Kokonaisten kansojen lähetys
Kuvassa prinsessa Alice kotona 29.11.2005
Koko loppiaiskausi tammikuun 6. päivästä alkaen aina 12.2.2022 saakka kertoo Jumalan suurten tekojen tunnetuksi tulemista. Tavoite ei ole sen pienenpi kuin kokonaisten kansojen voittaminen evankeliumin osallisuuteen. Tähän mennessä kristikunnan yhteyteen on saatu noin kolmannes maailman väestöstä. Vielä on kaksi kolmannesta saavutettavana. Sen puolesta toimikoon kirkko, koko maailmanlaajuinen Kristuksen omien joukko.
SUNNUNTAI 23.1.2022
3. sunnuntai loppiaisesta
Jeesus herättää uskon
Pyhäpäivän psalmi: Ps. 102:16–23
Tässä muutama näkökohta psalmin ajatusten pohjalta lähtien.
Jumalan asuinsija maan päällä
Psalmissa puhutaan Jumalan taivaallisesta pyhäköstä. Se on Jumalan asuinsija. Sieltä käsin hän katsoo maan päälle meidän ihmisten puoleen. Pyhäkön olemus on siinä, että Jumala itse asuu siinä. Niinpä jokainen Herralle pyhitetty huone, jokainen kirkko, on tuon taivaallisen pyhäkön maan päällä oleva vastine. Jumala asuu hänelle pyhitetyssä huoneessa. Jokaisessa kirkossa taivas ja maa kohtaavat toisensa. Jokainen pyhäkkö on Jumalan taivaallisen temppelin uloke meidän maailmaamme ja elämämme todellisuuteen. Jumala on läsnä.
Herra katsoo pyhästä korkeudestaan,
tähyää taivaasta maan päälle.
Pyhäkössä ihminen tulee Jumalan kasvojen eteen. Herran sana kohtaa niin puhutun sanan kuin musiikinkin välityksellä. Kirkkotaiteen ja arkkitehtuurin tuoma sanoma täydentää kokonaisvaikutusta. Näin ihmisen mieli keskittyy Vapahtajamme läsnäololle pyhässä liturgiassa ja aivan erityisesti Herran pyhän ehtoollisen lahjassa, Kristuksen itsensä antaessa oman ruumiinsa ja verensä meidän ikuisen elämämme osallisuuden saamiseksi.
Kenenkään ei tarvitse jäädä ulkopuolelle. Kaikki saavat tulla pyhien sakramenttien ja Jumalan sanan osallisuuteen. Kristuksen täytetty sovintotyö ulottuu myös heikoimmalle ja kurjimmallekin. Jumala kuulee vähäisimmänkin pyynnön ja rukouksen ja hänen rakkautensa kuuluu jokaiselle. Hän on sorrettujen auttaja, leskien ja orpojen apu, jokaista hänen kätensä pyrkii auttamaan. Hänen sylinsä on avoin jokaiselle.
Hän katsoo sorrettujen puoleen,
ei torju heidän rukoustaan.
Kirkko tähtää tulevaisuuteen
Evankeliumin lupaus ei ole tarkoitettu vain jollekin ikäluokalle eikä vain jonkun aikakauden ihmisille. Jokaisen sukupolven ihmiset kutsutaan yhteisestä evankeliumista osallisiksi. Vanhat ja nuoret, aikuiset ja lapset, työikäiset ja vanhukset, kaikki vauvasta vaariin on kutsuttu kasteen armosta osallisiksi. Jo aikaisemmin kastetuille rohkaisuna uskoon ja Jumalan lahjana antamaan vanhurskauteen turvautumaan. Vielä ulkopuolella oleville eli kastetta vailla oleville kaikuu kutsu käydä Jumalan kansan eli kirkon yhteyteen pyhän kasteen uutta luovan voiman osallisuuteen, pyhän kristikunnan veljeyteen ja sisaruuteen mukaan tuloon.
Tämä on kirjoitettu tulevalle polvelle,
jotta uudeksi luotu kansa ylistäisi Herraa.
Pyhästä kohtaamisesta Jumalan kanssa kumpuaa voima viedä evankeliumia eteenpäin. Tehtävä on suuri. Ovet ovat avoimet. Kutsu kuuluu koko maailmalle: Käykään pyhään palveluun, tulkaa Herran huoneeseen. Käykäämme Jumalan pyhäkköön, taivaan matkalaisiksi, tulevaisuutta rakentamaan, evankeliumia edistämään. Olkoon tavoite kaikkien kansakuntien yhdistäminen yhteiseen kokoontumiseen kolmiyhteisen Jumalamme nimeen.
Siionissa kuulutetaan Herran nimeä,
Jerusalem kaikuu hänen kiitostaan,
kun kansat kokoontuvat yhteen,
kun valtakunnat tulevat palvelemaan Herraa.
Tässä pyhäpäivän introituspsalmi kokonaisuutena luettavaksi
Kansat pelkäävät Herran nimeä,
maan kuninkaat kumartavat häntä,
kun Herra jälleen rakentaa Siionin
ja ilmestyy kunniassaan.
Hän katsoo sorrettujen puoleen,
ei torju heidän rukoustaan.
Tämä on kirjoitettu tulevalle polvelle,
jotta uudeksi luotu kansa ylistäisi Herraa.
Herra katsoo pyhästä korkeudestaan,
tähyää taivaasta maan päälle.
Hän kuulee vankien vaikerruksen,
hän vapauttaa kuoleman omat.
Siionissa kuulutetaan Herran nimeä,
Jerusalem kaikuu hänen kiitostaan,
kun kansat kokoontuvat yhteen,
kun valtakunnat tulevat palvelemaan Herraa.
Ps. 102:16–23
26 kommenttia
Kaikkein pyhinpään.
Pompeius meni, valloitettuaan Jerusalemin, röyhkeästi myös kaikkein pyhimpään, mutta ei ottanut sieltä mitään, ei siellä pljon mitään ollutkaan, ainoastaan lainarkku ja kultainen kynttilänjalka Menora.
Jos kristityt olisivat alunperin ajatelleet, että kaikkein pyhin on taivaassa, niin miksi ristretkeläiset menivät valloittamaan alueita noilla seuduilla. Miksi perustivat maallisen Jerusalemin kuningaskunnan.
Kristillinen Jerusalemin kuningaskunta ei sitten kuitenkaan kestänyt ajan haasteissa ja ihmisten sotavasymyksessä uskon puolesta, vääräuskoisia vastaan.
Matias
Temppeliä ja kaikkein pyhintä ei ole ollut kahteentuhanteen vuoteen ja kuitenkin juutalaisuus on pysynyt koossa. Eikä heillä ole pappejakaan paimentamassa, mutta lauma kuitenkin tuntee toisensa ja paimenensa. Mikä se on juutalaisuuden salaisuus, se kiehtoo minun mieltäni edelleenkin.
Salomo sanoi, ettei taivasteen taivaatkaan ole kyllin suuret sinun asuisijaksesi, kuinka sitten tämä temppeli, jonka olen rakentanut. Katso kuitenkin tämän temppelin puoleen, koska olet luvannut nimesi asuvan siinä.
Kun temppeli tuhottiin, ehkä nimi siirtyi ihmisten sydämiin ja näin heistä tuli Jumalan nimen kantaja ja se aiheutti paljon kärsimystä heille, Jeesuksen tuntevat pahat henget kävivät kimppuun ja raatelivat, kuten Apostolien teoissa kerrotaan Efesossa tapahtuneen. Tämän nähtyään kaikki pelkäsivät ja kääntyivät kristityiksi. ……..
Luin tuon Psalmin, mutta en nähnyt siinä mainintaa temppelin olevan taivaallisen varjo.
Platonin ideopissa on ajatus siitä, että näkymättömässä ideoiden maailmassa on täydellinen malli kaikesta mitä maan päällä on, siis niin sanottu prototyyppi ja kaikki täällä on vain kopioita siitä, mitä siellä on täydellisenä. Jota koskaan ei voi nähdä. voi nähdä vain sen ilmentymiä.
Kuten esimerkiksi sana kauneus, kukaan ei koskaan voi nähdä itse kauneutta, voi nändä vai sen ilmentymiä, kuten kukat, naiset, lapset, hyvyys, ilo, onnellisuus, tanssi, kesä, ja kukkivat puut, jotka ovat kauneuden ilmentymiä. Mutta itse kauneutta ei kukaan voi koskaan nähdä.
Kristillinen/taivaalinen temppelimalli tuntuu olevan,- ainakin minulle, vastenmielinen – , koska jalokivin koristellut portinpielet, kultaiset rakennuksen ja kristallikadut, eivät houkuttele minua, mutta monia voi houkutella. Liukastella nyt kristallikaduilla, ei kiinnosta. Olen luontoihminen.
Miksi se muuten on temppeli, eikä kirkko? Siis taivaallinen kirkko.
”Jumalan taivaallinen asuinsija” ei vielä tarkoita, että puhutaan taivaassa olevasta temppelistä.
Meillä on tapana sanoa jostakin, joka on ihana, tai kaunis, tai upea, että se on jumalainen, tai taivaallinen, mutta se ei tarkoita, että se on taivaassa.
Toinen taivaallinen on maa itse, luonto, koska se on maanpäällinen, ja me näemme taivaan, meillä on taivas yllämme, emme ole taivaaton, kun taas maanalla, manalassa olevilla ei ole taivasta, siellä ei päivä paista, eikä kuu kumota. Siellä ei siis ole elämää, jos ei pieneliöitä lasketa, ei valoa, ei taivasta, eikä taivaallista valtakuntaa, jos ei ikiunta pidetä valtakuntana, joka hyväksyy kaikki armollisesti pimeään syliinsä ja jauhaa ne maaksi ja mulaksi.
Pyhyydestä minä en mitään tiedä, luulen sen olevan äkillinen mielentila, joka voi syntyä jostakin sanoista, jotka osuvat juuri siihen mihin ne on tarkoitettukin, éli tunteisiin, tai asiaan, joka siinä hetkessä on ihmiselle ajankohtainen ja koskettava, ja jostakin tulevat ne sanat, jotka tuntuvat kuin ne olisivat juuri itselle ja siihen tilanteeseen osuvat ja sopivat. Siitä syntyy hetkellinen ikäänkuin valaistuminen ja oman tilansa uudelleen ohjautuminen, pois esim. surusta tai murheesta. Tavallaan ylösnousemus murheen alhosta. Jotain tällaista olen kokenut, eikä siihen tarvita erityisiä huoneita, eikä välimiehiä, riittää kun ’antennit’ ovat oikeaan suuntaan viritetty.
Sanoilla on merkitystä.
Matias
Olen miettinyt tätä hokemaa; ’ kuoleman voittaminen kuolemalla,’ koska kuitenkin pitää kuolla, eihän kuolema mihinkään ole kadonnut. Jeesuskin kuoli, vai nukkuiko hän?
Eenokin kirjassa on ikäänkuin persoona, jonka nimi on ’päivien pää’ ja melläkin on kuolema kuvattu luurankona, joka viikatteen kanssa niittää viljaa ja noutaa ihmisen poikia maan-alisiin valtakuntiin. Ja yleisestikin uskotaan, että on olemassa ’päivien määrä’ kunkin kohdalla.
Jos sitten hakeutuu kuolemaan omatoimisesti, kuten Jeesus, on ikäänkuin voittanut viikatemiehen, eli kuoleman. Kun kuolema tulee, se ei löydä enää noudettavaa, joka katosi ennen päiviensä määrää.
Kuoleman voittaminen kuolemalla on ollut ennenkaikkea sotilaille tarkoitettu innoittaja, kun pelko on saanut monet vapisemaan ennen hyökkäystä. Vespasianus esimerkiksi sanoo joukoilleen; – On kunniakkaanpaa kuolla sotakentillä sankarina, kuin elää vanhaksi ja raihnaiseksi, ja menettää näin miehinen kunniansa.
Tämän takia sotilaat ovat olleet innokkaita lähtemään ristiretkille, kun Paavi on vielä etukäteen antanut synnitkin anteeksi.
Matias ”Jumalan kaikkivaltiuden voitto kuolemasta siinä, että kuolema ja tuonela henkivaltoina saavat täydellisen lopun.”
Hän voisi kyllä vähän miettiä tätä kapinaa itseään vastaan, koska kuolema on hänen luomuksensa, ja ihminenkin tajuaa, että kaikki emme voi tänne mahtua.
Edelliseen liittyen on joku sitten ryhtynyt kyselemään, että jos ihmiselle on’ päivien määrä’ annettu, mutta kuolee aikaisemmin, esimerkiksi sodassa, onnettomuudessa, tai oman käden kautta, että missä hän on sen väliajan, eli kuolemansa ja päiviensä pään välisen ajan.
Päivien päätä ei nimittäin uskovaisen mielestä ihminen voi määrätä, juuri siksi meillä ei suosita esim. eutanasiaa, aborttia tai omaehtoista elämästä poistumista.
Joutuuko hän vaeltamaan haamuna ihmisten keskellä, rauhaa saamatta, tai seisomaan jossain välitilassa, pääsemättä eteenpäin tai taaksepäin, jota ei pidetä hyvänä paikkana, sen vankilan omaisesta, ahtaasta luonteesta johtuen.
Matias
”Mutta tällä ei ole muuta tekemistä ihmisen iankaikkisuusnäköalan edessä ”
Vespasianuksen nimi on kyllä hyvin säilynyt, kuten myös Tiituksen, vaikka hän kuoli nuorena, mutta kuka muistaa yhdenkään sotamiehen nimen, hehän sotivat päälliköidensä puolesta ja nimissä. Ihminen elää niin kauan kuin hänet muistetaan, siksi monet haluavat tulla kuuluisiksi, erikoisiksi henkilöiksi. Ennen muinoin kuolemattomaksi pääsi tappamalla pajon ihmisiä. Hei olivat sankareita, vaikka muut kuten sotilaat, tekivät työn.
Monet haluavat tulla ikuisiksi, jonkun toisen nimen kautta, kuten vaikka jeesuksen nimen, mutta kuten siellä on sanottukin, se on vain Jeesuksen nimi joka säilyy,” et elä enää sinä vaan Jeesus sinussa. ”
Minun pohdintani ei kuitenkaan koskenut iänkaikkisuutta, vaan sanontaa ’kuolemalla kuoleman voitti. ’ joka vielä jatkuu käsittämättömällä lauseella, kuten; ’Haudassa oleville elämän antoi.” Jos henki on lähtenyt odottamaan ruumiin ylösnousemusta, kuten kerrot, niin kumpi niistä elää, kun sanonta kuuluu: ’ henki se on, joka eläväksi tekee.’ Jos haudassa olevalla ei ole henkeä, niin kuolluthan se on. Hengetön.
Kuten varmasti huomaat, nämä kirkon sutkaukset ovat täysin hölmöjä puupää hokemia, ei niillä mitään tee. Toinen lause kumoaa toisen. Niitä ei ymmärrä edes kirkon vaivaisukko, ja siksi se seisookin käsi ojossa silmät ymmyrkäisinä, kuin apua pyytämässä.
Jos me julistamme ilosanomaa, eli Rauhan sanaa, ei kuoleman rauhan, vaan Rauhan maailmassa, maailman Rauhan, jos Rauha pääsee vielä vallitsemaan, silloin me voimme elää ikämme kaiken, eli päiviemme määrän. Jos muutenkaan emme tuhoa maailmaa, voi elämä täällä olla myös ikuista. Sukupolvet tietysti vaihtuvat, niin ihmisillä, kuin eläimilläkin.
Matias
”Kristuksen takaisin tullessa kristikunnalle eli siis Kristuksen joukkoon kuuluvile ruumiin ylösnoussa ihmisen henki uudelleen yhdistyy ruumiiseen ja ihminen saa astua täyttymyksen riemuun taivaan iloon.”
”Frashokeretina” tunnettu, ” Ihanaksi saattaminen” on peräisin Avestasta, Zarathustran opeista. joita sanotaan Gathoiksi. .” Viimeinen tuomio tapahtuu ylösnousemuksen päivänä, yksilön sielun kärsimys johtuu sen mukaan siitä, että se on veraantunut Jumalasta ja Jumala ei suinkaan langeta tuomioa, vaan ihminen itse tekee sen. ” Minä lisäisin tähän vielä vieraantumisen luonnosta, koska luonnon kautta saatu yhteys Luojaan on taattu, ja onhan se ihmisen oma syy, jos luonto meitä rankaisee huonosta kohtelusta johtuen. Metsäluonnon henkeä, eli ilmaa, kannattaa henkäillä runsain mitoin, se virkistää ja elävöittää puhtaudellaan. Ruokahalu palaa, uni maistuu, stressi laukeaa ja huolet saavat uuden näkökulman.
Puut syödä rouskuttavat kaiken hiilidioksidin mitä yläpuolelta mahdollisesti sataa, ja antavat näin meille puhtaan hengitettävän ilman oksien suojassa. Puut ovat meidän suojelusenkeleitä, ne keräävät meidän ajatuksista ahdistukset ja huokailevat ne kevät-tuulen mukana pilvilauttojen vietäviksi, ja avaruuksien kadotettavaksi.
” Kertokaa kaikille maailman ihmisille, että he saattavat nändä yhtä lailla kätkettyä kuin näkyvääkin. Mikä hyvänsä on kirkasta ja täynnä valoa, tietäköön he silloin katsovansa minun kunniani kirkkautta…olittepa te näistä kahdesta maailmasta kummassa tahansa, minun valoni ulottuu kaikkialle. ” ( Zartusht_ Namah )
” Joka ei kunnioita Maa-emoa, käyttäytyy paljon huonommin kuin paha ihminen ” ( Gathat; Yasna 51-56) ( lainaukset kirjasta; ’Ikiaikojen Viisaus’ )
Raamatussakin tunnettu Perian kuningas Kyyros, eli aikana jolloin Zarathustralaisuus oli Persiassa vallitsevana uskontona.
Selvennös. Siis Persian kuningas Kyyroksen aikana oli uskontona Zarathustralaisuus. Kyyroksen muistamme raamatusta, yhtenä Messiashahmona, koska hän vapautti Israelilaiset maanpakolaisuudesta palaamaan maahansa, rakentamaan temppeliä Jumalalle. Hän kunnioitti heidän Jumalaansa. Käski myös palauttaa heille kaikki temppelikalleudet, jotka heiltä oli ryöstetty.
Tässä osoitteessa näytetään kolmannen sunnuntain loppiaisesta tekstit sekä esitellään sunnuntain aihetta:
https://www.kirkkovuosikalenteri.fi/kalenteripaiva/sunnuntai-23-1-2022/
Ilmoita asiaton kommentti