Miten usko uudistuu? Remontin paikka.

 


Erilaiset remonttiohjelmat ovat varsin yleisiä televisiossa. Onhan niistä hyötyäkin. Voi ajantasaistaa tietonsa korjausmateriaaleista ja tekniikoista. Vaikka ei itse osaisikaan, oppii ainakin, mitä voisi ammattilaisilta kysyä.

Mielessäni on kahdenlaisia remontoijia: Toiset korjaavat ulkonäköä, toisille taas koko paketti on rakenteita ja kosteussuojauksia myöten tärkeä. Kun luterilaisessa kirkossamme muistetaan reformaatiota, sillä tarkoitetaan teologian tohtori Martti Lutherin reformaatio- eli "uskonuudistusohjelmaa" noin puolen vuosituhannen takaa.

Martti Lutherille kirkon "remontti" tarkoitti vanhoihin perusasioihin palaamista. Se merkitsi Raamatun ja siihen perustuvan vanhan kirkon opetuksen esille nostamista. Kaikki muu vuosisatojen mukanaan tuoma koristelu ja kultaus piti siirtää sivuun, jotta kirkas uskon evankeliumi näkyisi taas. Terve perusta oli Lutherille tärkeämpi kuin se, miltä ulkokuori näytti. Uskon ytimessä on Jumalan armo, jonka ihminen saa osakseen uskoessaan Jeesukseen Kristukseen Vapahtajana.

Luther oli aidosti asiansa takana - ei niinkään jotakin vastaan, vaan uskon puolesta. Tosin silloisia katolisen kirkon väärinkäytöksiä vastustaessaan hän joutui kannattajineen roomalaiskatolisen kirkon ulkopuolelle. Nyt, viisi vuosisataa myöhemmin katolisetkin teologit yleensä myöntävät, että kritiikki oli tuolloin aiheellista ja että se on joiltakin osin otettu myös katolisen kirkon uudistuksessa huomioon.

Luther sai remontti-ideansa Raamatun äärellä. Hänen reformatorinen löytönsä oli: "-- Uskosta vanhurskas saa elää." (Room. 1:17) Kysymys oli siitä, että Jeesukseen Kristukseen uskoen Jumalan armoa kaipaava ihminen löytää sydämen rauhan. Tämä raamatunkohta ei Lutherilla eikä apostoli Paavalillakaan rajoittunut vain yksilöön, vaan liittyi heillä kuten alunperin profeetta Habakukillakin myös yhteisöjen uudistumiseen ja selviytymiseen. Meidän Jumalamme on myös yhteisöjen ja kansojen Jumala.

 


Pentti Tepsa

Kemijärven kirkkoherra

Å

33 kommenttia

 • Sami Paajanen sanoo:

  Olisi muuten mukava kuulla mitä blogin kirjoittaja ajattelee tästä käydystä keskustelusta, ja onko luterilaisuudessa tunnistettavissa tämän tyyppisiä painotuksia, ongelmia vanhurskauttamisopin kohdalla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Kari Paukkunen toteat:””Kuka erottaa omat työt Kristuksen täyttämästä työstä? On käsittämätöntä, että joku voisi lisätä/ ansaita omalla vaelluksella jotain täytetyn työn lisäksi?””

  Entäpä kun Jeesus parantaa ja ihminen saakin voiman elää Jumalan tahdossa eli ennen rakkaudeton saakin rakkauden ja kykenee rakastamaan Jumalaa ylikaiken ja lähimmäistä niinkuin itseään?

  Siis kysymys onkin oletko valmis luopumaan kaikesta ja seuraamaan Jeesusta JUMALAN VOIMALLA?

  Eihän evankeliumissa ole kyse ”lisäämisestä” Jeesuksen täytettyyn työhön vaan sen työn kautta saadun voiman mukaan elämisestä, kuuliaisuudesta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Ari Pasanen puhuu tässä juuri niin kuin Raamattu opettaa. Ihminen toimii synergiassa yhteistyössä Jumalan kanssa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Sami Paajanen

   ”Raamatun mukaan meidän pitää kilvoitella ( tehdä tekoja) pelastuaksemme” Tämä on vaikea lause luterilaiselle: ”tehdä tekoja pelastuaksemme.”

   Olet laajasti monilla blogeilla opettanut uskon kilvoittelusta, mutta sen ymmärtäminen on minulle hyvin työlästä, uppoaa hitaasti.

   Arin esimerkki toki avaa tätä yhteistyötä, enkä sitä oudoksu, kuuliaisuus on myös hyvä sana tässä yhteydessä. Yli kaiken rakastaminen on selitetty aina niin, että rima on niin korkealla, ettei kukaan siihen kykene.

   No, olet aikaisemmin selittänyt, että se riittää, että tekee parhaansa. Ei Jumala mahdottomia vaadi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kari Paukkunen jokainen ihmnen joutuu omassa elämässään nöyrtymään siihen ettei ole kuullut Jeesuksen ääntä ja näin elänyt vastoin Jumalan tahtoa.

   Ihminen siis syntyy ”sokeana ja kuurona” Jumalan tahdolle ja vasta kun Jeesus parantaa paatuneen sydämen asia muuttuu ja tällöin kysytään kuuliaisuutta kun on saanut Jumalan voiman.

   Siis ns ”uskova” voi uhota vaikka kuinka että seuraa Jeesusta, mutta tiukan paikan tullen kieltääkin Jeesuksen kuten Pietari. Tämä ei tarkoita konkreettista kieltämistä vaan teoillaan kieltää eli tekee Jeesuksen sanoja vastaan selittäen ettei ole voimaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Kari Paukkunen kirjoitat;

   ” Olet laajasti monilla blogeilla opettanut uskon kilvoittelusta, mutta sen ymmärtäminen on minulle hyvin työlästä, uppoaa hitaasti.”

   Ymmärrän hyvin tuon, luterilaisesta viite kehityksestä käsin. Tekojen merkitys luterilaisuudessa on hyvin ongelmallinen. Luterilaisena et varmasti ole yksin tämän asian kanssa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   ”Ari Pasanen puhuu tässä juuri niin kuin Raamattu opettaa. Ihminen toimii synergiassa yhteistyössä Jumalan kanssa.”

   ”Usko ilman tekoja on kuollut,”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Kristillinen usko pitäisi perustua Korkeimpaan uskovien tiedemiesten ja tutkijoiden tuloksiin, elämämme realismiin. Esim. Lähimmäisen rakkauden ymmärtämisessä ihmisten samanarvoisuudessa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pentti Tepsa

  Olen taustaltani lappilainen teologi, pappi ja uskonnon opettaja, Vanhan testamentin eksegeetti ja Kemijärven seurakunnan kirkkoherra.