Oliko Mooses monolatristi

Ovatkohan kristityt koskaan ajatelleet, että Mooses oli hyvin todennäköisesti ellei suorastaan varmasti, monolatristi. Mooses kyllä näki, että jumalia oli useampia, mutta hän teroitti jatkuvasti israelilaisille, että heidän tuli seurata vain tätä hänen heille tarjoamaansa jumalaa. Ensimmäinen käsky viittaa myös tähän monolatrisuuteen sillä Mooseshan kirjoitti: "Minä olen herra sinun jumalasi, älä pidä muita jumalia."

3 kommenttia

 • Seppo Heinola sanoo:

  Terve Bror, mukava kuulla Sinusta pitkästä aikaa. Niin, Mooses oli monolatristi, mutta kuten huomaat ei se täällä ketään kiinnosta, liian arkaluontoinen aihe.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Piti oikein wikitellä tuota sanaa, kun nykysin on kaikki niin hienoo, ettei tahho pysyä kansakoulupohjalta perässä. Ei kai se mikään ihme ole, koska Mooses oli saanut yliopistokoulutuksen ja luulen sen olleen monialainen. Varmaan hän myös tutsutui erilaisiin jumaliin. Me tiedämme Raamaatusta kuitenkin sen, että Jumala antoi hänelle oman nimensä, jonka kuultuaan kansa ymmärtää, että Mooses on oikean Jumalan lähettämä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   V: Ms. 32:8-9

   8″Jakaessaan muukalaiset perinnöiksi erotellessaan ihmisten lapset ja määrätessään kansojen ajat Korkein teki sen Isralin poikien luvun mukaan, 9) Sillä Jahven osa on hänen kansansa Jakob hänen perintöosansa.”

   Ei ole mitään epäselvää siinä, että Korkein on tässä jakomies ja Jahve yhden jako-osuuden eli Jaakob- Israelin saaja. Eli Jahve oli vain Israelilaisten Jumala. Muilla kansoilla on omat jumalat.

   Jahven perintöosa on siis todellakin hänen oma kansansa, muta keille jumalille pananakansat jaettiin perinöiksi? Ei kai Sinun Herrasi Lahtinen jaa pakanakansoja pakanajumalille? Ei, kyllä tuosa Korkein on jakamassa kansoja perinnöiksi ja yksi peritöosan kuluu Jahvelle 11 muille jumalille, joita tässäs ei mainita. Näin myös toteaa teologia tohtori ja seemiläisten kielten erikoisasiantujija professori Raija Sollamo.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit