Pelastusvarmuus

Mitä me siis tähän sanomme? Jos Jumala on meidän puolellamme, kuka voi olla meitä vastaan? Hän, joka ei säästänyt omaa Poikaansakaan, vaan antoi hänet alttiiksi kaikkien meidän edestämme, kuinka hän ei lahjoittaisi meille kaikkea muutakin hänen kanssansa? Kuka voi syyttää Jumalan valittuja? Jumala on se, joka vanhurskauttaa. Kuka voi tuomita kadotukseen? Kristus Jeesus on se, joka on kuollut, onpa vielä herätettykin, ja hän on Jumalan oikealla puolella, ja hän myös rukoilee meidän edestämme. Kuka voi meidät erottaa Kristuksen rakkaudesta? Tuskako, vai ahdistus, vai vaino, vai nälkä, vai alastomuus, vai vaara, vai miekka? Niinkuin kirjoitettu on: "Sinun tähtesi meitä surmataan kaiken päivää; meitä pidetään teuraslampaina." Mutta näissä kaikissa me saamme jalon voiton hänen kauttansa, joka meitä on rakastanut. Sillä minä olen varma siitä, ettei kuolema eikä elämä, ei enkelit eikä henkivallat, ei nykyiset eikä tulevaiset, ei voimat, ei korkeus eikä syvyys, eikä mikään muu luotu voi meitä erottaa Jumalan rakkaudesta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme. (Room. 8:31-39)

b2ap3_thumbnail_Pelastusvarmuus.jpg

Miten suhtaudut Raamatussa oleviin lupauksiin?

Jeesus sanoo: ”Minun Isäni kodissa on monta asuinsijaa. Jos ei niin olisi, sanoisinko minä teille, että minä menen valmistamaan teille sijaa”? (Joh. 14:2); Miksi kannattaa luottaa Jeesuksen lupaukseen?

Paavalin julistamaan evankeliumiin sisältyy myöskin se, että Jumala on tuomitseva kaikki ihmiset Paavalin julistaman evankeliumin mukaan (vert. Room. 2:1-16  ja Apt. 17:30-32); Miten ymmärrät tuomion ja toisaalta mitä puhdas ja oikea evankeliumi on?

Miksi on väärin rypeä epäukossa ja yrittää kaikella lailla omilla teoilla ansaita pelastuksen?

Miten ymmärrämme syntien anteeksiantamuksen; kertakaikkinen ja täydellinen vai elinikäinen kehitys?

Tämän minä olen kirjoittanut teille, jotka uskotte Jumalan Pojan nimeen, tietääksenne, että teillä on iankaikkinen elämä. (1. Joh. 5:13); Mitä tarkoittaa, että elämme jo nyt iankaikkista elämää?

 

Kaikki julkaistut blogini:

Juhan blogit

Blogiarkisto

 

157 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  Jumalan iankaikkinen valinta, jonka hän on tehnyt ennen maailman luomista seuraavassa kohdassa:

  Kuitenkin me puhumme viisautta täydellisten seurassa, mutta emme tämän maailman viisautta emmekä tämän maailman valtiasten, jotka kukistuvat, vaan me puhumme salattua Jumalan viisautta, sitä kätkettyä, jonka Jumala on edeltämäärännyt ennen maailmanaikoja meidän kirkkaudeksemme, sitä, jota ei kukaan tämän maailman valtiaista ole tuntenut – sillä jos he olisivat sen tunteneet, eivät he olisi kirkkauden Herraa ristiinnaulinneet – vaan, niinkuin kirjoitettu on: ”mitä silmä ei ole nähnyt eikä korva kuullut, mikä ei ole ihmisen sydämeen noussut ja minkä Jumala on valmistanut niille, jotka häntä rakastavat.” Mutta meille Jumala on sen ilmoittanut Henkensä kautta, sillä Henki tutkii kaikki, Jumalan syvyydetkin. Sillä kuka ihminen tietää, mitä ihmisessä on, paitsi ihmisen henki, joka hänessä on? Samoin ei myös kukaan tiedä, mitä Jumalassa on, paitsi Jumalan Henki. Mutta me emme ole saaneet maailman henkeä, vaan sen Hengen, joka on Jumalasta, että tietäisimme, mitä Jumala on meille lahjoittanut; ja siitä me myös puhumme, emme inhimillisen viisauden opettamilla sanoilla, vaan Hengen opettamilla, selittäen hengelliset hengellisesti. Mutta luonnollinen ihminen ei ota vastaan sitä, mikä Jumalan Hengen on; sillä se on hänelle hullutus, eikä hän voi sitä ymmärtää, koska se on tutkisteltava hengellisesti. Hengellinen ihminen sitä vastoin tutkistelee kaiken, mutta häntä itseään ei kukaan kykene tutkistelemaan. Sillä: ”kuka on tullut tuntemaan Herran mielen, niin että voisi neuvoa häntä?” Mutta meillä on Kristuksen mieli. (1. Kor. 2: 6-16)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  ”Ihan sairasta.” Onko tuo joku syy torjua ketään? ”Hän lähetti heidät julistamaan Jumalan valtakuntaa ja parantamaan sairaita.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Suurin osa keskustelijoista käyttäytyy hyvän tavan mukaisesti. Jotkut ovat saaneet K24:ään porttikiellon, kun eivät kommentit ole täyttäneet ylläpidon antamia sääntöjä. Kristittyjen pitäisi osata käyttäytyä, mutta kieltä on aika hankala pitää kurissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  en ole puhunut ihmisistä vaan epärehdistä tavasta kohdella toista kirjoittajaa. MP

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jouni Konttinen sanoo:

  ismo > Ihminenhän syntyy ennaltamäärättyyn kuolemaan, (Hebr. 9:27) joka on kadotuksen tila, ei omasta tahdostaan, vaan Adamin tähden. Jumala on määrännyt ennalta pelastukseen, ihmiset, jotka kuullessaan evankeliumin uskovat Jumalan lähettämään pelastukseen.

  V: Aamen tähän mennessä.

  ismo > Evankeliumi tulee julistaa kaikille, se on Jumalan tahto. Ketkä uskovat? Se on Jumalan salaisuus, sitä ei ole meille paljastettu,

  V: Ei ole mikään salaisuus. Raamattu osoittaa selvästi, että Jumala antaa mahdollisuuden jokaisen uskoa, mutta ihminen sitten valitsee uskooko vai ei. Mitä tulee Room.8:29,30, niin sen Jumala on ennalta määrännyt, että joka ottaa kutsun vastaan, niin se pelastuu.

  Juha > Itse puhun Jumalan iankaikkisesta valinnasta, joka on sama asia kuin ennaltamäärääminen, mutta on paljon kuvaavampi. En ole koskaan kuullut kenenkään luterilaisen sanovan, että Jumala on ennaltamäärännyt jonkun kadotukseen.

  V: Eli, Ihmisiä on iso joukko, jotka kaikki ovat menossa kadotukseen. Mutta Jumala ennalta määrää vain jotkut pelastumaan, vaikka hän samalla olisi voinut määrätä kaikki pelastumaan. Sama asia jos isällä on 10 poikaa ja kaikki ovat pudonneet jäihin ja isä voisi kaikki pelastaa, mutta hän määrää että pelastaa vain 2. Tämä tarkoittaa, että hän samalla määräsi 8 hukkumaan.

  Otit Juha 1.Kor.2:7. Jae sanoo, että Jumala on ennen maailmanaikoja määrännyt viisautensa niiden kirkkaudeksi, jotka pelastuvat. ”Meidän” tarkoittaa pelastettuja. Voidaan sanoa myös, että Jumala on ennen maailmanaikoja määrännyt meille pelastetuille ikuisen asuinpaikan taivaassa. Teksti ei sano mitään siitä, että Jumala on määrännyt jotkut tietyt henkilöt pelastumaan.

  Juha > Sinulla ei näytä olevan hallussa Raamattu.

  V: Jos sinulla on, niin kerropa mitä seuraava teksti tarkoittaa, ”Miten monesti olenkaan tahtonut koota lapsesi, niin kuin kanaemo kokoaa poikaset siipiensä suojaan! Mutta te ette tahtoneet tulla” Matt.23:37?

  Sinun ajattelusi mukaan, eiväthän he voineet tulla, jos Jumala ei heitä ennalta ollut määrännyt pelastumaan ja kun heillä ei ole vapaata tahtoa valita tulla. Jos näin oli, niin miksi Jeesus valittaa, etteivät he tulleet, jos hän itse ei heitä ole edes valinnut tulemaan? Ja miksi hän sitten kuitenkin sanoo, että on kutsunut, jos todellisuudessa ei ole kutsunut? Jos hän oikeasti halusi heidät pelastaa ja siksi kutsui, niin miten he pystyivät sitten kieltäytymään kutsusta, jos heidät oli ennalta jo määrätty pelastumaan? Mutta kerro sinä, mitä teksti tarkoittaa…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Jouni, tähän varmaan on hyvä lopettaa. Matt. 23:37 jae tarkoittaa juuri sitä mitä siinä on kirjoitettu.

  Hän tuli omiensa tykö, ja hänen omansa eivät ottaneet häntä vastaan. Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimeensä, jotka eivät ole syntyneet verestä eikä lihan tahdosta eikä miehen tahdosta, vaan Jumalasta. (Joh. 1: 11-13)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jouni Konttinen sanoo:

  Juha > Matt. 23:37 jae tarkoittaa juuri sitä mitä siinä on kirjoitettu.

  V: Kyllä minä sen tiedän. Kysyinkin mitä siinä sinun mukaan on kirjoitettu ja mitä se silloin tarkoittaa?

  Aletaan vain Juha lopetella, kun et tahdo kertoa mitä mielestäsi antamani teksti tarkoittaa. Ymmärrän syyn, koska eihän sinulla ole siihen vastausta. Jos otat sen niin kuin se on kirjoitettu, niin silloin kaatuu sinun teoria ennaltamääräämisestä, ja siitä, ettei ihminen voi valita, kun Jumala häntä kutsuu. Mutta kun annoit oman tekstisi, niin kerron mitä se tarkoittaa, vaikka minulla ei sinun mukaan olekaan Raamattu hallussa.

  ”Hän tuli omiensa tykö, ja hänen omansa eivät ottaneet häntä vastaan. Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimeensä, jotka eivät ole syntyneet verestä eikä lihan tahdosta eikä miehen tahdosta, vaan Jumalasta” (Joh. 1: 11-13).

  V: Pilkotaan vähän. ”Hän tuli omiensa tykö, ja hänen omansa eivät ottaneet häntä vastaan.”

  Oliko niin ettei hänen omansa voineet ottaa häntä vastaan, koska hän ei ollut säätänyt heitä etukäteen pelastumaan? Jos näin oli, niin eihän siitä näin olisi kerrottu. Kerrontahan pakottaa ajattelemaan, että Jeesus halusi, että hänen omansa ottavat hänet vastaan, mutta he eivät halunneet. Siis syys ei ollut Jeesuksen ennalta säätämä, vaan ihmisten oma valinta.

  ”Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi,”

  V: Tässä kerrotaan myös selvästi, että toiset ottivat hänet vastaan. Siis, Jumala ei ottanut itseään vastaan heidän muodossaan, kun olisi heidät ennalta ohjelmoinut, vaan ihmiset ihan oikeasti ottivat Jeesuksen vastaan. Ja tämä tapahtui niin, että Jumala antoi tähän voiman, kun ihmiset vain halusivat, kun heille tätä tarjottiin.

  ”niille, jotka uskovat hänen nimeensä, jotka eivät ole syntyneet verestä eikä lihan tahdosta eikä miehen tahdosta, vaan Jumalasta.”

  V: Kun Jeesus tarjosi itseään ja ne, jotka tahtoivat ottaa hänet vastaan ja uskoa näin hänen nimeensä, Jumalan antamassa voimassa, niin heidät Jumala sitten uudesti synnytti lapsekseen ja tämä ei tapahdu ihmisen tahdon voimalla, vaan Jumalan tahdon voimalla. Ihminen ei siis voi oman tahtonsa voimalla tehdä itsestään Jumalan lasta, vaan tämä on Jumalan tehtävä. Mutta niin kuin alkujae sanoo, niin Jumala kysyy tähän ensiksi lupaa ja tämän luvan ihminen pystyy antamaan Jumalan antamassa voimassa silloin kun Jumala sitä kysyy.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Juha Heinilä

  Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit