M/S Romantic

Tämän kevättalven tv-tapaus on monien mielestä Ylen minisarja M/S Romantic, joka tulee ykköseltä sunnuntaina iltayhdeksältä, mutta näkyy toki myös Yle Areenassa. Itsekin olen sitä katsonut ja tykkään.

Sarjassa kuvataan eri hahmojen näkökulmasta Tukholman risteilyä; tuota tuttua tuotetta meille monelle. Henkilöhahmot ovat riipaisevan tuttuja ja joku niistä osuu aika monelle myös omalle kohdalle. Kokeilkaapas!

M/S Romantic on ollut esillä monissa viestimissä. Jopa tv:n pääuutislähetys uutisoi siitä pitkästi. Toki oikealla kanavalla. Jutussa haastateltiin laivojen henkilökuntaa ja he myönsivät ohjelman olevan monessa mielessä tuttua ja totta. Eräs laivan työntekijä sanoi risteilyn olevan kuin mikä tahansa tavallinen kylä.

Tavallinen kylä, niin. Siispä vedän mutkat suoraksi ja samalla kotiinpäin eli eikö tavallisessa kylässä ole myös pappi jossain asemassa. Perinteisen tavan mukaan pappi on paikalla ja kylänsä keskellä. Nykyinen seurakuntapappeus on jotain muutakin, mutta laivalle sopisi pappi perinteisessä mielessä eli olemaan läsnä.

Merimieskirkolla on laivapappeja, jotka ovat useimmiten henkilökunnan käytettävissä ja tiedän, että suuret laivayhtiöt ottavat jouluristeilyilleen papin ja kanttorin mukaan tilaisuuksia varten. Tiedän tämän siksi, koska olen kerran risteillyt jouluna Tukholmaan ja takaisin virkatehtävissä. Joskus olen ollut työmatkalla Tallinnanlaivalla papinpaidassa ja varsinkin paluumatkalla juttuseuraa riitti. Se oli mukavaa ja arvokasta.

Mitäpä jos suomalaisen matkailun kruununjalokiveä eli laivaristeilyjä naapurimaihin varten olisi pappeja (tai diakoneja) matkassa mukana ihan vaan juttuseuran vuoksi? Kannattaisiko? Ja mikä olisi papin roolin televisiosarjassa M/S Romantic?

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. Kupiainen: ”Siispä vedän mutkat suoraksi ja samalla kotiinpäin eli eikö tavallisessa kylässä ole myös pappi jossain asemassa. Perinteisen tavan mukaan pappi on paikalla ja kylänsä keskellä.”

    Juu, niinpä ”perinteisen tavan mukaan”. Siihen se kirkon, pappien ja piispojen vaikutusvalta ja asema sitten nyky-yhteiskunnassa (onneksi) jääkin, perinteiseen tapaan.

    Ihmettelen vaan kauhiasti, mitä ammatillista tekemistä papilla olisi ruotsinristeilyjen ”porauslautoilla”. Rietastelevien kansalaisten kaitseminen kaidalle tiellekö?

Kirjoittaja

Kupiainen Antti
Kupiainen Antti
Olen seurakuntapappi henkeen ja vereen, nyt pienen maalaisseurakunnan kirkkoherra itäisellä Uudellamaalla. Sydämeni on myös Virossa ja Saimaanmaalla. Olen kirkon uskollinen poika, joka rakastaa kirkkoaan, vaikkei se ihan täydellinen olekaan. Kukas meistä olisi?