Pappi

Pappeus ja erityinen pappisvirka ovat oleellinen osa varsinkin perinteisten kristillisten kirkkojen elämää. Pappeus on vahvasti uskonnollinen ilmiö, mutta se sisältää myös mielenkiintoisia sosiaalisia elementtejä.

YLE  Tv1 esittää parhaillaan kahdeksanosaista sarjaa Papisto, jossa seurataan neljän erilaisen papin työtä ja elämää. Ensimmäisen osan nähtyäni ajattelin ärtyneenä, että  no niin, nyt on taas vain etsitty jotenkin erikoisia hahmoja katsojien ihmeteltäväksi.

Varmasti jotakin "erilaista" pitää ollakin, jotta nykypäivän katsoja saadaan koukkuun. Sarjan edetessä olen kuitenkin huomannut, että se esittelee pappien monipuolista työtä aika mukavasti ja toden tuntuisesti.

Pappien henkilökohtaiset ominaisuudet värittävät heidän tapaansa tehdä työtä, mihin papeilla ehkä onkin paremmat mahdollisuudet kuin monessa muussa ammatissa. Myös toimintaympäristö vaikuttaa työn sisältöön. On varmasti erilaista olla pappina Paavalin seurakunnassa Helsingissä kuin saamelaisalueella Lapissa. Kirkkoherran työ on erilaista kuin seurakuntapastorin työ. Eroista huolimatta kaikkien työssä tulevat esiine samat peruselementit: sana, sakramentit ja ihmisten kohtaaminen.

Koko sarja on nähtävissä YLE Areenassa, mutta yritän malttaa mieleni ja seurata uusia osia sitä mukaa kuin ne tulevat suorina lähetyksinä. Tässä korona-ajassa on mukavaa, kun on jotakin mielenkiintoista odotettavaa. Mielelläni myös kuulisin seurakuntapapin työtä tekevien kommentteja Papisto-sarjasta.

Kaunokirjallisuudessa ja elokuvissa papit ovat usein jonkinlaisia karikatyyrejä, hyväntahtoisia hölmöjä taikka sotahulluja tai muita luonnevikaisia. Ymmärrettävästi papin hahmo tarjoaa hyviä aineksia draamalle, mutta usein olen harmissani pappien puolesta, sillä tuntemani papit ovat suunnilleen yhtä normaaleja kuin me muutkin.

Myönteisen poikkeuksen muodosti ranskalainen tv-sarja Tapahtukoon sinun tahtosi, jonka YLE esitti vuonna 2015. Se kertoi katolisen kirkon pappisseminaarissa opiskelevista nuorista miehistä ja heidän opettajistaan mielenkiintoisella tavalla. Sarjaan oli tietysti lisätty vähän ylimääräistä draamaa, mutta kokonaisuutena se kuvasi kauniisti ihmisiä, joille usko on tärkeä ja jotka haluavat palvella kirkkoaan pappeina.

Hyvä oli myös kotimainen tv-sarja Pieni pala Jumalaa (YLE 1999). Siinä Marjaana Maijala teki unohtumattoman roolityön Helsingissä uraansa aloittelevana pappina. Eläydyin sarjaan niin, että aloin melkein jo muistaa Lilli-pastoria iltarukouksissani. Olisi mukavaa nähdä tämä sarja uudelleen. Olisiko se edelleen yhtä iskevä kuin 20 vuotta sitten?

Nyt pyörivää Papisto-sarjaa seuratessa ajatuksiin on noussut myös Eero Huovisen kirja Pappi? (WSOY 2001), jota edelleenkin lämpimästi suosittelen myös meidän maallikoiden luettavaksi. Kirja on syvällinen analyysi pappeudesta, mutta se sisältää myös paljon kaikille kristityille hyödyllista pohdintaa.

Danielle Miettisen uunituore kirja Isät, Neljän miehen tie katolisiksi papeiksi Suomessa (Päivä 2021) odottaa vielä lukemista. Uskon, että sekin on hyvin mielenkiintoinen ja avartaa umpiluterilaista ajatteluani. Jotenkin yllättävää, että tämän kirjan kustantaja on Päivä Osakeyhtiö, mutta ehkä se kertoo jotakin myönteistä omasta ajastamme.

Onkohan joku kuvannut kirjan tai elokuvan keinoin ns. vapaiden suuntien pastoreita ja heidän työtään?

 

39 kommenttia

  • Charlotta Lindfors sanoo:

    Kai Sadinmaa kirjoittaa hyvin kirkon ongelmista. Kirkko on vuosisatojen kuluessa pöhöttynyt laitokseksi, jota ei voi enää kirkoksi kutsua. Ehkä hengellisen viihteen tuottajaksi.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Pirjo Pyhäjärvi sanoo:

    Josko lopetetaan pappien parjaaminen tällä kertaa tähän? Muitakin näkökulmia pappeihin ja heistä kertoviin tv-ohjelmiin varmasti on.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Marko Sjöblom sanoo:

    Pirjo. Jos joku voi paremmin siitä, että kaataa sangollisen sontaa juuri papin niskaan, niin siitähän meille maksetaan 🙂

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Seppo Heinola sanoo:

      Onko Marko tullut mieleesi että kristinuskossa kaadetaan ja ihan ammattimaisesti helvetin tulista laavaa koko ihmiskunnan niskaan karmeine kidutustuomioineen?

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Charlotta Lindfors sanoo:

    Totuuden kertominen siitä, miten joku virkamies (tässä tapauksessa seurakuntalaisten palvelija) hoitaa hommansa, ei ole ”parjaamista”, vaan totuuden kertomista. Onko vaikea ymmärtää ? Näiden esimerkkieni valossa sanoisin, että pappi on se, joka voi huonosti.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Charlotta Lindfors sanoo:

    Varmaan ahdistavaa papeille, että elämme juuri sitä aikaa, kun kansa kaikkoaa kirkosta. Mikähän syynä ?

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Marko Sjöblom sanoo:

    Seppo. Emmehän me kaada tulista laavaa yhtään kenenkään niskaan. Me pyrimme päin vastoin tempaamaan ihmisiä POIS sinne johtavalta tieltä.

    Charlotta. Papitkin osaavat epäonnistua, olla töykeitä ja syyllistyä rikoksiin. Mutta epäonnistumisista kannattaa antaa palautetta asianomaiselle itselleen ja/tai hänen esihenkilölleen. Ja rikoksista ilmoittaa poliisille.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Seppo Heinola sanoo:

      Krapuväistösi noteerattu, ymmärsit kyllä yskän. Perisynti ynnä helvetti, ja sillä uhkaaminen ovat kirkon lähtökohtaiset perustuotteet.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Marko Sjöblom sanoo:

    Seppo. Sananlaskut 26:5.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Charlotta Lindfors sanoo:

    En ole niin nuubi, että yleistäisin. Tarkoitin tietysti niitä pappeja, joista kirjoitin. Liikun varmaan pimeissä piireissä, kun esimerkkejä on runsaasti. Friikkitutka toimii. Otan osaa.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja pappeuden pohdinnoista. Pappeutta on tosiaan käsitelty kirjallisuudessa, näytelmissä, elokuvissa ja tv-sarjoissa. Monessa oopperassakin on kristillinen pappishahmo. Eero Huovisen kirja on tosiaan hyvä. Minulle merkittäviä ovat olleet mm. kirjat Uddarbon pappi, Kuulin pöllön kutsuvan ja Maalaispapin päiväkirja.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Marko Sjöblom sanoo:

      Tuttavani oli aikoinaan pienen yksipappisen maalaiseurakunnan kirkkoherra. Häneltä kysyttiin, minkä laista se on. Hän vastasi: Lue Krysostomoksen Viisi kirjaa pappeudesta. Tarkoitti kai kuvausta papin kohtaamista seurakuntalaisten kärhämistä…

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Pekka Veli Pesonen sanoo:

      Yksi parhaista muistoista seurakuntatyöstä on kun sain yhden pahan kärhämän osapuolet saman pöydän ääreen ja sopimaan. Iso vahinko olisi koko seurakuntatyöhön tullut, jos nuo osapuolet ei olisi pääseet sovintoon. Ainahan ihmisten välille syntyy näitä ja jos pappi on taitava hoitamaan niitä, niin kyllä hänen seurakuntansa todennäköisesti voi tosi hyvin.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

    Kai Sadimaan näköala on yksi monista. Seurakuntani luottamushenkilönä näen nuo kirkon raketeet vastaavasta näkökulmasta. Sen sijaan tavallisena seurakuntalaisena näen kirkon toiminnan ja pappeuden paljon valosisammasta näköalasta. Kirkon rakenteeseen en voi mitään vaikuttaa se on mikä on. En pyri sitä edes muuttamaan. Sen sijaan voin vaikuttaa paljonkin siihen hengelliseen todellisuuteen jossa seurakuntalisena saan elää. Hyvät ja läpimät suhteet pappeihin on luonut tilanteen, jossa voimme tehdä hyvää yhteistyötä koko seurakunnan parhaaksi. Tavallisen seurakuntalaisen hengellisessä elämässä ei Sadimaan huolet näy millään tavalla. Jos kirkon rakenttee purettaisiin, niin jo alkaisi näkyä. Silloin katoaisi samalla myös se raikas ja rikas toimintaympäristö, jossa jo yli 50v. olen saanut olla mukana.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Pekka Veli Pesonen sanoo:

      Presitentti Kekkonen sanoi adjutantilleen, jotain tähän tapaan : ”älä puhu mitään Venäläiselle golleegalle ennen kuin saunassa, kun kaikki vaateet on pois. Sitä ennen hän on virkansa vanki asuineen ja prinikoineen.” Miten on Papit? Koetteko joskus olevanne virkanne vankeja ?

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Pirjo Pyhäjärvi

    Kotipaikka Rovaniemi. Eläkkeellä oleva riviseurakuntalainen. Entinen kirkkovaltuutettu ja kirkolliskokousedustaja. Työura hallinto-oikeudessa esittelijänä, tuomarina ja ylituomarina. Harrastuksena monivuotiset kukat, kompostointi ja kirjat, muun muassa.