Pieni jouluhartaus

Löysin kirjan Franciscus Assisilaisesta ja jouluseimestä. Minusta oli mielenkiintoista huomata se, millä tavalla, ainakin kirjan perusteella, Franciscuksen luoman kerjäläisveljestön sääntökunnan periaatteet toteutuvat Jeesuksessa. Syntymällä köyhyyteen ja köyhyyden keskelle Jumala viestitti niitä opetuksia, joita Jeesus aikanaan lausui.

  • Älkää ottako matkalle mukaan mitään…
  • Jos tahdot olla täydellinen, mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille. Silloin sinulla on aarre taivaissa. Tule sitten ja seuraa minua.
  • Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.

Jeesus syntyi köyhyyden keskelle ja sai ensimmäisen leposijansa seimestä. Hän syntyi siihen köyhyyteen, jossa syntinen ihminen etsii armollista Jumalaa ja haluaa kuulla synninpäästön vapauttavat sanat. Jeesus ei ottanut taivaasta mukaansa jumalallista olemustaan, vaan otti ihmisen osan ja sen synnin tuoman hengellisen köyhyyden. Jeesus myi kaiken mitä hänellä oli, oman henkensä, vapauttaakseen meidät kaikesta synnistä ja kuolemasta. Hän myi kaiken ristinuhrina ja antoi meille synnin köyhille Jumalan armon ja anteeksiannon, aarteen taivaissa ikuisena elämänä. Hän kielsi itsensä ja oli uskollinen Taivaan Isälle loppuun asti. Hän otti ristinsä ja seurasi Isän tahtoa loppuun asti meidän tähtemme.

Pieni seimenlapsi kantoi kaiken synnin meidän puolestamme. Hän otti ne kannettavakseen tullessaan ihmiseksi, jo tuona pienenä sylivauvana. Hän on aina meidän puolestamme, meidän kanssamme ja meissä itsessämme.

Assisissa ensimmäinen jouluseimi toimi alttarina, jolle ehtoollisaineet, leipä ja viini, asetettiin. Se on mitä hienoin kuva pienen Jeesus-lapsen tehtävästä ja lahjasta, mitä Jumala antaa meille. Nautimme ehtoollisella armoa ja anteeksiantoa, jota Jumala antaa rikkaudeksi synnin köyhdyttämille ihmisille.

Iloista ja rauhallista Jeesuksen syntymäjuhlaa jokaiselle!

Kirjoittaja

Ville Hassinen

Kuopiolaissyntyinen ja neljänkymmenen alkupuolella oleva seurakuntapappi ja sivutoiminen tutkijanplanttu. Aikansa Pohjois-Karjalan laulumaita kierreltyään olen palannut kotiseuduilleni vaatimattomien (ja niitten oekeetten) ihmisten pariin Savoon Kuopion kupeeseen seurakuntapapiksi. Kirjoittelen osin seurakuntatyön näkökulmasta, milloin sitten eksyn naputtelemaan pohdiskellen ja sukeltelen syvempiin uomiin.