Päivi Räsänen /= kirkko

Päivi Räsänen ei ole yhtä kuin kirkko. Kirkko ei ole yhtä kuin Päivi Räsänen. Tämä ei ole kirjoitus Päivi Räsästä vastaan vaan kirkon puolesta.

Kirkosta ei kannata erota Päivi Räsäsen eikä kenenkään ihmisen takia. Kirkkoon kannattaa liittyä sen ja meidän kirkossa toimivien puutteista huolimatta, koska kirkon asia on meitä ihmisiä ja puutteitamme suurempi.

Kirkko on armon yhteisö. Kirkko on uskon, toivon ja rakkauden yhteisö. Kirkossa omistamme evankeliumista uuden elämän ja taivaan toivon Kristuksessa. Kaikki on hänessä ja hänestä. Liity kirkkoon, jos erosit siitä tai jos et ole siinä ollut jäsenenä!

Toivo Loikkanen

96 kommenttia

 • Pekka Väisänen sanoo:

  Eikö armon vaikutukset liity sakramentteihin ja niiden kautta vanhurskauttamiseen, syntien anteeksisaamiseen ja pelastukseen uskosta. Näin Pyhä Henki toimii ja annetaan Ihmiselle kuten Jumala hyväksi näkee sanan- ja sakramenttien yhteydessä uskonlahjana Evankeliumin kautta. Augsburgin Tunnustus, kohta 5. Se, että asiasta ei opeteta, ei mielestäni ole riittävä syy käyttää perusteluna uskon mittaamisen mahdottomuutta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Kiitos Toivo kirjoituksesta. Minulla ei ole mitään syytä erota kirkosta, johon olen kasteestani asti kuulunut. Näissä vaaleissa on tärkeää äänestää, jotta saisimme hyvät valtuutetut seurakuntiin ja hyvät myöhemmin valittavat kirkolliskokousedustajat.

  Tuulan mainitsema dokumentti: Ristisaatto

  Luther-sätiöstä tehty dokumentti on erinomainen ja hyvin tehty. Kannattaa katsoa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   Heinilä se jaksaa tunkea tuota propagandavideota kaikki mahdollisiin ja mahdottomiin rakoihin..

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Heinilä: ” Näissä vaaleissa on tärkeää äänestää, jotta saisimme hyvät valtuutetut seurakuntiin ja hyvät myöhemmin valittavat kirkolliskokousedustajat.”

   Demokratiassa äänioikeutetut saavat juuri sellaiset kirkkovaltuutetut, kansanedustajat, kunnanvaltuutetut, presidentin jne. jne. kun se on ansainnut. Olivatpa he sitten jonkun mielestä ”hyviä” tai jonkun toisen mielestä ”huonoja”.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  kimmo wallentin :”Demokratiassa äänioikeutetut saavat juuri sellaiset kirkkovaltuutetut, kansanedustajat, kunnanvaltuutetut, presidentin jne. jne. kun se on ansainnut. Olivatpa he sitten jonkun mielestä “hyviä” tai jonkun toisen mielestä “huonoja”.

  Edellyttäen, että luottamushenkilöt ovat rehellisiä eivätkä aja omia etujaan, vaan noudattavat luottamustoimessaan Euroopan Neuvoston luottamushenkilöille laatimaa eettistä ohjetta, jonka mukaan mm. ”Tehtäviään hoitaessaan luottamushenkilöiden on toimittava yleisen edun mukaisesti eikä yksinomaan edistettävä suoraan tai välillisesti omaa etuaan tai yksittäisten henkilöiden tai ryhmien etuja tavoitteena suora tai välillinen henkilökohtainen hyöty.”

  Kirkollisvaaleissa on mielestäni kysymys kirkon yleisestä edusta, eikä Juhan linkittämä Ristisaatto-video ole propagandaa, vaan kertoo rehellisesti miten hänen ”hengellistä kotiaan” on kohdeltu. Propagandaa ja oman edun tavoittelua puolueiden edustajat löytävät kyllä ihan riittävästi omista videoistaan ja ”julistuksistaan”.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Tuula: ”…vaan kertoo rehellisesti miten hänen “hengellistä kotiaan” on kohdeltu.”

  Saattaapi käydä vaan niin, että Heinilän hengellinen koti tulee entistä pahemmin kaltoin kohdelluksi jos äänestysaktiivisuus on hänen toiveittensa mukaan suuri ja ”tapakristityt” kirkon jäsenet käyvät runsaslukuisina uurnilla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  Seurakunta ei ole demokratia, vaan kuningaskunta. Sen kansalaiset ovat uskovia. Seurakuntaa ei tarkoitettu palvelemaan, vaan opettamaan ihmisiä r a k k a u d e s s a palvelemaan uhrautuvasti ja epäitsekkäästi toisiaan. Jeesuksen opettama ihanne oli siinä, että se, joka on suurin onkin kaikkien palvelija. Yhteiskunta tai maalaiskunta ei voi toimia tällä tavalla nöyryydessä toinen toisilleen alistuen. Sinne sopii politiikka ja poliittiset voimasuhteet.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Ojala: ”Seurakunta ei ole demokratia,”

   Turha niitä vaaleja sitten on järjestää.

   Ojala: ”Sinne sopii politiikka ja poliittiset voimasuhteet.”

   Eipä noita tunnuta kaihdettavan seurakunnissakaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Toivo Loikkanen

  Olen 60-luvun alkuhetkinä syntynyt Keski-Karjalan kasvatti, nykyisin Savonlinnassa toimiva puolivallaton rovasti. Kirjoitan kirkosta, elämästä sekä uskon, toivon ja rakkauden näkymistä. Mielipuuhaani kesällä on mökkisaunassa saunominen ja talvella retkiluistelu. Matkustelen mikäli aika ja rahat riittävät siihen. Siviilissä kannan vastuuta OP-ryhmän aluepankin hallintoneuvoston puheenjohtajana ja OP-ryhmän hallintoneuvoston jäsenenä.