Pappisasessorin parahdus: Kohtaa pelkosi!

Jo pienestä pitäen minua on viehättänyt amerikkalaisen kulttuurin optimismi. Kun pääsin kerran työmatkan merkeissä tutkijana vierailemaan Yhdysvalloissa, sain lyhyelläkin reissulla myös itse kokea jotain tuosta käsittämättömän hienosta myönteisyydestä. Siitä myönteisyydestä haluan oppia lisää. Jokaisessa kulttuurissahan ja on hyviä ja huonoja puolia. Meidän tehtävämme on pohtia sitä, mikä kannattaa säilyttää ja mikä muuttaa. Amerikkalaisen myönteisen asenteen voisi kyllä omaksua osaksi suomalaista kulttuuria ja heivata turhan negatiivisuuden mentaaliseen roskakoriin.

 

Amerikkalaiseen kulttuuriin kuuluu olennaisena osana kannustaa tavoittelemaan kovalla työllä unelmia. Tämä on upea periaate ja sitä kannattaa soveltaa eri elämänalueille. Olen kuitenkin huomannut muutamastakin yhteydestä, että unelmien tavoittelun rinnalle on tullut ehkä vieläkin kiinnostavampi filosofinen elämänasenne: pelkojen kohtaaminen. Ainakin olen tämän huomannut muutamien ns. amerikkalaisten elämäntapavalmentajien puheissa ja kirjoituksissa.

 

Olenkin soveltanut ja kokeillut tuota periaatetta myös omiin pelkoihini ja elämääni. En tässä yhteydessä lähde avautumaan peloistani tai elämästäni enempää, mutta haluan tuoda yleisellä tasolla esille, miten hyödyllinen tuo prosessi on ollut. Sillä on ollut mm. seuraavia myönteisiä vaikutuksia:

 

 1. Pelkojen taustalla saattaa olla myös tukahdutettuja unelmia. Olenko uskaltanut olla aidosti sitä, mitä olen? Uskallanko myöntää avoimesti itselleni, mitä haluan? Monet pelot ovat saattaneet olla alitajunnasta kumpuavia viestejä siitä, että oma elämä ei olekaan niin mahtavaa kuin se voisi olla. Pelot ja unelmat voivat olla yllättävän lähellä toisiaan.
 2. Pelot eivät välttämättä ole millään tasolla järkeviä. Miten siis selvittää, onko pelkoni järkeviä vai ns. täysin turhia ja elämää haittaavia tekijöitä? Oheisesta videosta löytyvä vinkki voi auttaa tässä prosessissa: https://www.youtube.com/watch?v=5J6jAC6XxAI
 3. Kun pelot on kohdannut silmästä silmään, voi yllättäen kaikilla elämänalueilla hoitaa tehtäviä paljon keskittyneemmin. Yllättävää kyllä, kun pelot on kohdannut ja niiden taustalle mahdollisesti kätkeytyneet unelmat löytyneet, on elämä kokonaisuudessaan todella paljon valoisampaa ja iloisempaa.

 

Olisiko sinunkin aika kohdata pelkosi?

4 kommenttia

 • Pekka Pesonen sanoo:

  Kohtasin tänään yhden pekoni ja se osoittautui todeksi, joten nyt masentaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Pelot ovat usein terveellisiä muistutuksia asioista, joihin ei kannata ryhtyä. ne ei aina ole voittamista varten,

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Jussi Koivisto

  Luterilaisuutta, monipuolisuutta, sivistystä, hyvyyttä, tiedettä, kauneutta, taidetta ja urheilua arvostava kappalainen, pappisasessori, tiedemies (TT), fitnessvalmentaja ja -urheilija. Motto: "Kristus vie helvetin kautta taivaaseen."