Onni onnettomuudessa, Edison!
Jos talosi on tulessa, lämmittele itseäsi. Tämä makaaberi sananparsi ei ole peräisin Ruttopuiston rovastin puppugeneraattorista, vaan jostakin syystä espanjalaiset tunnistavat ja tunnustavat sutkauksen omaksi kansalliseksi viisaudekseen. Latinalainen lentävä lause taas on sitä mieltä, että kyse on sinunkin asiastasi, kun naapurin seinä palaa.
Ehkä tässä ei sittenkään ole kyse niin kyynisestä suhtautumistavasta kuin miltä tulipalokiireellä lukien vaikuttaa. Kenties kysymys onkin siitä, että kivijalkaan palanutta taloa ei itkemällä ja vaikertamalla saa enää takaisin. Siksi kaikkein tärkeintä on se, miten menetykseen suhtaudutaan. Siis joko väärin tai oikein.
Joulukuussa 1914 Thomas Edisonin laboratorio tuhoutui lähes kokonaan tulipalossa. Vahingot arvioitiin yli 2 milj. dollariksi, mutta rakennukset oli vakuutettu vain neljäsosan arvosta, koska kun kerran betonisia pytinkejä oli pidetty paloturvallisina. Kaikkiaan tuhoutuneita rakennuksia oli 13.
Edison oli onnettomuuden sattuessa jo 67-vuotias. Suurin osa hänen työstään katosi yhdessä yössä taivaan tuuliin.
Seuraavana aamuna Edison katseli raunioita, murti suuta, väänti päätä ja loihe lausumahan: ”Tällainen onnettomuus on todella arvokas. Kaikki virheemme palavat poroksi. Kiitos Jumalalle, että voimme aloittaa alusta!”
3 viikkoa onnettomuuden jälkeen Edison toimitti markkinoille ensimmäisen fonografinsa, puhuvan koneen, eräänlaisen magnetofonin esiasteen.
Edisonin oikeanlainen eli lannistumaton asenne taisi tässä toimia onnena onnettomuudessa.
Edisonin sitkeydestä kertoo jotakin tämä hänen oma hehkulamppuhehkutuksensa: "En epäonnistunut. Löysin 2 000 keinoa, miten hehkulamppu ei syty. Tarvitsin vain yhden keinon saadakseni sen syttymään."
Aivan liian yksioikoisesti me olemme julistamassa takaiskuja onnettomuuksiksi, vaikka emme tiedä tulevia seuraamuksia. Eli menetyksiä ei kannata aivan heti määritellä onnettomuuksiksi, koska seurausvaikutukset voivat useissa tapauksessa olla myönteisiä. Kaikki muuttuu hyväksi, kaikenlaiset asiat. Ainakin jos on uskominen äiti Juliana Norwichlaista.
8 kommenttia
Kaikki pahuudelta ja kärsimykseltä näyttävä on itse asiassa hyvää ja Jumalan tahdon mukaista, jos vain katsotaan oikein tarkkaan. Selitä tämä bangladeshilaiselle kerjäläiselle, jolta meni talo ja perhe tulvassa. Tämän jälkeen hän lyö sinua bambukepillä jalkoväliin ja selittää senkin olevan hyvää ja Jumalan tahdon mukaista. Kuten kenties perimmiltään onkin.
Vesa: Ymmärrän näin, että se Isä meidän-rukouksessa pyytämämme jokapäiväinen leipämme on tarkoitettu kaikille ihmisille. Se riittäis koko maailmalle, jos jakaisimme sen oikein. Nyt kuitenkin me etuoikeutettu kolmannes syömme sen miltei kokonaan, kolmasosalle jää murusia, viimeinen kolmannes jää kokonaan ilman.
Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi myös antakaa. Tämä toimintaohje velvoittaa meitä, jotka itseämme kristityiksi kutsumme.
>>>3 viikkoa onnettomuuden jälkeen Edison toimitti markkinoille ensimmäisen fonografinsa, puhuvan koneen, eräänlaisen magnetofonin esiasteen.>>>
Suomalaiset kielentutkijat käyttivät matkoillaan tällaista fonografia jo 15 vuotta ennen mainittua tulipaloa. Sen sarjavalmistus oli aloitettu 1890.
Edison oli poikavuosieni idoli, vahinko vain, etten ottanut hänen peräänantamattomuudestaan oppia omassa elämässäni. Edison keskittyi ongelmaan, kunnes se oli ratkaistu. Hän oli bisnesmies. Detroitissa on hänen Menlo Parkinsa pystytetty uudelleen ulkoilmamuseoksi Henry Fordin rahoilla. Suosittelen vierailua. Sähkölamppukin oli keksitty paljon ennen häntä, mutta kollegat eivät olleet osanneet keksintöään kaupallistaa Euroopassa.
Hänen sähköjärjestelmänsä toimi tasavirralla, mikä suurten jännitehäviöiden vuoksi oli hölmöä. Vaihtovirtalaitteiston kehittänyt Tesla taisi juuri tämän miehen ansiosta kuolla rutiköyhänä. General Eletric lienee Edisonin perustama firma.
Sittemmin hänen säihkeensä mielessäni väheni, kun kuulin millaista roistomeininkiä hän harrasti murhapolttoineen ja attentaatteineen periessään rojalteja elokuvateattereilta, joiden laitteisiin hän katsoi olevansa ainoa laillinen oikeudenhaltija. Osaksi siitä syystä elokuvateollisuus hakeutui länsirannikolle.
Perin amerikkalainen mies.
Thomas Alva Edisonin piikkiin on laitettu tämäkin sitaatti: ”Nerous on prosentin verran inspiraatiota ja yhdeksänkymmentäyhdeksän prosenttia hikoilua.”
Mies oli sitä mieltä, että ihmiset tekevät kaikkensa välttyäkseen ajattelemisen vaivalta. Hmmm…
Ilmoita asiaton kommentti