Miten voit laillisesti keskittää vallan uskonnollisessa yhteisössä pienelle piirille miehiä?

Jehovan todistajien yhdyskuntajärjestys tarjoaa oppitunnin siitä miten uskonnollisessa yhteisössä kaikki valta voidaan laillisesti keskittää pienelle piirille yli 60-vuotiaita miehiä. Suomessa on noin 20 000 Jehovan todistajaa. Kukaan ei ole kertonut heille sitä, mutta heistä 99,9% on yhdyskunnan ulkojäseniä. Varsinaisia jäseniä, joilla on päätösvaltaa yhdyskunnan asioihin on vain 17.

Tämä selviää Jehovan todistajien yhdyskuntajärjestyksestä, jonka mukaan hallituksen lisäksi on vain kourallinen hallituksen valitsemia miehiä, jotka valitsevat hallituksen. Edellinen lause pitää ehkä lukea pariin kertaan, mutta näin se on.

Huomautettakoon, että ainoastaan tämä 17 miehen pieni piiri tietää Jehovan todistajien raha-asiat, tilinpäätös ei ole juurikaan muiden saatavilla. Ilmeisesti jotain resursseja on, koska Jehovan todistajat painavat miljoona lehteä joka kuukausi 5000 neliön kompleksissaan Vantaalla. Vertailun vuoksi, Uskontojen uhrien tuki ry:n Muutos-lehteä painetaan 1000 kappaletta kahdesti vuodessa.

Jehovan todistajien rivijäsenillä ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa siihen, ketkä päättävät yhdyskunnan asioista. Kaikki valta on keskitetty pienelle piirille miehiä, jotka ovat valinneet toisensa näihin tehtäviin. Samat miehet ovat olleet tämän piirin jäseniä jo kymmeniä vuosia. Yksi heistä, Veikko Leinonen, esiintyy yleensä julkisuudessa. Yhdyskunnan puheenjohtajaa Jukka Ropposta ei julkisuudessa juuri nähdä. Edes media ei siis haasta hänen valtaansa.

Useimmat Jehovan todistajat eivät ole koskaan kuulletkaan tästä yhdyskuntajärjestyksestä. He eivät edes tiedä, että on olemassa 17 miestä, jotka päättävät yhdyskunnan asioista. Luonnollisesti he eivät siis myöskään tiedä keitä nämä 17 miestä ovat. Suljettua yhteisöä pitää vähän jeesata avautumaan. Tästä syystä entinen Jehovan todistaja on nyt julkaissut yhteisön johtajien nimet netissä.

 

 

 

16 kommenttia

 • Jori Mäntysalo sanoo:

  Matti, olennainen pihvi taitaa olla valta. NKP:lla ja SRK:lla on tietenkin täysin erityyppistä valtaa. Mutta kuitenkin, SRK:ssa voinee johtokunta käytännössä savustaa ulos jäsenen, joka lähtee haastamaan hallitsevan johtokunnan valtaa. Näin järjestelmä tosiasiallisesti ruokkii itseään.

  Olen tätä miettinyt va-puolella, jossa aina välillä on valitettu epädemokraattisuutta tai pienten yhdistysten kokoaan suurempaa valtaa. Oikeus tehdä esityksiä kolmen vuoden välein liittokokoukselle on eräs muodollisesti demokratiaa toteuttava säädös. Mutta käytännössä istuvan johdon pitäisi kuunnella ideoita muulloinkin.

  Toinen juttu on se, keillä valtaa pitäisi olla. Minusta tuntuisi väärältä, jos olisin Astma- ja allergialiiton parissa vaatimassa isoon ääneen suuria muutoksia, vaikka olen tuolla vain lehden tilaaja; va-liitossa taas tuntuu oikealta että sanallani on valtaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matti Honkanen sanoo:

  Jori, tottakai. Vertasin SRK:ta näennäisdemokraattisiin järjestelmiin vain demokraattisuudessa, en väitä että ne olisivat muuten samanlaisia. Ajatus oli että vaalit eivät luo demokratiaa. Pahimmissakin diktatuureissa on yleensä yleiset vaalit.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jussi Tynkkynen sanoo:

  Matti Honkanen:

  Vanhoillislestadiolaisuuden systeemi on näennäisesti demokraattinen. Mutta vain näennäisesti. SRK:n johtokuntaan valittava uusi jäsen tiedetään jo useita kuukausia etukäteen, niin viime kesänäkin. Jtk:aan pääsee vain jtk:lle suosiollinen mies.

  Pelkkä yleinen vaali ei tee järjestelmästä demokraattista. Vl:ssa eriävän esityksen tekemistä ei pidetä oikein hyvänä, ei myöskään ”puskista” tulevaa ehdotusta, vuosikokouksissa painostetaan ottamaan vastaehdotukset pois eikä kaiketi koskaan erovuoroista jtk:n jäsentä ole ehdotettu eroamaan ellei tämä itse ole ollut siihen halukas. Vl vertautuu enemmän Valko-Venäjään jossa kyllä on vaalit mutta ei demokratiaa.

  Juuri niin se on kuin Matti sen maltillisesti ja hienotunteisesti sanoi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jussi Tynkkynen sanoo:

  Jori Mäntysalo:

  Mutta kuitenkin, SRK:ssa voinee johtokunta käytännössä savustaa ulos jäsenen, joka lähtee haastamaan hallitsevan johtokunnan valtaa. Näin järjestelmä tosiasiallisesti ruokkii itseään.

  Kyllä, juuri näin. Järjestelmä ruokkii itseään. Seula johtokuntaan pääsylle on niin tiukka, ettei edes ehdolle aseteta ketään, jolla ei riittävää näyttöä oikeasta opista ja hengellisen johdon 100% tuki takana.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuulikki Wallin sanoo:

  Olen tuntenut muutamia jehovan todistajia, melko hyvinkin ollessani sekä työnantajana että läheisessä työyhteydessä muutenkin heidän kanssaan. Ensiksikin minua kauhistuttaa se että he ovat alkaneet nimittää itseään kristityiksi. Heillä on oma raamattunsa joka ei ole sama kuin meillä muilla. Heidän oppinsa on armoton ja jäseniään manipuloiva ja hyväksikäyttävä. Kauheinta on täydellinen aivopesu jolla suljetaan oma ajattelu ja tahto pois henkilökohtaisesta elämästä. Minusta tässä ketjussa nyt mentiin keskustelemaan muista yhteisöistä, kun olisi ollut hyvä pitäytyä tuomaan esiin jehovalaisuuden harhat ja totuus tästä lahkosta! Tosin aihehan ei rajoittunut vain heihin, sikäli on tietysti oikeus ottaa muutkin samankaltaiset toiminnat esille, pahoja yhtä kaikki. Joka tapauksessa minä säälin niitä jotka johdetaan harhaan jo lapsesta, ja niitä jotka erotetaan perheestään mitä julmimmalla tavalla. Tosin silloin on mahdollisuus löytää terveempi elämäntapa ja arvot. Oikea oppi pelastuksesta!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matti Honkanen sanoo:

  Valitettavasti ei taida olla ainoa itseään kristilliseksi liikkeeksi (tai jopa ainoaksi todelliseksi kristillisyydeksi) kutsuva liike joka toimii Tuulikin kuvaamalla tavalla. Ei toki vähennä noiden toimintatapojen hirvittävyyttä. Monet ajattelevat että sellaista kristinuskon tulisi ollakin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja