotaa vastaan, mutta ovat innokkaina lähettämässä lisää aseita Ukrainaan, vaikka ihan hyvin tietävät, että sota kestää sitä pitenpään mitä enemmän aseita sinne lähetetään ja se lisää myös siviiliuhrien määrää, sekä pakolaistulvaa Eurooppaan.

  Pakolaistulva lisääntyessään voi heikentää myös Euroopan yhtenäisyyttä, jota nyt niin kovasti ylistetään yhdeksi Putiniin aikaansaannokseksi. Pakolaiset tulevat kalliiksi, ja auttamisen into yleensä laantuu melko nopeasti. Myös majoituksista voi syntyä pulaa ja joudutaan perustamaan pakolaisleirejä, jotka eivät ole miellyttäviä paikkoja kenellekkään. Pakolaisista voi siis tulla ongelma, tai ongelmia, jota ei vielä edes aavisteta.

  Tietysti nyt voidaan kaikki ongalmat panna Venäjän syyksi, vaikka länsi, sotaa pidentämällä tekee niitä kaiken aikaa, ja miksi? Siksi, ja vain siksi, että he haluavat nähdä Ukrainan voittavan hinnalla millä hyvänsä.

  Vähän tolkkua taas toivoisi, ja Yhdysvaltoihin uutta presidenttiä joka olisi rauhantahtoinen, nyt siellä on olio, joka käyttäytyy kuin pikkupoika uhossaan, vaikka toinen jalka on jo haudassa ja toinen haudan partaalla.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Leo Tihinen sanoo:

   Tarja Parkkila: ”Vähän tolkkua taas toivoisi, ja Yhdysvaltoihin uutta presidenttiä joka olisi rauhantahtoinen, nyt siellä on olio, joka käyttäytyy kuin pikkupoika uhossaan, vaikka toinen jalka on jo haudassa ja toinen haudan partaalla.”

   Minä puolestaan toivoisin tolkkua itänaapuriimme, siis uutta presidenttiä, joka olisi rauhantahtoinen. Nyt siellä on vallassa diktaattori, joka käyttäytyy kuin pikkupoika uhossaan. Tämä Vladimir täyttää tänä vuonna 70 vuotta, joten tuossa iässä sotasankaruudesta haaveilu kannattaisi jättää nuoremmille.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Hidas Ukrainan tuhoaminen jatkuu kun Presidentti Venäjällä on vallassa.

  Nyt on hajalle ammuttu vanhoja kokoontumispaikkoja kristityille omassa kokoontumiskunnassaan.

  Ydinasepelote pitää pintansa, mutta milloin kuulemme iskusta keskustellen oliko se vain pieni ydinräjäyte, ja voisiko eskaloitumista estää, ja milloin tulevat Putinin koolle haluamat lisäjoukot. Yllättävästi heilläkin on ehtakelpoista materiaalia tappamiseen. Ja mistähän päin saatua.

  Suomi lähetti lisää apua, ja se on varmasti hyvä viesti. Monet ihmettelevät ettei Presidentti Niinistö sano kantaansa Nato jäsenyyteen.

  Intohimot politiikassa ovat nyt nopeampia kuin oman puolison katsominen säädetyssä parisuhteessa.

  Presidentti Niinistö on asiassa Viisas.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

   Yksi vaarallinen kehitys on tuossa kaiken Venäläisen eristämisessä. Siinä voimme pelata myös Putinin pussiin. Helposti käy nimittäin niin, että kun emme ole heidän kanssaan missään tekemisisissä, niin alamme pian demonisoida koko kansaa. Se ei oikein kristityille ole soveliasta. Harva taitaa enää rukoilla Putininkaan puolesta. Hän jos kuka tarvitsisi nyt kipeästi taivaalista apua.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Se on rakkautta, että rukoilee pahantekijäinsä puolesta!

   Hankalampaa esirukouksen kohdetta ei minulle ole kuin Putin.

   Armahda Herra Jeesus Ukrainan kansaa, päästä heidät pahasta!

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Se mies on pahassa pulassa. Eristäytynyt kaikista ja kaikki valta käsissä.Keneenkään ei voi luottaa. Ei kai semmoista elämää toivoisi pahimmalle vihamiehelleenkään ja kun meillä ei ole edes lupaa ketään vihata. Vaikea on tietysti hänen puolestaan rukoilla, mutta sieltä ylhäältä käsin se apu todennäköisesti on tulossa, myös Ukrainalle.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   En ymmärrä toveri Putinia. Ihme on, jos hän alkaa puhumaan totta. Siihen ei minun uskoni riitä. Putin on itse rakentanut ympärilleen joukon, johon hänen on kuitenkin vaikeata lopulta luottaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Leo Tihinen

  Luovu vihastasi, äläkä pyri vaikuttamaan naapurimaan vaaleihin, se on venäläisten oma asia, kenet he valitsevat. Se demokratia sellaista.

  Lisään vielä, että vihan siirtäminen myös seuraavalle sukupolvelle on rikos ihmisyyttä vastaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Tarja, pitää yllä Venäjän informaatiota. Tarja kirjoittaa eri blogeissa Venäjän disinformaatiota. Kotimaan toimitus voisi puuttua tähän.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Toivo Loikkanen

  Olen 60-luvun alkuhetkinä syntynyt Keski-Karjalan kasvatti, nykyisin Savonlinnassa toimiva puolivallaton rovasti. Kirjoitan kirkosta, elämästä sekä uskon, toivon ja rakkauden näkymistä. Mielipuuhaani kesällä on mökkisaunassa saunominen ja talvella retkiluistelu. Matkustelen mikäli aika ja rahat riittävät siihen. Siviilissä kannan vastuuta OP-ryhmän aluepankin hallintoneuvoston puheenjohtajana ja OP-ryhmän hallintoneuvoston jäsenenä.