Miten parisuhde alkaa – ja miten loppuu?

Laamanni vihkii

Mies on metsästäjä, nainen on riistaa. Se nyt on aina tiedetty, mut turkkulaisil se täytysi viäl laporatoorios torista...  Naisten tuoksusta kaikki on kiinni. Eli kyse on sittenkin eläimellisestä vietistä, ei mistään erityisen inhimillisestä käytöksestä?

Ihmisen ominaistuoksu toimii parinmuodostamisen kiihokkeena. Tämä uniikki tuoksu muodostuu  ihon bakteerifloorasta, geneettisistä  tekijöistä, sukupuolihormonitasosta, ruokavaliosta, hygieniasta ja terveydentilasta.

Turun yliopiston evoluutiobiologian dosentin, Markus J Rantalan mukaan tutkimuksissa, joissa miehet haistelivat naisten käyttämiä t-paitoja havaittiin, että miehet antoivat paremmat arvosanat niiden naisten t-paidoille, jotka toiset miehet olivat arvioineet kauniimmiksi valokuvien perusteella.

Herää vain kysymys, onko tällainen tutkimusmenetelmä miehiä halventava, he kun joutuivat koe-eläimiksi? Eikö tässä tutkimuksessa olisi voinut käyttää rottia  likaisentyöntekijöinä?

Tutkimuksessa ei valitettavasti  mainita, missä sinkkumiehet voisivat aikuisten oikeesti  tavata sinkkunaisia nuuhkimisen merkeissä. Pitkä miinus tutkimuksen katu-uskottavuudelle.

- Hajuvesillä on perinteisesti yritetty peittää ominaistuoksua — erityisesti aikana jolloin peseytymistä pidettiin syntinä, kuten keskiajalla, Rantala sanoo Iltasanomissa.

Oho, tämä on minulle ihan uutta, että keskiaika olisi ollut aivan noin pimeä ajanjakso.  Olen käsittänyt, että hygieniasta ei tuolloin vain ymmärretty tuon taivaallista. Ihmiset ja eläimet asuivat saman katon alla ja joivat samoista kaivoista. Lapsikuolleisuus oli suurta juuri puutteellisen hygienian vuoksi.

Tämän päivän tuoksumuodin seurauksena ihmiset pyrkivät muuttamaan omaa hajuaan käyttämällä hajuvesiä ja deodorantteja.

Tämä taitaa olla vanhenevan naisväestön synti. Tai ainakin ongelma. Kun hajuaisti menee, niin noitten hajusteitten kanssa läträtään kunnolla. Etenkin hiuslakan yliannostusta olen oppinut pelkäämään kuin ruttoa. On kauhistavaa saada kesken toimituksen allerginen aivastuksenvaivastuskohtaus, jolle ei meinaa loppua tulla. Puhumattakaan nyt siitä, minkä ällötyksen eri tilanteissa monenlaisten hajuvesien yhteentörmäys saakaan aikaan…

- Luontaisesti hyvältä tuoksuville hajuvedestä tai deodorantista on vain haittaa, sillä mikään hajuvesi ei päihitä hyvältä tuoksuvan ihmisen ominaishajua. Pahanhajuisille niistä voi olla hyötyä, jos niiden avulla onnistuu peittämään pahan hajun, Rantala selventää.

Onko tästä tehtävä johtopäätös, että parisuhde on päättynyt, kun nainen ei enää tuoksukaan hyvälle? Tuoksu muuttuu ensin hajuksi ja sitten lemuksi, niinkö? Jos ihan totta puhutaan, niin miehelle on jo paljon varhaisemmassa vaiheessa tapahtunut juuri tuolla tavalla. Kyse lienee siitä, kestääkö nainen miehen sukkamehua vai pakeneeko suhteesta.

* * * * * * * *

Kuvateksti: Jos kirkko luopuu vihkioikeudestaan, laamannit saavat lisää duunia. Silloin tulee eteen uusi kysymys, nimittäin vihkijän ominaishaju...

 

38 kommenttia

 • Hannu Kiuru sanoo:

  Turkulaiset voivat vakuuttua tutkimuksen todenperäisyydestä täältä:

  http://www.iltasanomat.fi/seksi-parisuhde/art-1288664459652.html

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Hannu Kiuru,

  jos jotakin saa toivoa, niin lopeta tuo sukupuolivietin sekoittaminen rakkauteen. Jos asiaa ajattelee esim. Maslow’n tarvehierarkian kautta, niin sukupuolivietti kuuluu tarvehierarkian ensimmäiselle tasolle kuten esim. nälkä ja janokin. Jos todellisesta rakkaudesta puhutaan, niin sen opettelu alkaa mielestäni huomattavasti korkeammilla tarvehierarkian tasoilla kuin missä sukupuolivietti sanelee ”ratkaisut”.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Hannu Kiuru sanoo:

   Oikeassa olet, Tuula. Eihän tässä tutkimuksessakaan mitään rakkaudesta puhuttu vaan biologiasta. Korjaan virheellisen otsakkeen: Rakkaus pois, parisuhde tilalle. OK?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Hannu Kiuru :”Rakkaus pois, parisuhde tilalle. OK?”

   OK. 🙂

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Markku Hirn sanoo:

   Maslow oli väärässä tarvehierarkiansa kanssa.Tarpeet ovat limittäisi eikä hierarkisia niinkuin Maslow spekuloi. Sen on sekä tutkimus että elämänkokemus eri tilanteissa todistanut. Yksi hyvä kirja siitä miten ihmiset poikkeustilanteissakin käyttäytyvät on Betelheimin : Upplysta hjärtat, elämää keskitysleirillä jossa sukupuolielämä ja kulttuuripyrkimykset pelasivat suurta osaa.

   Tottakai seksi ja rakkaus kuuluvat yhteen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Markku Hirn :”Tottakai seksi ja rakkaus kuuluvat yhteen.”

   Kyllä, mutta pelkän sukupuolivietin tyydyttämisellä ei ole mitään tekemistä rakkauden kanssa.

   Vuonna 2001 arvioitiin, että yli 500 000 itäeurooppalaista naista käytetään hyväksi Länsi-Euroopan kaupungeissa, useimmat heistä ovat maassa laittomasti. Valkoisen orjakaupan vuositulot ovat noin 7 miljardia dollaria. Valtavaa voittoa tehdään pienellä riskillä, sillä kiinni jäädessään parittajat saavat lyhyitä tuomioita, koska heidän uhrinsa ovat peloissaan ja häpeissään, haluttomia todistamaan oikeudessa.

   Hinta jolla nainen myydään parittajalle – joskus jopa sukulaisen toimesta – on noin tuhat dollaria, ja voitto joka hänestä saadaan on kymmenen tuhatta dollaria vuodessa. Kaupatut naiset kestävät alalla vain 3-5 vuotta, nekin jotka aloittavat alaikäisinä. He menettävät pian markkina-arvonsa johtuen ylityöstä, aliravitsemuksesta, huonosta kohtelusta ja huumeiden käytöstä, sekä sairauksista joiden joukossa AIDS on suuri uhka.” (Zoe Svolou, Nelf-konferenssi, Turku 2001.)

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  Hannu, hupaisa juttu taas sinulta! Ihmisen ominaistuoksun puhtausaste tulisi kyllä tutkijankin täsmentää. Olen lukenut aiemmin seksuaalisen virittymisen saavan kiihoketta ”ei-liian-puhtaaksipestyn-kehon” tuoksuista. Deodorantit ja desifiointiaineet poistavat naiselle ja miehelle ominaisia hormonaalisen toiminnan jättämiä tuoksuja. On kuitenkin vaikea uskoa, että likainen ja eritteiltä haiseva kroppa pystyy olemaan yleisemmin innostava.

  Muuten ihon tuoksulla on merkitys paljon aiemmin ihmisen kehityksessä kuin puberteetista lähtien sukuppuolisessa kanssakäynnissä. Itse lapsuudessa olin hyvin tietoinen vanhempieni ja siskojeni ihojen erilaisista tuoksuista. Joillakin oli luonnostaan makeampi kuin toisilla. Käytännön hyöty oli, että pystyin siskonpedissä jakamaan kullekin omat tyynyt pelkästään tyynyliinoja nuuhkaisemalla.

  Hajuvesiä tunteva ihminen tietää, ettei parfyymi vain peitä ominaistuoksua ihossa, se päinvastoin mukautuu siihen. Sama hajuvesi tuoksuu erilaiselta eri ihmisten iholla – ellei nyt hukuta henkilöitä parfyymiin. Tämän vuoksi hajuveden valitsija haluaa mieluummin tuoksunäytteen iholleen kuin neutraalille paperiliuskalle. On hetki maltettava odottaa voidakseen havaita, millaiseksi tuoksu lopulta iholla asettuu.

  Likaiselle iholle pantu runsas hajuvesi ei peitä likaisuutta, päinvastoin voi tehdä tosi oksettavan, härskin vaikutelman. Eltaantuneisuus on myös se kuvotuksen aihe, johon jotkut erehtyvät suihkiessaan hajuvettä nuhruiseen vaatteeseensa – eivät vain vanhat naiset, Hannu! Meillä oli aikoinaan kotiapulaisia, jotka vetelivät kieloa ja syreeniä kainaloihin yms. Kun he hikoilivat työssä, hajun kokemus oli tyrmäävä meistä lapsista!

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Hannu Kiuru sanoo:

   Päivi. Konehuoneen puolella käydessäni näin, miten olit palstoittanut tekstisi, vaikka se ilmestyikin kehiin yhtenä pötkönä. Otin itselleni oikeuden stilisoida kommenttisi entiselleen. Nyt näyttää vähän paremmalta, vai mitä?

   Juu, on minulla ollut vuosien varrella sellaisia miespuolisia extrahaisulityötovereita, joiden voimakasta partaveden tuoksua on voinut seurata huoneesta, käytävästä ja kerroksesta toiseen…

   Pari kertaa olen joutunut auttamaan naispappia tilanteessa, jossa häneltä on unohtunut papin ns. etulipuke (siis se sokeripala) kotiin. Minä olen jalomielisesti tempaissut oman lätkäni kaulastani ja ojentanut kollegalle. Aluksi ovat iloinneet avuliaisuudestani, lipuketta palauttaessaan tosin todenneet, että eivätpä ole ennen toimituksissa tuoksuneetkaan miesten partavedelle. Hmmm.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Markku Hirn sanoo:

   Tuoksu on se minkä avulla lapsi identifioi äitinsä ja omii hänet. Myöhäisemmässä vaiheessa äidin tuoksu on vieroittamassa lnuorta äidistään kun se siinnä vaiheessa herättää insestituntemuksia . Sensijan raikas nuorilla oleva tuoksu tulee kutsusingnaaliksi .

   Tuoksulle on tärkeätä myös mitä syö eikä vain ihon puhtus. Ihminen hikoilee mitä syö.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Hannu Kiuru sanoo:

   Markku, tarjosit miellyttävällä kommentillasi tähän keskusteluun puuttuvan renkaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • May Roth-Edelmann sanoo:

  Päivin juttuun vielä. Joskus joku nuori ystäväni on kylpyhuoneesta tullessaan tuoksunut ihanasti. -Sulla on kiva parfyymi. -Anteeksi, kokeilin yhtä sun tuoksuasi. Eri ihminen, erilaisesti tuoksuva.

  Paras tuoksu on puhtaalla miehellä, jolla on flanellipaita ja metsätyössä tullut hiki. Sitä on kiva nuuhkia, vastustamatonta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kiuru sanoo:

  Tuoksut, tunteet ja muistot kuuluvat yhteen. Pakko myöntää, että yllättäen ympärillä leijuvat tutut tuoksut palauttavat mieleen menneitä asioita vuosikymmentenkin takaa.

  Asiasta kolmanteen, mieleeni tulee kansakouluajoilta luokkatoverini hupaisa määritelmä: Ihminen on koira, jolla on vain vähän erimuotoinen pää. Me muut meinasimme kuolla nauruun, mutta tämä taiteilijanalku otti ja suuttui meille. Ei ollut hänen lausahduksensa vitsiksi tarkoitettu.

  Niin, nuuskiminen aidolla koirankuonolla olisi varmasti paljon helpompaa kuin tällaisella kummallisella nenällä. Toisaalta olisi myös niille löydyttävä enemmän ymmärrystä, jotka työntävät nenänsä joka paikkaan ja ovat aina nuuskimassa ties mitä asioita…

  Todettakoon vielä, että tästä kaverista tuli isona suuri taiteilija. Tai ainakin isokokoinen taiteilija.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Muistaakseni tässä, tai jossain muussa vastaavassa tutkimuksessa, nimenomaan todettiin, että etenkään miesten ei pidä mennä muuttelemaan ominaistuoksuaan. Tutkimuksessa korostettiin sitä, että kaikki saavat, kukaan ei välttämättä jää ilman. Parinmuodostus tapahtuu tuoksun perusteella(ei siis ulkonäön eikä varallisuuden!). Ennen vanhaan vanhan viinan ja valkosipulin tuoksu erotti tosi naistenmiehet poikasista, mutta…

  Elinikäinen rakkaus, toisin sanoen järkiavioliitto voitaneen edelleen solmia suuremmin haistelematta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Hannu Kiuru sanoo:

   Kari-Matti, puhunet aivoliiton puolesta?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

   Kari-Matti: tutkimuksia on joka lähtöön. Luin tänään yhdestä uunituoreesta, jossa väitettiin, että ulkonäöllä on suuri vaikutus miesten avioitumiseen ja avoliittosuhteeseen. Eli hyvän näköiset miehet päätyvät enimmäkseen avioitumaan, mutta taas erittäin hyvännäköiset miehet taas suosivat avoliittoa! Hajusta siinä ei tosin puhuttu.

   Tekisi mieli psykologisoida: erittäin hyvännäköiset ovat narsisteja, jotka haluavat jatkuvasti turhamaisuutensa uutta tukijaa. Ovatko he tuoksunarsisseja, lienee myös mahdollista. Omat havaintoni komistuksista etelän rantahietikoilta ja uima-altailta ovat olleet aivan ohikulkijallekin nenään tuntunut vahva tuoksuarsenaali rusketuksen ohessa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Hannu Kiuru sanoo:

   Päivi. Näinköhän nuo monet tutkijatkaan itseensä turhan juhlallisesti suhtautuvat. Ympäri käydään, ristiin mennään. Pääasia, että me saamme pitää lystiä niiden kustannuksella…

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

   Hannu: Jep. Vakavat haisulit vaikenevat koko aiheesta!

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Meiju Bonsdorff sanoo:

  Tässä vähän lisää uusimpia tutkimustuloksia. Mennään sinne, minne nenä näyttää! http://www.iltalehti.fi/terveys/2014031118113289_tr.shtml

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Hannu Kiuru sanoo:

   Kiitos, Meiju. Esiin kantamasi vinkkilinkki tekonenästä antaa toivoa siitä, että ihmisen naamaan ei ehkä sittenkään tarvitsisi istuttaa kirsua.

   Luuletko muuten, että laamanneilla olisi sosiaalista tilausta vihkiviranomaisina?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Aikoinaan ihailemani Paul Anka sen lauloi ihan niin kuin se on laulussaan ”the story of Adam and Eve” suomeksi tähän tapaan: ”Kuinka rakkaus alkaa, se on salaisuus, ikivanha varmaan, vaan aina uus”.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Bonny sanoo:

  Sivuhuomiona vain, että pian tällaista ei voi julkaista, sillä se katsotaan syrjiväksi parisuhteiden sukupuolineutraaliuden kannalta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Hannu Kiuru sanoo:

   Pahkura sentään, Riitta! Voidaanko sanan- ja tutkimusvapautta tuolla lailla rajata? Eihän meillä kuitenkaan ole käytössä ennakkosensuuria…

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  Osallistuttuani nyt tähän Hannun blogin virittämään keskusteluun, alan ilokseni ymmärtää, että Kotimaa24.blogit elävät virkeästi omaa humoristista vapauttaan. Ei ole asiallisuuden painetta, jota ilmeisesti on haluttu Kotimaa Pro:n blogistiikan osalta!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (66 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121