Munien salaisuus ja mehiläisten herääminen

Palmusunnuntai on pääsiäismunien päivä. Eilen ja tänään pihakanalassamme kuoriutui tipuja, tosin vain kaksi. Kolme viikkoa sitten laitoin pesään kahdeksan munaa viime keväänä kuoriutuneen, vaaleanruskeaan ja valkoiseen pilkukkaan kanan haudottavaksi.

Maatiaskanalassa munat ovat todellisia yllätysmunia. Kuoriutuneista tipuista kasvaa monen eri värisiä kanoja ja kukkoja. Vuoden ensimmäisessä haudonnassa yllätykset olivat kuitenkin enimmäkseen ikäviä. Parin päivän hautomisen aikana kaksi munaa oli syöty – asialla oli joko kilpaileva kana tai haastajakukko. Laitoin suojaksi verkon ja loput munat saivat olla hautojan alla rauhassa.

Pari päivää sitten kaksi munista oli rikkoutunut ja lähes valmiiksi kehittyneet poikaset painuneet kuoliaiksi. Sitä ei ole meillä ennen tapahtunut. Vielä kaksi munaa oli hedelmöittymättömiä. Totesin sen valaisemalla kuoren läpi. Lopuista kahdesta munasta kuoriutui virkeä poikanen.

Kanalan tapahtumat heijastavat elämän epävarmuutta ja haurautta. Kaikki elämän alut eivät saa kasvaa suuriksi. Sitäkin iloisempaa on seurata kuoriutuneiden tipujen tarmokasta elämäniloisuutta ja sitä kuinka kokemattomasta ja hermostuneesta emosta on tullut rauhallinen poikastensa hoitaja. Määrätietoisesti se osoittaa äänellään tok,tok,tok ja nokallaan kauraryynejä sekä kauran oraasta pieneksi leikattua vihantaa.
_ _ _
Puolisoni Riitta saarnasi tänään Launeen kirkon perhemessussa. Kirkko oli aivan täynnä ja lapsia oli vanhempineen runsaasti. Riitta saarnasi pääsiäisen salaisuudesta pääsiäismunien avulla. Lapset saivat ensin osoittaa kädellään kirkkoon sijoitettuja eri värisiä, suurikokoisia munia. Sitten innokkaat vapaaehtoiset saivat tulla avaamaan ne munan kerrallaan.

Ensimmäinen, vihreä muna kätki sisäänsä pienen aasin ja vihreitä lehtiä. Niiden sanoma on, että Jeesus tulee luoksemme ja vastaa avunhuutoomme.

Toisen, violetin munan sisältä löytyi pieni leipä ja savinen viinipikari. Jeesus söi ystäviensä kanssa viimeisen kerran ja kutsuu meitä syömään ehtoollisella hänen ruumiinsa ja verensä.

Kolmas, musta muna kätki sisäänsä ristin. Jumala antoi Jeesuksen kuolla ristillä, että meillä olisi elämä ja vapaus synnin vallasta.

Neljäs muna oli vaalean keltainen ja se oli laitettu kastemaljaan. Munasta löytyi enkeli, koska Jeesuksen tärkeissä elämänvaiheissa enkeli ilmoitti ilouutisen. Pääsiäisen ilouutinen on se, että Jeesus on noussut kuolleista ja voittanut kuoleman vallan.
_ _ _
Olin liikuttunut lasten valtavasta innosta osallistua saarnaan ja siitä, kuinka yksinkertaisella ja syvällä tavalla Riitta osasi avata uskon keskeisimpiä asioita lapsille sekä muille kirkkovieraille. Perhemessussa ei pidä vältellä uskosta puhumista eikä laskea rimaa pääsiäisen sanoman välittämisessä. Nyt luodaan perustaa näiden lasten ja myös aikuisten uskon kasvulle.
_ _ _
Lämmin palmusunnuntai oli Lahdessa kevään alkuna kun vielä pari päivää sitten satoi lunta. Tänään mehiläiset lentelivät pihallamme. Vielä ei ole kukkivia pajuja, mutta lepän norkoista saa siitepölyä. Pesin pari päivää sitten poikani kanssa mehiläispesien pohjia. Samalla lisäsin valkuais-ja sokeriravintoa, Apifondaa keveisiin pesiin ravinnoksi ja parantamaan sikiöintiä.

Mehiläiset olivat olleet perjantaina puhdistuslennolla. Viileä tuuli ja alle 10 asteen lämpö olivat kohmettaneet osan mehiläisistä pesien suulle. Keräsin parin pesän kohdalta kuolleilta vaikuttavia mehiläisiä kourallisen ja laitoin ne kannelliseen lasiastiaan sekä mukaan hieman juoksevaa hunajaa. Puolen tunnin päästä astia oli täynnä kuhinaa: hunajaa syöviä, kiipeileviä ja lentoon pyrähteleviä mehiläisiä. Kävin laskemassa ne pesiinsä.

Mehiläistarhaajista tämä vaikuttaa turhalta hempeilyltä. Onhan siinä riskinsäkin, jos mehiläiset ovat tuupertuneet heikkouttaan ja kantavat nosemasairauden virusta. Silloin niitä ei pidä päästää takaisin pesään, josta ne ovat tarkoituksella lähteneet pelastaakseen toiset mehiläiset tartunnalta.
_ _ _
Kuoriutuvat kananmunat ja elämään heräävät mehiläiset ovat luonnon kuvitusta pääsiäisen salaisuuteen. Vanhoilla kristityillä oli tapana kuvata Kristuksen ylösnousemusta mehiläisen kennon kuusikulmiolla. Samoin kuin kennostaan kuoriutuva mehiläinen avaa kennon kannen, samoin Kristus avasi hautaa peittäneen kiven. Lieneekö sattumaa, että mehiläiskennojen vahasta valettuja kynttilöitä poltetaan idän kirkossa rukouksen merkkeinä, tai että enkaustiikkatekniikassa vahaa käytetään ikonien maalaamiseen.

Temperatekniikassa taas maalaamiseen käytetään kananmunaemulsiota. Se toimii maa- ja mineraalivärien sideaineena maalattaessa puupohjalle, joka on pohjustettu eläinliimasta, hohkakivi- ja kipsijauheesta sekä vedestä sekoitetulla massalla. Siten koko luomakunta on osallinen pyhien kuvien luomiseen.
_ _ _
Mieleni on tyyni ja iloinen. Olen valmistautumassa pääsiäiseen ja kevääseen. Eilen auton ikkunasta matkalla Lahdesta pohjoiseen seurasin tienvarren lintuja: Voimalinjan vaakatolpilla istui naakkapareja varaamassa pesäkoloja tolppien päistä. Peltoaukealla Asikkalassa oli varmaan satojen töyhtöhyyppien muuttoparvi. Västäräkki keikutti pyrstöään. Jämsän eteläpuolella sulapaikoissa jään reunalla lepäili auringon kilossa kymmeniä joutsenia ja sorsalintuja.

Vuodenajat jatkavat kiertoaan ja eläimet sen mukana omaa vaellustaan, pesintäänsä ja jälkeläisten kasvattamista. Ihminenkin voisi löytää oman paikkansa Luojan maailmassa.

 1. Kiitos kauniista kirjoituksesta, jota kutsuisin pääsiäiskirjoitukseksi. 🙂

  Mielenkiintoista tuo kanojen ja tipujen elämä ja niin mukavaa lukea kanaäidin tarmosta hoitaa näitä säilyneitä pikkuisia. Vaativaa hoivaa kasvattajan kannalta kuin myös tuo mehiläisten toiminta. Kuten tiedetään, nämä pölyyttäjät ovat aivan uskomattoman tärkeitä meille ihmisille.

  Tämä herätti omia muistoja ”Keräsin parin pesän kohdalta kuolleilta vaikuttavia mehiläisiä kourallisen ja laitoin ne kannelliseen lasiastiaan sekä mukaan hieman juoksevaa hunajaa.”

  Olen itse pari kertaa poiminut keväällä kohmeisen kimalaisen kadulta varovaisesti ja siirsin löytämääni purkkiin ajatellen, että kokeillaan, josko virkoaa. Siirsin isompaan läpinäkyvään rasiaan työpaikalla ja nappasin (hmmmm) kaupungin puistosta muutaman kukan sekaan. Lämpimässä alkoi elonmerkkejä näkyä ja kukat kiinnostivat. Kotona hunaja teki ihmeitä. Kova pörinä alkoi ja eikun ulos vapauteen. Pirteästi lähtivät :).

  Tuntui myös niin hyvältä lukea puolisosi kauniista perhemessusta.

  • Kiitos Tarja kommentista! Kohmeisen kimalaisen elvyttäminen lämpimään tuomalla ei ole huono asia. Kookas yksilö on todennäköisesti talvehtinut kimalaiskuningatar, joka perustaa yhdyskunnan. Kuten tiedetään, on pölyttäjien määrä vähentynyt, mikä uhkaa monen muun asian ohella esimerkiksi rypsi-, tattarin- sekä marja-, hedelmä- ja vihannesviljelyksiä sekä siten elintarviketuotantoa. Tänään oli Hesarissa kirjoitus hunajasta, jonka vuotuinen kulutus Suomessa on noussut lähes 700 grammaan/henkilö. Kotimainen yksi- ja monikukkaishunaja on terveydelle arvokasta. Toivon, että viime kesän 35 vuoteen heikoimman hunajasadon jälkeen tulisi parempi vuosi. Hyvää pääsiäistä!

 2. ”elämään heräävät mehiläiset ovat luonnon kuvitusta pääsiäisen salaisuuteen.”

  Juutalaisten ensimmäine hallitsija oli Deborah niminen nainen. Deborah merkitsee mehiläinen. Ranskan Liljassa on mehiläinen pyrstö pystyssä. Sotapäällikkö Napoleonin kruunajaisviitassa oli 300 kultaista mehiläistä. Eräille Nooan pojille mehiläinen on tärkeä symboli. Miksi?

  • Kiitos Seppo hyvistä havainnoista. Mehiläinen on vaurauden ja uutteruuden symboli. Myös Maltalla P. Johanneksen katedraalin lattian vaakunoissa – sinne on kuvattu satoja Johannittaritarikunnan jäsenten vaakunoita – esiintyy mehiläinen vaakunan tunnuksena. Sinun nostaessa asian esille on kyse kuitenkin varmaan siitä, että mehiläisillä on nähty olevan sellaista tietoa, jota ei ihmisellä ole. Muutenhan ei hyönteisten yhdyskunnan elämä kuningattaren johdolla voisi olla niin menestyksekästä?

Pekka Särkiö
Pekka Särkiö
Kenttäpiispa evp. ja Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti. Keski-Lahden seurakunnan vs. kirkkoherra 4.3.2024-30.8.2024. Harrastan mehiläistarhausta ja maatiaiskanojen kasvatusta, esteratsastusta ja nykyaikaista viisiottelua. Minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja sen elinvoiman turvaaminen, ekologinen elämäntapa, historian tuntemus sekä kestävän yhteiskunnan puolustaminen.