Pieni vappupuhe: Suomi nousuun ja lähimmäisen kunnioittaminen kunniaan!

Suomi kärvistelee talouden alamäessä: työttömyysaste on korkea ja yleinen ilmapiiri on alakuloinen. Samaan aikaan nousuun etsitään uutterasti uusia keinoja. Millä ihmeellä oikein Suomi saataisiin lentoon myös käytännössä eikä vain poliittisissa vappupuheissa?

Ei tarvitse olla kummoinenkaan profeetta todetakseen, että meillä suomalaisilla olisi tarvetta muokata myös asenteitamme. Samalla kun se vaikuttaisi omaan hyvinvointiimme, vaikuttaisi se myös koko yhteiskuntamme hyvinvointiin. Voisiko olla niin, että Suomi lähtisi nousuun, jos ensiksi meidän näkökannoissamme tapahtuisi muutos vai onko muutos todellakin vain politiikkojen, pankkien ja liike-elämän käsissä?

Kateuden kirous

Työelämässä jo useita kymmeniä vuosia olleena, en voi kuin ihmetellä suomalaisten kateutta toinen toistaan kohtaan. Vaikka suomalaisesta kateudesta väännetäänkin vitsejä ja sketsejä - siis kun naapurilla on uusi mersu ja hän pärjää paremmin kuin minä, niin pakko on päästä edelle vaikkei rahat ja resurssit riittäisikään – siitä huolimatta me näytämme vajoavan syvemmälle kateuden syövereihin.

Turhaan ei Raamattu varoita meitä kateuden synnistä ja Pyhän kirjan lehdiltä löytyy paljon esimerkkejä siitä, mitä kateus saa aikaan. Seuraukset olivat usein kohtalokkaat, vaikka Jumala usein käänsikin tilanteen siunaukseksi kärsivälle osapuolelle.

Kunnioituksen ja selkäänpuukotuksen maailmanmestarit

Hienoimmat ihmiset, joita olen elämässäni tavannut, ovat iloinneet läheisensä menestymisestä, ja ovat ylipäätänsä sellaisia joita lähimmäinen kiinnostaa.  Kannustavien ihmisten seurassa on hyvä olla. Siellä ei koe, että joku yrittää kaivaa maata altasi koko. Onneksi näitä kypsiä ihmisiä tapaa keskuudessamme, heidänkin virheistä huolimatta. Heille toisen onnistuminen ja sen huomioiminen, on voitto heille itselleen ja samalla meille kaikille.

Rehellinen ja aito kannustaminen ei koskaan ole imelää siirappia vaan rehtiä palautetta. Sen yhteydessä on helppo vastaanottaa myös negatiivista vastausta, koska sen vastaanottaja tietää palautteen olevan itselleen hyväksi.

Valitettavasti kannustajien lisäksi meillä on aina keskuudessamme selkään puukotuksen maailmanmestareita, jotka eivät kavahda toisen epäonnistumisten etsimistä ja virheistä iloitsemista. Heidän on vaikea ymmärtää, että kateus ja viha vahingoittavat heitä itseään enemmän kuin kateuden kohdetta.

Suomi nousuun kunnoittamalla

Kun Suomen alamäestä puhuttaessa puhutaan ”isoista” asioista, niin ne taitavat usein löytää juurensa ”pienistä” asioista: välittämisestä, kunnioituksesta ja arvostamisesta. Suomi tarvitsee poliitikkoja, liikemiehiä, duunareita, taiteilijoita, pankinjohtajia ja ihan tavallisia ihmisiä, joiden silmiin voi katsoa suoraan, ja joiden sanaan voi luottaa. Sellaisia sankareita tarvitaan, jotka pystyvät näkemään yli omien intressien ja oman hyvinvoinnin tavoittelun, ja jotka ymmärtävät ettei lähimmäisen hyvinvoinnin edistäminen ole koskaan itseltä pois - vaan päinvastoin - se on meille kaikille eduksi.

Suomi nousuun ja lähimmäisen kunnioitus kunniaan! Kerrytetään hyvän tahdon pääomaa niin meillä kaikilla on parempi olla! Ja hyvää vappua kaikille!

Kirjoittaja

Olli Pitkänen

Olen maailmankansalainen alunperin Joensuusta. Olen asunut pitempiä aikoja Tansaniassa, Jordaniassa ja Salomonin saarilla, ja työni takia matkustanut eri puolilla maailmaa. Nykyisin toimin Suomen Lähetysseuran Etelä- ja Kaakkois-Aasian Aluejohtajana. Kohdemaitani ovat Thaimaa, Myanmar, Kambodza, Laos ja Nepal. Seurailen mielenkiinnolla elämää Aasiassa ja muualla maailmassa, joista sitten kirjoittelen havaintojani blogiini herättelemään ajatuksia kulttuurien erilaisuuksista, rikkauksista ja välillä niiden kummallisuuksista. Kaikki ajatukseni ovat tiukasti omiani ja omalla vastuullani, eivätkä välttämättä edusta työnantajani käsityksiä.