Oppi ja elämä

Suuresti kunnioittamani Kristuksen palvelija, pyhä, jumaluusopin tohtori, autuas Martti Luther kirjoittaa: 

Monessa kohden me kaikki hairahdumme. (Jaak. 3:2)

Olen usein neuvonut, että on opittava tarkasti erottamaan elämä opista. Oppiin kuuluu se, että uskon Kristukseen tekojani, kärsimystäni ja kuolemaani minäkään pitämättä sekä palvelen lähimmäistäni antaen sen mennä mikä on mennäkseen. Elämään taas kuuluu se, että teen tietyllä tavalla ja noudatan sitä ja tätä. Elämä ei ole läheskään niin tähdellinen kuin oppi. Vaikka elämä ei olisikaan niin puhdas, oppi saattaa kuitenkin olla, ja elämääni voidaan kärsivällisesti sietää.

Tekopyhämme eivät kuitenkaan opeta näin. Parhaat ja korkeimmalle kehittyneet heistä saarnaavat ainoastaan ankaraa elämää. He asettavat katseltavaksemme sellaisia esikuvallisia pyhiä, jotka ovat tehneet ihmeellisiä tekoja. Näin he johdattavat ihmiset välinpitämättömiksi opista. Helpommin ei voi kansaa vietellä kuin kauniinmuotoisella elämällä. Jätä siis elämä tänne maan päälle, mutta korota oppi hamaan taivaaseen. Oppi on alati sama, aivan puhdas ja täydellinen, elämä sen sijaan voi tulla paremmaksi. Soisinpa mielelläni, että elämäni kohentuisi, mutta se ei ota onnistuakseen. Elämä ei elinaikanamme tulekaan opin mittaiseksi. Melkein jokaisen Raamatun esittämän pyhän elämään on sekaantunut paljon puutteita ja heikkoutta.

(Martti Luther - Mannaa Jumalan lapsille)

Martti Luther

Miksi Kristuksen oppi on (tai ei ole) muuttumaton? 

Miksi on vaikeaa rakastaa lähimmäistä niinkuin itseämme ja Jumalaa yli kaiken? 

Miksi menestysteologia ei ole (tai on) Jumalasta?

Miten oppi ja elämä kuuluvat (tai ei kuulu) yhteen?

Mikä uskosta tekee pelastavaa?

Miksi kirkossamme on uskontunnustuksia? 

Miksi apostoleilla ja erityisesti Paavalilla on opillista opetusta uskon sisällöstä?

 

Kaikki julkaistut blogini:

Juhan blogit

Blogiarkisto

145 kommenttia

 • Ari Pasanen sanoo:

  Juha Heinilä, miksi tosiasioiden esille tuominen häiritsisi uskovia??

  Eikö uskovat ole sinut menneisyyden kanssa??

  Ketkä saavat piston sydämeen ja vihaa täynnä käyvät ”käsiksi” ???

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Ari, meistä jokainen vastaa omista asioista. Toisin kuin sinä, minä en ole murhannut ketään. Minä en ole vastuussa Vapaussodassa kaatuneista punaisista mitenkään. Toki on hyvä pohtia sitä, miten toimisi tänäpänä, jos ryssä yrittäisi vallata Suomen. Toivoisin, että liittyisit johonkin kristilliseen seurakuntaan, jotta sinun uskosi saisi oikean sisällön. Yksin menee helposti harhaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Juha Heinilä, minä tiedän saaneeni entiset syntini anteeksi, ne jotka tein tietämättömyyden ja synnin orjuuden aikoina, Sanoohan Raamattu olipa syntinne kuinka veriruskeat niin ne saadaan anteeksi.

  Se mihinuskon on kaikkien luettavissa evankeliumeissa, joten lueppa sieltä ja sano jos jossakin kohdin kirjoitan niitä vastoin???

  Juha Heinilä päivitti kommenttia 18.04.2014 08:05

  Ari, poistin osan kommentistasi, hillitse itseäsi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Juha Heinilä, kun ajattelee mitä tekee syyttäjä, saatana, eikö hän syytä todella uskovia heidän menneistä synneistään, niistä jotka Jumala on anteeksiantanut???

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Juha Heinilä, sano mistä synnistä olen sinua syyttänyt???

  Sekö on syyttämistä kun näytän ne teot joita on uskon varjossa tehty?? Sekö on syyttämistä kun näytän mitä ns ”uskonisät” ovat tehneet???

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Suurin osa kommenteistasi on sitä samaa roskaa, jota olet kirjoittanut useita vuosia K24:ssä. Samat kommentit tulevat aiheesta riippumatta. Useita satoja identtisiä kommentteja tosin kysymyksen perässä olevat kysymysmerkkien määrä voi vaihdella 2-5 välillä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Juha Heinilä, mitä ajattelet olenko saanut ennen uskoon tuloani tekemät synnit anteeksi, kuten osallisuus aborttiin???

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Ari, sinun kommenteista voisi päätellä, ettet ole. Olen ymmärtänyt niin, että sinun itsevanhurskautesi perustuu siihen, että olet luopunut pahoista teoistasi ja mennyt kasteelle. Lisäksi sinun itsevanhurskauteen taitaa kuulua se, että kasteen jälkeen et voi langeta syntiin, koska et usko, että näitä syntejä voisi anteeksi saada, vaan joutuu kadotuksen. Tämän vuoksi sinun pitää olla sokea, ettet huomaa olevasi syntinen, vaan sinun pitää hyökätä kristittyjen kimppuun syyttäen heitä ties miestä, joka pönkittää taas itsevanhurskautta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Juha Heinilä, siis jos olisin kunnon ”luterilainen” ja uskoisin lapsikasteeseen niin olisin saanut em synnit anteeksi ja vaikka nyt lankeaisin haureuteen joka johtaisi aborttiin niin senkin saisin anteeksi???

  Mietippä kuka tuo minun entisiä syntejä esille, Jumalako ja Hänen lapsensa vai saatana ja hänen lapsensa??

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Juha Heinilä, mitä ajattelet kun minä olen uskonut Raamatun Sanan eli sen mitä Pietari sanoi ensimmäisenä helluntaina:

  Ap.t.2: 38 Niin Pietari sanoi heille: ”Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. 39 Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu.”

  Siis ”Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi…”

  Olen tehnyt tämän Sanan mukaan, olenko toiminut uskossa vai en, olenko tehnyt väärin??? Onko siis syntini anteeksiannetut??

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Ari, sinä olet toiminut ja toimit miten haluat. Meidän omilla puuhasteluilla emme ansaitse anteeksiantamusta. Jos luotamme omaan puuhasteluun, niin uskomme itseemme. Uskon kohde pitää olla kolmiyhteinen Jumala; Isä ja Poika ja Pyhä Henki.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Juha Heinilä, no mistä sinä löydät syntien anteeksisaamisen lupauksen???

  Minä uskon Raamatun Sanaan ja kun toimin sen mukaan niin olen oikealla tiellä, en tarvitse mitään selitysoppaita vaan pelkästään Raamatun.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Raamatusta löytyy Jumalan laki ja evankeliumi. Evankeliumiin, ei saa sekoittaa lakia. Lupaukset saa ja täytyykin ottaa vastaan ilman ehtoja. Jumala antaa Kristuksen tähden anteeksi kaikki syntimme yksin armosta. Jeesus on sovittanut koko maailman synnit, eikä meillä ole mitään niistä sovitettavana. Psalmi 51 on yksi lempipsalmeistani, jota kannattaa usein lukea ja pohtia, niin evankeliumi avautuu puhtaammin.

   Kun luemme Pyhää Raamattua, niin meidän on hyvä osata erottaa toisistaan Jumalan laki ja evankeliumi. Jumalan lakia löytyy koko Raamatusta, samoin löytyy evankeliumia koko Raamatusta.

   Jumala, ole minulle armollinen hyvyytesi tähden; pyyhi pois minun syntini suuren laupeutesi tähden. Pese minut puhtaaksi rikoksestani, puhdista minut synnistäni. Sillä minä tunnen rikokseni, ja minun syntini on aina minun edessäni. Sinua ainoata vastaan minä olen syntiä tehnyt, tehnyt sitä, mikä on pahaa sinun silmissäsi; mutta sinä olet oikea puheessasi ja puhdas tuomitessasi. Katso, minä olen synnissä syntynyt, ja äitini on minut synnissä siittänyt. Katso, totuutta sinä tahdot salatuimpaan saakka, ja sisimmässäni sinä ilmoitat minulle viisauden. Puhdista minut isopilla, että minä puhdistuisin, pese minut, että minä lunta valkeammaksi tulisin. Anna minun kuulla iloa ja riemua, että ihastuisivat ne luut, jotka särkenyt olet. Peitä kasvosi näkemästä minun syntejäni, pyyhi pois kaikki minun pahat tekoni. Jumala, luo minuun puhdas sydän ja anna minulle uusi, vahva henki. Älä heitä minua pois kasvojesi edestä, äläkä ota minulta pois Pyhää Henkeäsi. Anna minulle jälleen autuutesi ilo, ja tue minua alttiuden hengellä. Minä tahdon opettaa väärille sinun tiesi, että syntiset sinun tykösi palajaisivat. Päästä minut verenvioista, Jumala, minun autuuteni Jumala, että minun kieleni riemuitsisi sinun vanhurskaudestasi. Herra, avaa minun huuleni, että minun suuni julistaisi sinun kiitostasi. Sillä ei sinulle kelpaa teurasuhri, sen minä kyllä antaisin; polttouhri ei ole sinulle mieleen. Jumalalle kelpaava uhri on särjetty henki; särjettyä ja murtunutta sydäntä et sinä, Jumala, hylkää. (Ps. 51:3-19)

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Juha Heinilä

  Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit