Miten usko uudistuu? Remontin paikka.
Erilaiset remonttiohjelmat ovat varsin yleisiä televisiossa. Onhan niistä hyötyäkin. Voi ajantasaistaa tietonsa korjausmateriaaleista ja tekniikoista. Vaikka ei itse osaisikaan, oppii ainakin, mitä voisi ammattilaisilta kysyä.
Mielessäni on kahdenlaisia remontoijia: Toiset korjaavat ulkonäköä, toisille taas koko paketti on rakenteita ja kosteussuojauksia myöten tärkeä. Kun luterilaisessa kirkossamme muistetaan reformaatiota, sillä tarkoitetaan teologian tohtori Martti Lutherin reformaatio- eli "uskonuudistusohjelmaa" noin puolen vuosituhannen takaa.
Martti Lutherille kirkon "remontti" tarkoitti vanhoihin perusasioihin palaamista. Se merkitsi Raamatun ja siihen perustuvan vanhan kirkon opetuksen esille nostamista. Kaikki muu vuosisatojen mukanaan tuoma koristelu ja kultaus piti siirtää sivuun, jotta kirkas uskon evankeliumi näkyisi taas. Terve perusta oli Lutherille tärkeämpi kuin se, miltä ulkokuori näytti. Uskon ytimessä on Jumalan armo, jonka ihminen saa osakseen uskoessaan Jeesukseen Kristukseen Vapahtajana.
Luther oli aidosti asiansa takana - ei niinkään jotakin vastaan, vaan uskon puolesta. Tosin silloisia katolisen kirkon väärinkäytöksiä vastustaessaan hän joutui kannattajineen roomalaiskatolisen kirkon ulkopuolelle. Nyt, viisi vuosisataa myöhemmin katolisetkin teologit yleensä myöntävät, että kritiikki oli tuolloin aiheellista ja että se on joiltakin osin otettu myös katolisen kirkon uudistuksessa huomioon.
Luther sai remontti-ideansa Raamatun äärellä. Hänen reformatorinen löytönsä oli: "-- Uskosta vanhurskas saa elää." (Room. 1:17) Kysymys oli siitä, että Jeesukseen Kristukseen uskoen Jumalan armoa kaipaava ihminen löytää sydämen rauhan. Tämä raamatunkohta ei Lutherilla eikä apostoli Paavalillakaan rajoittunut vain yksilöön, vaan liittyi heillä kuten alunperin profeetta Habakukillakin myös yhteisöjen uudistumiseen ja selviytymiseen. Meidän Jumalamme on myös yhteisöjen ja kansojen Jumala.
Pentti Tepsa
Kemijärven kirkkoherra
Å
33 kommenttia
Kari Paukkunen toteat:””Kuka erottaa omat työt Kristuksen täyttämästä työstä? On käsittämätöntä, että joku voisi lisätä/ ansaita omalla vaelluksella jotain täytetyn työn lisäksi?””
Entäpä kun Jeesus parantaa ja ihminen saakin voiman elää Jumalan tahdossa eli ennen rakkaudeton saakin rakkauden ja kykenee rakastamaan Jumalaa ylikaiken ja lähimmäistä niinkuin itseään?
Siis kysymys onkin oletko valmis luopumaan kaikesta ja seuraamaan Jeesusta JUMALAN VOIMALLA?
Eihän evankeliumissa ole kyse ”lisäämisestä” Jeesuksen täytettyyn työhön vaan sen työn kautta saadun voiman mukaan elämisestä, kuuliaisuudesta.
Kristillinen usko pitäisi perustua Korkeimpaan uskovien tiedemiesten ja tutkijoiden tuloksiin, elämämme realismiin. Esim. Lähimmäisen rakkauden ymmärtämisessä ihmisten samanarvoisuudessa.
Olisi muuten mukava kuulla mitä blogin kirjoittaja ajattelee tästä käydystä keskustelusta, ja onko luterilaisuudessa tunnistettavissa tämän tyyppisiä painotuksia, ongelmia vanhurskauttamisopin kohdalla.
Ilmoita asiaton kommentti