Miten suojautua verkossa

Jos verkkoturvallisuus ja yksityisyys ovat sinulle tärkeitä, kannattaa käyttää VPN:ää Windowsissa. VPN (Virtual Private Network) on anonymiteetin suoja, joka takaa yksityisyytesi nykyisessä digitaalisessa maailmassa, jossa jokaista liikettäsi valvotaan ja tallennetaan verkossa.

Kun ihmiset kuulevat termin VPN, he luulevat, että se on jotain, jota käyttävät vain tekniikan alan ihmiset eikä siitä ole hyötyä tavalliselle internetin käyttäjälle. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. VPN on jotain, jota kaikkien pitäisi käyttää, myös ei-teknisten ihmisten. Julkisen Wi-Fi:n käyttö, selailu, verkkopankkiasiointi ja jopa Netflixin suoratoisto voidaan tehdä turvalliseksi VPN:n avulla.

VPN suojaa tietojasi peittämällä todellisen IP-osoitteesi ja salaamalla liikenteen. Liikenteesi ohjataan eri palvelimen kautta, jolloin IP-osoitteesi muuttuu. Näin kukaan ei voi jäljittää sinua verkossa, ja voit selata internetiä turvallisesti.

Tässä blogissa keskustelemme VPN:n käyttämisen 5 tärkeimmästä edusta Windowsissa ja muutamista hienosta tavasta, joilla voit käyttää VPN:ää tietokoneellasi.

Jos haluat tietää, mikä on paras VPN-ohjelma Windowsille, klikkaa tästä ladataksesi parhaan vaihtoehdon.

Estä ISP:n hidastaminen

ISP:n hidastaminen on yleinen tapa. Se tapahtuu, kun Internet-palveluntarjoajasi hidastaa Internet-nopeuttasi ja kuristaa kaistanleveyttä tahallaan. Näin vältetään verkon ruuhkautuminen ja saadaan yhteys sujuvaksi. ISP:n rajoittaminen voi kuitenkin hyödystään huolimatta olla todella turhauttavaa, koska se vaikuttaa yhteysnopeuteesi.

Internet-palveluntarjoajat tekevät myös sisältöön perustuvaa rajoittamista. Periaatteessa, jos pelaat pelejä Windows-tietokoneellasi, suoratoistat korkealaatuisia videoita ja torrentaat suuria tiedostoja, Internet-palveluntarjoajasi saattaa rajoittaa nopeuksia suuren kaistanleveyden kulutuksesi vuoksi.

Tämä voidaan kuitenkin estää käyttämällä VPN:ää. Windows-laitteessa olevan VPN:n avulla palveluntarjoajasi ei voi nähdä, mitä teet verkossa, koska liikennettäsi ei voida jäljittää.

Pääsy maantieteellisesti rajoitettuun sisältöön

Windowsissa olevan VPN-palvelun avulla voit vaihtaa IP-osoitteesi muutamassa sekunnissa ja käyttää maantieteellisesti rajoitettua sisältöä verkossa. Useimmat sivustot, kuten suoratoistoalustat Netflix, BBC iPlayer ja Amazon Prime Video, tarkistavat käyttäjän IP-osoitteen ennen sisällön tarjoamista.

Esimerkiksi BBC iPlayer on saatavilla vain Isossa-Britanniassa. Jos yrität käyttää sitä muualta kuin Isosta-Britanniasta, kuten Suomesta, se tarkistaa IP-osoitteesi ja estää pääsysi. VPN:n avulla voit kuitenkin hankkia brittiläisen IP-osoitteen, jonka avulla voit huijata BBC iPlayeriä luulemaan, että yrität käyttää sitä Isosta-Britanniasta käsin, ja se antaa sinulle rajoittamattoman pääsyn.

Näin voit vaihtaa IP-osoitteesi mihin tahansa sijaintiin ja käyttää paikallisia, geoblokattuja verkkosivustoja ja televisiokanavia mistä päin maailmaa tahansa.

Turvallinen pääsy julkisiin Wi-Fi-verkkoihin

Julkiset Wi-Fi-verkot esimerkiksi lentokentillä, kahviloissa ja hotelleissa ovat epäilemättä käteviä, mutta joudut maksamaan niistä tietoturvallasi ja yksityisyydelläsi. Julkiset Wi-Fi-verkot ovat nimittäin erittäin turvattomia, joten kuka tahansa voi nuuskia verkkotoimintaasi.

Kun vastaat sähköposteihin tai teet ostoksia kahvilassa, joku voi seurata sinua verkossa ja jopa varastaa tietojasi. Hakkerit voivat varastaa salasanasi ja arkaluontoiset tietosi, kuten luottokorttisi ja muut tiedot.

VPN:n käyttäminen suojaa tietojasi, kun käytät julkista Wi-Fi-verkkoa, sillä se peittää IP-osoitteesi ja tietoliikenteesi, joten kukaan ei voi jäljittää sinua verkossa. Vaikka joku sieppaisi verkkoliikenteesi, se on hyödytöntä, koska VPN salaa liikenteesi.

Vältä sensuuria

Jotkut maat sensuroivat verkkosisältöä, kuten uhkapelisivustoja, sosiaalista mediaa ja torrenttisivustoja. Tällainen sensuuri voidaan ohittaa VPN:n avulla. Voit muodostaa yhteyden toisessa maassa sijaitsevaan palvelimeen ja käyttää sensuroitua sisältöä helposti omasta sijainnistasi käsin.

Esimerkiksi VoIP-sovellukset, kuten Skype, WhatsApp ja Facetime, on estetty Arabiemiraateissa, Saudi-Arabiassa ja muissa Persianlahden maissa. VPN:n avulla voit kuitenkin ohittaa sensuurin ja käyttää näitä palveluja helposti. Näiden lisäksi voit käyttää mitä tahansa sisältöä tai sovelluksia haluat VPN:n avulla mistä päin maailmaa tahansa.

Turvallinen verkkopankkitoiminta ja selailu

Sähköinen pankkiasiointi on erittäin kätevää, sillä voit hoitaa raha-asioitasi yhdellä napsautuksella ilman pankkireissua. Verkkopankkitoimintasi saattaa kuitenkin altistua hakkereille, jos käytät suojaamatonta Wi-Fi-yhteyttä. Hakkerit voivat siepata tietojasi ja varastaa salasanasi ja luottokorttitietosi, mikä voi johtaa tilien kaappaamiseen.

VPN:n avulla sinun ei tarvitse huolehtia mistään tällaisesta. VPN siirtää internet-liikenteesi salatun tunnelin läpi, joka suojaa tietojasi nuuskimisilta. Useimmat VPN:t käyttävät 256-bittistä salausta, joka on sama, jota sotilasviranomaiset käyttävät arkaluonteisten tietojen suojaamiseen.

Voit myös tehdä turvallisia verkko-ostoksia, mobiilipankkiasioita ja paljon muuta VPN:n avulla Windows-tietokoneellasi. Se suojaa sinua mahdollisilta turvallisuusriskeiltä, kuten identiteettivarkauksilta.

Loppusanat

Nämä ovat vain muutamia VPN:n käytön etuja Windowsilla. Verkkoturvallisuus ja yksityisyys eivät ole helppoa nykypäivän digitaalisessa maailmassa, jossa jokaista liikettäsi seurataan. Se ei ainoastaan aiheuta yksityisyysongelmia, vaan johtaa myös turvallisuusongelmiin kuten identiteettivarkauksiin, tilien hakkerointiin ja moniin muihin. Käyttämällä helppoa VPN:n kaltaista työkalua voit kuitenkin pitää itsesi turvassa ja nimettömänä.

Kirjoittaja

Kirjoittajan viimeisimmät blogit

Kirjoittajan luetuimmat blogit

Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit