Muistutus kuvien tekijänoikeuksista

Blogikirjoituksiin voi liittää mukaan kuvia. Ja kannattaakin liittää. Se elävöittää ja saattaa parantaa tekstin luettavuutta. Mutta muista, että saat käyttää ja  julkaista vain kuvia, joihin sinulla on lupa ja oikeudet.

Mikä tahansa netistä napattu kuva ei siis käy, vaikka nappaminen helppoa onkin. Tekijänoikeudet saattavat rajoittaa kuvan käyttöä. Esimerkiksi lehtien sivuilta napsitut kuvat ovat pääsääntöisesti tekijänoikeuden alaisia. Myöskään kuvatoimistojen vesileimattuja kuvia ei sovi käyttää.

Netistä löytyvien kuvien käytössä tulee siis olla tarkkana. Verkosta löytyy paljon visuaalista riistaa, mutta se ei tarkoita, että kaikki on vapaata. Kotimaa.fi:n blogit ovat lukijoiden omia ja itse hallitsemia, mutta Kotimaa tarjoaa alustan ja yleisön osana uutismediaa. Tämän vuoksi ylläpito puuttuu aina blogeissa mahdollisesti tapahtuviin tekijänoikeusrikkomuksiin ne havaitessaan.

Sivuston käyttöohjeissa sanotaan seuraavasti: "Tuottaessaan palveluun sisältöä käyttäjä vastaa sen oikeellisuudesta, lainmukaisuudesta ja sopivuudesta sisältöohjeiden mukaisesti."

Ja edelleen: "Käyttäjä korvaa kaikki vahingot ja kulut, jotka aiheutuvat Kotimaata tai sen työntekijää vastaan esitetyistä vaatimuksista, jos nämä vaatimukset johtuvat käyttöehtojen ja sisältöohjeiden vastaisesta toiminnasta tai käyttäjän tekemistä kolmannen osapuolen oikeuksien loukkauksista."

Kolmannen osapuolen oikeuksien loukkaaminen on esimerkiksi kuvan luvaton julkaiseminen.

On hyvä tapa laitaa kuvan tiedot mukaan postaukseen. Siitä lukijalle selviää, onko kuvan käyttöön asianmukainen lupa.

Muista myös, että julkaisutyökalu saattaa rajoittaa käytettävien kuvin kokoa.

Oheinen liki samasanainen muistutus julkaistu aiemmin 8.2.2019

Yllä olevan kuvan on ottanut Olli Seppälä. Kuvaa saa käyttää kuvaajan nimi mainiten. Ei kuitenkaan kaupalliseen käyttöön.

2 kommenttia

 • Jari Haukka sanoo:

  Ylläpidon on syytä poistaa Venäjän propagandaa toistelevat kirjoittajat. Sananvapaus on kallis asia, mutta se on pian loppu jos annamme levittää Venäjän valheita vapaasti.

  Jos siis joku puolustaa Venäjän hyökkäystä (kuten jotkut tekevät), hänet on syyt poistaa. Hyväuskoisuuden aika on ohi ja näemme mihin valehteleminen johtaa, sotaan ja väkivaltaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jari Haukka sanoo:

  Venäjän puolustaminen on vihapuhetta ukrainalaisia kohtaan. Venäjä on Ukrainassa murharetkellä eikä sitä voi mitenkään puolustaa.

  Ilmoita asiaton kommentti