Nooan liitto ja kasteen lahja
Kaksi kukkaa yhdessä mukanaan pieniä kukkia kotonamme Kamerunissa 29.7.2006.

SUNNUNTAI 10.1.2021 1. sunnuntai loppiaisesta Kasteen lahja Ensimmäinen lukukappale: 1. Moos. 9:12–16
Nooan kertomus lienee monelle tuttu. Ihmiset muistavat Nooan arkin ja vedenpaisumuksen. Myös eläimet muistetaan ja niiden mukana olo. Sen sijaan kuinka moni muistaa, että kertomuksen lopussa kuvataan Jumalan rakkauden liittoa ihmiskuntaa kohtaan. Jumala vakuutti, että hän huolehtii sekä ihmisistä että eläimistä suuren hyvyytensä tähden. Sateenkaari on tämän liiton tunnus.
Usein liitosta puhutaan puolisoiden välillä avioliittona tai valtioiden välisenä liittona, liittovaltiona tai muissa sellaisissa yhteyksissä. Nooan kertomuksessa puhutaan Jumalan ja koko luomakunnan liitosta, ihminen ja eläimet siihen mukaan lukien.
Jumala sanoi vielä: ”Tämä on merkkinä liitosta, jonka minä teen teidän sekä kaikkien maan päällä elävien olentojen kanssa kaikkiin tuleviin sukupolviin asti:
Liitto on Jumalan teko
Nooan ajan liitto ei perustunut ihmisen tekoon. Jumala on Luoja ja ihmiset ovat hänen tekoaan. Niinpä liittokin on yksistään Jumalan teko. Se on tehty Jumalan aloitteesta, Jumalan voimasta ja se on perustettu Jumalan koko luomakunnan olemukseen asti. Liiton merkin takuuna on luonnonlakien mukaisesti ilmestyvä Jumalan rakkauden osoitus. Se on jopa luonnonlakeja vahvemmalle perustalle perustettu. Sen takeena Jumala, Kaikkivaltias, taivaan ja maan Luoja.
Minä asetan kaareni pilviin, ja se on oleva merkkinä minun ja maan välisestä liitosta. Kun annan pilvien nousta taivaalle ja sateenkaari näkyy pilvissä, muistan liiton, jonka olen tehnyt kaikkien elävien olentojen, kaiken elollisen kanssa:
Todella valtaisan vakaa ja tukeva on tuo Jumalan itsestään käyttämä "minä". Hän jolla on kaikki valta taivaassa ja maan päällä, on liiton tekijä ja hän myös takaa liittonsa pysyvyyden.
Uusi liitto Kristuksessa
Jeesuksessa Jumalan liitto sai täyttymyksensä. Jumala toi pelastuksen koko ihmiskunnalle. Jeesuksen pelastustyö Golgatan ristillä ja ylösnousemuksen riemullisessa voitossa toi esiin Jumalan rakkauden rajattomuuden. Tähän pelastukseen meidätkin on liitetty kasteen välityksellä.
Pietarin kirje viittaa Nooan aikaan puhuessaan Kristuksen kärsimyksestä ja ylösnousemuksesta ja juuri tuossa yhteydessä kertoo, että koko tämä Jeesuksen kuolema ja ylösnousemuksen pelastus annetaan kasteen välityksellä. Kokonaan ja täysimääräisesti.
Kärsihän Kristuskin ainutkertaisen kuoleman syntien tähden, syytön syyllisten puolesta, johdattaakseen teidät Jumalan luo. Hänen ruumiinsa surmattiin, mutta hengessä hänet tehtiin eläväksi. Ja niin hän myös meni ja saarnasi vankeudessa oleville hengille, jotka muinoin eivät totelleet Jumalaa, kun hän Nooan päivinä kärsivällisesti odotti sen ajan, kun arkkia rakennettiin. Vain muutama ihminen, kaikkiaan kahdeksan, pelastui arkissa veden kantamana. Tuon esikuvan mukaisesti teidät pelastaa nyt kaste, ei siksi että te siinä luovuitte saastaisesta elämästä, vaan koska Jumala teki kanssanne hyvän omantunnon liiton. Sen perustuksena on Jeesuksen Kristuksen ylösnousemus, hänen, joka on mennyt taivaaseen ja istuu Jumalan oikealla puolella ja jolle on alistettu enkelit, vallat ja voimat. 1 Piet. 3:18-22.
Kasteen sunnuntai
Jeesuksen kaste oli loppiaisen eli epifanian eli Jumalan kirkkauden ilmestymisen juhlan ensimmäinen aihe, kun juhla vallattiin palvelemaan evankeliumia. Aihe on yhä edelleen loppiaisen vieton yhteydessä. Kasteen sunnuntaita vietetään loppiaisen jälkeisenä sunnuntaina. Ihana on kasteen anti. Jumalan täyteyden koko pelastus ojennetaan meille Jumalan lahjana. Hän sen tekee ja hän myös on sen takeena ja sisältönä.
Tässä lukukappale kokonaisuudessaan
1. Moos. 9:12–16
Jumala sanoi vielä: ”Tämä on merkkinä liitosta, jonka minä teen teidän sekä kaikkien maan päällä elävien olentojen kanssa kaikkiin tuleviin sukupolviin asti: minä asetan kaareni pilviin, ja se on oleva merkkinä minun ja maan välisestä liitosta. Kun annan pilvien nousta taivaalle ja sateenkaari näkyy pilvissä, muistan liiton, jonka olen tehnyt kaikkien elävien olentojen, kaiken elollisen kanssa: vedet eivät enää koskaan paisu tuhotulvaksi hukuttamaan kaikkea elävää. Kaarinäkyy pilvissä, ja kun minä sen näen, muistan ikuisen liiton, jonka olen tehnyt kaikkien elävien olentojen, kaikkien maan päällä elävien kanssa.”
29 kommenttia
Hieno juttu, että joku käyttää blogeissaan Raamattua, sitä kai tällä foorumilla pitäisi olla esillä enemmänkin myönteisessä valossa? Ainakin itse yhdistän kirkollisen palstan Ja Raamatn käytön, niin viisaita kuin me ihmiset kuvittelemme olevamme ilman itseämme korkeampaa viisautta.
Nooan kanssa todellakin solmittiin liitto. Ja siihen liittyi muutakin kuin sateenkaari, jonka synty herättää tietenkin arvioita, esimerkiksi millaisia muutoksia ilmakehään tuo näkyvän valon hajoaminen eri aallonpituuksiinsa vaati.
Raamatun mukaan näyttää siltä, ettei ennen vedenpaisumusta satanut lainkaan. Tähän viittaa se maininta, että ”sumu nousi maasta ja kasteli koko maan pinnan”.(1. Mo2:6) Ilman vesisadetta ei tietenkään ollut sateenkaartakaan, tuota liiton merkkiä.
Se on Raamatun ilmoittama tosiasia, että Nooa oli ensimmäinen lihansyöjä. Tämä ilmaistaan selkeästi vedenpaisumuksen jälkeen: ”Teidän ravintonanne olkoot kaikki olennot, jotka elävät ja liikkuvat. Ne kaikki minä annan nyt teille, niin kuin annoin teille vihreät kasvit.”(1. Mo9:3) Yhden ehdon ensimmäinen ei-vegetaristi sai: ”Mutta lihaa, jossa vielä on jäljellä sen elämänvoima, veri, te ette saa syödä.”(4) Veren Kaikkivaltias pidätti itselleen, koska se symboloi Raamatussa elämää ja sen pelastamista. Kristuksen veri sitten totaalisesti, ilman sitä ei kristillisellä vesikasteellakaan olisi. Itään merkitystä.
Nooa ”oli peltomies ja ensimmäinen, joka istutti viinitarhan”.(20) No, siinähän kävi kokemattomalle nauttijalle hupsusti, ja Nooa humaltui huonoin seurauksin, kuten tuo 9. luku edelleen kertoo.
Vedenpaisumuskertomus avaa Raamattua monelta kohden, mutta spekuloitavaa myös riittää. Mistä vedet tulivat ja minne menivät? Miten muuttui noissa olosuhteissa esimerkiksi radiohiiliajoitus, sehän perustuu tuolla ylhäällä syntyvän harvinaisen hiili-isotoopin suhteeseen tavanomaiseen hiileen?
Raamattuun liittyen teen sinulle Matias yhden kysymyksen, mutta laitan sen omaan lokeroonsa, jotta mahdollinen keskustelu pysyisi raiteillaan ja mieluiten juuri siinä yhteisessä kirjassamme Raamatussa.
Ja nyt se kysymys sinulle Matias blogissa siteerattuun raamatunkohtaan liittyen. Ja tietenkin muutkin voinevat esittää oman näkemyksensä, kuten täällä tapana on.
”Hänen ruumiinsa surmattiin, mutta hengessä hänet tehtiin eläväksi. Ja niin hän myös meni ja saarnasi vankeudessa oleville hengille, jotka muinoin eivät totelleet Jumalaa, kun hän Nooan päivinä kärsivällisesti odotti sen ajan, kun arkkia rakennettiin.”(KR92)
”Hän, joka tosin kuoletettiin lihassa, mutta tehtiin eläväksi hengessä, jossa hän myös meni pois ja saarnasi vankeudessa oleville hengille, jotka muinoin eivät olleet kuuliaiset, kun Jumalan pitkämielisyys odotti Nooan päivinä, silloin kun valmistettiin arkkia.”(KR38)
Keille Jeesus saarnasi? Koska ja missä? Minkä vuoksi?
Noista vedenpaisumukseen liittyvistä nefileistä on ollut joskus keskusteluja, mutta tämän sinun siteeraamasi kohta on jäänyt vähemmälle huomiolle.
Rauli ”Hänen ruumiinsa surmattiin, mutta hengessä hänet tehtiin eläväksi. Ja niin hän myös meni ja saarnasi vankeudessa oleville hengille, jotka muinoin eivät totelleet Jumalaa, ”
Todellisuudessa kuitenkin, ihminen voi olla ‘hengessä elävä’ vain ruumiissa ollessaan, jo egyptiläiset olivat sitä mieltä, että tuonpuoleisessa ei tarvita aivoja ja siksi he poistivat vainajalta aivot. Ja kuten Paavalikin sanoi; Viisaus katoaa ja tieto käy turhaksi.
Tietysti, kun ihmisestä kirjoitetaan tarina, hänet tehdään tavallaan eläväksi . Ihmiset lukevat ja puhuvat hänestä, kuten Jeesuksesta, mutta kannttaa muistaa, että elävä ihminen myös vanhenee, tarina ihminen ei vanhene, hän ei siis ole elävä vaan ajaton tarina, jossa olento pysyy kolmikymppisenä ikuisesti. Jatko-osaa ei ole kirjoitettu, mutta ehkä sitten kun näemme sen paluun. Nyt on vasta kansa palannut Israelin maalle, Jeesus ei, vaikka hänen piti tulla se perustamaan. …………….
Tehkää jotakin poikeavaa nuorena niin, että joku kirjoittaa teistä kirjan. Jos tola on epiksessä, sitä parempin siitä tulee, kunhan kuolette nuorena, näin pääsette ikuisuuteen kirjan kansien sisälle ja sieltä ette pääse pois. Ei Jeesuskaan vapaa ole, hän on enemmän vanki kuin kukaan.
Ehkä hän haluaisi ulos evankeliumista, mutta ei pääse, ei edes taivaaseen voi paeta ja kadota näiltä innokkailta seuraajilta, jotka haluavat hänet kuninkaaksi. Minusta tuntuu, että hänellä ei ole mitään halua olla kuningas vaan kävellä vapaana ehkä Galileassa , Jordanilla, Eufratilla ja missä milloinkin vuorilla rosvojen joukossa ja Tyyroksen ilotaloissa pelastamassa hyväksikäytettyjä tyttölapsia, hän piti heitä taivaskelpoisina enemmän kuin pappeja ja muita hurskastelijoita, koska tytöt antoivat, ja miehet vain ottivat. …………………….
Matias Kahdesta kukasta tuli mieleen Kaksi kalaa ja viisi leipää. Mutta tiedättekö mitä symboloi kaksi kalaa ? Kalat on tähtikuvio taivaalla, se kuvataan kahtena kalana vaikka tähtiä on hyvinkin monia kuviossa. ” Kalat liittyvät kreikkalaiseen legendaan, jonka mukaan Afrodite ja hänen poikansa Eros muuttivat muotoaan kaloiksi tai heidät pelasti kaksi kalaa.
Hyginuksen mukaan kreikkalaisessa versiossa Afrodite ja Eros Syyriassa käydessään pakenivat Typhon hirviöä hyppäämällä Eufrat jokeen ja muuttumalla kaloiksi. Tarinan roomalaisessa muunnoksessa Venus ja poikansa Amor on viety pois tästä vaarasta kahden kalan selässä. ”
“Kolmanessa Vatikaanin mytografiassa tarina on muodossa: Kalat työnsivät maalle Munan joka oli pyörinyt Eufrat-virtaan . Kyyhkyset istuivat munalle kunnes Afrodite, jota kutsutaan Syyrian jumalattareksi, kuoriutui munasta. Kalat palkittiin siitä, sijoittamalla heidät taivaalle tähtikuviona. ”
Ja niin päästiin jo neitseelliseen syntymään.
( Kalat (tähtikuvio) Wikipedia.
Rauli
Kohtiin neljä, seitsemän ja kymmenen liittyen
Juutalaisuudessa on esiintynyt monenlaisiakin perinteitä Nooan ajasta. Tässä keskusteluumme liittyen seuraavia juutalaisuuden ja kristillisyyden esiin nostamia.
11) Juutalaisesta perinteestä
Juutalainen historioitsija Josefus mainitsee Nooan kehottaneen aikalaisiaan kääntymään pois pahoilta teiltä. Ant. I.74
Sibyllan oraakkelit sanovat Nooan saaneen Jumalalta kehotuksen saarnata parannusta ja pelastaa ne, jotka häntä kuulevat. Sib I:128-129, 147-198.
12) Kristillisestä perinteestä
Kristillisessä perinteessä Nooan aikainen sukupolvi mainitaan ennusmerkkinä lopunaikana vallitsevasta yleisestä turmeluksesta. Matt 24:17-38; Luuk 17:26-27.
Mielestäni Juudan kirjeen kehotus seuraa tätä linjaa ja täsmentää kohteensa enemmän oman aikansa harhaan menneisiin.
Pyhä Klemens I oli Rooman neljäs piispa, paavien luettelossa Pyhän Pietarin, Pyhän Linuksen ja Pyhän Anacletuksen jälkeen.
Hän toimi aikoinaan Paavalin työtoverina
Filippiläiskirje:
4:3 Myös sinua, sinä minun oikea Synsygukseni, minä pyydän: ole näille vaimoille avullinen, sillä he ovat taistelleet minun kanssani evankeliumin hyväksi, yhdessä sekä Klemensin että muiden työtoverieni kanssa, joiden nimet ovat elämän kirjassa.
Apostolinen isä Klemens kirjoittaa:
”Nooa julisti kääntymystä ja ne, jotka uskoivat pelastuivat.” 1 Klem 7:6
”Nooa havaittiin uskolliseksi ja hän julisti palvelutehtävässään maailmalle uudestisyntymistä; hänen kauttaan Valtias myös pelasti ne elolliset olennot, jotka yksimielisesti tulivat arkkiin” 1 Klem 9:4.
Pyhän Klemensin 1 kirjeen aikalainen Hebrealaiskirje puhuu Nooan työstä uskon hedelmänä.
11:7 Uskon kautta rakensi Nooa, saatuaan ilmoituksen siitä, mikä ei vielä näkynyt, pyhässä pelossa arkin perhekuntansa pelastukseksi; ja uskonsa kautta hän tuomitsi maailman, ja hänestä tuli sen vanhurskauden perillinen, joka uskosta tulee.
Rauli
Jatkoa edelliseen ja myös kohtaa viisi sivuten
13) Näkökohtia 1 Moos 6 lukuun
Monoteistinen ympäristö edellyttää isolla alkukirjaimella kirjoitettua Jumalaa, kun puhutaan ”Jumalan pojista”. Nämä ovat langenneitten enkelien luokkaan kuulivia.
1 Henokin kirjassa heistä kirjoitetaan, 1 Hen 6-11, samoin Riemuvuosien kirjassa, Jub 5. Nämä ”Jumalan pojat” kuuluivat niiden enkeleitten joukkoon, jotka aikoinaan olivat luopuneet Jumalasta ja nyt menivät naimisiin ihmisten tyttärien kanssa. Noissa kirjoissa puhutaan kahdestasadasta langenneesta enkelistä.
1 Hen 10:4-5 ja Jub 5:6 kertovat, kuinka Jumala rankaisi näitä langenneita enkeleitä. Heidät sidottiin syvyyksiin odottamaan tulevaa tuomion päivää.
Tähän juutalaiseen selitystraditioon saa tukea 2 Piet 2:4-5 ja Juuda 6, jotka myös puhuvat langenneista enkeleistä, jotka Jumala asetti syvyyteen odottamaan viimeistä tuomiota. Nämä enkelit elivät ennen Nooan aikaa.
1 Hen 8-11 sisältämän perinteen mukaan nämä langenneet Jumalan pojat eli demonit antavat ihmisille tietoa kaikista jumalattomuuksien salaisuuksista. He opettivat heille salatieteitä, astrologiaa, haureutta jne..
Esimerkiksi demonien päämies Asasael ”on opettanut kaikkea väärää maan päällä ja paljastanut ikiaikojen taivaalliset salaisuudet” 1 Hen 9:6.
Semiaz ja muut demonien päämiehet menivät ihmisten tyttärien luokse, makasivat heidän kanssaan sekä ”saastuttivat itsensä ja paljastivat heille kaiken synnin”, 1 Hen 9:7-8.
Näiden jälkeläisistä käytetään nimitystä nĕpilîm, ”langenneet”. Sanaa on käännetty milloin ”jättiläisiksi”, milloin ”sankareiksi”.
Olen näitä ottanut
professori Antti Laaton kirjasta
VANHAN TESTAMENTIN SELITYSRAAMATTU
I
LAKI
ISBN 978-951-888-769-3
joka on painettu EU:ssa 2017.
Kirja on erinomaisesti kerännyt yhteen 1 Moos 6 luvun selitykseen sopivaa vertailuainesta. Suosittelen.
Rauli
Kohtaa kahdeksan sivuten.
14)
Mielestäni demonien kapinan lähtökohtaa on haettava ennen 1 Moos 6 luvun tapahtumaa.
Käärmehän vietteli ihmiskuntaa jo luvussa kolme. Ja koska Perkele on luotu henkivalta, joka sitten lankesi kapinaan Jumalaa vastaan, niin se siis on langennut enkeli, enkeli -sanan laajemmassa mielessä.
Toisen rajan muodostaa Raamatun alussa mainittu luominen. Näin ollen Saatanan lankeemus on tapahtunut luomisen jälkeen, mutta ennen syntiinlankeemuuksen viettelystä.
Lateraanin IV kirkolliskokous vuonna 1215 AD on sattuvasti kuvannut tämän paholaisen lankeemuksen olevan ilman mitään sen ulkopuolelta tulevaa yllykettä vain oman lankeemuksensa tuloksena syntyneen kapinan, ”omasta syystään”.
”Jumala oli tosin alkujaan luonut Paholaisen ja muut demonit luonnostaan hyviksi, mutta niistä tuli omasta syystään pahoja.”
Entisenä latinan maikkanakin toimineena panen tuon lauseen myös latinaksi:
« Diabolus et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali ».
Kokouksen ajatuksena on kristikunnan opetus sekä Raamatun tutkistelun että perinteen valossa nähdä tässä olennossa langennut enkeli, jota kutsutaan Saatanaksi tai Paholaiseksi. Kokouksen julkilausuman mukaan kirkko opettaa, että se alkujaan oli Jumalan luoma hyvä enkeli, mutta sitten aivan omasta syystään lankesi ja ryhtyi kapinalliseksi yrittäen tuhota kaikkea sitä hyvää, minkä Jumala on luonut. Jumalan luomisen jäljiltähän kaikki on hyvää, pelkästään hyvää, ainoastaan hyvää.
Usein näissä keskusteluissa kommentoidaan sellaista, josta ollaan eri mieltä. Sinun puheenvuorosi yllyttää nyt olemaan samaa mieltä.
Olen samaa mieltä esimerkiksi siitä, että koska Nooa mainitaan Raamatussa ”vanhurskauden julistajana”(2.Piet2:5), hänen on täytynyt puhua kaikille ihmettelijöille arkin tarpeesta, jos haluaa selvitä hengissä. Toki Raamatusta löytyy tälle muitakin perusteluja, mutta on mielenkiintoista, että myös juutalainen traditio tukee tässä Raamatun tekstiä. Kiitos tuosta tiedosta.
”Saatanan lankeemus on tapahtunut luomisen jälkeen, mutta ennen syntiinlankeemuuksen viettelystä.” Ja jälleen olen samaa mieltä, eikä Raamattu jätä asiasta mitään epäselvyyttä. ”Jumalan luomisen jäljiltähän kaikki on hyvää, pelkästään hyvää, ainoastaan hyvää” on täyttä totta Raamatun sivuilla. Täällä hyvin suosittu väittelynaihe, jos olet sattunut huomaamaan.
En tiedä, onko kuvaus hyvä, mutta joskus Saatanan alkuperää pohdiskellessa tukee mieleen vastasyntyneiden osasto sairaalassa. Ei siellä ole yhtään murhamiestä tai muuta rikollista. Saatana ja hänen kapinaan yhtyneet enkelinsä käyttivät väärin omaa päätäntävaltaansa. Itsekkyys ja ylpeys, joka meissäkin tahtoo helposti saada otetta, oli Saatanan lankeamisen perussyy, ja myös nuo Jumalan pojat Nooan päivinä halusivat irtautua Luojansa heille antamasta roolista.
Hesekielin kirjassa kuvataan epäsuorasti Saatanan lähtökohtia kauniina henkenä, kerubina, seuraavasti: ”Sinä olit täydellisistä täydellisin, täynnä viisautta, itse kauneus. Olit Eedenissä, Jumalan puutarhassa, ja sinua koristivat kalliit kivet, karneolit, topaasit ja kalsedonit, krysoliitit, onyksit, jaspikset, safiirit, turkoosit ja smaragdit. Pukusi oli kullalla kirjailtu. Jo syntyessäsi oli kaikki valmiina. Kerubiksi minä sinut tein, sädehtiväksi vartijaenkeliksi, sinä olit pyhällä vuorella, käyskentelit välkehtivien kivien keskellä. Moitteen sijaa ei sinussa ollut siitä päivästä, jona sinut loin, siihen päivään, jolloin lankesit pahaan… Kauneutesi houkutti sinut korskeuteen, loistosi sokaisemana haaskasit viisautesi.”(Hes28:12-17)
Raamattu kertoo sitten myös noiden Jumalan poikien lankeemuksen sopimattomaan sukupuoliseen yhteiseloon ihmisten kauniiden tyttärien kanssa. Vaikka muita taivaallisten henkien kapinointia ei Raamatussa kerrota, se ei tietenkään todista, etteikö muitakin ole Saatanan joukkoihin olisi liittynyt. Tärkeintä meille on kuitenkin se, ettei Jumalan Poika langennut Saatanan ansoihin vaan teki sen teon, jonka perusteella meillä on mahdollisuus joskus olla todistamassa Saatanan ja hänen joukkojensa totaalituhoa. Ja samalla myös pahuuden loppua sekä näkyvässä että näkymättömässä maailmankaikkeudessa.
Rauli
Kiitos rakentavasta kommentistasi.
Tuot myös hyvin esille tuon Hesekielin tekstin, missä lankeemusta on kuvattu.
Todellakin hyvin kuvaat myös tuon, että vaikka kaikkien langenneitten lankeemusta ei olekaan kuvattu, niin tuolleen kuitenkin on tapahtunut, koska Saatana kuvataan ei vain yksinään vaan myös enkeleineen.
Kiitos hyvästä keskustelusta!
Kasteen sunnuntain aihetta esitellään ja tekstit näytetään osoitteessa
https://www.kirkkovuosikalenteri.fi/kalenteripaiva/sunnuntai-10-1-2021/
Dopsöndagens tema presenteras och texterna förevisas här
https://www.kyrkoarskalendern.fi/kalendar-dag/sondag-10-1-2021/
Ilmoita asiaton kommentti