#olisinpatiennyt

Touko-kesäkuun taitteessa somessa on kiertänyt #olisinpatiennyt -somehaaste, jonka aloitti psykoterapeutti Maaret Kallio. Haasteeseen osallistuvat julkaisivat sosiaalisessa mediassa kuvan nuoruudestaan ja sen oheen hastag-merkinnän #olisinpatiennyt. Kallio rohkaisi ihmisiä jakamaan viesteissään ajatuksiaan siitä, mitä he olisivat halunneet nuorena tietää. Haasteen tarkoituksena oli jakaa ajatuksia, joita nuorten olisi hyvä tänä päivänä kuulla. Kallion tarkoituksena oli someilmiön myötä tarjota aikuisten rohkaisevia sanoja tämän päivän nuorille. Minäkin hyppäsin haasteeseen mukaan ja kirjoitin ajatuksiani Instagram-tililläni sekä keskustelin aiheesta videolla toisen tubepapin, Anu Backmanin, kanssa. Tällä kertaa pysähdyn blogissani haasteen äärelle nuorelle itselleni tarkoitetun kirjeen muodossa.

Emilia, olet tunnollinen ja ahkera nuori, mutta elämää ei kannata suorittaa ja yrittää suunnitella liikaa. Elämä ei aina mene niin kuin nuorena kuvittelisit. Vierivät vuodet tuovat eteesi paljon sellaista, mitä et nuorena olisi osannut kuvitellakaan. Elämän kipujen keskellä seisahdut niiden suunnitelmien äärelle, jotka eivät menneetkään kuten ajattelit. Ikä tuo ymmärrystä sille, ettei kaikkien toiveidesi ole ollut tarkoituskaan toteutua eikä elämää voi niin vain suorittaa. Aika auttaa sinua oivaltamaan, ettei nuoruuden toiveidesi toteutumattomuus murennakaan maailmaasi. Samalla voit löytää vastoinkäymisistä kasvun mahdollisuuden omasta sisimmästäsi. Menneisyytesi ei määritä tulevaisuuttasi, mutta menneisyyttä vasten kasvat siksi aikuiseksi, joka sinun on myöhemmin tarkoitus olla.

Elämän suunnittelemattomuuden ja odottamattomien vastoinkäymisten keskellä luota siihen, että elämä voi tuoda eteen myös paljon hyvää. Elämä vie sinut aivan toisenlaisille poluille kuin nuorena kuvittelit. Täyttymättömien toiveidesi tilalle versoo hiljalleen uusia unelmia. Aika näyttää, että elämä voi tuoda eteesi sellaista hyvää, josta et nuorena uskaltanut unelmoidakaan. Ole siis rohkea ja uskaltaudu tekemään ihan uusia juttuja, vaikka sinua uuden edessä jännittäisi. Tulet nauttimaan noista asioista ja löytämään kutsumuksesi. Luota rohkeasti siihen, että Jumala kantaa kaiken keskellä. Sellaista hetkeä ei elämässäsi olekaan, jolloin olisit Jumalan rakkauden ja huolenpidon ulottumattomissa.

Olet nyt nuori ja kuvittelet tietäväsi elämästä paljon. Aika avaa silmäsi näkemään sen, kuinka vähän lopulta tiedätkään. Ajan kuluessa me ihmiset emme kasva suuremmiksi, vaan kasvamme pienemmiksi, kun ymmärrämme elämän rajallisuuden. Älä siis keskity ahnehtimaan kirjaviisautta, vaan mene kohtaamaan ihmisiä ja pyri kasvamaan sydämen viisaudessa. Kuuntele toisia ihmisiä ja heidän elämäntarinoitaan tarkkaan, sillä sitä kautta opit elämästä paremmin kuin koulukirjoista. Opettele puhumaan avoimesti kaikesta, sillä tulet tarvitsemaan tuota taitoa työssäsi ja elämässä muutenkin. Ennen kaikkea kohtaa itsesi ja toiset ihmiset lempeällä, rakastavalla katseella. Sillä armosta ja rakkaudesta elämässäsi on lopulta kysymys.

Mitä sinä haluaisit sanoa nuorelle itsellesi?

Lisää #olisinpatiennyt – ajatuksia Youtubessa.

 

3 kommenttia

 • Pekka Pesonen sanoo:

  Olisinpa nuorena aviomiehenä tiennyt miten voin tehdä vaimoni onnelliseksi ja tulla siinä sivussa itsekin. Harmittaa todella, kun vasta kahdenkymmenvuoden päästä pääsimme oppimaan nuo taidot ja saimme siihen tarvittavat tiedot. Huomenna häistä on vasta 43 vuotta. Joten onhan tätä parempaa aikaa jo ollut vähän kauemmin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • emiliapappi sanoo:

   Sanoistasi huomaa, Pekka, kuinka tärkeä avioliittosi ja puolisosi onnellisuus sinulle on. Minusta on lohdullista, että parisuhteessa kahden ihmisen ei tarvitse tulla valmiiksi, vaan yhteinen taival on myös yhdessä kasvamista. Valoisia puolia asioista etsivänä haluan ajatella, että on rikkaus, että olette ajan myötä löytäneet taitoja ja tietoja, joista on ollut avioliitossanne iloa. Yhteisen onnellisuuden etsiminen on minusta kaunis ajatus, sillä ihmisen onnellisuutta voi myös toinen ihminen tulla jakamaan.

   Onnittelut huomisen hääpäivän johdosta!

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Kiitos Emilia. Välitän onnittelusi rakkaalleni. Laulujen laulussa kehotetaan ottamaan pienet ketut kiinni, jotka viinitarhan turmelevat. Samoja pikku kettuja tavataan Lähi-Idässä yhä. Ne kaivavat käytäviä juuristojen alle. Jolloin kasvu estyy.

  En käsittänyt alussa lainkaan sitä, että meidänkin onnellisuuden juuria oli ”ketut” päässeet järsimään. Onneksemme meitä pyydettiin osallistumaan avioliittoleirille. Siellä heti ensimmäisellä luennolla paljastui se rakkauden tuhooja, mikä oli rakkauttamme vuosia turmellut. Monen parin ongelmat näyttäytyvät saman kaavan mukaisina. Suositaan jotain käyttäytymismallia, joka tosiasiassa syö pohjaa suhteelta. Vasta sen jälkeen, kun nuo pienet ketut on paljastuneet ja otettu kiinni, niin silloin vasta avautuu mahdollisuus luoda jotain todella hyvää ja kestävää.

  Ilmoita asiaton kommentti