Päivän Birgitta, maailman petolliset palvelijat

 

Kysymysten kirjassa on myös ilmestyksiä. Aikaisempia en ole tainnut tähän kääntää, vai olenko ? Mutta laitetaan tämä nyt tulemaan.

 

Viides ilmestys

Jumalan poika puhuu morsiamelle sanoen: Huolehdi siitä, että vartioit itseäsi.
Ja hän (morsian) vastaa: Miksi?
Herra sanoo hänelle: Koska maailma lähettää sinulle neljä palvelijaa, jotka haluavat pettää sinua.

Ensimmäinen palvelija on ahdistus rikkauksista. Kerro hänelle, kun hän tulee: Rikkaudet ovat ohimeneviä, ja mitä enemmän niitä tulvii, sitä enemmän niihin täytyy kiinnittää huomiota. Sen vuoksi minä en välitä niistä, ne eivät seuraa omistajaansa vaan hylkäävät hänet.

Toinen palvelija on rikkauksien menettäminen ja etuoikeuksien takavarikoiminen. Vastaa tälle palvelijalle näin: Hän joka antoi rikkaudet on myös ottanut ne pois. Hän tietää mikä on minulle parasta. Tapahtukoon hänen tahtonsa.

Kolmas palvelija on maailman koettelemukset. Kerro hänelle tämä. Siunattu olkoon Jumala, joka sallii minun kärsiä koettelemuksia. Koettelemusten kautta tiedän, että olen sinun, koska sinä sallit koettelemuksia nykyhetkessä, jotta voit säästää minut niiltä tulevaisuudessa. Suo minulle siten kärsivällisyyttä ja voimaa kestää.

Neljäs palvelija on ylenkatse ja moite. Vastaa niille näin: Jumala yksin on hyvä, ja kaikki kunnia johtuu hänestä. Miksi pitäisi olla kunnioitusta minua kohtaan, joka olen syyllistynyt kaikenlaiseen pahaan ja alhaisiin tekoihin? Sen sijaan ansaitsen halveksuntaa, koska koko elämäni on ollut jumalanpilkkaa. Millä tavoin ansaitsisin enemmän kunniaa kuin halveksuntaa? Kunnioitus vain lietsoo ylpeyttä ja vähentää nöyryyttä ja Jumala unohtuu. Sen vuoksi annettakoon kaikki ylistys Jumalalle.

Joten pysy lujana maailman palvelijoita vastaan ja rakasta minua Jumalaasi kaikesta sydämestäsi.
+++

Birgitta oli kova tyttö soimaamaan itseään. Tällainen negatiivinen ajattelu ei oikein istu nykyaikaan.

Modernin uskonnottoman on myös vaikea hyväksyä ajatusta, että koettelemuksista pitäisi kiittää Jumalaa. Ajatus, että nyt koetut koettelemukset vähentäisivät niitä tulevaisuudessa lienee myös absurdi. Mutta voisiko Birgitan ilmestykseen suhtautua mielikuvaharjoituksena? Entä jos alkaisi ajatella, että vaikeudet eivät kohtaa meitä summittaisesti, vaan joku meitä rakastava kasvattaa meitä parastamme ajatellen. Miten se vaikuttaisi? Muutenkin meille tarjotaan mielikuvaharjoituksia ratkaisuksi ahdistuksiimme.

 

 

Kirjoittaja

kirsti ellilä

Olen kirjailija ja kirjoittamisen opettaja. Sittemmin minua on alkanut kiinnostaa pyhän Birgitan tuotanto. Tässä blogissa pohdin mitä hän mahtaisi ajatella meidän aikamme maailmasta, en niinkään sitä mitä me ajattelemme hänestä.