Naisen paikka on...

korvaamaton ja ainutlaatuinen tässä maailmassa. Tänään on lupa muistaa häntä, joka on vierelläsi ja myös heitä, jotka ovat tuttavapiirissäsi.

Lähdetään kaunokirjallisella ilmaisulla liikkeelle. Ote on Sydänten löytöretken tarinan yhdestä kappaleesta.

Samaan aikaan Samuel käy keskustelua Milkan kanssa Sydänten valtakunnassa. Samuel valmistautuu pitämään puheen naisille.
Milka sanoo: ” Olet vapaustaistelija, joita me naiset tarvitsemme rinnallemme. Et ole tavallinen mies, joka kulkee virran vietävänä. Sinut on kutsuttu tänne erityistä tehtävää varten. Sydämesi halajaa antaa naisille luvan ollakauniita omana itsenään, jolloin heidän ei tarvitse tavoitella mahdottomia mainoskasvoja esimerkkeinään.”

Samuel vastaa: ” Sinäpä mukavasti sydämeni aatoksia luet kaunis nainen! Aivan, mainosten naiset eivät ole todellisia, vaan valhetodellisuuden luojia, jotka asettavat standardeja, joita kukaan ei voi täyttää. Haluan antaa naisille vapauden loistaa sitä kauneutta, mikä on heille yksilöllisesti luotu syntymästä lähtien.”

Milka sanoo: ” Sanasi hivelevät sydäntä ja saat helposti iloiseksi. Ole kuitenkin varuillasi, että et sorru kehunesi pelimiesten joukkoon, jotka vain hyväksikäyttävät naisia. Sinun kohdallasi on oltava todella tarkkana siinä, mitä valintoja teet.”

Tämän jälkeen Samuel nousee puhujanpönttöön. Milka sanoo Samuelille, että hänen on nyt aika pitää palopuhe aiheesta ” Jokainen nainen on kaunis” Samuelin ei tarvitse olla huolissaan, koska siinä hetkessä hänen sydämestään ja mielestään nousevat esiin oikeat sanat. Kuulijat odottavat kuulevansa vapautuksen, rohkaisun ja totuuden sanoja.

Milka sanoo: ” On aika astua estradille! Luotan sinuun Samuel! Tämä on yksi niistä aiheista, joista sinut on kutsuttu puhumaan. Sydämesi on hyvä ja olet kuninkaan ystävä. Nämä tosiseikat vahvistavat uskoani siihen, että tämä hetki muuttaa monen naisen elämän.”

Samuel julistaa: ” Arvon kauniit ja ihanat kuulijani! On tullut aika pitää teille puhu aiheesta ”Jokainen nainen on kaunis”. Haluan julistaa teille vapautta ja ihmisarvoa omina itsenään. Te olette vääränlaisen kauneusihanteen vankilassa, jossa mainokset, filosofit, elokuvat, musiikki ja media teitä pitävät. Olette uskoneet suuren valheen. On tullut aika paljastaa totuus! He ovat väärässä teidän suhteenne. Sydämestänne asti nouseva kysymys: ”Olenko minä kaunis omana itsenäni?” Vastaus on lohdullinen ja totuudellinen! Sinä olet kaunis juuri sellaisena kuin olet! On tullut aika astua ulos vankilasta! Avaa nyrkkiin painunut kätesi, jonka sisällä on avain. Vapaus kutsuu!

Teitä on johdettu harvaan tuhansien vuosien ajan, kun erilaiset kauneusihanteet ovat olleet muodissa. Aikanaan laihuus rumensi naista. Oli aikoja, jolloin teitä kidutettiin korsettien avulla, niin että oli vaikeaa edes hengittää. Aina on ollut joku henkilö, useimmiten miespuolinen, joka on onnistunut tuomaan esille yleisen kauneusihanteen, johon suuri osa naisista on uskonut. Teitä on vihattu pitkään, eikä ihme, sillä antiikin filosofit ovat istuttaneet mieliimme sen, että naiset olisivat alempiarvoisia olentoja. Tämä humanismin perintö on yhä meissä ja moni mies ja nainen on salaisesti naistenvihaaja. Samoin kristitytkin (erityisesti miehet) ovat Raamatun avulla ja ilman sitä sortaneet tätä luomakunnan kruunua kateuden, naisvihan ja silkan vallanhalun tähden. Media on julma ja säälimätön mainosmiesten pelikenttä, joka ei tunne armoa. Nyt on aika nousta suuria vastaan! Onneksi joukossa on muutamia harvoja valopilkkuja, joista aidon kauneuden puolesta taisteleva kauneudenhoitotuotemerkki on kirkkaasti loistava tähti synkällä yötaivaalla. Heidän kampanjansa on vallankumouksellinen tämän ajan keskellä, koska se esittelee normaalivartaloisia naisia mainoksissaan. Sydämestäni toivon heidän voivan sysätä ideologiansa syvälle naisten sydämiin, niin että he uskovat olevansa kauniita omia itsenään, vaikka heillä ei ole C- kupin rintoja, mehiläisvyötäröä tai Jennifer Lopez- takamusta.

Samuel ottaa lavalle kolme erinäköistä ja muotoista naista. Hän kehuu heitä kaikkien kuullen! Kaksi naisista alkaa itkeä ja yksi on vaivaantunut. He poistuvat takaisin paikoilleen ja halaavat Samuelia mennessään.Jos mainosmiehiltä olisi kysytty, niin hän olisi alkanut luetella lukuisia vikoja näistä naisista. Miss Suomi kisoissakin jopa voittajan kauneus kyseenalaistetaan liittyen liian pieniin rintoihin tai väärän malliseen nenään. Millaisen esikuvan nuoret tytöt tästä saavat, kun maan kaunein nainenkin lukuisia kauneusvirheitä, joita voidaan käydä paikkailemassa. Ei ihme, että naiset kärsivät huonosta itsetunnosta, ovat epävarmoja omasta kelpaavuudestaan ja ajautuvat hyväksikäyttösuhteisiin. Seksin avulla he saavat kokea olevansa edes iltana kauneimmaksi valittuja naisia.

Tiedän, että joukossanne on niitä, joista ihmiset ovat tehneet rumempia pahoilla teoillaan, mutta sen kuoren alla on yhä löydettävissä alkuperäinen. Kauneus ei ole vain ulkoista, vaan se säteilee sydämestä asti ja näkyy kyllä ulkoisessa olemuksessakin. Median vankilan lisäksi on joukossa liian paljon niitä, josta isät, poikaystävät, toiset naiset ja koulukaverit ovat haavoittaneet kauneuteen kohdistuvilla pilkan tikareilla. Senkin läskiperse, olet ruma hörökorva ja sun seurassa on tylsää lautarinta. Nuo sanat eivät hevillä unohdu! Niiden myrkky pysyy sydämessä, kunnes parantava rohto imee sen pois sieltä!

Naiset älkää alistuko postmodernien kauneusihanteiden ikeen alle. Tulkaa valoon ja vapauteen omina itsenänne. Samuel nostaa katseensa salin perälle ja näkee salin perällä kaksi harmaapukuista miestä. Toinen heistä nostaa kätensä häntä kohti ja huutaa: ” Sinä olet meidän vihollisemme, joka yrität viedä asiakkaamme ja rahalle. Minun on pakko eliminoida sinut.”

Samuel kuulee laukausten ääniä. Luodit tulevat häntä kohti lävistävät hänet. Yllättäen hänen ei tule lainkaan luodin reikiä eikä verta vuoda mistään. Samuel tajuaa näiden miesten olevan Janten kätyreitä, jotka ovat tulleet pelottelemaan häntä. Samuel käskee niitä kuninkaan nimissä häipymään. Hän napsauttaa sormiaan, jolloin kätyrit häviävät savuna ilmaan.

Samuel päättää puheensa runollisesti:

Tulkaa kaikki kauneuden lähteen luokse, jossa saatte kuulla sanat totuuden

Astukaa rohkeasti esiin ilman häpeää
Täällä on tilaa kaiken kokoisille ja näköisille luomakunnan kruunuille

Arvostaa omaa kauneuttanne
Jokainen nainen on Luojan kauneusihanteiden mukainen
Kukin teistä uniikki persoona

Lahjanne ja kykynne ovat mahtavia

Tuotte pehmeyttä ja tunneälyä tähän kovaan maailmaan

Saatatte maailmaan pieniä ihmeitä

Kiitos, kun olette olemassa.

 

Loppuun vielä linkki kuinka Jeesus edisti naisen asemaa.

http://ruutlehti.fi/8-tapaa-joilla-jeesus-edisti-naisten-asemaa/

http://ruutlehti.fi/8-tapaa-joilla-jeesus-edisti-naisten-asemaa/

Hyvää Naistenpäivää!

T:Juha

5 kommenttia

 • Sari Roman-Lagerspetz sanoo:

  Kirjoituksessasi korostetaan mielestäni aika ongelmallisella – ja vanhoilliset sukupuolistereotypiat mieleen tuovalla tavalla – naisten ulkonäköä.

  Mutta kiitos naisten päivän onnitteluista!

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Yli-Jaakkola sanoo:

   Kiitos Sari palautteesta. Kuten varmaan huomasit, että kyseessä on kaunokirjallinen ilmaisu, jossa pyrin tietoiseen asian kärjistämiseen ja yhden näkökulman esiin tuontiin. En voi silti kiistää, että kommentissasi ei olisi totuuden perää. Kauneus on vain yksi naisen ominaisuus. Koitan sitä myös kirjoituksessa kritisoida, että siitä on tehty liian keskeinen.

   Mitä ajattelet, vaikkapa tästä kohdasta “Samoin kristitytkin (erityisesti miehet) ovat Raamatun avulla ja ilman sitä sortaneet tätä luomakunnan kruunua kateuden, naisvihan ja silkan vallanhalun tähden. Media on julma ja säälimätön mainosmiesten pelikenttä, joka ei tunne armoa.” Uskoisin, että se osuu aika lähelle totuutta.

   Olen kyseisen tekstin lukenut naisyleisölle ja he tulivat kyynelsilmin(kosketettuina) kiittämään. Tiedän, että en voi miehenä tavoittaa sitä moninaisuutta, millainen nainen on missään tekstissä. Sanottakoon vielä se, että jokainen nainen on omanlaisensa persoonana.

   Hyvää viikonloppua!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   “Kauneus on vain yksi naisen ominaisuus.” Kauneuden käsittäminen naiselliseksi ominaisuuteksi on ongelmallista. Siihen sisältyy se sivujuonne, että kauneus on miehen katseen ilahduttamista. Onko naisen kauneus miestä varten? Onko naisen tehtävänä kaunistaa miehen koti ja ympäristö? Suomalainen sanonta väittää, että on rumaa, jos mies on kaunis.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   “Neito: Miten kaunis oletkaan, rakkaani, miten ihana olet! (Laul. l. 1:16)”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jari Haukka sanoo:

  Fotine Samarialainen oli ehkä ensimmäinen apostoli. Hän johdatti ihmisiä Jeesuksen luo.

  ‘Nainen jätti vesiruukkunsa siihen, meni kaupunkiin ja sanoi ihmisille:”Tulkaa katsomaan, tuolla on mies, joka kertoi minulle kaiken mitä olen tehnyt! Olisiko hän Messias?” Ihmiset lähtivät kaupungista ja tulivat Jeesuksen luo.’ (Joh 4:28-30)

  http://www.ortodoksi.net/index.php/Fotine_Samarialainen

  PS. Subjektiivinen ja (valitettavan) stereotyyppinen mielipiteeni on että naiset ovat ihania.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Juha Yli-Jaakkola

  Maaseudulla kasvanut ja urbaaneissa ympyröissä asunut mies. Valmistuin keväällä 2020 teologian maisteriksi. Ensimmäinen ammattini on lastentarhanopettaja. Pidän luovasta kirjoittamisesta, luonnossa liikkumisesta ja musiikin kuuntelemisesta. Vakaumukseltani olen maltillinen luterilainen karismaatikko, joka haluaa rakentaa siltoja eri tavalla ajattelevin ihmisten kesken.