Onko OK juoruilla ja puhua pahaa pääministeristä?

1500-luvun äänekkäin protestantti, M.Luther kirjoittaa Isosa Katekismuksessaan kahdeksannesta käskystä, "Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi" mm seuraavasti (vanha käännös):

"Panettelijoiksi sanotaan siis sellaisia, jotka eivät tyydy siihen mitä tietävät, vaan sen jatkoksi sekaantuvat tuomioistuimelle kuuluvaan tehtävään. Jos sellaiset tietävät toisesta hitusenkin verran, levittävät he sitä joka soppeen, kutkuttelevat sillä mieltään,ja mielihyvästä kahnuttelevat itseään, kun saavat kaivella toisen halpamaisuuksissa kuin siat, jotka kääntelevät itseään loassa, kärsällään sitä tonkien."

Materiaalista on kohta runsaudenpula. Mainitsen tässä nyt vain kaksi nimeä. Media kertoo, että Riitta Purra ei ollut uskoa silmiään. Hänen mukaansa Sanna Marinin ulostulot eivät juurikaan liity poliittisiin kysymyksiin, vaan enemmänkin vapaa-ajan viettoon. Nyt Marinin harkintakyky on pettänyt, ja Purra ehdottaa pääministerille huumetestiin menemistä. Keskustan Mikko Kärnä taas ilmoittaa, että puoli Suomea epäilee pääministerin käyttävän aineita. Sannan ulostulot? Vai median sisääntulot?

Kukahan tässä nyt on kuka? Kenelle jää Musta Pekka käteen? Pääministeri Sanna Marin on hyvin selvinnyt työssään. mutta osa mediasta käy kuin raiuvo härkä hänen kimppuunsa. Ja välittää kateellisten kilpailijoiden aggressiivisia letkauksia. Mitä sanoisivat Purra tai Kärnä, jos minä julkisesti kehottaisin heitä menemään HUS:sin sukupuolitautitesteihin tai jotakin muuta samankaltaista,heidän mielikuvitusherjoihinsa vertautuvaa?. Kenen harkintakyky tässä nyt pettää, median vai Marinin? Vai onko pääministeri julkista riistaa, josta saa sanoa mitä tahansa? Seuratkaa mediaa! Katsotaan, kenen puolelle se näissä törkyjutuissa asettuu?

Vielä sananen kirkosta. Joka pyhä, jokaisessa jumalanpalveluksessa rukoillaan yhteiskunnan päättäjille Jumalan siunausta. Ja hyvä niin. Mitä nyt tarvitaan on medianlukutaito. Iso osa mediasta pyrkii vaikuttamaan seuraaviin eduskuntavaaleihin, niiden lopputulokseen. Kirkko toivon mukaan pysyy tässä kohdassa puolueettomana.

82 kommenttia

 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Helsingissä toimi 1924-28 pääosin körttien parissa sellainen kuin ”Fariseuksen ulosajamisseura”. Blogeja ja kommentteja (myös omiani) lukiessa ymmärtää sen tarpeellisuuden.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Blogeja ja kommentteja (myös omiani) lukiessa ymmärtää sen tarpeellisuuden.” Tarkoitatko sellaisen olevan tarpeen nytkin? Mahdettiinko fariseukset saada tuolloin neljässä vuodessa 1924-28 hätistetyksi edes seuran omasta parista? (Arvelen seuran nimen olleen itseironinen samaan tapaan kuin ’Todellisten nöyrien yhdistykselläkin’.)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

   Arvelet väärin. Jos jokin körteissä kautta sen historian ollut leimallista niin nimenomaan itseironian puute, ehkä K.R. Karesta lukuunottamatta, joka syntyjään olikin rukoilevainen.

   ”Fariseuksen ulosajamisseuran” henki puolestaan oli voimakkaasti totisen antikommunimsin, nationalismin ja heimoaatteen värittämä. Seuran jäsenet näkivät monet seuran vieraista kovin ”jumalisina” ja sitä ajettiin vieraista karkeankin huumorin keinoin pois.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Jos jokin körteissä kautta sen historian ollut leimallista niin nimenomaan itseironian puute.” Mistähän tuon käsityksen olet saanut? Jotenkin voisin kuvitella, että pohjalaisten kohdalla tuo voisi pitää paikkansa, mutta se ei välttämättä liittyisi herännäisyyteen. Savolaisten körttien itseironia saattaa tietysti olla niin viäräleukasta, etteivät sitä toiset heti oivalla.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”’Fariseuksen ulosajamisseuran’ henki puolestaan oli voimakkaasti totisen antikommunimsin, nationalismin ja heimoaatteen värittämä.” Löysin tietoa tästä teologian opiskelijoiden porukasta. Siinä mainittiin siinä harjoitettu omalaatuinen huumori. Sen totisuuden voi siis tuosta unohtaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Palmu sanoo:

  KARI- MATTI, Sopivuuden rajoista. Kirjoitit mielestäni asiattomasti ja löit toiseen leiman.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Työmiehen Lauantai

  Irwin Goodman

  Viideltä saunaan ja kuudelta putkaan Se on sellainen työmiehen lauantai.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Älä pidä muita jumalia minun rinnallani. 2. Moos. 20:3

  Jos huomaat alkaneesi rakastaa… hetkellistä nautintoa enemmän kuin taivaan toivoa – ole silloin varuillasi!

  Guthrie, Hiljaisiin hetkiin, Päivä, 1996

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Palmu sanoo:

  Tuntuu hyvältä, että blogissani ainakin tämän kerran osuin asian ytiumeen: ”Onko oikein juoruilla ja puhua pahaa pääministeristä?” Siitähän tässä nyt vaan on kysymys. A-Studiossa poliitikot välttävät sanaa media. Sitä ei saa sanoa, koska poliitikot jo niin monta kertaa ovat syyttäneet mediaa omista möhläyksistään.

  Kanteluita Julkisen sanan neuvostolle on tehty. Tulokset tulevat aikanaan, mutta tämä juttu on sitten jo ohi.

  Käsittääkseni Ilta-Lehti rikkoi lakia, julkaistessaan tuntemattoman lähteen verkkoon laittaman videon. Suomalainen media, IS, IL, HS, jne on ”uutisoinut” some-ssa pyörinyttä valehtelua, panettelua ja pahan puhumista. Sekö on suomalaisen lehdistön tehtävä? Eikö MEDIA olisi voinut kertoa asioista, poliittisista ehdotuksista ja esityksistä? Olisi voinut, mutta ei, se keskittyi juoruihin ja Sannan vapaa-aikaan. Häpeäksi medialle on tämä keissi. Jos Journalisti-lehti jaisojen lehtien päätoimittajat jne eivät kehtaa sitä sanoa, minäpä sanon.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Palmu sanoo:

  Ja vielä tämä Perussuomalaisten tekopyhä Meri, joka A-studiossa moitti Sannaa, ettei hän ollut Persujen kysymyksiin Uniperistä vastannut. Siis kesälomaltaan. Ei, mutta Saksan liittokanslerille hän oli soittanut. Tehkää nyt välikysymys siitä, että koko kansa näkisi, miten falskeja olette. i Riikka Purra heitti epäilyn huumeidenkäytöstä. Eikö se ole kunnianloukkaus syyttää ihmistä huumeiusta, ilman minkäöänlaista todistetta?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Heikki, on mielenkiitoista seurata miten tämä pääministeri Sanna Marinin kohut etenevät. Epäilemättä Marin hoitaa työtehtävät riippumatta siitä onko hän juhlimassa vai ei. Epäilemättä Marinin toimintakyky ei heikkene vähäisestä alkoholin tai muiden mietojen aineiden nauttimisesta, mutta onko festareilla tai jatkoilla tarvittavat asiakirjat mukana, että hommat hoituvat hyvin.

   STT 12.7.2022: ”Pääministeri Sanna Marin (sd.) on ollut viikonloppuna yhteydessä Saksan liittokansleri Olaf Scholziin kaasujätti Uniperin tilanteen vuoksi, pääministerin esikunnasta kerrotaan.”

   Sanna Marin oli Ruisrockissa ja Kesärannassa ystävien kanssa ko. viikonloppuna.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Tuomari Nurmio Valo yössä: Taksin katolla vilkkuu Yön ainoa valopilkku.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Heikki Palmu

  Tähän päivään mennessä olen ollut yli puoli vuosisataa lehtikirjoittaja, noin puoli vuosisataa kirjailija, yli neljäkymmentä vuotta luterilainen pappi ja yli kolmekymmentä vuotta työnohjaaja. Ja mitä vielä? Nyt, vanhuudessani yhä haluaisin olla yhteydessä muihin ihmisiin ja vähän myös vaikuttaa maailman menoon. Kirjoitan aktiivisesti. Kun saan kirjan valmiiksi, kuten viimeksi "Oulusa koulusa. 60-lukulaisen muistelmat." (Kirjapaja 2016), alan tehdä seuraavaa.