Katsotaanpa ensin kirkon viime aikoina hyväksymiä dokumentteja:
– Katekismus tuntee vain miehen ja naisen avioliiton.
– Piispainkokous ja perustevaliokunta toteavat, että kirkon käsityksen mukaan avioliitto on naisen ja miehen välinen.
Mikä kirkon kanta siis loppujen lopuksi on? Minä näen asian näin:
Kirkon tunnustuskirjoissa ilmaistun opin (regimenttiopin) mukaan avioliitto on valtion alainen. Valtio vastaa siitä suoraan Jumalalle, ei kirkolle. Avioliitto on yleisen ilmoituksen ja luonnollisen moraalilain asia, yleisinhimillinen kaikille kansoille. Se ei ole mikään erityisesti kristillinen asia. Niinpä luterilaisen käsityksen mukaan esimerkiksi siviilivihkimyksellä solmittu avioliitto on aivan yhtä pätevä avioliitto kuin papin vihkimä.
On totta, että kirkon tunnustusdokumentit eivät tunne valtion nyt avioliiton alaan määrittämää samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Kirkon perinteisen käsityksen mukainen avioliitto on miehen ja naisen välinen (puolisoiden lukumäärä ei sen sijaan ole niin selvä juttu).
Tunnustuskirjat eivät tunne myöskään demokraattista valtiota. Niissä puhutaan ruhtinaista, kuninkaasta, keisarista. Kirkon perinteisen käsityksen mukainen valtio on yksinvaltius, jossa valta tulee suoraan Jumalalta, ei kansalta.
Ovatko nuo kaksi, samaa sukupuolta olevien avioliitto ja tasavalta sitten kirkon opin/käsityksen mukaisia? Siinä mielessä eivät, että esimerkiksi tunnustuskirjat eivät tunne niitä, ne eivät olleet mitenkään ajankohtaisia kun tunnustuskirjt kirjoitettin. Siinä mielessä kyllä, että ne ovat esivallan päättämiä, ja luterilaisen opin mukaan valtio saa päättää niistä. Kirkolla on silti roolia niiden arvioijana, erityisesti lähimmäisenrakkauden näkökulmasta. Kirkko on niitä arvioinut, eikä epäilyksistään huolimatta ole kieltäytynyt tunnustamasta sen enempää tasavaltaa kuin samaa sukupuolta olevien avioliittoakaan.
Samoin kuin kirkko nykyään tunnustaa tasavallan se siis myös tunnustaa samaa sukupuolta olevien avioliiton (piispainkokous 2016, perustevaliokunta 2018). Kirkko myös rukoilee molempien puolesta päiväjumalanpalveluksessa eli sillä tavoin tunnustaa ne myös kultissa (piispainkokous 2016). Ja lainsäädännöllisesti kirkko edelleeen liittyy valtion avioliittomäärittelyyn kirkkojärjestyksessä ja kirkkolaissa.
Pitäisikö samaa sukupuolta olevien avioliitto ja tasavalta sitten viedä kirkon oppidokumentteihin? En ole katekismuksista katsonut, mitä ne milloinkin ovat sanoneet laillisesta esivallasta Suomessa. Pitäisi varmaan katsoa. Samaa sukupuolta olevien avioliitosta ei ole tietenkään mainintaa katekismuksessa, eronneiden uusi avioliittokin sinne tuli vasta 1999, vaikka eronneita oli vihitty aikojen sivu.
Kirkossa ei ole sellaista yksimielisyyttä samaa sukupuolta olevien avioliitoista, että se varmaan pitkään aikaan saataisiin katekismukseen. Faktuaalisesti se on siis kuitenkin tunnustettu kirkossa. Siitä kirkossa on monenlaista kantaa, onko se hyvä vai paha asia. Perustevaliokunta näyttää epäilevältä, piispainkokous selonteossaan 2016 ei sen sijaan sano siitä mitään pahaa, vaan kehottaa kohtelemaan perheenä jne.
Eikö avioliitolla ole kuitenkin myös hengellisiä tehtäviä? On, kuten kaikilla yhteiskunnan asioilla. Avioliiton yhteiskunnallisuus ja hengelliset tehtävät kuuluvat yhteen, myös samaa sukupuolta olevien tapauksessa. Kristitty ymmärtää avioliiton olevan hengellinen kutsumus, jonka kautta Jumala lahjoittaa rakkauttaan puolisoille toistensa kautta. Se on uskon koulu kohti uhrautuvaa rakkautta. Luterilaisen teologian mukaan avioliitto ei ole sakramentti, mutta sillä on sakramentaalisia ominaisuuksia, jotka sopivat sekä eri että samaa sukupuolta olevien avioliittoon. Mm. anglikaaneilla avioliitto ainakin lähenee sakramenttia, ja joidenkin anglikaaniteologien mukaan juuri sakramentaaliseksi ymmärretty avioliitto sopii erityisen hyvin samaa sukupuolta olevien välille.
Vastaus kysymykseen: Kyllä kirkon käsityksen mukaan samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat avioliittoja. Miten niihin suhtaudutaan, on toinen kysymys.
Vesa Hirvonen
TT, dos.
– Piispainkokous ja perustevaliokunta tunnustavat samaa sukupuolta olevien avioliiton lailliseksi avioliitoksi. Tunnustaminen koskee myös jumalanpalveluselämää: piispainkokouksen mukaan samaa sukupuolta olevien avioliiton puolesta voi rukoilla päiväjumalanpalveluksessa.
– Piispainkokous, perustevaliokunta ja nyt myös kirkolliskokous (Antturin ponnessa) ovat tunnustaneet, että avioliittoasiasta vallitsee kirkossa erimielisyys.
– Kirkkolaki ja kirkkojärjestys nojaavat (luterilaiseen tapaan) valtion määrittelyyn avioliitosta eivätkä aseta kuin kaksi lisäehtoa kirkolliselle vihkimiselle. Kirkon juridinen avioliittokanta on siis sama kuin valtion.
– Lopuksi voi vielä viitata seurakuntalaisten ja pappien käsitykseen/uskontajuun (sikäli kuin avioliittoa pidetään uskonkysymyksenä): suurin osa sekä kirkon kaikista jäsenistä että papeista tukee samaa sukupuolta olevien avioliittoja.