Olivatko Kirkkopäivien keskustelut vaarallisia

Melkoista ennakkokohua aiheuttivat Kirkkopäivien ohjelmassa olleet keskustelut, erityisesti Jussi Halla-Ahon osallistuminen. Käsi sydämelle: Oliko edes hänen osallistumisensa mitenkään maailmaa kaatavaa. Molemmissa keskusteluissa oli ainakin minun mielestäni kyse rehellisten mielipiteiden esittämisestä meitä kaikkia kiinnostavista asioista. Saatan olla yksinkertainen, mutta en havainnut missään kohdassa keskusteluja minkään kaltaista poliittista painotusta, yleisiä yhteiskunnallisia kannanottoja kylläkin. Kaikkiin niihin en voinut yhtyä, mutta ”so what”. Eikö ole rikkautta, että näemme asioita eri näkökulmista ja onnea, että voimme sovitella eri näkemyksiä.

Vaikka olenkin tällainen syntisäkki, en voi olla ilmaisematta ihmetystäni siitä, että kirkollisen elämän johtotehtävissä olevat, jotka käsitykseni mukaan edustavat ”Tulkaa kaikki” -aatetta, julkisesti vastustavat kaikkien kutsumista kirkkomme toiminnan pariin.

Mieleeni tulee usein Kari Suomalaisen takavuosien piirrospari, jossa ensimmäisessä kuvassa joukko oppineita istuu pohtimassa, onko Jumalaa olemassa, ja toisesta kuvasta käy ilmi, että tuolit ovat Jumalan kämmenellä.

  1. Karin piirros oli ja on nerokas, mutta se ei liity millään tavalla nyt puheenaolevaan aiheeseen. Se kuvasti ja kuvastaa oman aikakautensa keskusteluilmapiiriä. Veijo-blogisti saattaa olla niin nuori, ettei tiedä tai muista, mistä kuvan julkaisuajankohtana puhuttiin.

    Jos Kari Suomalainen vielä eläisi, niin hän repisi vaatteensa, jos hänet yhdistettäisiin näihin persujen tyhjäpäihin. Hän oli sentään korkeasti sivistynyt ja sivistyneen suvun vesa.

    En edelleenkään ymmärrä, miksi oman rakkaan Suomen ev.lut. kirkkoni täytyy seurata 1930-luvun kirkon teitä ja lyödä kättä natsien kanssa. Tämä ei voi olla oikea tie.

    • Mitä tarkoita natseilla? Ovatko Halla-Aho ja Laura Huhtasaari sinusta muka natseja?

      Varsineiset natsithan ovat Pohjolan Vastarintaliikkeessä, mutta sehän jo kiellettiin. Jesse Torniainen kyllä minusta kävisi natsista, mutta kyllä Suomen lainsäädäntö tässä on sillä lailla tiukka, että kunnon faaistit kyllä täällä seulotaan ajoissa.

      Sitten, demokratian toimisen kannalta olisi viisasta kunnioittaa vaalituloksia silloin,kun joku puolue on saatu rekisteröidyksi. Silloinhan tällainen on jo todettu salonkikelpoiseksi koska he ovat olleet kelvolisia osallistumaan kisaan.

      Ruotsissa ollaan vuositolkulla boikotoitu Ruotsidemokraatteja, vaikka heidän samansa äänimäärä vaaleissa on jatkuvasti kasvanut. Kun menetellään näin tyhmästi, autetaan heitä uhriutumaan ja saamaan vain lisää sympatiaääniä.

      Jos tällainen puolue otettaisiin mukaan hallitusvastuuta kantamaan pahimmat särmät alkaisivat heti hioutua pois. Ei politiikassa tällä tasolla pärjää muut kuin ne , jotka osaavat tehdä kompromisseja ja neuvotella.

      Nyt minusta alkaa näyttää siltä, että kohta alkaa käsitteet mennä sekaisin. Isänmaallisuus ja kansallistunne eivät vältämättä ole minkään piilevän nationalismin tai kansallissosialismin ilmausta, vaan aivan luonteva ilmaus sille, että Jumala on luonut kansat ja rakastaa niitä. Näin kansallisvaltiot ovat sellaisenaan jotain, mitä kannattakin vaalia, kun taas liian pitkälle viedyt federaation rakentamispyrkimykset eivät ehkä olis kovin hyvä tie Euroopallekaan.

      Kun Euroopan Unioni ssyntyi 1990-luvulla, muistan herätyskristittjen keskuudessa syntyneen vastustuksen. Pelkäsimme uuden imperiumin, Babylonin, syntymistä heti NLO:n jälkeen. Nythän olemme tässä suhteessa kuin uneen tuuditettuja puudeleita jotka eivät enää saa etäisyyttä koko EU:hun.

      Kun sitten britit alkavat irrottautua Unionista, emme osaa edes ajatella, että ehkä tässä vain kansallisvaltiot alkavat taas itsenäistyä. EU:ssa Suomenkin ongelmana on, että useimmissa tärkeissä kysymyksissä, kuten vaikkapa suhteessa Israeliin, meillä ei enää ole mitään omaa profiilia, vaan ”olemme samassa linjassa EU:n kanssa” piileskelemässä Ison veljen selän takana.

      Nythän britit parhaimmillaan ottavat taas ohjat omiin käsiinsä ja voivat lopulta päätyä Israelin siunaajiksi ja menneitä syntejään tässä suhteessa korjailemaan.

    • Paljon kiitoksia, Seija Rantanen! Jos ajatukseni vaikuttavat nuorilta, niin olen onnellinen, vai olisiko kysymys jo dementiasta. Olen nimittäin jo täyttänyt 87 vuotta. Kari Suomalaisen piirrokseen viittasin sen alkuperäisestä tarkoituksesta riippumatta, koska pidän väittelyä kirkkopäivien keskusteluforumille kutsuttavista henkilöistä varsin pienenä asiana sen todellisuuden rinnalla, missä me kirkon jäsenet elämme.

  2. Seija Rantanen kirjoittaa: ”En edelleenkään ymmärrä, miksi oman rakkaan Suomen ev.lut. kirkkoni täytyy seurata 1930-luvun kirkon teitä ja lyödä kättä natsien kanssa.”

    Voitko Seija tarkentaa, kenestä natseista puhut, siis ketä henkilöitä tarkoitat natseilla? Blogin aihe on kirkkopäivät ja Jussi Halla-Ahon haastattelu. Viittaatko natsi-ilmaisullasi Halla-Ahoon?

    Suomeen ollaan puuhaamassa vihapuhelainsäädäntöä. Kannattaa opetella kommentoimaan jo ajoissa niin, ettei saa tulevaisuudessa mahdollisesti syytettä vihapuheesta.

    Antti Hämäläinen sanoo viisaasti ”Nyt minusta alkaa näyttää siltä, että kohta alkaa käsitteet mennä sekaisin.”